Przeczytaj
Podział oceanu światowego
Oceany (wraz z morzami, które stanowią ich część) stanowią 70,8% powierzchni kuli ziemskiej (361,1 mln kmIndeks górny 22) i obejmują 97,2% zasobów wodnych naszego globu. Ich przewaga nad powierzchnią lądową jest widoczna na wszystkich półkulach. Jednak wyraźna dominacja nad lądami (ok. 81% powierzchni półkuli) w sposób szczególny zaznacza się w części południowej (nazywanej półkulą oceaniczną) i zachodniej naszej planety. Morza i oceany tworzą system, w którym zachodzi ciągła wymiana wód. Tę połączoną powierzchnię wodną określa się mianem Wszechoceanu (oceanu powszechnego lub światowego).
Układ | półkula północna | półkula południowa | półkula zachodnia | półkula wschodnia |
---|---|---|---|---|
udział powierzchni oceanów w ogólnej powierzchni półkuli | 61% | 81% | 64% | 81% |
udział powierzchni lądów w ogólnej powierzchni półkuli | 39% | 19% | 36% | 19% |
W zależności od kryterium wyróżnia się trzy, cztery, a nawet pięć oceanów na Ziemi. Głównymi wyznacznikami wyodrębniania oceanów są: położenie kontynentów, które oddzielają Wszechocean, budowa geologiczna i rzeźba dna morskiego, układ prądów morskich i cyrkulacja wód, występowanie zjawisk lodowych i odrębne ekosystemy.
Granice między oceanami częściowo wyznacza przebieg linii brzegowych poszczególnych kontynentów, częściowo zaś umownie przyjęte południki przechodzące przez najdalej wysunięte na południe punkty Afryki, Ameryki Południowej i Australii, a także równoleżniki (np. równoleżnik 60°S jako północna granica Oceanu Południowego).
Korzystając z poniższych map oraz tabeli, porównaj podział Wszechoceanu na trzy, cztery i pięć oceanów. W jaki sposób określany jest obszar Oceanu Arktycznego w podziale na trzy oceany? W jaki sposób wyróżnia się Ocean Południowy, mając na uwadze podział na pięć oceanów?
Korzystając z poniższych opisów map oraz z tabeli, porównaj podział Wszechoceanu na trzy, cztery i pięć oceanów. W jaki sposób określany jest obszar Oceanu Arktycznego w podziale na trzy oceany? W jaki sposób wyróżnia się Ocean Południowy, mając na uwadze podział na pięć oceanów?
Ocean | Powierzchnia [mln kmIndeks górny 22] według podziału na: | Głębokość [m] według podziału na pięć oceanów | |||
---|---|---|---|---|---|
pięć oceanów | cztery oceany | trzy oceany | średnia | maksymalna | |
Spokojny (Pacyfik, Wielki) | 163,7 (45,3%) | 178,7 (49,5%) | 178,7 (49,5%) | 3957 | 10 911 Rów Mariański |
Atlantycki | 89,0 (24,6%) | 91,7 (25,4%) | 106,4 (29,5%) | 3258 | 9 219 Rów Puerto Rico |
Indyjski | 73,6 (20,4%) | 76,2 (21,1%) | 76,2 (21,1%) | 3711 | 7 729 Rów Sundajski |
Arktyczny | 14,7 (4,1%) | 14,7 (4,1%) | - | 1225 | 5 449 Basen Nansena |
Południowy (Antarktyczny, Lodowaty) | 20,3 (5,6%) | - | - | 3270 | 7 235 Rów Sandwichu Płd. |
Wszechocean | 361,3 | 3699 | 10 911 Rów Mariański |
Indeks dolny Źródło: Tablice geograficzne, W. Mizerski, J. Żukowski (red.), Wydawnictwo Adamantan, Warszawa 2014. Indeks dolny koniecŹródło: Tablice geograficzne, W. Mizerski, J. Żukowski (red.), Wydawnictwo Adamantan, Warszawa 2014.
Chemizm i fizyka wód morskich
Zasolenie mórz
Pod względem właściwości chemicznych wody mórz i oceanów to roztwór, czyli jednorodna mieszanina kilku składników.
