Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1bNHl8JWudap
Ilustracja przedstawia owoc ananasa pokrojony na plastry. Ananas ma owalny kształt i brązową skórkę. U góry ma zielone, trójkątne stojące liście. Miąższ ananasa ma żółty kolor.

Budowa, działanie i funkcje enzymów

Ananasy zawierają bromelinę – enzym proteolityczny rozkładający wiązania peptydowe w cząsteczkach białek. Z tego powodu świeże kawałki ananasa nie nadają się do przygotowania deserów, których podstawą jest galaretka: żelatyna wchodząca w skład galaretki jest białkiem rozpuszczalnym w wodzie, które w odpowiednich warunkach żeluje i doprowadza do jej tężenia. Bromelina zaś rozkłada żelatynę, co sprawia, że galaretka pozostaje w stanie płynnym.
Źródło: Security, Pixabay, domena publiczna.

Enzymy są zdolne do przyspieszania reakcji chemicznych w układach biologicznych. Reakcje metaboliczne katalizowane przez enzymy przebiegają miliony razy szybciej niż te same reakcje zachodzące bez ich udziału. Jednym z najszybciej działających enzymów jest anhydraza węglanowa – występuje ona m.in. w erytrocytach, gdzie katalizuje reakcję uwodnienia dwutlenku węgla, w wyniku czego powstaje jon wodorowęglanowy. Reakcja katalizowana przez anhydrazę węglanową przebiega w tempie jednego miliona uwodnionych cząsteczek dwutlenku węgla w ciągu 1 sekundy. Ta sama niekatalizowana reakcja zachodzi spontanicznie w tempie jednej uwodnionej cząsteczki dwutlenku węgla w ciągu 10 sekund. W jaki sposób pozostałe enzymy wpływają na przebieg reakcji chemicznych zachodzących w organizmie?

Twoje cele
  • Opiszesz budowę enzymu.

  • Omówisz przebieg reakcji chemicznej z udziałem biokatalizatora.

  • Scharakteryzujesz funkcje głównych klas enzymów.