Przeczytaj
Wegetarianizm
Pojęcie „wegetarianizm” pochodzi od łacińskich słów vegetablis – roślinny i vegetare – rosnąć, rozwijać się. Styl odżywiania, nazywany kiedyś jarskim, polega na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegetarianina (jarosza) opiera się głównie na pokarmach pochodzenia roślinnego: roślinach zbożowych, strączkowych, okopowych i oleistych oraz warzywach, owocach, grzybach i orzechach, a także glonach.
Światowy Dzień Wegetarianizmu to święto obchodzone 1 października przez wegetarian na całym świecie. Zostało ustanowione 22 listopada 1977 roku przez Międzynarodową Unię Wegetariańską.
Rodzaje diet wegetariańskich
WegetarianizmWegetarianizm nie jest jednorodnym sposobem odżywiania się. Znanych jest wiele odmian diet wegetariańskich, mniej lub bardziej rygorystycznych. Podstawowym kryterium ich podziału są grupy produktów spożywczych, które wchodzą w skład pożywienia.
![Na zdjęciu przedstawiony jest talerz, na którym znajdują się kawałki mięsa pokrojonego w plastry. Obok nich widoczne są pieczone szparagi oraz pomidory .](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RBVCvs08koVhV/1636415522/L7SwFmw77W3QzTE4jAf9uCP2uqWjw1RL.jpg)
Fleksitarianizm, ang. flexible – elastyczny oraz vegetarian – wegetariański, to elastyczny wegetarianizm. Dopuszcza spożywanie nabiału, jaj i ryb. Mięso i jego przetwory można spożywać okazjonalnie. Głównym źródłem białka jest białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak soja, soczewica, ciecierzyca, bób czy groch. Dieta ta ma wielu zwolenników wśród osób niestawiających sobie za cel przejście na wegetarianizm, a jedynie zdrowsze odżywianie.
Wartości odżywcze diet wegetariańskich
Wegetarianizm zyskuje dużą popularność jako jeden z elementów zdrowego stylu życia. Zaletą wegetariańskiego odżywiania jest duża podaż witamin, w szczególności A, B i C oraz składników mineralnych. Dieta jaroszy zawiera ograniczoną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, co przekłada się na brak lub małą zawartość cholesterolu w pożywieniu. Dzięki temu u osób stosujących tę dietę stwierdza się rzadsze występowanie choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego.
Duża zawartość błonnika pokarmowego zapobiega powstawaniu chorób jelita grubego oraz jego nowotworów dzięki pobudzaniu perystaltyki jelit. Stronienie od mięsa ogranicza możliwość zakażenia pasożytami oraz zatrucia bakterią Salmonella. Wegetarianie nie narażają się także na niekorzystny wpływ antybiotyków i leków weterynaryjnych, zawartych w mięsie.
Jednak wegetarianizm, a zwłaszcza radykalne jego odmiany, to również brak lub niedobór składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega‑3, witaminy BIndeks dolny 1212 i D, wapń, magnez, żelazo i cynk. Niedostateczna ich podaż może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu lub chorób. I tak np. niedobór żelaza, witaminy BIndeks dolny 1212 i kwasu foliowego może wywołać niedokrwistość. Niedobory wapnia wpływają niekorzystnie na układ kostny. U ludzi dorosłych są najczęściej przyczyną osteomalacjiosteomalacji, u starszych – osteoporozyosteoporozy, natomiast u dzieci – krzywicykrzywicy. Osoby, stosujące dietę wegetariańską, powinny brać pod uwagę konieczność jej suplementowania lub wzbogacania potraw o brakujące składniki. Częściej niż osoby odżywiające się w tradycyjny sposób powinny też korzystać z kąpieli słonecznych.
Substancja odżywcza | Skutki niedoboru | Źródło pokarmowe |
---|---|---|
kwasy tłuszczowe omega‑3 | przesuszona skóra, | siemię lniane, |
wapń | skurcze mięśni, bóle w stawach, | jarmuż, brokuły, |
żelazo | chroniczne zmęczenie, | rośliny strączkowe, |
cynk | obniżenie odporności, | pełne ziarna, rośliny strączkowe, |
witamina BIndeks dolny 1212 | ryzyko rozwoju chorób | jaja, przetwory mleczne, |
witamina D | osłabienie mięśni, | tłuste ryby, płatki śniadaniowe, |
foliany (kwas foliowy) | osłabienie, męczliwość, | rośliny strączkowe, |
Piramida zdrowia dla wegetarian
Dobrze skomponowany jadłospis w diecie wegetariańskiej pozwala zapobiec niedoborom składników mineralnych i witamin. We wdrażaniu tego sposobu odżywiania pomocne są wegetariańskie piramidy żywienia, które określają rodzaj i częstotliwość spożywania pokarmów w ilości odpowiedniej dla zachowania zdrowia.
Na dole piramidy znajdują się szczególnie zalecane produkty, takie jak woda, warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Produkty mleczne, jaja, słodycze, przekąski tworzą wierzchołek piramidy i powinny być spożywane w mniejszych ilościach lub, w zależności od indywidualnego przekonania, nawet całkowicie wyeliminowane. Niektóre piramidy sugerują też dodatkowe zalecenia, np. konieczność korzystania z kąpieli słonecznych i aktywność fizyczną.
Dla kogo diety wegetariańskie?
Wegetarianizm jako sposób żywienia jest znany od stuleci, jednak znaczną popularność zyskał dopiero w ostatnich dekadach. Obecnie następuje stały wzrost zainteresowania tym modelem żywienia. Wegetarianizm stanowi jedną z metod profilaktyki chorób cywilizacyjnych i przedwczesnego starzenia się. Nie wszyscy jednak praktykują wegetarianizm jedynie z powodów zdrowotnych. Dla wielu ludzi to element proekologicznej filozofii życiowej. Wybierają oni taki styl życia, przeciwstawiając się nieetycznym sposobom traktowania zwierząt. Inni są wegetarianami z pobudek kulturowych czy religijnych.
Specjaliści reprezentujący Amerykańską Akademię Żywienia i Dietetyki wydali oświadczenie:
Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców.
Indeks górny Źródło: Vesanto Melina, Winston Craig, Susan Levin, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets, J Acad Nutr Diet, 2016. Indeks górny koniecŹródło: Vesanto Melina, Winston Craig, Susan Levin, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets, J Acad Nutr Diet, 2016.
Słownik
choroba występująca u dzieci, najczęściej pomiędzy 2. a 3. rokiem życia, spowodowana niedoborem witaminy D, związana z zaburzeniami gospodarki wapniowo‑fosforowej. Powoduje zmiany w układzie kostnym i zaburzenia rozwojowe
choroba metaboliczna kości, polegająca na niedostatecznej mineralizacji i zmniejszeniu gęstości kości wskutek niedoboru witaminy D lub jej metabolitów
stan chorobowy, charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania
fale skoordynowanych, automatycznych skurczów i rozkurczów mięśni podłużnych i okrężnych w przewodzie pokarmowym, które powodują przesuwanie pokarmu z przełyku aż do jego końcowego odcinka, czyli odbytnicy
odżywianie się pokarmami roślinnymi, świadome i celowe wyłączanie z diety mięsa, w tym ryb i owoców morza oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec lub żelatyna