Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RakN5ZeXXXbaV
Na fotografii znajdują się kosmki jelitowe w znacznym zbliżeniu. Są to półokrągłe na końcu wypustki wystające ze ściany jelita, jedne są dłuższe, drugie krótsze.

Wchłanianie i transport substancji pokarmowych w jelicie

Zanim składniki odżywcze znajdujące się w świetle jelita dotrą do tkanek organizmu, muszą przekroczyć błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Źródło: www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Proces trawienia pokarmu, na który składają się obróbka fizyczna i przemiany chemiczne składników pokarmowych, przebiega w przewodzie pokarmowym i prowadzi do powstania prostych cząsteczek organicznych. Produkty trawienia przedostają się przez nabłonek jelita cienkiego do naczyń krwionośnych i limfatycznych, skąd są transportowane do wątroby. Tam zostają zmagazynowane lub przetworzone.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz proces wchłaniania poszczególnych produktów trawienia składników pokarmowych w przewodzie pokarmowym człowieka.

  • Porównasz sposoby wchłaniania i dalszego transportu cukrów i tłuszczów.

  • Opiszesz, jakim procesom podlegają wchłonięte produkty trawienia w organizmie człowieka.