Głównymi solami rozpuszczonymi w wodzie morskiej są chlorki i siarczany: chlorek sodu (NaCl), chlorek magnezu (MgClIndeks dolny 22), siarczek (VI) magnezu (MgSOIndeks dolny 44), siarczek wapnia (CaSOIndeks dolny 44) oraz siarczek potasu (KIndeks dolny 22SOIndeks dolny 44). Dostają się one do mórz głównie z rzek, które wypłukują wietrzejące skały. Od XIX wieku dodatkowym źródłem substancji jest działalność rolnicza, przemysłowa, transportowa i turystyczna człowieka. Sole dodane do wody ulegają rozpuszczaniu (dysocjacji elektrolitycznej), dlatego możemy również powiedzieć, że składnikami wody morskiej są jony. Podstawowe jony w wodzie morskiej to kationy (jony o ładunku dodatnim): sodu, magnezu, wapnia, potasu, a także aniony (jony o ładunku ujemnym): chlorkowy i siarczanowy.
W wodzie morskiej, oprócz rozpuszczonych soli, stwierdzona została również obecność gazów. Znaczna ich część pochodzi z wymiany między atmosferą a hydrosferą. Dodatkowym źródłem gazów są procesy biologiczne i chemiczne zachodzące w oceanach oraz procesy geologiczne na ich dnie. W wyniku pionowego i poziomego mieszania się wody gazy rozprowadzane są w całej objętości Wszechoceanu.
Rozpuszczalność gazów zależy między innymi od temperatury wody, ciśnienia oraz stopnia jej zasolenia. Gdy temperatura lub zasolenie maleją, nasycenie gazami wzrasta. To oznacza, że zimna, słabo zasolona woda (np. w strefach okołobiegunowych) jest bardziej nasycona gazami niż woda ciepła.
Największe znaczenie dla procesów przyrodniczych mają rozpuszczone w wodzie tlen (OIndeks dolny 22) oraz dwutlenek węgla (COIndeks dolny 22). Ten pierwszy stanowi 6%, a drugi 83% objętości gazów w wodzie morskiej. Ponadto w próbkach wody z oceanu stwierdzono udział azotu (NIndeks dolny 22) i siarkowodoru (HIndeks dolny 22S).
Gaz | Charakterystyka |
---|---|
tlen | Pochodzi głównie z procesu fotosyntezy zachodzącego z pomocą drobnych organizmów nazywanych fitoplanktonem (głównie glony). Podobnie jak w przypadku roślin lądowych, z pobieranego dwutlenku węgla i wody fitoplankton wytwarza związki organiczne oraz tlen. Niezbędnym elementem w procesie fotosyntezy jest światło, dlatego rozwija się on głównie w płytkich, dobrze prześwietlonych częściach oceanu. To oznacza, że największa zawartość tlenu w wodzie morskiej jest w wodach powierzchniowych. W tej warstwie tlen zajmuje 36% objętości, a jego ilość maleje wraz z głębokością. |
dwutlenek węgla | Gaz ten łatwo wchodzi w reakcję z wodą morską i występuje głównie w postaci jonowej: jonów węglanów i kwaśnych węglanów, a nie w stanie wolnym. Dwutlenek węgla pochłaniany jest przez wodę morską z powietrza atmosferycznego oraz wytwarzany jest podczas procesu oddychania zwierząt morskich. Jego mniejsza zawartość w wodach powierzchniowych związana jest z obecnością pobierającego go z wody fitoplanktonu. Ilość dwutlenku węgla wzrasta wraz z głębokością. Źródłem tego gazu są również, podobnie jak na lądzie, erupcje podmorskich wulkanów. Największa ilość dwutlenku węgla powstaje w strefach przydennych, gdzie jest on produktem rozkładu szczątków organicznych. |
azot | Jego źródłami są przede wszystkim powietrze atmosferyczne i procesy rozkładu związków organicznych. |
siarkowodór | Na dnie niektórych zbiorników, gdzie zawartość tlenu jest bardzo mała, rozkład substancji organicznych odbywa się przy udziale bakterii beztlenowych, głównie siarkowych. W takich warunkach produktem rozkładu jest gaz – siarkowodór. Obecność pustyń beztlenowychpustyń beztlenowych, inaczej zwanych strefami martwej wody, stwierdzono miedzy innymi na dnie Bałtyku czy Morza Czarnego. |
Zasolenie oceanów
Ilość gramów soli rozpuszczonej w 1 kg (1000 g) wody morskiej to miara zasolenia wody. Wartość zasolenia podaje się w promilach (‰) lub jednostkach PSU (Practical Salinity Unit). 1 PSU odpowiada 1‰.
