Przeczytaj
Nawozy naturalne i organiczne
Nawozy możemy podzielić ze względu na ich sposób wytwarzania na:
sztuczne (mineralne);
naturalne.
Pod pojęciem nawozów naturalnychnawozów naturalnych często rozumiane są dwie grupy:
nawozy pozyskiwane z produkcji zwierzęcej – nawozy naturalne;
nawozy pochodzące z produkcji roślinnej – nawozy organiczne.
Stosując nawozy naturalne, rolnik musi przestrzegać aktów prawnych, np. dyrektywy azotanowej. Określa ona, ile maksymalnie azotu, zawartego w związkach chemicznych, można zastosować na swoim polu. Zalecana dawka azotu, umieszczona na użytkach rolnych w nawozach naturalnych, nie może przekroczyć wartości 170 kg azotu (N) w czystym składniku na hektar w ciągu roku.
Rodzaje nawozów naturalnych
Rodzaje nawozów organicznych
Rośliny jako nawozy zielone
Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza dotyczy:
stosowania i przechowywania nawozów;
rolniczego wykorzystania ścieków na terenie gospodarstwa;
rolniczego wykorzystania komunalnych osadów ściekowych;
zasad stosowania środków ochrony roślin;
gospodarowania na użytkach zielonych;
utrzymywania czystości i porządku w gospodarstwie;
ochrony siedlisk przyrodniczych;
ochrony gleb;
ochrony zasobów wodnych.
Podsumowanie
Nawozy naturalne umożliwiają otrzymywanie dobrych plonów. Pozwalają na wykorzystywanie odchodów hodowanych zwierząt. Gospodarstwa, które specjalizują się w uprawie tylko roślin, mogą wykorzystywać nawozy z grupy nawozów organicznych (pochodzenia roślinnego). Świadome zarządzanie nawozami jest związane z uwzględnieniem Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej. Stosowana kompleksowo pozwala na współistnienie zrównoważonego rolnictwa oraz środowiska naturalnego.
Słownik
właściwość gleby, która polega na zrównoważeniu ilości mikroorganizmów (bakterii i promieniowców) przy jednoczesnym zmniejszeniu populacji grzybów. Skutkuje to poprawą stanu gleby oraz ograniczeniem występowania i rozwoju wielu chorób
proces, który polega na zwiększeniu ilości plonów, uzyskiwanych z jednego hektara uprawy. Wzrost osiągany jest poprzez zwiększenie ilości:
stosowanych nawozów sztucznych
nakładów pracy
zastosowania maszyn rolniczych
taki zbiornik musi być specjalnie przygotowany, aby przechowywane nawozy nie przedostawały się do wód powierzchniowych lub gruntowych
Rodzaje zbiorników:
na nawozy naturalne płynne, tzn. gnojówkę lub gnojowicę
płyta ze zbiornikiem na odciek i instalacją odprowadzającą odciek z płyty do zbiornika
inne miejsce przechowywania obornika lub pomiotu ptasiego
odchody wytwarzane przez zwierzęta gospodarskie. Czasem mogą być zmieszane z ściółką. Wykorzystywane są do użyźniania gleby pod uprawę. Mogą być przetwarzane na obornik, gnojówkę, gnojowicę lub pomiot ptasi
Bibliografia
Duer I., Fotyma M., Madej A., Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, Warszawa 2004.
Głodowska M., Gałązka A., Intesyfikacja Rolnictwa a Środowisko Naturalne, „Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych” 2018, nr 592, s. 3‑13.
Starck Z., Fizjologiczne podstawy produktywności roślin [w] Fizjologia roślin, pod. red. Jana Kopcewicza, Stanisława Lewaka, Warszawa 2002.
Zbiór zaleceń dobrej praktyki rolniczej, mający na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych, Warszawa 2019.
Wójcik P., Zrównoważone nawożenie roślin ogrodniczych, Skierniewice 2014, online; http://iung.pl/dpr_eng/publikacje/Nawozenie_roslin_ogrodniczych.pdf, dostęp: 17.06.2021.
Słoma jako nawóz organiczny, 2016, online: https://okiemrolnika.pl/uprawa/item/684‑sloma‑jako‑nawoz‑organiczny, dostęp: 17.06.2021.
Wartość nawozów naturalnych, online: https://www.joskin.com/pdf/prospec/epandeurs%20lisier/pl/Valorisation%20des%20engrais%20de%20ferme%20PL.pdf, dostęp: 17.06.2021.