Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑lime

Produkcja pierwotna

Materię organiczną w ekosystemach wytwarzają producenci (autotrofyautotrofizmautotrofy), głównie rośliny zielone w procesie fotosyntezy. Pomiar ich biomasybiomasabiomasy pozwala określić produkcję biologiczną. Przyrost biomasy producentów w jednostce czasu – możliwy do obserwacji i bezpośredniego określenia – to produkcja pierwotna nettoprodukcja pierwotna nettoprodukcja pierwotna netto. W rzeczywistości tempo fotosyntezy jest większe od tej wielkości, ale część energii rośliny przeznaczają na potrzeby własnych procesów metabolicznych, np. oddechowych. Całość materii organicznej wytworzonej przez producentów lub zmagazynowanej przez nich energii to produkcja pierwotna bruttoprodukcja pierwotna bruttoprodukcja pierwotna brutto. Wielkość produkcji pierwotnej wyraża się zwykle w jednostkach masy lub energii na jednostkę powierzchni i jednostkę czasu, np. w gramach na metr kwadratowy na rok.

R15tOdgCoyGEY
Produkcja pierwotna netto stanowi potencjalne źródło pokarmu dla kolejnego ogniwa w łańcuchu pokarmowym – konsumentów pierwszego rzędu (roślinożerców). Szybkość, z jaką konsumenci wykorzystują materię i energię producenta do wytwarzania swojej biomasy, to produkcja wtórna. Duża część produkcji pierwotnej – opadłe liście, owoce, przewrócone drzewa – staje się źródłem energii dla reducentów, dlatego w niektórych ekosystemach produkcja zwierząt roślinożernych jest mniejsza niż reducentów.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
RpxfkZ0lINSB11
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Ciekawostka
  • W wiecznie zielonych lasach równikowych biomasa skupiona jest głównie w drzewach: na jednym hektarze lasu tropikalnego rośnie ok. 200 gatunków drzew – 10 razy więcej niż w lesie strefy umiarkowanej. Jednak gleby są tu bardzo ubogie, ponieważ biomasa rozkłada się niemal natychmiast i jest z powrotem pobierana przez drzewa. Z tego powodu po wycięciu drzew szybko postępuje erozja ziemi.

  • Z uwagi na stałe zmniejszanie się areałów rolnych stosuje się zabiegi rolnicze, które mają zwiększyć wydajność produkcji pierwotnej, np. wysoko produktywne są plantacje trzciny cukrowej (Saccharum officinarum).

Więcej informacji na temat produkcji pierwotnej i wtórnej ekosystemów oraz czynników wpływających na jej wielkość znajdziesz w e‑materiale „Produktywność ekosystemów”.

bg‑lime

Technologia satelitarna w określaniu produkcji pierwotnej

R1VohpxdY2rqR
Rosyjski satelita Soyuz (po polsku: Sojusz).
Źródło: Alexas_Fotos, Pixabay, domena publiczna.

Współcześnie produktywność ekosystemów można monitorować przez rozpoznawanie czynników abiotycznychczynniki abiotyczneczynników abiotycznych za pomocą sztucznych satelitów Ziemi wyniesionych w przestrzeń kosmiczną. Wykonują one zdjęcia w różnych pasmach fal elektromagnetycznych – na podstawie fal odbitych przez różne ciała powstają tzw. wzorce odbicia spektralnego. Ich analiza pozwala na identyfikację różnych czynników, ponieważ w zależności od cech powierzchni promieniowanie odbijane jest w różny sposób.

Ciekawostka

Najnowszą techniką obrazowania są zdjęcia satelitarne w promieniowaniu mikrofalowym, zwane także zdjęciami radarowymi. Są one wykonywane niezależnie od warunków pogodowych, również przez chmury.

RUDoOIL0Z28ZP
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Dla zainteresowanych

Dane satelitarne – poza kontrolowaniem upraw – mają też całe spektrum innych zastosowań w rolnictwie. Już w tej chwili są używane do sprawdzania wilgotności gruntu. Są obszary, gdzie podlewanie jest uruchamiane automatycznie właśnie dzięki informacjom z satelitów. Wymaga to kombinacji szeregu danych z satelitów radarowych, optycznych, ale w ten sposób można się dowiedzieć, czy uprawom grozi susza. Widać również, jak się zmienia poziom wody na rzekach, można zaobserwować po zabarwieniu, jak rozwijają się poszczególne uprawy i czy wymagają nawożenia. (…) Takie rozwiązania stosują na razie głównie państwa, które mają problem z wodą, np. kraje arabskie, południowe stany USA (…).