Konsekwencje zasolenia wód:
nie nadaje się ona do spożycia i nawadniania upraw,
jest dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego,
ma dużą gęstość, co sprawia, że łatwiej utrzymuje unoszące się na niej przedmioty,
nie powoduje krasowienia skał wapiennych,
jest czynnikiem powodującym korozję,
jest środowiskiem życia wielu organizmów.
Średnie zasolenie wód Wszechoceanu wynosi 35‰. To znaczy, że 1 kilogram wody morskiej składa się z 35 g soli i 965 g wody. Jednakże wartość ta różni się w poszczególnych częściach Wszechoceanu.
Obszar | Wielkość zasolenia | Przyczyny wielkości zasolenia |
---|---|---|
strefa okołorównikowa | zmniejsza się do ok. 33‰ | – duża roczna suma opadów atmosferycznych |
strefa zwrotnikowa | zwiększa się do ok. 38‰ i więcej | – mała roczna suma opadów atmosferycznych – duże parowanie |
strefa okołobiegunowa | zmniejsza się do ok. 30‰ i mniej (zwłaszcza przy ujściach rzek) | – topnienie lodowców – małe parowanie |
Przykłady mórz i zatok oraz ich średnie zasolenie | Przyczyny wartości zasolenia |
---|---|
Morze Czerwone (37‑42‰) Zatoka Perska (37‑41‰) Morze Śródziemne (33‑39‰) | – mała roczna suma opadów atmosferycznych – duże parowanie – mały dopływ wody słodkiej – wąskie połączenie z Atlantykiem (dotyczy Morza Śródziemnego) |
Morze Bałtyckie (7‑8‰), w tym Zatoka Botnicka (1‑2‰) Morze Czarne, Morze Białe, Morze Marmara (20‰) | – duża roczna suma opadów atmosferycznych – małe parowanie – duży dopływ wody słodkiej |
Przestrzenne zmiany zasolenia wód obserwowane są do głębokości ok. 400 m. Poniżej tego poziomu we wszystkich szerokościach geograficznych obserwuje się zasolenie o wartości ok. 34‰.
Przeanalizuj poniższą mapę rozkładu zasolenia wód powierzchniowych Bałtyku. Opisz widoczne różnice oraz wyjaśnij ich przyczyny.
Przeanalizuj opis poniższej mapy rozkładu zasolenia wód powierzchniowych Bałtyku i wyjaśnij przyczyny takiego rozkładu zasolenia.
Temperatura oceanów
Oceany pochłaniają ok. 80% dostarczanego promieniowania słonecznego, po czym następuje mieszanie się ciepłych wód powierzchniowych z głębszymi warstwami. Warto zaznaczyć, że temperatura zamarzania wody słonej wynosi od -1 do -2°C.
Średnia roczna temperatura wód powierzchniowych Wszechoceanu wynosi ok. 17,4°C (19,2°C na półkuli północnej i 16°C na półkuli południowej). Jednakże wartość ta różni się w poszczególnych częściach świata (najwyższe wartości występują w okolicach równika: 24‑30°C i w Zatoce Perskiej: ok. 36°C), a najniższe w najwyższych szerokościach geograficznych, zwłaszcza na biegunie północnym: ok. -1°C). Pora roku również odgrywa istotną rolę w nagrzewaniu i ochładzaniu Wszechoceanu (wody są najcieplejsze na przełomie sierpnia i września, a najchłodniejsze na przełomie lutego i marca).
Średnie dobowe amplitudy temperatury wód oceanicznych wynoszą 0,2‑2°C. Natomiast amplitudy sezonowe kształtują się od 2,6°C w strefie równikowej i polarnej do prawie 20°C w umiarkowanej.
