Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RAMY2f7jlAw0k
Zdjęcie przedstawia drewnianą miseczkę wypełnioną świeżymi listkami szpinaku. Miska ma kolor pomarańczowy, natomiast liście szpinaku są zielone, niewielkie i półokrągłe. Posiadają krótki ogonek i widoczne unerwienie.

Wegetarianizm

Świadome i celowe wyłączenie z diety mięsa, ryb i owoców pojawiło się co najmniej dwa tysiąclecia przed naszą erą w Indiach. Jednym z pierwszych znanych wegeterian w Europie był żyjący w VI w. p.n.e. filozof i matematyk – Pitagoras z Samos.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Blogi, poradniki i czasopisma podają mnóstwo wegetariańskich porad i jadłospisów. Opisują zalety i wady takiego sposobu odżywiania, czasem popadając w skrajności.Z jednej strony to bezkrytyczny optymizm, propagujący wegetarianizm jako cudowny środek na wszelkie choroby. Z drugiej: żywieniowy fatalizm, zgodnie z którym dieta bezmięsna prowadzi do przeróżnych niedoborów, grożących najgorszymi zdrowotnymi konsekwencjami. Jak odnaleźć się między tymi biegunami? Czy dieta wegetariańska naprawdę dostarcza człowiekowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Jeśli tak, to co należy jeść, aby być zdrowym?

Twoje cele
  • Opiszesz rodzaje diet wegetariańskich.

  • Rozpoznasz typ diety wegetariańskiej po jej składzie.

  • Ocenisz wartość odżywczą wybranej diety wegetariańskiej.

  • Przedstawisz zalety i wady diet wegetariańskich.