Przeczytaj
Metody inżynierii genetycznej pozwalają na manipulowanie w genomach organizmów zarówno prokariotycznych, jak i eukariotycznych. Możliwa jest zmiana aktywności genu organizmu, wprowadzenie dodatkowej kopii genu, który występuje w genomie modyfikowanego organizmu, lub wprowadzenie genu pochodzącego od innego gatunku. Wśród metod umożliwiających dokonywanie zmian w DNA wyróżnia się techniki rekombinacji DNA z użyciem nośników, tzw. wektorów. Mogą nimi być plazmidy, wirusy i bakterie. Materiał genetyczny przygotowany poza organizmem może zostać również włączony fizycznymi metodami bezwektorowymi (takimi jak mikroiniekcjamikroiniekcja, mikrowstrzeliwanie, elektroporacja lub fuzja liposomów) oraz chemicznymi (z wykorzystaniem glikolu polietylenowego). Komórka, w której zmodyfikowano materiał genetyczny w wyniku podziału, przekazuje go komórkom potomnym. W ten sposób uzyskuje się organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMOGMO – z ang. genetically modified organism).
Więcej informacji na temat wektorowych i bezwektorowych metod transformacji genetycznej znajdziesz w e‑materiale Transformacje genetyczne.
Więcej informacji na temat zastosowań modyfikacji genetycznych znajdziesz w e‑materiale Cele i metody transformacji genetycznej roślin i zwierząt.
Rośliny i zwierzęta zmodyfikowane genetycznie
Złoty ryż jest zmodyfikowaną genetycznie odmianą ryżu o zwiększonej wartości odżywczej. Modyfikacja polega na wprowadzeniu do genomu rośliny trzech genów odpowiadających za biosyntezę beta‑karotenu (prekursora witaminy A) w jadalnych częściach ryżu. Ma ona na celu wytwarzanie wzbogaconej żywności przeznaczonej do uprawy i konsumpcji na obszarach z niedoborem witaminy A.
Wśród roślin genetycznie zmodyfikowanych wyróżnia się trzy generacje. Pierwsza z nich obejmuje rośliny, u których zmieniono cechy agronomiczne, czyli została zwiększona ich odporność na herbicydyherbicydy, szkodniki i patogeny. Druga generacja to tzw. rośliny transgenicznetransgeniczne, zmienione przede wszystkim pod względem cech jakościowych (zwiększenie zawartości składników prozdrowotnych, zmiana profilu kwasów tłuszczowych, opóźnione dojrzewanie owoców, polepszenie walorów organoleptycznych). Trzecią generację stanowią rośliny genetycznie zmodyfikowane gromadzące substancje wykorzystywane w sektorze farmaceutycznym i przemyśle chemicznym (jako biopolimery).
Postęp inżynierii genetycznej umożliwił również poprawę cech jakościowych zwierząt gospodarskich, stworzenie zwierzęcych modeli wielu chorób oraz wykorzystanie organizmów zwierzęcych w produkcji farmaceutyków.
Modyfikacja cech agronomicznych roślin
Odporność na szkodniki
Do roślin, których genom zmodyfikowano w celu ich ochrony przed szkodnikami, należą m.in. kukurydza (Zea mays), bawełna (Gossypium), soja (Glycine) czy tytoń (Nicotiana). Wykorzystano u nich gen cry1A wyizolowany z bakterii Bacillus thuringiensis (Bt), warunkujący odporność na szkodniki z rodziny Lepidoptera. Dzięki tej modyfikacji roślina wytwarza białko Cry, które jest toksyczne dla niektórych owadów.

Odporność na herbicydy
Modyfikacje genetyczne pozwoliły także uzyskać rośliny uprawne odporne na środek chwastobójczy – glifosat. W tym celu wykorzystano gen CP4 pobrany z bakterii Agrobacterium tumefaciens. Umożliwia on zmodyfikowanym roślinom wytwarzanie białka, dzięki któremu wykazują prawidłowy wzrost nawet w czasie stosowania oprysków z glifosatem. Pozwala to na selektywne usuwanie chwastów z upraw. Gen taki został włączony do genomu soi oraz rzepaku (Brassica napus).
Odporność na choroby
W celu uzyskania roślin odpornych na choroby grzybowe i bakteryjne wprowadza się do ich genomu geny kodujące enzymy, które niszczą ich ścianę komórkową. Odporność na wirusy uzyskuje się poprzez wprowadzenie do rośliny genów białek kapsydu danego wirusa, a także jego enzymów. Obecność tych białek osłabia infekcję tym wirusem oraz opóźnia skutki choroby. Do roślin zmodyfikowanych w celu ochrony przed patogenami należy tytoń odporny na wirusa mozaiki tytoniowej, ogórek (Cucumis) odporny na wirusa mozaiki ogórka oraz kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) odporny na wirusa mozaiki kalafiora. Uzyskano także ziemniaki (Solanum tuberosum) odporne na zarazę ziemniaczaną.
Modyfikacja cech jakościowych roślin i zwierząt
Modyfikacje cech jakościowych roślin obejmują przede wszystkim zmniejszenie lub zwiększenie stężenia danej substancji. Przykładem takiej modyfikacji jest złoty ryż (odmiana ryżu siewnego – Oryza sativa), do którego wszczepiony został pochodzący z narcyza trąbkowego (Narcissus pseudonarcissus) gen odpowiedzialny za zwiększoną produkcję beta‑karotenu, będącego prekursorem witaminy A. Modyfikacja w zamierzeniu miała rozwiązać problem niedoborów witaminy A u dzieci w Azji Wschodniej. Innym przykładem jest modyfikacja genetyczna rzepaku, która doprowadziła do zmniejszenia zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uzyskano także m.in. truskawki (Fragaria ×ananassa) wytwarzające słodsze, wolniej dojrzewające owoce, które dodatkowo są odporne na mróz.

