bg‑green

Wegetarianizm

Pojęcie „wegetarianizm” pochodzi od łacińskich słów vegetablis – roślinny i vegetare – rosnąć, rozwijać się. Styl odżywiania, nazywany kiedyś jarskim, polega na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegetarianina (jarosza) opiera się głównie na pokarmach pochodzenia roślinnego: roślinach zbożowych, strączkowych, okopowych i oleistych oraz warzywach, owocach, grzybach i orzechach, a także glonach.

bg‑gray2
1
Ciekawostka

Światowy Dzień Wegetarianizmu to święto obchodzone 1 października przez wegetarian na całym świecie. Zostało ustanowione 22 listopada 1977 roku przez Międzynarodową Unię Wegetariańską.

bg‑green

Rodzaje diet wegetariańskich

WegetarianizmwegetarianizmWegetarianizm nie jest jednorodnym sposobem odżywiania się. Znanych jest wiele odmian diet wegetariańskich, mniej lub bardziej rygorystycznych. Podstawowym kryterium ich podziału są grupy produktów spożywczych, które wchodzą w skład pożywienia.

R1K9YmhQPwH0p
Weganizm Polega na całkowitym wykluczeniu wszelkich pokarmów, pochodzących od zwierząt. Poza mięsem nie spożywa się również mleka, serów, jaj i miodu. opis WCAG, Semiwegetarianizm (łac. semi = pół), wyłącza zupełnie mięso czerwone (wieprzowinę i wołowinę, a dopuszcza mięso białe (drób i ryby ). Dozwolone jest spożywanie jaj, miodu i mleka wraz z jego przetworami. opis WCAG, Laktowegetarianizm (lakto – mleko) jest odmianą wegetarianizmu wyłączającą z jadłospisu jaja i mięso. Dopuszcza spożywanie mleka i jego przetworów. opis WCAG, Owowegetarianizm (łac. ovum = jajo) to dieta, która z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jaj. opis WCAG, Laktoowowegetarianizm (lakto – mleko, ovo - jajo) uwzględnia niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, sery, jogurt, kefir, jaja i miód opis WCAG, Witarianizm (łac. vitae = życie) polega na spożywaniu wyłącznie produktów świeżych i surowych. Wyklucza produkty wysoko przetworzone. Odrzuca jakiekolwiek potrawy gotowane, dopuszcza się podgrzewanie jedzenia do 40 °C. Witarianie rezygnują również z napojów takich jak kawa, herbata. opis WCAG, Frutarianizm (łac. fructus = owoc) to dieta składająca się jedynie z produktów naturalnych, których pozyskanie nie wymaga unicestwienia całej rośliny. Pokarmem jest tylko to co roślina może dać. Frutarianie jedzą wyłącznie surowe owoce w znaczeniu botanicznym, np. ogórki, kabaczki, pomidory, bakłażany, jak i owoce w znaczeniu kulinarnym, jabłka, banany, pomarańcze. opis WCAG, Liquidarianizm (ang. liquid = płyn) – dieta oparta na całkowitej eliminacji pokarmów stałych i zastąpieniu ich pokarmami płynnymi: kremami, musami, papkami, sokami i wodą. Spożywa się wyłącznie warzywa i owoce oraz dodatki takie jak ziarna zbóż, kiełki, glony, zioła, mleczko kokosowe lub sojowe, pije czystą wodę. opis WCAG, Pescowegetarianizm (z łac. pesco – ryba) to dieta, w której zestawiane są wszystkie grupy produktów żywnościowych, oprócz mięsa czerwonego i drobiowego oraz ich przetworów. Spożywane są ryby i owoce morza. opis WCAG
Źródło: pixabay.com, wikipedia.org, domena publiczna.
bg‑gray2
1
Ciekawostka
RBVCvs08koVhV1
Fleksitarianie jedzą mięso tylko podczas wyjątkowych okazji.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Fleksitarianizm, ang. flexible – elastyczny oraz vegetarian – wegetariański, to elastyczny wegetarianizm. Dopuszcza spożywanie nabiału, jaj i ryb. Mięso i jego przetwory można spożywać okazjonalnie. Głównym źródłem białka jest białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak soja, soczewica, ciecierzyca, bób czy groch. Dieta ta ma wielu zwolenników wśród osób niestawiających sobie za cel przejście na wegetarianizm, a jedynie zdrowsze odżywianie.

bg‑green

Wartości odżywcze diet wegetariańskich

Wegetarianizm zyskuje dużą popularność jako jeden z elementów zdrowego stylu życia. Zaletą wegetariańskiego odżywiania jest duża podaż witamin, w szczególności A, B i C oraz składników mineralnych. Dieta jaroszy zawiera ograniczoną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, co przekłada się na brak lub małą zawartość cholesterolu w pożywieniu. Dzięki temu u osób stosujących tę dietę stwierdza się rzadsze występowanie choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego.

