Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Różnice między trójglicerydami, a fosfolipidami

Trójglicerydy

należą do tłuszczów prostych. Są organicznymi związkami zbudowanymi z alkoholu, jakim jest glicerol i trzech reszt kwasów tłuszczowych, połączonych ze sobą wiązaniem estrowym. Są niepolarne, a przez to nierozpuszczalne w wodzie, a ich główna funkcja to magazynowanie energii, najczęściej w adipocytach tkanki tłuszczowej

Fosfolipidy

są tłuszczami złożonymi, które zamiast dołączonego do glicerolu trzeciego ogonka, zbudowanego z reszty kwasu tłuszczowego, mają dołączoną resztę fosforanową, związaną z innym związkiem, takim jak inozytol czy cholina. Mimo podobnej do trójglicerydów budowy, różnią się od nich znacząco właściwościami fizykochemicznymi, co wpływa na ich rolę w organizmie

RXywARQxNZSt51
Porównanie budowy trójglicerydu i przykładowego fosfolipidu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Budowa i właściwości fosfolipidów

Obecność ładunku elektrycznego w podstawniku fosforanowym powoduje, że główka fosfolipidu staje się hydrofilowahydrofilowośćhydrofilowa, natomiast ogon tłuszczowy wykazuje hydrofobowośćhydrofobowośćhydrofobowość. Taka budowa fosfolipidu nadaje mu charakter amfipatycznyamfipatycznośćamfipatyczny. Dzięki tej właściwości fosfolipidy w środowisku wodnym ustawiają się spontanicznie w taki sposób, że hydrofobowe ogonki, które unikają wody, odsuwają się od niej, tworząc np. dwuwarstwę lipidową w błonie komórkowej czy w pęcherzykach liposomalnych. Takie fosfolipidy mogą również utworzyć micele, składające się z monowarstwy fosfolipidowej.

Ciekawostka

Do fosfolipidów zaliczana jest również sfingomielina – tłuszcz złożony zbudowany z dwuwodorotlenowego alkoholu sfingozyny, reszty kwasu tłuszczowego, reszty fosforanowej oraz choliny. Występuje ona w dużych ilościach w mózgu i w tkance nerwowej.

RxTaLUXjA6ofr
Budowa alkoholu sfingozyny.
Źródło: NEUROtiker, Wikimedia Commons, domena publiczna.
bg‑azure

Dwuwarstwa fosfolipidowa

Amfipatyczny charakter fosfolipidów powoduje, że w środowisku wodnym samoistnie formuje się dwuwarstwa fosfolipidowa, gdzie reszty kwasów tłuszczowych są skierowane do jej środka, a główki na zewnątrz. Uformowana w ten sposób dwuwarstwa stanowi selektywną barierę dla cząsteczek, które mogą przez nią wnikać do komórki lub wydostawać się z niej na zewnątrz.

Fosfolipidy wchodzące w skład dwuwarstwy, mogą być różnego rodzaju, wpływając tym samym na właściwości błony. Na przykład fosfolipidy z ogonkami zbudowanymi z kwasów tłuszczowych nasyconych nadają błonie sztywność. Tłuszcze nienasycone zwiększają jej płynność, która polega na ciągłym przemieszczaniu się fosfolipidów w błonie, a co za tym idzie również zanurzonych w niej białek.

Dwuwarstwa fosfolipidowa buduje również błony biologiczne, wchodzące w skład błoniastych organelli wewnątrzkomórkowych. Dzięki kompartmentacji wnętrza komórki, czyli wydzieleniu w nim przedziałów i organelli o różnych mikrośrodowiskach, możliwe jest zachodzenie różnych reakcji chemicznych w bliskim sąsiedztwie, nawet jeśli wymagają one różnych warunków, np. różnych wartości pH.

bg‑azure

Liposomy

Podobną budowę do błon biologicznych mają liposomy, będące sferycznymi pęcherzykami o wielkości od 30 nanometrów do kilku mikrometrów. Składają się one z jednej lub kilku dwuwarstw fosfolipidowych otaczających roztwór wodny, polarne główki są skierowane do faz wodnych znajdujących się wewnątrz oraz na zewnątrz liposomu.

Liposomy są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym do dystrybucji zamkniętych w ich wnętrzu cząsteczek (np. leków), dzięki czemu podawana substancja jest uwalniana stopniowo, przez dłuższy okres i wykazuje mniejszą toksyczność. Liposomy znajdują również zastosowanie w badaniach naukowych, jako model budowy błon biologicznych.

bg‑azure

Micele

Micele są, uformowanymi w środowisku wodnym sferycznymi pęcherzykami, zbudowanymi z monowarstwy fosfolipidowej. Ich wielkość waha się od 2 do 20 nanometrów. W micelach polarne główki fosfolipidów są skierowane do środowiska wodnego. W organizmie człowieka umożliwiają one wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, cholesterolu, soli kwasów żółciowych i produktów trawienia lipidów. Natomiast w przemyśle kosmetycznym są wykorzystywane do produkcji środków myjących.

RJYqJez1W1N8b
Grafika przedstawia schemat budowy miceli oraz dwuwarstwy fosfolipidowej – liposomu. Liposom może mieć kulisty kształt, przypominający donuta lub prosty kształt, przypominający kanapkę. Fosfolipidy, z których jest zbudowana są ułożone hydrofilową główką do zewnątrz struktury, natomiast hydrofobowy ogonek skierowany jest do jej wnętrza. Natomiast micela jest kulistą strukturą, w której główka fosfolipidu skierowana jest na zewnątrz, a ogonek do jej wnętrza.
Budowa miceli oraz dwuwarstwy fosfolipidowej − liposomu.
Źródło: Wikimedia Commons, Lady of Hats, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Słownik

amfipatyczność
amfipatyczność

właściwość związku chemicznego wynikająca z jego polarnej budowy, spowodowanej obecnością w jego cząsteczce bieguna hydrofilowego oraz hydrofobowego – zdolność utrzymywania się na granicy wodnej i lipidowej

hydrofilowość
hydrofilowość

wodolubność, skłonność cząsteczek chemicznych do łączenia się z wodą. Związki, które są hydrofilowe mieszają się z wodą, ale nie muszą mieć tendencji do jej wchłaniania

hydrofobowość
hydrofobowość

skłonność cząsteczek chemicznych do odpychania od siebie cząsteczek wody

teoria komórkowa
teoria komórkowa

sformułowana w latach 1838–1839 teoria naukowa mówiąca, że wszystkie żywe organizmy są zbudowane z osobnych komórek. Jej autorami byli Theodor SchwannMatthias Jacob Schleiden. Według tej teorii takie procesy, jak wzrost i rozmnażanie, wynikają z przemian zachodzących w komórkach