Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Głównym narządem, w którym następuje wchłanianie produktów trawienia składników pokarmowych, jest jelito cienkie. Tam wchłaniana jest większość produktów trawienia.

Ważne!

Wchłanianie substancji odżywczych jest podstawową funkcją kosmków jelitowych, jednak nieliczne substancje mogą być wchłaniane również w jamie ustnej, żołądku i jelicie grubym. Do krwi przez błony śluzowe jamy ustnej przenikają m.in. cyjankicyjankicyjanki, alkohol, nikotyna, niektóre leki (np. nitroglicerynanitroglicerynanitrogliceryna). Przez ściany żołądka przenikają m.in. alkohol, nikotyna, niektóre leki (np. aspiryna), cukry proste i woda. W jelicie grubym wchłaniane są m.in. woda, alkohol, witaminy z grupy B i K oraz niektóre leki (np. paracetamol).

bg‑red

Budowa kosmków jelitowych

RmrMIwXxLZfmX1
Na schemacie przedstawiony jest wycinek ściany jelita z kosmkami jelitowymi. Duże fałdy jelita z palcowatymi kosmkami, tworzą ogromną powierzchnię chłonną, co zwiększa całkowitą objętość wchłanianego pokarmu. Wewnątrz kosmków w formie wypustek zaznaczone są naczynia włosowate, a na powierzchni kosmków ułożone jednak obok drugiej komórki nabłonkowe. W środku każdego kosmka znajduje się naczynie limfatyczne. Po prawej stronie widać komórki nabłonkowe (enterocyty) w znacznym zbliżeniu. Na powierzchni kosmków zaznaczone są mikrokosmki oraz światło jelita. Przedstawiony jest także za pomocą strzałki kierunek wnikania do wnętrza kosmków wartości odżywczych.
Duże fałdy jelita z palcowatymi kosmkami, będącymi wypustkami błony śluzowej jelita pokrytymi mikroskopijnymi wyrostkami (mikrokosmkami), tworzą ogromną powierzchnię chłonną. Jest to adaptacja, która znacznie zwiększa całkowitą objętość wchłanianego pokarmu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Podstawą wchłaniania składników pokarmowych jest proces ich transportu przez błony komórek budujących kosmki jelitowe oraz ściany włosowatych naczyń krwionośnych i naczyń limfatycznych. W zależności od rodzaju cząsteczek pokarmowych transport może się odbywać w sposób bierny – zgodnie z gradientem stężeń (dyfuzja prostadyfuzja prostadyfuzja prosta, dyfuzja ułatwionadyfuzja ułatwionadyfuzja ułatwiona) - lub w sposób czynny (transport aktywnytransport aktywny, transport czynnytransport aktywny) – przeciwko gradientowi stężeń.

bg‑red

Sposoby transportu składników pokarmowych w jelicie cienkim

Kierunek transportu

Transport bierny (dyfuzja)

Transport aktywny

Do naczyń
krwionośnych 

jony jednowartościowe ClIndeks górny -, NaIndeks górny +, KIndeks górny +, witaminy C, BIndeks dolny 2, BIndeks dolny 6, fruktoza (dyfuzja ułatwiona)

kwasy tłuszczowe poniżej 13 atomów węgla

aminokwasy,
dipeptydy,
tripeptydy,
glukoza, galaktoza,
jony dwuwartościowe CaIndeks górny 2+ , MgIndeks górny 2+, FeIndeks górny 2+, witamina BIndeks dolny 12, kwas foliowy, puryny, pirymidyny

Do naczyń
limfatycznych 

witaminy A, D, E, K

kwasy tłuszczowe o długich
łańcuchach węglowych,
monoacyloglicerole,
diacyloglicerole

Dominującą formą transportu składników pokarmowych w jelicie cienkim jest transport aktywny. Pozwala on na dużo bardziej intensywne wchłanianie składników odżywczych niż bierny rodzaj transportu (dyfuzja).

bg‑orange

Transport cukrów prostych i produktów hydrolizy białek

Powstałe w wyniku trawienia monosacharydy: glukoza, galaktoza i fruktoza są wchłaniane przez komórki nabłonkowe (enterocytyenterocytyenterocyty) dzięki obecnym w ich błonie komórkowej specjalnym białkom przenośnikowym.

