Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

EnzymyenzymEnzymy to makrocząsteczki biologiczne pełniące funkcję katalizatorówbiokatalizatorkatalizatorów, czyli czynników chemicznych przyspieszających przebieg reakcji chemicznych, podczas których same nie ulegają zużyciu. Zdecydowaną większość enzymów stanowią białkabiałkabiałka, ale istnieją również cząsteczki RNA wykazujące właściwości katalityczne. Enzymy występują we wszystkich komórkach organizmów żywych oraz wirusach.

RVfakjFi2C8tv
Rybozym typu hammerhead – cząsteczka kwasu rybonukleinowego (RNA) zdolna do katalizowania niektórych reakcji chemicznych. Rybozymy uczestniczą m.in. w syntezie i w obróbce potranslacyjnej białek.
Źródło: Wgscott, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Budowa enzymów

Pod względem chemicznym enzymy to przede wszystkim białkabiałkabiałka zbudowane z co najmniej kilkudziesięciu aminokwasów. Nieliczne biokatalizatorybiokatalizatorbiokatalizatory są białkami prostymi, czyli takimi, które zawierają wyłącznie aminokwasy – należy do nich np. pepsyna, która jest produkowana przez ścianę żołądka i wydzielana do światła narządu, gdzie uczestniczy w trawieniu białek. Większość enzymów to białka złożone (holoenzymy), które składają się z części białkowej (apoenzymu) i części niebiałkowej (kofaktoru). Kofaktory, które łączą się nietrwale z apoenzymem to tzw. koenzymy. Należą do nich np. witaminy lub pochodne nukleotydów. Kofaktorami łączącymi się trwale z apoenzymem za pomocą wiązań kowalencyjnych są jony metali (np. ZnIndeks górny 2+, MgIndeks górny 2+) lub drobne cząsteczki organiczne tzw. grupy prostetyczne – np. pochodne witamin. Niezależnie od sposobu połączenia się kofaktora z apoenzymem jest on elementem niezbędnym, nadającym części białkowej aktywność enzymatyczną.

Wszystkie enzymy łączy jedna cecha budowy – obecność tzw. centrum aktywnegocentrum aktywnecentrum aktywnego, przez które białko enzymatyczne łączy się z substratemsubstratsubstratem reakcji chemicznej. Centrum aktywne enzymu tworzone jest przez kilka grup funkcyjnych aminokwasów. Łączą się one z substratem za pomocą nietrwałych, słabych wiązań (wodorowych, jonowych, oddziaływań hydrofobowych i sił van der Waalsa).

RJXSYkTQiTF7E1
Model fragmentu cząsteczki ludzkiego enzymu anhydrazy węglanowej z widocznym centrum aktywnym. Tworzą je trzy reszty histydyny (zielono‑niebieskie), grupa hydroksylowa (biało‑czerwona) i jon cynku (zaznaczony na szaro), będący kofaktorem tego enzymu.
Źródło: N/A, PDB, Wikimedia Commons, domena publiczna.
bg‑azure

Działanie enzymów

Budowa enzymów ma kluczowe znaczenie dla pełnionych przez nie funkcji katalitycznych. W układach biologicznych enzym łączy się z substratem przez centrum aktywne, tworząc kompleks enzym–substrat. Powstanie takiego połączenia determinuje zmianę kształtu enzymu, co wytwarza odpowiednie warunki do zajścia reakcji. Pojawiają się napięcia w odpowiednich wiązaniach cząsteczki substratu, w wyniku czego dochodzi do ich zerwania, lub następuje zbliżenie i odpowiednie ustawienie substratów, które ze sobą reagują. Zerwanie jednych wiązań i utworzenie nowych skutkuje powstaniem kompleksu enzym–produktproduktprodukt. Nowy związek chemiczny ma mniejsze powinowactwo do enzymu, dlatego kompleks enzym–produkt rozpada się i dochodzi do zwolnienia centrum aktywnego. Enzym jest gotowy do przeprowadzenia kolejnej reakcji chemicznej.

Działanie enzymu opiera się więc na przyłączaniu odpowiedniego substratu do centrum aktywnego, które zbudowane jest z konkretnej sekwencji aminokwasów.

Bardziej szczegółowe informacje na temat mechanizmu działania enzymów znajdziesz tutaj.

bg‑azure

Klasyfikacja enzymów

W związku z ogromną różnorodnością enzymów zaistniała potrzeba ich generalnej klasyfikacji. Dokonała tego w roku 1984 Komisja Enzymatyczna, która opracowała system porządkowania enzymów ze względu na rodzaj katalizowanej reakcji chemicznej. Każdy enzym można zapisać w postaci ciągu czterech liczb oddzielonych kropką i poprzedzonych literami EC (od angielskiej nazwy tej komisji: Enzymatic Comission). Pierwsza, a zarazem najważniejsza liczba odpowiada klasie enzymu, a kolejne podklasom.

bg‑azure

Klasy enzymów

RYONZHzzKnGwE
EC1 – oksydoreduktazy Katalizują reakcje utleniania i redukcji, związane z przeniesieniem elektronu z cząsteczki substratu na cząsteczkę akceptora., EC2 – transferazy Katalizują przeniesienie grupy funkcyjnej z jednej cząsteczki na drugą., EC3 – hydrolazy Katalizują rozkład związku chemicznego przy udziale cząsteczek wody., EC4 – liazy Katalizują rozkład związku chemicznego bez udziału cząsteczek wody., EC5 – izomerazy Katalizują przeniesienie grupy funkcyjnej w obrębie jednej cząsteczki., EC6 – ligazy Katalizują syntezę dwóch cząsteczek.

Słownik

białka
białka

związki organiczne o charakterze polimerów, zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi i tworzącymi I‑rzędową strukturę przestrzenną; struktury przestrzenne wyższych rzędów stabilizowane są wiązaniami wodorowymi, jonowymi i mostkami disiarczkowymi; synteza białek przebiega w błonach siateczki śródplazmatycznej; białka pełnią w organizmach różnorodne funkcje: strukturalne, enzymatyczne, regulacyjne, transportowe

biokatalizator
biokatalizator

substancja, która katalizuje reakcje chemiczne zachodzące w organizmach żywych

centrum aktywne
centrum aktywne

część enzymu bezpośrednio zaangażowana w przebieg reakcji chemicznej; zawiera grupy funkcyjne kilku aminokwasów łączące się z substratem lub substratami za pomocą słabych wiązań niekowalencyjnych

enzym
enzym

biokatalizator; zazwyczaj białko, rzadziej cząsteczka RNA lub DNA; zdolny do obniżenia energii aktywacji i przyspieszenia przebiegu reakcji chemicznej

produkt
produkt

substancja chemiczna powstała w wyniku reakcji chemicznej

substrat
substrat

substancja chemiczna ulegająca przekształceniu w czasie reakcji chemicznej