Przeczytaj
Białka to ogromne i złożone cząsteczki. Ich masy molowe mieszczą się w granicach od około do kilku mln gramów/mol. Białka pełnią wiele znaczących funkcji w przyrodzie, są kwintesencją życia, bez nich nie istnieją żadne znane ludzkości organizmy żywe.
Białka budują przeciwciała, które biorą udział w procesach immunologicznych oraz chronią nasz organizm przed chorobami, np. immunoglobuliny z rodzaju G biorą udział w odpowiedzi wtórnej organizmu. Enzymy, aktywujące liczne procesy zachodzące w naszym ciele, również zbudowane są z białek. Hydroksylaza fenyloalaninowa jest enzymem odpowiedzialnym za przekształcenie aminokwasu fenyloalaniny w tyroksynę. Mutacja w genie kodującym ten enzym, prowadząca do dezaktywacji jego działania, powoduje chorobę zwaną fenyloketonurią. Jak można się domyślić, cała maszyneria ludzkiego ciała jest oparta na występowaniu białek w odpowiednich miejscach i o odpowiednim czasie. Jedną z ich ważniejszych cech jest również prawidłowa budowa, umożliwiająca ich pełnienie roli w organizmie.
Budowa białek
Białka zbudowane są z reszt aminokwasówaminokwasów – związków organicznych, posiadających co najmniej dwie grupy funkcyjnegrupy funkcyjne: i . Przykładem najprostszego aminokwasu występującego w przyrodzie jest leucyna. Model kulkowy leucyny wygląda następująco:
Reszty aminokwasów łączą się ze sobą za pomocą wiązań peptydowychwiązań peptydowych, które powstają między grupą karboksylową pierwszego aminokwasu a grupą aminową drugiego aminokwasu. Można to zobrazować w następujący sposób:
W ten sposób aminokwasy łączą się ze sobą i dzięki temu powstają sekwencje, które nazywamy białkami. Budowa struktur białkowych wykazuje pewną hierarchię, którą określa się rzędowością struktur białkowych. Wyróżnia się cztery rodzaje rzędowości:
pierwszorzędowa;
drugorzędowa;
trzeciorzędowa;
czwartorzędowa.
Struktura pierwszorzędowa
Jest wyznaczona poprzez kolejność aminokwasów w białku, które łączą się ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Żeby móc to sobie zobrazować, popatrzmy na kolejność liter w słowie:
Struktura drugorzędowa
Powstaje na skutek tworzenia się wiązań wodorowychwiązań wodorowych pomiędzy aminokwasami oddalonymi od siebie w szeregu aminokwasowym. Dochodzi wtedy do miejscowego fałdowania i zawijania się sznura aminokwasów. Do zobrazowania tego zagadnienia popatrzmy ponownie na nasze słowo:
W przypadku tej struktury, wyróżnia się dwa główne jej rodzaje: alfa helisę i beta kartkę.
Struktura trzeciorzędowa
Ten rodzaj struktury występuje, gdy kilka struktur drugorzędowych (alfa helisa i beta kartka) zacznie oddziaływać ze sobą nawzajem. Ich ułożenie w przestrzeni jest determinowane poprzez oddziaływania hydrofoboweoddziaływania hydrofobowe, mostki disiarczkowemostki disiarczkowe, wiązania jonowe lub siły van der Waalsasiły van der Waalsa.
Pierwszymi białkami, których strukturę poznano, jest hemoglobina i mioglobina. Dokonali tego Max Perutz i Sir John Cowdery Kendrew w roku.
Struktura czwartorzędowa
Jest to wzajemny układ podjednostek białka w przestrzeni, czyli w momencie, gdy kilka struktur trzeciorzędowych połączy się razem, mamy do czynienia ze strukturą czwartorzędową. Podjednostki są osobnymi łańcuchami aminokwasowymi, posiadającymi już trzeciorzędową strukturę. Również ta struktura jest stabilizowana poprzez oddziaływania hydrofobowe, wiązania jonowe, siły van der Waalsa czy mostki disiarczkowe. Nie wszystkie jednak białka tworzą ten rodzaj struktury. Przykładem białka czwartorzędowego jest hemoglobina, która składa się aż z czterech podjednostek. Jej funkcją jest wiązanie tlenu i jego transport na duże odległości w organizmie.
W ten sposób białka fałdują się i przybierają formy, dzięki którym mogą spełniać swoje funkcje. Zagadnienie rzędowości ich struktur jest bardzo istotne w celu zrozumienia, w jaki sposób budowa białek wpływa na ich działanie. W dużych i bardziej złożonych białkach, oprócz łańcuchów aminokwasowych, znajdują się także dodatkowe, niebiałkowe elementy, np. jony metali, reszty cukrowe, lipidy. Takie niebiałkowe składniki białek nazywane są inaczej grupą prostetyczną.
Słownik
kwas deoksyrybonukleinowy, nośnik informacji genetycznej
wiązania występujące pomiędzy atomem wodoru a elektroujemnym atomem sąsiedniej cząsteczki
wiązania występujące pomiędzy grupą aminową a grupą karbonylową białkach
oddziaływania między dipolami, cząsteczkami naładowanymi
oddziaływanie, które polega na łączeniu się grup hydrofobowych i odpychaniu cząsteczek wody
wiązania pomiędzy dwoma atomami siarki, wchodzącymi w skład reszt cysteinowych
związek organiczny, posiadający co najmniej dwie grupy funkcyjne: i
grupa atomów wpływająca na specyficzne właściwości
Bibliografia
Doonan S., Zawadzki Z., Białka i peptydy, Warszawa 2008.
Stryer L., Berg J. M.; John L. Tymoczko J. L., Molekularny wzór życia. Część 1. Biochemia, Warszawa 2009, wyd. 4.