Przeczytaj
Główne czynniki rozwoju rybołówstwa
Przyrodnicze:
długość linii brzegowej,
rodzaj wybrzeża,
zasolenie wód,
temperatura wód,
przezroczystość wód,
poziom eutrofizacji wód,
kierunki ruchu wód.
Pozaprzyrodnicze:
poziom infrastruktury,
jakość oraz wielkość floty i sprzętu,
kwalifikacje kadry,
poziom znajomości łowisk.
Długość linii brzegowej i wielkość wyłącznej strefy ekonomicznej
Do głównych czynników wpływających na rozwój rybołówstwa należą te o charakterze przyrodniczym. Wynikają one między innymi z położenia geograficznego, główne znaczenie ma dostęp do Wszechoceanu. Większość z aktualnie istniejących państw to kraje nadmorskie, jednak długość ich linii brzegowej waha się od kilku kilometrów w Monako do ponad 200 tys. km w Kanadzie.
Nr | Kraj | Długość linii brzegowej w km |
---|---|---|
1 | Kanada | 202 080 |
2 | Norwegia | 83 281 |
3 | Indonezja | 54 728 |
4 | Rosja | 37 653 |
5 | Filipiny | 36 289 |
6 | Japonia | 29 751 |
7 | Australia | 25 760 |
8 | USA | 19 924 |
9 | Nowa Zelandia | 15 134 |
10 | Chiny | 14 500 |
- | Polska | 770 |
Indeks dolny Źródło danych: The World Factbook Indeks dolny koniecŹródło danych: The World Factbook
Długość linii brzegowej decyduje między innymi o możliwości dogodnej lokalizacji portów oraz większej ich liczby. Dłuższa linia brzegowa stała się również atutem po uchwaleniu Konwencji Narodów Zjednoczonych o prawie morza w 1982 r. Zgodnie z ustaleniami, linia brzegowa określana jest jako tzw. linia podstawowalinia podstawowa, od której mierzona jest szerokość stref wód: wewnętrznych, terytorialnych, archipelagowych oraz wyłącznej strefy ekonomicznej. Na tak wyznaczonych akwenach każde z państw prowadzi indywidualną gospodarkę morską, a większość z nich zastrzega sobie wyłączne prawo do pozyskiwania zasobów żywych i nieożywionych mórz i oceanów.
W szczególnie uprzywilejowanej sytuacji znalazły się państwa wyspiarskie. Mimo niewielkiej powierzchni lądowej możliwość wyznaczenia strefy wód ekonomicznych wokół każdej z wysp w znaczący sposób zwiększyła zasięg terytorium znajdującego się pod kontrolą ekonomiczną danego państwa. Za przykład posłużyć może państwo Tuvalu położone na Pacyfiku. Powierzchnia lądowa tego wyspiarskiego kraju wynosi zaledwie 26 kmIndeks górny 22, ale strefa wód ekonomicznych ma powierzchnię odpowiadającą dwukrotnej wielkości terytorium Polski.
Właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne wód morskich
Możliwość rozwoju rybołówstwa warunkowana jest także właściwościami wód morskich. Istotną rolę odgrywa tu trofizm, czyli zasobność wody w substancje odżywcze. Dużą zawartość składników określamy mianem żyznej wody. Występowanie takich akwenów uzależnione jest od temperatury, zasolenia oraz przezroczystości wody. Cechy te wykazują duże zróżnicowanie przestrzenne. Widoczny jest między innymi wpływ szerokości geograficznej. Morza tropikalne są na ogół ubogie, natomiast morza zimne cechują się wysoką produkcją biomasy, zależną jednak od pór roku. Żyzność wody w strefie międzyzwrotnikowej zwiększa się tam, gdzie występuje zjawisko upwellinguupwellingu lub dopływa zimna woda z wyższych szerokości geograficznych.
Zawartość biogenów zależna jest również od głębokości akwenu. Największą zawartością cechują się wody przybrzeżne, natomiast w miarę oddalania się od brzegów ilość organizmów żywych maleje. Z tego względu największe i najlepsze łowiska znajdują się w niewielkiej odległości od wybrzeży. Na stan najlepszych łowisk wpływają coraz częściej kwestie ekologiczne, a szczególnie zanieczyszczenia wody.
Współoddziaływanie czynników przyrodniczych powoduje, że niektóre z części Wszechoceanu cechują się wyjątkowymi warunkami dla rozwoju rybołówstwa. Do najważniejszych łowisk świata należą:
północno‑zachodnia część Oceanu Spokojnego (morza: Ochockie, Japońskie, Żółte, Południowochińskie) związana z prądami morskimi: Kuro Siwo i Oja Siwo;
południowo‑wschodnia część Oceanu Spokojnego (wybrzeża: Peru, Chile, Ekwadoru) związana z Prądem Peruwiańskim;
północna część Oceanu Atlantyckiego (morza: Barentsa, Norweskie, Północne) związana z prądami morskimi: Zatokowym i Grenlandzkim;
szelfowe wody Pacyfiku i Atlantyku u wybrzeży Kanady i Stanów Zjednoczonych związane z prądami morskimi: Kalifornijskim i Labradorskim;
szelfowe wody Morza Arabskiego i Zatoki Bengalskiej związane z Prądem Monsunowym;
wody u wybrzeży Afryki Południowo‑Zachodniej związane z Prądem Benguelskim;
wody wokół Antarktydy związane z Antarktycznym Prądem Okołobiegunowym.
Wśród poławianych organizmów zdecydowanie największy odsetek stanowią ryby. W miarę obniżania się wydajności różnych łowisk coraz bardziej rozpowszechnioną formą gospodarki morskiej staje się akwakultura, czyli hodowanie różnych organizmów w zbiornikach wodnych (zarówno naturalnych, jak i sztucznych). W odniesieniu do wód słonych używa się terminu marikultura.
Hodowanie w morskiej wodzie różnych gatunków ryb, bezkręgowców i glonów odbywa się niemal wyłącznie w celach konsumpcyjnych. Ta forma gospodarowania najbardziej rozpowszechniona jest na Dalekim Wschodzie, przede wszystkim w Chinach (ok. 70% światowej produkcji), ale także w Japonii, Malezji i Indonezji.
Współcześnie marikultura odbywa się poprzez:
zapewnienie jak najkorzystniejszych warunków bytowych dla organizmów w określonych częściach akwenów,
hodowanie organizmów w stawach, basenach lub zanurzonych w wodzie klatkach.
Czynniki ekonomiczne
Dostęp do najlepszych łowisk nie jest wystarczającym czynnikiem rozwoju rybołówstwa. Określa jedynie możliwości, jednak faktyczne wykorzytanie potencjału Wszechoceanu zależy również od czynników ekonomicznych, między innymi:
zasobów kapitałowych,
wielkości oraz stanu technicznego floty i sprzętu rybackiego,
poziomu infrastruktury (magazynów, przetwórni, dystrybutorni),
kwalifikacji kadr.
Słownik
linia wybrzeża w stanie najdalszego odpływu lub granica zewnętrzna morskich wód wewnętrznych, od której mierzy się szerokość morza terytorialnego i innych stref morskich danego państwa
zjawisko mieszania się chłodnych wód głębinowych zawierających substancje odżywcze z cieplejszymi wodami powierzchniowymi; zachodzi np. u zachodnich wybrzeży Ameryki Południowej