Przeczytaj
Monosacharydy
Monosacharydy to zazwyczaj ciała stałe o słodkim smaku. Rozpuszczają się w wodzie. Roztwory wodne mają odczyn obojętny.
Poniżej podano schemat reakcji chemicznych, w których glukoza stanowi substrat:

Poniżej podano schemat reakcji chemicznych, w których fruktoza stanowi substrat:

Disacharydy
Disacharydy są glikozydami – powstają z dwóch reszt monosacharydowych (identycznych lub różnych) połączonych wiązaniem –glikozydowym. W zależności od tego, które grupy monosacharydów zostały zaangażowane w tworzenie wiązania glikozydowego, disacharyd posiada lub nie posiada właściwości redukujących.
disacharydy redukujące
Mowa więc o maltozie, laktozie i celobiozie. Wiązanie O-glikozydowe powstało z grupy hydroksylowej pierścieniowej formy węglowodanu z grupą hydroksylową drugiej cząsteczki cukru. W nazwie systematycznej redukującego disacharydu pojawia się charakterystyczna końcówka „-oza”. Disacharydy dają pozytywny wynik w próbie Tollensa i Trommera, tworzą z alkoholami lub fenolami glikozydy.
disacharydy nieredukujące
Czyli sacharoza. Wiązanie glikozydowe powstało z dwóch grup hydroksylowych każdego z monosacharydów. W nazwie systematycznej nieredukującego disacharydu jest charakterystyczna końcówka „-zyd” (α-D-glukopiranozylo-β-D-fruktofuranozyd). Disacharydy nie tworzą anomerów i glikozydów.
Wiązanie glikozydowe disacharydów jest trwałe w środowisku rozcieńczonych zasad. W środowisku rozcieńczonych kwasów disacharydy łatwo hydrolizująhydrolizują, tworząc monosacharydy wchodzące w ich skład, np. hydroliza sacharozy:
Polisacharydy
Skrobia i celuloza należą do polisacharydów. Cząsteczki polisacharydów złożone są z kilku do kilku tysięcy pierścieni monosacharydowych połączonych wiązaniami –glikozydowymi. W skład polisacharydów wchodzą jednakowe cząsteczki monosacharydów lub cząsteczki różnych monosacharydów.
Skrobia
Tworzy łańcuchy złożone z cząsteczek α-D-glukopiranozy, połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi oraz α-1,6-glikozydowymi. Jest białą, bezpostaciową substancją, bez smaku i zapachu. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej pęcznieje, tworząc tzw. kleik skrobiowy. Nie wykazuje właściwości redukujących. Jako polisacharyd, ogrzewana w środowisku kwasowym lub pod wpływem enzymów (amylaz), hydrolizuje, tworząc D-glukozę jako ostateczny produkt. Skrobię można wykryć za pomocą płynu Lugola. Pozytywnym wynikiem próby jest pojawienie się granatowego zabarwienia.
Celuloza
Tworzy łańcuchy złożone z β-D-glukopiranozy, połączone wiązaniami β-1,4-glikozydowymi. Jest substancją stałą, nierozpuszczalną w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych. Nie wykazuje właściwości redukujących. Pod wpływem kwasów lub enzymów (celulaza) hydrolizuje, tworząc D-glukozę. Celuloza ulega estryfikacji, np. w reakcji ze stężonym kwasem azotowym(V) powstaje mieszanina mono-, di-, triazotanów(V) celulozy. Triazotan(V) celulozy jest głównym składnikiem bawełny strzelniczej.
Słownik
wiąże anomeryczny atom węgla (atom węgla wchodzący w skład grupy aldehydowej lub ketonowej) cząsteczki monosacharydu bądź z grupą hydroksylową drugiej cząsteczki monosacharydu (w sacharydach) lub alkoholu (w glikozydach roślinnych), bądź z grupą iminową (w nukleozydach)
stereoizomery monosacharydów i ich pochodnych, różniące się jedynie konfiguracją anomerycznego (glikozydowego, acetalowego) atomu węgla (– w aldozach i – w ketozach)
rozkład substancji pod wpływem wody, reakcja podwójnej wymiany zachodząca między wodą a substancją w niej rozpuszczoną, prowadząca do powstania cząsteczek nowych związków chemicznych
reakcja chemiczna między alkoholem (lub fenolem) i kwasem, w wyniku której powstaje ester i woda