R16JwE3zj1GR51
Wchłanianie glukozy (jak i galaktozy) przez błonę enterocytów zwróconą w stronę światła jelita jest sprzężone z wchłanianiem kationów sodowych (Na+). Występuje tu zjawisko symportu. Zachodzi ono tylko wtedy, gdy stężenie jonów sodowych wewnątrz komórki jest niskie. Aby je utrzymać, jony sodowe są nieustannie usuwane z komórki przez pompę sodowo‑potasową do krwi. Proces ten odbywa się wbrew gradientowi stężeń jonów Na+, a więc wymaga dostarczenia energii. Sprzężenie wchłaniania glukozy (a także galaktozy) z transportem jonów sodowych sprawia, że proces jej wchłaniania ma również charakter aktywny i przebiega wbrew gradientowi stężeń. Dzięki temu możliwe jest całkowite wchłonięcie tych cukrów z jelita. Wszystkie inne cukry proste, w tym fruktoza, przechodzą przez błony komórkowe, wykorzystując przenośniki białkowe zgodnie z gradientem stężeń, a więc dzięki dyfuzji ułatwionej. W taki sam sposób glukoza (i galaktoza) opuszcza enterocyty i przedostaje się do krwi.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Produkty hydrolizy białek – głównie aminokwasy i niewielka ilość dwu- i trójpeptydów - wchłaniane są przez enterocyty drogą aktywną, podobnie jak cząsteczki glukozy, a następnie dostają się do naczyń krwionośnych. Jelito noworodków ma zdolność wchłaniania niestrawionych immunoglobulin zawartych w siarze (pierwszym mleku matki).

bg‑orange

Transport substancji wchłoniętych w jelicie cienkim do układu krwionośnego

R1R80NYt9vqf51
Na schemacie przedstawione jest krążenie wrotne. Na ilustracji zaznaczono jelita w postaci pofalowanego przewodu, żyłę wrotną, naczynia włosowate wątroby, półokrągłą wątrobę oraz żyłę główną dolną. Substancje pokarmowe, które zostały przetransportowane do włosowatych naczyń krwionośnych w kosmkach jelitowych, trafiają do wątroby za pośrednictwem żyły wrotnej wątrobowej. W wątrobie substancje odżywcze mogą zostać zmagazynowane lub ulegać dalszym przekształceniom. Substancje toksyczne, takie jak np. alkohol i inne używki lub niektóre leki, zostają przetworzone w nieszkodliwe składniki, a następnie przetransportowane do nerek i usunięte z organizmu.
Krążenie wrotne.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Substancje pokarmowe, które zostały przetransportowane do włosowatych naczyń krwionośnych w kosmkach jelitowych, trafiają do wątroby za pośrednictwem żyły wrotnej wątrobowejżyła wrotna wątroboważyły wrotnej wątrobowej. W wątrobie substancje odżywcze mogą zostać zmagazynowane lub ulegać dalszym przekształceniom. Substancje toksyczne, takie jak np. alkohol i inne używki lub niektóre leki, zostają przetworzone w nieszkodliwe składniki, a następnie przetransportowane do nerek i usunięte z organizmu. Skład krwi, która opuszcza wątrobę, może być inny niż skład krwi, która do niej wpływa, ale stężenie związków organicznych jest względnie stałe. Ma to szczególne znaczenie m.in. w zachowaniu odpowiedniego stężenia glukozy.

Jak sądzisz, w jaki sposób wchłaniana jest woda? Więcej na ten temat przeczytasz tutajPdXndSJgDtutaj.

bg‑orange

Transport tłuszczów

Mimo że większość składników pokarmowych z jelita przechodzi do układu krwionośnego, niektóre produkty trawienia tłuszczów transportowane są inną drogą.

Rn1x5ZD7Io2Lj1
Transport produktów trawienia tłuszczów.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wolne wyższe kwasy tłuszczowe, glicerolmonoacyloglicerole w przeciwieństwie do tłuszczów wykazują pewne powinowactwo do wody. Dlatego wiążą się z solami żółciowymi, tworząc micellemicellamicelle – rozpuszczalne kompleksy o szczególnych układach przestrzennych. Micelle przenoszą produkty trawienia uwolnione z kropelek tłuszczów przez wodny roztwór treści jelitowej ku ścianie jelita. Tu micelle rozpadają się, a ich zawartość dyfunduje swobodnie do wnętrza enterocytów. W enterocytach, przy udziale siateczki śródplazmatycznej gładkiej, dochodzi do ponownej syntezy tłuszczów (triacylogliceroli). Ich cząsteczki wraz z wchłoniętym jednocześnie cholesterolem i fosfolipidami, kosztem energii zgromadzonej w ATP w aparatach Golgiego, tworzą rodzaj agregatów w białkowej otoczce, nazywanych chylomikronamichylomikronychylomikronami. Opuszczają one enterocyty na drodze egzocytozy i trafiają do płynu międzykomórkowego, skąd przenikają do naczynia limfatycznego kosmka, a następnie wraz z limfą dostają się do krwi. Krew niesie je do komórek ciała, gdzie wykorzystywane są do różnych celów, m.in. do budowy błon biologicznych i jako źródło energii. Nadmiar tłuszczów magazynowany jest w komórkach tkanki tłuszczowej.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wchłaniane są bezpośrednio do krwi i trafiają do wątroby, gdzie są metabolizowane.