Indeks górny Źródło: Maciej Krzyżanowski, Dane satelitarne zrewolucjonizują rolnictwo…, serwis „Newseria”, 09.10.2018. Indeks górny koniec

Zdjęcia satelitarne mogą być przydatnym narzędziem do analizy przestrzennego rozkładu i wzajemnych relacji czynników potencjalnie warunkujących zróżnicowanie środowiska przyrodniczego. (…) Przykładowo cennym elementem modelu bioróżnorodności obszarów leśnych może być ilość martwego drewna, mierzona na reprezentatywnych powierzchniach próbnych. Odpowiednio gęsta sieć takich powierzchni umożliwia ekstrapolowanie danych na duże obszary i powiązanie ich z danymi dotyczącymi wieku i struktury drzewostanów. Połączenie dobrej jakości danych terenowych z możliwościami, jakie oferują analiza zdjęć satelitarnych oraz systemy informacji przestrzennej, może zaowocować stworzeniem cennych narzędzi do monitoringu bioróżnorodności i potencjalnej wartości przyrodniczej ekosystemów leśnych.

Indeks górny Źródło: Krystyna Stachura, Wykorzystanie teledetekcji satelitarnej w ocenie bioróżnorodności lasu na poziomie regionalnym, „Studia i Materiały Centrum Edukacji Przyrodniczo Leśnej”, 2006, R. 8, z. 4(14), s. 231–241. Indeks górny koniec

RPp3L2QqAd0na1
Globalna liczebność oceanicznych i lądowych fotoautotrofów (od września 1997 r. do sierpnia 2000 r.) na podstawie oszacowanej biomasy autotroficznej (jest to jedynie przybliżony wskaźnik produkcji pierwotnej, a nie jego rzeczywista wartość). Dane dostarczone przez: SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space Flight Center i ORBIMAGE. SeaWiFS to czujnik satelitarny, za pomocą którego w latach 1997–2000 gromadzono dane biologiczne z oceanów, oznaczając ilościowo chlorofil produkowany przez fitoplankton.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Słownik

autotrofizm
autotrofizm

inaczej samożywność; zdolność organizmu do syntezy złożonych związków organicznych z prostych związków nieorganicznych przy udziale energii świetlnej (fotosynteza) lub energii chemicznej (chemosynteza)

biomasa
biomasa

masa materii zawarta w organizmach zwierzęcych lub roślinnych w momencie pomiaru; pozwala określić ilość materii organicznej wytworzonej przez populację lub wielogatunkowy zespół organizmów w danej przestrzeni (np. biomasa ryb w stawie) i stanowi podstawę obliczeń produktywności biologicznej

czynniki abiotyczne
czynniki abiotyczne

fizykochemiczne elementy środowiska nieożywionego działające na organizmy żywe; zbyt silne odchylenia np. temperatury, wilgotności czy składu chemicznego powietrza, wód lub gleby hamują rozwój organizmów i zmieniają strukturę biocenoz; zmiany czynników abiotycznych są często następstwem gospodarki człowieka (np. zanieczyszczenia wód ściekami)

ekosystem
ekosystem

dynamiczny układ ekologiczny, na który składa się zespół organizmów połączonych relacjami troficznymi wraz ze środowiskiem przezeń zajmowanym, czyli biotopem, w którym zachodzi przepływ energii i obieg materii; w skrócie zatem ekosystem to biocenoza wraz z biotopem

producenci
producenci

organizmy wytwarzające związki organiczne ze związków nieorganicznych i tworzące w ten sposób pierwszy poziom troficzny; producenci są jednym z trzech składników biocenozy; stanowią podstawę łańcuchów pokarmowych; ze względu na strategię metaboliczną są autotrofami

produkcja pierwotna
produkcja pierwotna

ilość materii wytworzonej przez producentów, tzw. produkcja roślin zielonych, rozumiana jako szybkość gromadzenia energii promieniowania słonecznego w materii organicznej, z której zbudowane jest ciało tych roślin

produkcja pierwotna brutto
produkcja pierwotna brutto

suma materii organicznej (i zmagazynowanej w niej energii), która zawarta jest w biomasie wyprodukowanej w procesach fotosyntezy i chemosyntezy przez producentów, oraz materii zużytej przez producentów w procesach katabolicznych, w jednostce czasu

produkcja pierwotna netto
produkcja pierwotna netto

ilość energii, jaką mogą pozyskać konsumenci, jest równa różnicy energii związanej w procesie fotosyntezy i energii traconej w procesach katabolicznych w jednostce czasu

produkcja wtórna
produkcja wtórna

produkcja wtórna określa szybkość kumulowania się energii w organizmach cudzożywnych i jest wyrażana w gramach lub dżulach na jednostkę czasu i powierzchni