Przeczytaj
Przykłady zastosowań amin alifatycznych
Aminy alifatyczne to związki chemiczne, posiadające w swojej budowie grupę aminową , która zastąpiła jeden atom wodoru w węglowodorze łańcuchowym.
Etanoamina (etyloamina) jest aminą pierwszorzędową, oznacza to, że grupa aminowa połączona jest z jednym atomem węgla.
Swoje zastosowanie znalazła m.in. w syntezie środków chwastobójczych, nazywanych herbicydamiherbicydami. Chwasty są roślinami niepożądanymi na polach uprawnych, ponieważ pobierają składniki odżywcze z gleby, przez co zmniejszają ilość plonów.
Etanoamina jest prekursorem środków chwastobójczych o nazwie atrazynaatrazyna, która jednak została zakazana w wielu krajach Europy Zachodniej ze względu na swoją toksyczność.
N,-etyloetanoamina (dietyloamina) jest aminą drugorzędową (atom azotu połączony jest z dwoma atomami węgla) o wzorze strukturalnym:
Jest używana jako przyspieszacz procesu wulkanizacjiwulkanizacji, np. w produkcji opon samochodowych.
N,N‑dietyloetanoamina (trietyloamina) należy do amin trzeciorzędowych. Atom azotu połączony jest z trzema podstawnikami etylowymi.
Swoje zastosowanie znalazła m.in. w procesie syntetycznego otrzymywania antybiotykuantybiotyku – penicyliny, używana jako rozpuszczalnik. Służy również do otrzymywania związków antykorozyjnych oraz papieru.
Aminy aromatyczne
Aminy aromatyczne znajdują swoje zastosowanie w syntezie barwników. Najprostszą aminą aromatyczną jest anilina.
Jest stosowana do otrzymywania związków azowych, inaczej barwników, stosowanych w produktach spożywczych. Jednym z nich jest żółcień pomarańczowa, a na produktach spożywczych możemy ją znaleźć pod kodem E110.
Jak można zauważyć, znaczenie amin jest ogromne i tak naprawdę trudno sobie wyobrazić dzisiejsze życie bez ich produktów.
Słownik
(łac. herba „trawa”, „ziele”; caedo „zabijam”) środki chwastobójcze; substancje stosowane do selektywnego lub całkowitego hamowania rozwoju bądź niszczenia roślin, występujących tam, gdzie są niepożądane
nazwa zwyczajowa herbicydu z grupy triazyn, zwalcza rozmaite chwasty (jak: gorczyca polna, gwiazdnica pospolita, fiołek polny, komosa biała, jasnoty, chwasty rumianowate, rdesty) w uprawach kukurydzy, szparagów, krzewów owocowych oraz w sadach, szkółkach drzew owocowych i leśnych
(fr. vulcanisation) proces technologiczny, który polega na sieciowaniu kauczuku (sieciowaniu polimerów) w celu przekształcenia go w gumę
(gr. antí „przeciw”, „naprzeciw”; biotikós „dotyczący życia”) substancje wytwarzane przez różne mikroorganizmy (pleśniaki, promieniowce, bakterie), które hamują rozwój lub niszczą inne mikroorganizmy
Bibliografia
M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.