Duża zawartość błonnika pokarmowego zapobiega powstawaniu chorób jelita grubego oraz jego nowotworów dzięki pobudzaniu perystaltyki jelit. Stronienie od mięsa ogranicza możliwość zakażenia pasożytami oraz zatrucia bakterią Salmonella. Wegetarianie nie narażają się także na niekorzystny wpływ antybiotyków i leków weterynaryjnych, zawartych w mięsie.

Jednak wegetarianizm, a zwłaszcza radykalne jego odmiany, to również brak lub niedobór składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega‑3, witaminy BIndeks dolny 12 i D, wapń, magnez, żelazo i cynk. Niedostateczna ich podaż może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu lub chorób. I tak np. niedobór żelaza, witaminy  BIndeks dolny 12 i kwasu foliowego może wywołać niedokrwistość. Niedobory wapnia wpływają niekorzystnie na układ kostny. U ludzi dorosłych są najczęściej przyczyną osteomalacjiosteomalacjaosteomalacji, u starszych – osteoporozyosteoporozaosteoporozy, natomiast u dzieci – krzywicykrzywicakrzywicy. Osoby, stosujące dietę wegetariańską, powinny brać pod uwagę konieczność jej suplementowania lub wzbogacania potraw o brakujące składniki. Częściej niż osoby odżywiające się w tradycyjny sposób powinny też korzystać z kąpieli słonecznych.

Substancja odżywcza

Skutki niedoboru

Źródło pokarmowe

kwasy tłuszczowe omega‑3

przesuszona skóra,
osłabiona odporność,
schorzenia układu krążenia,
nerwowego, odpornościowego,
ryzyko rozwoju nowotworów

siemię lniane,
warzywa o ciemnozielonych liściach,
tofu, ryby, oleje, orzechy

wapń

skurcze mięśni, bóle w stawach,
drętwienie kończyn,
zwolnienie tętna,
ubytki w uzębieniu,
podatność na złamania kości

jarmuż, brokuły,
wzbogacony w wapń sok pomarańczowy i 
wzbogacona w wapń soja,
figi, przetwory mleczne

żelazo

chroniczne zmęczenie,
problemy z koncentracją,
osłabienie, niedokrwistość

rośliny strączkowe,
orzechy, suszone owoce,
szpinak, wzbogacane w żelazo zboża

cynk

obniżenie odporności,
pogorszenie stanu skóry i włosów,
trądzik, słabe gojenie się ran,
obniżone stężenie witaminy A we krwi

pełne ziarna, rośliny strączkowe,
orzechy, kiełki pszenicy,
makarony z mąki pełnoziarnistej

witamina BIndeks dolny 12

ryzyko rozwoju chorób
układu sercowo‑naczyniowego i udaru mózgu,
drażliwość, problemy z koncentracją,
obniżenie nastroju, depresja

jaja, przetwory mleczne,
płatki zbożowe, chleb,
niektóre produkty sojowe wzbogacone w witaminę BIndeks dolny 12

witamina D

osłabienie mięśni,
większa wrażliwość na ból,
ryzyko złamań kości, nerwowość

tłuste ryby, płatki śniadaniowe,
niektóre margaryny,
mleko ryżowe i sojowe

foliany (kwas foliowy)

osłabienie, męczliwość,
ryzyko wad cewy nerwowej u płodu

rośliny strączkowe,
warzywa o ciemnozielonych liściach,
płatki zbożowe wzbogacone w foliany

bg‑green

Piramida zdrowia dla wegetarian

Dobrze skomponowany jadłospis w diecie wegetariańskiej pozwala zapobiec niedoborom składników mineralnych i witamin. We wdrażaniu tego sposobu odżywiania pomocne są wegetariańskie piramidy żywienia, które określają rodzaj i częstotliwość spożywania pokarmów w ilości odpowiedniej dla zachowania zdrowia.

