bg‑azure

Monosacharydy

Monosacharydy to zazwyczaj ciała stałe o słodkim smaku. Rozpuszczają się w wodzie. Roztwory wodne mają odczyn obojętny.

Poniżej podano schemat reakcji chemicznych, w których glukoza stanowi substrat:

R1HVZDdeq9l8M1
Różnicą między reakcją z wodorotlenkiem miedzi(II) a próbą Trommera są warunki prowadzenia reakcji. W przypadku wodorotlenku miedzi(II), reakcję prowadzi się „na zimno”, natomiast próba Trommera prowadzona jest „na gorąco”.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Poniżej podano schemat reakcji chemicznych, w których fruktoza stanowi substrat:

RCCxYCAuxSq8C1
Różnicą między reakcją z wodorotlenkiem miedzi(II) a próbą Trommera są warunki prowadzenia reakcji. W przypadku wodorotlenku miedzi(II), reakcję prowadzi się „na zimno”, natomiast próba Trommera prowadzona jest „na gorąco”.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Disacharydy

Disacharydy są glikozydami – powstają z dwóch reszt monosacharydowych (identycznych lub różnych) połączonych wiązaniem O–glikozydowym. W zależności od tego, które grupy OH monosacharydów zostały zaangażowane w tworzenie wiązania glikozydowego, disacharyd posiada lub nie posiada właściwości redukujących.

R9mrUmeSo9cz6
disacharydy redukujące Mowa więc o maltozie, laktozie i celobiozie. Wiązanie O-glikozydowe powstało z grupy hydroksylowej OH pierścieniowej formy węglowodanu z grupą hydroksylową drugiej cząsteczki cukru. W nazwie systematycznej redukującego disacharydu pojawia się charakterystyczna końcówka „-oza”. Disacharydy dają pozytywny wynik w próbie Tollensa i Trommera, tworzą z alkoholami lub fenolami glikozydy., disacharydy nieredukujące Czyli sacharoza. Wiązanie glikozydowe powstało z dwóch grup hydroksylowych OH każdego z monosacharydów. W nazwie systematycznej nieredukującego disacharydu jest charakterystyczna końcówka „-zyd” (α-D-glukopiranozylo-β-D-fruktofuranozyd). Disacharydy nie tworzą anomerów i glikozydów.

Wiązanie glikozydowe disacharydów jest trwałe w środowisku rozcieńczonych zasad. W środowisku rozcieńczonych kwasów disacharydy łatwo hydrolizująhydrolizahydrolizują, tworząc monosacharydy wchodzące w ich skład, np. hydroliza sacharozy:

C12H22O11+H2O H+ogrzewanie C6H12O6glukoza+C6H12O6fruktoza
bg‑azure

Polisacharydy

Skrobia i celuloza należą do polisacharydów. Cząsteczki polisacharydów złożone są z kilku do kilku tysięcy pierścieni monosacharydowych połączonych wiązaniami O–glikozydowymi. W skład polisacharydów wchodzą jednakowe cząsteczki monosacharydów lub cząsteczki różnych monosacharydów.

Rmz6SMzSjpIZd
Skrobia Tworzy łańcuchy złożone z cząsteczek α-D-glukopiranozy, połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi oraz α-1,6-glikozydowymi. Jest białą, bezpostaciową substancją, bez smaku i zapachu. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej pęcznieje, tworząc tzw. kleik skrobiowy. Nie wykazuje właściwości redukujących. Jako polisacharyd, ogrzewana w środowisku kwasowym lub pod wpływem enzymów (amylaz), hydrolizuje, tworząc D-glukozę jako ostateczny produkt. Skrobię można wykryć za pomocą płynu Lugola. Pozytywnym wynikiem próby jest pojawienie się granatowego zabarwienia., Celuloza Tworzy łańcuchy złożone z β-D-glukopiranozy, połączone wiązaniami β-1,4-glikozydowymi. Jest substancją stałą, nierozpuszczalną w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych. Nie wykazuje właściwości redukujących. Pod wpływem kwasów lub enzymów (celulaza) hydrolizuje, tworząc D-glukozę. Celuloza ulega estryfikacji, np. w reakcji ze stężonym kwasem azotowym(V) powstaje mieszanina mono-, di-, triazotanów(V) celulozy. Triazotan(V) celulozy jest głównym składnikiem bawełny strzelniczej.

Słownik

wiązanie glikozydowe
wiązanie glikozydowe

wiąże anomeryczny atom węgla (atom węgla wchodzący w skład grupy aldehydowej lub ketonowej) cząsteczki monosacharydu bądź z grupą hydroksylową OH drugiej cząsteczki monosacharydu (w sacharydach) lub alkoholu (w glikozydach roślinnych), bądź z grupą iminową NH (w nukleozydach)

anomery
anomery

stereoizomery monosacharydów i ich pochodnych, różniące się jedynie konfiguracją anomerycznego (glikozydowego, acetalowego) atomu węgla (C1 w aldozach i C2 w ketozach)

hydroliza
hydroliza

rozkład substancji pod wpływem wody, reakcja podwójnej wymiany zachodząca między wodą a substancją w niej rozpuszczoną, prowadząca do powstania cząsteczek nowych związków chemicznych

estryfikacja
estryfikacja

reakcja chemiczna między alkoholem (lub fenolem) i kwasem, w wyniku której powstaje ester i woda