Ciekawostka

Chylomikrony opuszczają enterocyty, pokonując ich boczną ścianę. W ten sposób przedostają się do płynu śródtkankowego kosmka. Są zbyt duże, aby przejść przez ścianę włosowatych naczyń krwionośnych. Trafiają zatem do naczyń limfatycznych, których ściana jest bardzo luźno utkana. Właśnie dlatego limfa jest transporterem tłuszczów z jelita.

bg‑orange
Ważne!

Cukry proste, aminokwasy i krótkie łańcuchy kwasów tłuszczowych są wchłaniane wprost do krwi. Niemal 90% tłuszczów dostaje się do krwiobiegu za pośrednictwem limfy.

Słownik

chylomikrony
chylomikrony

agregaty trójglicerydów, białek, cholesterolu i fosfolipidów, wytwarzane w cytoplazmie enterocytów w formie drobnych kropelek i wydzielane w procesie egzocytozy do naczyń limfatycznych kosmków jelitowych

cyjanki
cyjanki

związki nieorganiczne, sole kwasu cyjanowodorowego, zawierają anion CNIndeks górny −; bardzo trujące substancje krystaliczne; cyjanki rozpuszczalne w wodzie (cyjanki litowców i berylowców) hydrolizują z odczynem zasadowym, wydzielając zapach gorzkich migdałów (od powstałego HCN)

dyfuzja prosta
dyfuzja prosta

samorzutny i nieodwracalny przepływ cząsteczek lub jonów; odbywa się z miejsca o wyższym stężeniu do miejsca o niższym stężeniu substancji

dyfuzja ułatwiona
dyfuzja ułatwiona

proces przenikania określonych substancji przez błony cytoplazmatyczne przy udziale specyficznych białek; substancja dyfundująca łączy się z białkiem przenośnikowym po jednej stronie błony, a po zmianie konformacji białka jest uwalniana po drugiej stronie

enterocyty
enterocyty

komórki absorpcyjne kosmków jelitowych; warunkują najbardziej istotne funkcje jelita cienkiego — końcowe trawienie substratów pokarmowych oraz wchłonięcie strawionych pokarmów

krążenie wrotne
krążenie wrotne

w ujęciu ogólnym obieg krwi przez układ naczyń włosowatych wtórnie powstających z żyły; u kręgowców wyróżnia się np. krążenie wrotne wątroby (jelitowo‑wątrobowe), w którym żyła wrotna zbierająca krew z narządów jamy brzusznej (żołądka, jelit, trzustki i śledziony) doprowadza ją do wątroby, gdzie rozdziela się na wtórny układ włosowaty

micella
micella

kulista struktura utworzona z lipidów (np. kwasów tłuszczowych), w której grupy polarne (hydrofilowe) cząsteczek zwrócone są na zewnątrz, a łańcuchy węglowodorowe (hydrofobowe) do środka

nitrogliceryna
nitrogliceryna

triazotan(V) gliceryny, CIndeks dolny 3HIndeks dolny 5(ONOIndeks dolny 2)Indeks dolny 3; związek organiczny, ester gliceryny i kwasu azotowego; ma silne właściwości wybuchowe; nitrogliceryna jest stosowana do wyrobu kruszących materiałów wybuchowych (np. dynamitów) oraz prochów bezdymnych; w medycynie jest stosowana jako lek rozszerzający naczynia krwionośne; stanowi podstawowy lek w znoszeniu ostrych napadów dusznicy bolesnej i bólów wieńcowych; we wlewach dożylnych bywa stosowana w ostrej fazie zawału mięśnia sercowego; postacie leku o przedłużonym działaniu są stosowane w zapobieganiu napadom bólów w chorobie wieńcowej

pompa sodowo‑potasowa
pompa sodowo‑potasowa

enzym, który uruchamia mechanizm zapewniający transport jonów potasowych (KIndeks górny +) do wnętrza komórki, a sodowych (NaIndeks górny +) – na zewnątrz

transport aktywny, transport czynny
transport aktywny, transport czynny

przemieszczanie się substancji w określonym układzie wbrew gradientowi stężeń, kosztem energii pochodzącej z zewnątrz tego układu; w transporcie aktywnym przez błony cytoplazmatyczne uczestniczą specyficzne białka transportujące, a źródłem energii jest najczęściej ATP

żyła wrotna wątrobowa
żyła wrotna wątrobowa

naczynie krwionośne doprowadzające krew z jelita do wątroby