Zmiany temperatury występują do głębokości ok. 1 500 m. W głębszych warstwach temperatura wód Wszechoceanu wynosi 0‑4ºC.
Inne cechy fizyczne wód oceanicznych
Gęstość
Gęstość wody morskiej wynosi ok. 1,02‑1,03 kg/mIndeks górny 33 i zależy od wielkości zasolenia, temperatury wody oraz głębokości. Zmiany te są jednak bardzo niewielkie.
Sformułuj prawidłowości dotyczące zmian gęstości wody morskiej w zależności od temperatury wody i zasolenia. Na tej podstawie wymień przykłady akwenów o dużej i małej gęstości wody morskiej.
Temperatura wody [°C] | Gęstość [g/cmIndeks górny 33] | ||
---|---|---|---|
S = 0‰ | S = 15‰ | S = 35‰ | |
0 5 10 15 20 25 30 | 0,99984 0,99997 0,99970 0,99910 0,99821 0,99704 0,99565 | 1,01206 1,01194 1,01147 1,01069 1,00965 1,00837 1,00680 | 1,02813 1,02771 1,02694 1,02600 1,02478 1,02337 1,02170 |
Indeks dolny S - zasolenie wody (ang. Salinity) Indeks dolny koniecS - zasolenie wody (ang. Salinity)
Indeks dolny Źródło: Tablice geograficzne, W. Mizerski, J. Żukowski (red.), Wydawnictwo Adamantan, Warszawa 2014. Indeks dolny koniecŹródło: Tablice geograficzne, W. Mizerski, J. Żukowski (red.), Wydawnictwo Adamantan, Warszawa 2014.
Przezroczystość
Zależy ona od zawieszonych w niej substancji. Największą przezroczystość mają wody morskie w okolicach bieguna, np. M. Weddella (krążek Secchiegokrążek Secchiego przestaje być widoczny dopiero na głębokości ok. 80 m), najmniejszą zaś - silnie zeutrofizowanezeutrofizowane, do których należy m.in. Morze Bałtyckie w rejonie Zatoki Gdańskiej (krążek Secchiego przestaje być widoczny na głębokości 6‑15 m).
Barwa
Jest uwarunkowana od natężenia oświetlenia, głębokości morza, zawartości i składu rozpuszczonych substancji oraz świata organicznego:
niebieska – świadczy o braku planktonu i małej ilości zawiesiny; występuje w strefie międzyzwrotnikowej,
niebiesko‑zielona – jest związana z obecnością planktonu zwierzęcego; występuje w strefie zimnej,
żółto‑brunatna – wskazuje na obecność planktonu roślinnego (np. M. Sargassowe) i składników mineralnych pochodzących z rzek (np. M. Żółte).
Zjawiska lodowe
Są charakterystyczne dla wysokich szerokości geograficznych. Stanowią około 6% powierzchni Wszechoceanu i występują głównie na Oceanie Arktycznym i Południowym. Lód morski charakteryzuje się większą kruchością od lodu słodkowodnego. Jego formami są:
lód stały (przylepa lodowa) – koncentruje się w płytkiej strefie brzegowej i powstaje w wyniku zamarzania wody,
lód dryfujący – unosi się swobodnie na wodzie; powstaje w wyniku rozkruszenia lodu stałego,
pak lodowy – pływająca pokrywa lodu morskiego, która koncentruje się na obszarach okołobiegunowych i jest transportowana do niższych szerokości geograficznych za sprawą prądów morskich.
Zanieczyszczenie wody morskiej
Słownik
nadmierne wzbogacanie się zbiorników wodnych w substancje odżywcze (sjp.pwn.pl)
przyrząd do pomiaru przezroczystości wody; krążek opuszczany jest na wyskalowanej linie, a poziom, na którym krążek przestaje być widoczny, określa przezroczystość wody
strefa wód, w której zawartość tlenu jest zbyt niska, by mogły tam przeżyć organizmy oddychające tlenem
środkowa warstwa wód w jeziorach i morzach, w której temperatura wraz ze wzrostem głębokości gwałtownie się zmniejsza