Pierwszą zmodyfikowaną genetycznie rośliną zatwierdzoną do spożycia przez ludzi był pomidor FlavrSavr. W wyniku modyfikacji jego DNA uzyskano owoc o wyższej zawartości miąższu i cienkiej skórce oraz większej odporności na gnicie.
Natomiast w przypadku zwierząt gospodarskich wprowadzenie dodatkowej kopii genu pozwoliło na zwiększenie masy bydła i trzody chlewnej oraz mleczności krów (uzyskano wzrost wydajności mlecznej i stężenia składników mleka ważnych w produkcji serów).
Produkty GMO w Europie
Obecnie Unia Europejska zezwala na wykorzystywanie zmodyfikowanych genetycznie: kukurydzy, soi, bawełny i rzepaku – jako pasz oraz żywności. Wprowadzone do sprzedaży produkty GMO są monitorowane i znakowane przez wszystkie państwa członkowskie według odpowiednich regulacji prawnych.
Obawy związane z GMO
Przeciwnicy wprowadzania żywności GMO twierdzą, że może mieć ona szkodliwy wpływ zarówno na organizm ludzki, jak i środowisko, a także naruszać zasady etyki. Przedstawiają oni argument, że wprowadzanie obcych genów do rośliny może skutkować powstawaniem nowych białek, m.in. alergenów i toksyn, które będą gromadzić się w wysokich stężeniach w jadalnych częściach roślin. Obecnie wiadomo, że wprowadzenie do genomu soi genu pochodzącego z orzecha brazylijskiego (naturalnie wywołującego alergię) spowodowało reakcje alergiczne u osób nadwrażliwych na orzechy. Z kolei tolerancja na herbicydy powoduje normalny wzrost roślin po opryskach, np. z użyciem preparatu RoundupRoundup, którego składniki akumulowane są w roślinie, a następnie drogą pokarmową trafiają do organizmu człowieka. Innym wskazywanym zagrożeniem jest wystąpienie oporności na antybiotyki u roślin i zwierząt GMO, w wyniku wykorzystania w modyfikacjach bakterii mających geny reporterowegeny reporterowe, do których należą geny oporności na antybiotyki.

Kolejne zagrożenie wynikające z modyfikowania genetycznego organizmów związane jest z ich niekontrolowanym rozmnażaniem się i rozprzestrzenianiem. Ponadto istnieje ryzyko pojawienia się niebezpiecznej cechy na skutek mutacji. Zjawiska te mogą spowodować nieodwracalne zmiany w środowisku, w tym zmniejszenie różnorodności genetycznej na skutek wyparcia naturalnie występującego gatunku, niekontrolowane rozprzestrzenianie się genu oraz pojawianie się superchwastów, czyli roślin niepożądanych w uprawach, które uodporniły się na herbicydy, a konkretnie na glifosat (np. szarłat Palmera – Amaranthus palmeri, przymiotno kanadyjskie – Erigon canadenisis).
Słownik
alfa‑1-antytrypsyna; białko osocza krwi, białko ostrej fazy; glikoproteina uwalniana w wyniku reakcji zapalnej (wywołanej np. zakażeniem bakteryjnym); jej rola polega na ochronie tkanek przed uszkodzeniem
główne białko występujące w osoczu, produkowane w wątrobie; jej rolą jest transport niektórych substancji (leków, hormonów)
leki wytwarzane przy udziale organizmów w procesie biotechnologicznym
urządzenie, które umożliwia przeprowadzenie procesów mikrobiologicznych oraz enzymatycznych; można w nim również prowadzić hodowle komórek organizmów wielokomórkowych
glikoproteina; hormon peptydowy stymulujący erytropoezę, czyli proces namnażania i różnicowania erytrocytów
gen, którego aktywność można łatwo badać, wykorzystując np. metody histochemiczne, fluorymetryczne, służący w biologii molekularnej do oceny poziomu ekspresji kontrolowanego przez badaną sekwencję regulatorową (np. promotor) w różnych tkankach, stadiach rozwoju lub w odpowiedzi na różne czynniki
organizmy modyfikowane genetycznie, których genom został zmieniony za pomocą metod inżynierii genetycznej
rodzaj pestycydów (środków ochrony roślin uprawnych); substancje stosowane do zwalczania chwastów w uprawach (środki chwastobójcze)
cytokina wytwarzana w odpowiedzi na zakażenie wirusowe, głównie przez plazmacytoidalne komórki dendrytyczne
cytokina prozapalna; czynnik wzrostu limfocytów T; wytwarzana głównie przez limfocyty Th1; wykorzystywana w walce z nowotworami krwi
cytokina przeciwzapalna; wytwarzana głównie przez limfocyty Th2
przeszczep narządów lub tkanek pochodzących od osobnika jednego gatunku do organizmu należącego do innego gatunku
metoda umożliwiająca wprowadzenie dowolnej substancji, np. obcego DNA, do komórki obserwowanej pod mikroskopem
toksyna wytwarzana przez niektóre gatunki grzybów
organizmy, których genom został zmieniony, a wprowadzony gen pochodzi od organizmu innego gatunku
nazwa handlowa herbicydu (środka stosowanego do zwalczania chwastów) zawierającego glifosat – związek organiczny powodujący zamieranie większości roślin