Zdjęcie przedstawiające dłoń trzymającą lód włoski w wafelku. W lodzi zatopiony jest kawałek czekolady. W tle woda oraz błękitne niebo.
Cukry jako substraty do produkcji innych związków organicznych
Cukry znajdują się w produktach spożywczych.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Oczywiście wszyscy ci, którzy interesują się szeroko pojętą dietetyką, wiedzą, że w ziemniakach jest skrobia, będąca głównym węglowodanem w diecie człowieka. Ale czy umiesz za pomocą doświadczenia ją wykryć? Monosacharydy, disacharydy i polisacharydy – jak są zbudowane, jakie wiązania je tworzą? Jak je możemy dalej wykorzystać? Tego dowiesz się z tej lekcji.
Twoje cele
Przeanalizujesz reakcje, którym mogą podlegać cukry.
Opiszesz budowę disacharydów.
Scharakteryzujesz dwa powszechnie występujące polisacharydy pod względem budowy i właściwości.
Zaproponujesz doświadczenie, za pomocą którego wykażesz właściwości redukujące cukrów.