Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Większość procesów biochemicznych zachodzących w komórkach przebiega dzięki obecności energii dostarczonej organizmowi w postaci pożywienia. Energia ta zużywana jest na utrzymanie temperatury organizmu (termogenezętermogenezatermogenezę), aktywność mięśniową, pracę serca, aktywność wydzielniczą gruczołów, wytwarzanie związków wysokoenergetycznych, bioelektryczną aktywność układu nerwowego oraz procesy wchłaniania substancji i ich przemiany biochemiczne. Pozostała część przyjętej z pokarmem energii, niewykorzystana w powyższych procesach, rozprasza się w postaci ciepłaciepłociepła emitowanego przez organizm.

bg‑cyan

Tempo metabolizmu

Metabolizm można zdefiniować jako sumę reakcji chemicznych zachodzących we wszystkich komórkach organizmu.
Tempo metabolizmu określa się z kolei jako szybkość uwalniania ciepła powstającego w czasie przebiegu tych reakcji chemicznych. Ciepło jest bowiem końcowym produktem praktycznie wszystkich reakcji chemicznych, w których komórki wytwarzają energię magazynowaną w wysokoenergetycznych wiązaniach w cząsteczkach ATP.
Należy zwrócić również uwagę na fakt, iż jedynie część energii uzyskiwanej z dostarczonego pokarmu jest przekształcana w ATP – reszta uwalniana jest w postaci ciepła. Podczas produkcji ATP w przemianach biochemicznych zachodzących w komórkach około 35% energii dostarczanej z pokarmem przekształca się w ciepło.
W celu opisywania tempa metabolizmu ustalona została jednostka charakteryzująca ilość energii uzyskiwanej lub wydatkowanej przez komórki. Jednostką tą jest kaloria (kcal), która określa ilość ciepła niezbędnego do ogrzania 1 kg HIndeks dolny 2O o 1Indeks górny oC przy ciśnieniu zewnętrznym 1 atmatmosfera (atm)atm.

bg‑lime

Równoważnik energetyczny

Pojęcie równoważnika energetycznego wprowadzono w celu określenia wartości energetycznej poszczególnych składników pożywienia przyjmowanego przez organizm. Można stwierdzić, że równoważnik energetyczny to ilość energii, która powstaje w wyniku katabolizmu 1 g danej substancji chemicznej.

Dla podstawowych związków, z jakich składa się pokarm, równoważniki te wynoszą:

  • białka – 5,3 kcal/g;

  • węglowodany – 4,1 kcal/g;

  • tłuszcze – 9,3 kcal/g.

Jak wskazują powyższe dane, najwyższą wartością energetyczną charakteryzują się tłuszcze, jednak należy pamiętać, że znacznie później niż węglowodany wywołują one uczucie sytości. Natomiast węglowodany i białka mają niższą kaloryczność, ale po spożyciu posiłku szybko wywołują uczucie sytości.

bg‑cyan

Bilans energetyczny organizmu zwierzęcego

U zdrowego, dorosłego człowieka ilość pobieranej z pokarmem energii równa jest energii wydatkowanej we wszystkich procesach życiowych. Dzięki zachowaniu takiej równowagi organizm może prawidłowo rozwijać się i funkcjonować. O zrównoważonym bilansie energetycznym mówimy, gdy ilość energii dostarczonej z pożywieniem (Ep) jest równa sumie energii wydatkowanej przez organizm (Ew) oraz stratom energii (Es), co można przedstawić równaniem:

Ep = Ew + Es

W przypadku gdy obie strony równania mają takie same wartości, masa ciała organizmu nie zmienia się, a intensywność procesów anabolicznychprocesy anaboliczneprocesów anabolicznych jest identyczna z intensywnością procesów katabolicznychprocesy kataboliczneprocesów katabolicznych.

Dodatni bilans energetyczny

Dodatni bilans energetyczny (lewa strona równania większa) można scharakteryzować jako przewagę procesów anabolicznych, prowadzącą do wzrostu masy ciała. Należy zwrócić uwagę na fakt, iż stan taki jest prawidłowy w okresie wzrostu organizmu, np. u ludzi we wczesnym dzieciństwie i okresie dojrzewania. Nadwyżki dostarczanej z pokarmem energii zużywane są wtedy na wzrost, przyrost masy mięśniowej i rozwój. Dodatni bilans u osób dorosłych prowadzi do nadwagi, a następnie otyłości.

Ujemny bilans energetyczny

Ujemny bilans energetyczny (lewa strona równania mniejsza) świadczy o przewadze procesów katabolicznych nad anabolicznymi, co może skutkować niedowagą, skrajnym wychudzeniem organizmu, a nawet śmiercią.

bg‑lime

Przemiana materii

Energia przyjmowana przez organizm wraz z pożywieniem zmieniana jest w procesach metabolicznych w energię wykorzystywaną oraz energię traconą. Procesy, w których dochodzi do tej przemiany, określamy jako podstawowąponadpodstawową przemianę materii.

Podstawowa przemiana materii

Podstawowa przemiana materii (podstawowy metabolizm) określa najniższy poziom reakcji katabolicznych, w wyniku których produkowana jest energia niezbędna do zachowania podstawowych funkcji życiowych organizmu. Do funkcji tych zaliczamy podziały komórek, wzrost komórek i tkanek, pracę serca, krążenie krwi, czynność wydzielniczą gruczołów, oddychanie, utrzymanie aktywności układu nerwowego oraz utrzymanie temperatury ciała.

Ponadpodstawowa przemiana materii

Ponadpodstawowa przemiana materii obejmuje procesy, w których powstaje energia zużywana na aktywność ruchową organizmu. Zapotrzebowanie na ten rodzaj przemiany materii związane jest z poziomem aktywności fizycznej, wiekiem, masą ciała oraz warunkami środowiskowymi. Dodatkowo do tego typu przemiany materii zalicza się energię traconą przez organizm w postaci ciepła.

Słownik

atmosfera (atm)
atmosfera (atm)

jednostka miary ciśnienia równa ciśnieniu 760 mm słupa rtęci w temperaturze 0Indeks górny oC; utożsamiana jest ze standardowym ciśnieniem atmosferycznym

ciepło
ciepło

jeden z rodzajów przekazywania energii w układach fizycznych; przekazywana energia pochodzi z ruchu cząstek układu (atomów, cząsteczek lub jonów)

procesy anaboliczne
procesy anaboliczne

reakcje metaboliczne, w wyniku których z prostych substratów powstają złożone cząsteczki; procesy te wymagają nakładu energii z zewnątrz

procesy kataboliczne
procesy kataboliczne

reakcje metaboliczne, w wyniku których zachodzi rozpad złożonych cząsteczek na związki proste; w procesach tych uwalniana jest energia

termogeneza
termogeneza

suma wszystkich procesów metabolicznych i fizjologicznych, w trakcie których dochodzi do produkcji ciepła