Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Główne czynniki rozwoju rybołówstwa

Przyrodnicze:

  • długość linii brzegowej,

  • rodzaj wybrzeża,

  • zasolenie wód,

  • temperatura wód,

  • przezroczystość wód,

  • poziom eutrofizacji wód,

  • kierunki ruchu wód.

Pozaprzyrodnicze:

  • poziom infrastruktury,

  • jakość oraz wielkość floty i sprzętu,

  • kwalifikacje kadry,

  • poziom znajomości łowisk.

RRERtaKklw4Rp
Port rybacki w Santorini, Grecja
Źródło: domena publiczna.

Długość linii brzegowej i wielkość wyłącznej strefy ekonomicznej

Do głównych czynników wpływających na rozwój rybołówstwa należą te o charakterze przyrodniczym. Wynikają one między innymi z położenia geograficznego, główne znaczenie ma dostęp do Wszechoceanu. Większość z aktualnie istniejących państw to kraje nadmorskie, jednak długość ich linii brzegowej waha się od kilku kilometrów w Monako do ponad 200 tys. km w Kanadzie.

Państwa o najdłuższej linii brzegowej i Polska

Nr

Kraj

Długość linii brzegowej w km

1

Kanada

202 080

2

Norwegia

83 281

3

Indonezja

54 728

4

Rosja

37 653

5

Filipiny

36 289

6

Japonia

29 751

7

Australia

25 760

8

USA

19 924

9

Nowa Zelandia

15 134

10

Chiny

14 500

-

Polska

770

Indeks dolny Źródło danych: The World Factbook Indeks dolny koniec

Długość linii brzegowej decyduje między innymi o możliwości dogodnej lokalizacji portów oraz większej ich liczby. Dłuższa linia brzegowa stała się również atutem po uchwaleniu Konwencji Narodów Zjednoczonych o prawie morza w 1982 r. Zgodnie z ustaleniami, linia brzegowa określana jest jako tzw. linia podstawowalinia podstawowalinia podstawowa, od której mierzona jest szerokość stref wód: wewnętrznych, terytorialnych, archipelagowych oraz wyłącznej strefy ekonomicznej. Na tak wyznaczonych akwenach każde z państw prowadzi indywidualną gospodarkę morską, a większość z nich zastrzega sobie wyłączne prawo do pozyskiwania zasobów żywych i nieożywionych mórz i oceanów.

W szczególnie uprzywilejowanej sytuacji znalazły się państwa wyspiarskie. Mimo niewielkiej powierzchni lądowej możliwość wyznaczenia strefy wód ekonomicznych wokół każdej z wysp w znaczący sposób zwiększyła zasięg terytorium znajdującego się pod kontrolą ekonomiczną danego państwa. Za przykład posłużyć może państwo Tuvalu położone na Pacyfiku. Powierzchnia lądowa tego wyspiarskiego kraju wynosi zaledwie 26 kmIndeks górny 2, ale strefa wód ekonomicznych ma powierzchnię odpowiadającą dwukrotnej wielkości terytorium Polski.

RmXm6EZyseJwP
Klasyfikacja obszarów morskich Ekwadoru i Wysp Galapagos
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ren2OPQX6XSzb1
Państwa o największej powierzchni wyłącznej strefy ekonomicznej oraz Polska w km2
Źródło: Sea Around Us.
RgYajVu0Sa18T1
Ilustracja przedstawia wykres słupkowy. Przedstawia on wybrane państwa wyspiarskie i ich powierzchnie w kilometrach kwadratowych. Kraje są wymienione mając na względzie wielkości powierzchni wyspiarskiej od największej do najmniejszej. Są to kolejno: Wyspy Marshalla, Filipiny, Wyspy Salomona, Seszele, Mauritius, Fidżi, Malediwy i Tuvalu. Z wykresu wynika, że kraje mające pomiędzy 1,5, a 2 mln kilometrów kwadratowych to Wyspy Marshalla, Filipiny oraz Wyspy Salomona. Kraje posiadające powierzchnię pomiędzy 1 mln, a 1,5 mln kilometrów kwadratowych to Seszele, Mauritius i Fidżi. Dwa państwa mieszczące się w przedziale pomiędzy 0,5 mln, a 1 mln kilometrów kwadratowych to Malediwy oraz Tuvalu.
Wybrane państwa wyspiarskie i ich powierzchnie w km2
Źródło: Sea Around Us.

Właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne wód morskich

Możliwość rozwoju rybołówstwa warunkowana jest także właściwościami wód morskich. Istotną rolę odgrywa tu trofizm, czyli zasobność wody w substancje odżywcze. Dużą zawartość składników określamy mianem żyznej wody. Występowanie takich akwenów uzależnione jest od temperatury, zasolenia oraz przezroczystości wody. Cechy te wykazują duże zróżnicowanie przestrzenne. Widoczny jest między innymi wpływ szerokości geograficznej. Morza tropikalne są na ogół ubogie, natomiast morza zimne cechują się wysoką produkcją biomasy, zależną jednak od pór roku. Żyzność wody w strefie międzyzwrotnikowej zwiększa się tam, gdzie występuje zjawisko upwellinguupwellingupwellingu lub dopływa zimna woda z wyższych szerokości geograficznych.

Zawartość biogenów zależna jest również od głębokości akwenu. Największą zawartością cechują się wody przybrzeżne, natomiast w miarę oddalania się od brzegów ilość organizmów żywych maleje. Z tego względu największe i najlepsze łowiska znajdują się w niewielkiej odległości od wybrzeży. Na stan najlepszych łowisk wpływają coraz częściej kwestie ekologiczne, a szczególnie zanieczyszczenia wody.

Współoddziaływanie czynników przyrodniczych powoduje, że niektóre z części Wszechoceanu cechują się wyjątkowymi warunkami dla rozwoju rybołówstwa. Do najważniejszych łowisk świata należą:

  • północno‑zachodnia część Oceanu Spokojnego (morza: Ochockie, Japońskie, Żółte, Południowochińskie) związana z prądami morskimi: Kuro Siwo i Oja Siwo;

  • południowo‑wschodnia część Oceanu Spokojnego (wybrzeża: Peru, Chile, Ekwadoru) związana z Prądem Peruwiańskim;

  • północna część Oceanu Atlantyckiego (morza: Barentsa, Norweskie, Północne) związana z prądami morskimi: Zatokowym i Grenlandzkim;

  • szelfowe wody Pacyfiku i Atlantyku u wybrzeży Kanady i Stanów Zjednoczonych związane z prądami morskimi: Kalifornijskim i Labradorskim;

  • szelfowe wody Morza Arabskiego i Zatoki Bengalskiej związane z Prądem Monsunowym;

  • wody u wybrzeży Afryki Południowo‑Zachodniej związane z Prądem Benguelskim;

  • wody wokół Antarktydy związane z Antarktycznym Prądem Okołobiegunowym.

Wśród poławianych organizmów zdecydowanie największy odsetek stanowią ryby. W miarę obniżania się wydajności różnych łowisk coraz bardziej rozpowszechnioną formą gospodarki morskiej staje się akwakultura, czyli hodowanie różnych organizmów w zbiornikach wodnych (zarówno naturalnych, jak i sztucznych). W odniesieniu do wód słonych używa się terminu marikultura.

Hodowanie w morskiej wodzie różnych gatunków ryb, bezkręgowców i glonów odbywa się niemal wyłącznie w celach konsumpcyjnych. Ta forma gospodarowania najbardziej rozpowszechniona jest na Dalekim Wschodzie, przede wszystkim w Chinach (ok. 70% światowej produkcji), ale także w Japonii, Malezji i Indonezji.

Współcześnie marikultura odbywa się poprzez:

  • zapewnienie jak najkorzystniejszych warunków bytowych dla organizmów w określonych częściach akwenów,

  • hodowanie organizmów w stawach, basenach lub zanurzonych w wodzie klatkach.

R11TMFIstNIWH
Akwakultura w Vestmannie, Wyspy Owcze
Źródło: domena publiczna.

Czynniki ekonomiczne

Dostęp do najlepszych łowisk nie jest wystarczającym czynnikiem rozwoju rybołówstwa. Określa jedynie możliwości, jednak faktyczne wykorzytanie potencjału Wszechoceanu zależy również od czynników ekonomicznych, między innymi:

  • zasobów kapitałowych,

  • wielkości oraz stanu technicznego floty i sprzętu rybackiego,

  • poziomu infrastruktury (magazynów, przetwórni, dystrybutorni),

  • kwalifikacji kadr.

Słownik

linia podstawowa
linia podstawowa

linia wybrzeża w stanie najdalszego odpływu lub granica zewnętrzna morskich wód wewnętrznych, od której mierzy się szerokość morza terytorialnego i innych stref morskich danego państwa

upwelling
upwelling

zjawisko mieszania się chłodnych wód głębinowych zawierających substancje odżywcze z cieplejszymi wodami powierzchniowymi; zachodzi np. u zachodnich wybrzeży Ameryki Południowej