Na dole piramidy znajdują się szczególnie zalecane produkty, takie jak woda, warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Produkty mleczne, jaja, słodycze, przekąski tworzą wierzchołek piramidy i powinny być spożywane w mniejszych ilościach lub, w zależności od indywidualnego przekonania, nawet całkowicie wyeliminowane. Niektóre piramidy sugerują też dodatkowe zalecenia, np. konieczność korzystania z kąpieli słonecznych i aktywność fizyczną.

RkJA8tfaI8JEw1
Ilustracja przedstawia piramidę zdrowego żywienia. U podstawy piramidy znajdują się owoce i warzywa. Powyżej widoczne są produkty zbożowe – miedzy innymi pieczywo, kasze i ryż. W środkowej części znajduje się nabiał, między innymi sery, mleko czy jogurty. Wyżej na piramidzie znajduje się mięso, ryby, jaja i rośliny strączkowe. Na szczycie piramidy umieszczono tłuszcze. Do każdego z pięter przyporządkowano cyfrę i opis: 1. Warzywa i owoce. Podstawę zdrowej diety stanowią warzywa i owoce. Należy je spożywać w jak największych ilościach, jednak z zachowaniem prawidłowych proporcji - 3/4 warzyw i 1/4 owoców. 2. Produkty zbożowe. W prawidłowo zbilansowanej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych. Należy jednak wybierać produkty pełnoziarniste. 3. Nabiał. Rekomendowane jest spożycie dwóch szklanek mleka dziennie. W zamian można spożywać także jogurt, kefir lub, w mniejszych ilościach, ser. 4. Mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe. Należy ograniczać spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego. Warto jeść rośliny strączkowe, szczególnie istotne w dietach wegetariańskich, a także ryby i jaja. 5. Tłuszcze. Powinno się ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zamiast tego należy spożywać umiarkowane ilości tłuszczów roślinnych.
Warto zwrócić uwagę, że także osoby na diecie wegetariańskiej muszą dokonywać etycznych wyborów. U podstawy piramidy, wśród produktów, które należy jadać jak najczęściej, znajduje się m.in. awokado. To bardzo zdrowy owoc, którego masowa uprawa niestety przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego w wielu krajach.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Dla kogo diety wegetariańskie?

Wegetarianizm jako sposób żywienia jest znany od stuleci, jednak znaczną popularność zyskał dopiero w ostatnich dekadach. Obecnie następuje stały wzrost zainteresowania tym modelem żywienia. Wegetarianizm stanowi jedną z metod profilaktyki chorób cywilizacyjnych i przedwczesnego starzenia się. Nie wszyscy jednak praktykują wegetarianizm jedynie z powodów zdrowotnych. Dla wielu ludzi to element proekologicznej filozofii życiowej. Wybierają oni taki styl życia, przeciwstawiając się nieetycznym sposobom traktowania zwierząt. Inni są wegetarianami z pobudek kulturowych czy religijnych.

bg‑gray2
1
Ciekawostka

Specjaliści reprezentujący Amerykańską Akademię Żywienia i Dietetyki wydali oświadczenie:

bg‑gray2

Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców.

Indeks górny Źródło: Vesanto Melina, Winston Craig, Susan Levin, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets, J Acad Nutr Diet, 2016. Indeks górny koniec

Słownik

krzywica
krzywica

choroba występująca u dzieci, najczęściej pomiędzy 2. a 3. rokiem życia, spowodowana niedoborem witaminy D, związana z zaburzeniami gospodarki wapniowo‑fosforowej. Powoduje zmiany w układzie kostnym i zaburzenia rozwojowe

osteomalacja
osteomalacja

choroba metaboliczna kości, polegająca na niedostatecznej mineralizacji i zmniejszeniu gęstości kości wskutek niedoboru witaminy D lub jej metabolitów

osteoporoza
osteoporoza

stan chorobowy, charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania

perystaltyka
perystaltyka

fale skoordynowanych, automatycznych skurczów i rozkurczów mięśni podłużnych i okrężnych w przewodzie pokarmowym, które powodują przesuwanie pokarmu z przełyku aż do jego końcowego odcinka, czyli odbytnicy

wegetarianizm
wegetarianizm

odżywianie się pokarmami roślinnymi, świadome i celowe wyłączanie z diety mięsa, w tym ryb i owoców morza oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec lub żelatyna