Metody inżynierii genetycznej pozwalają na manipulowanie w genomach organizmów  zarówno prokariotycznych, jak i eukariotycznych. Możliwa jest zmiana aktywności genu organizmu, wprowadzenie dodatkowej kopii genu, który występuje w genomie modyfikowanego organizmu, lub wprowadzenie genu pochodzącego od innego gatunku. Wśród metod umożliwiających dokonywanie zmian w DNA wyróżnia się techniki rekombinacji DNA z użyciem nośników, tzw. wektorów. Mogą nimi być plazmidy, wirusy i bakterie. Materiał genetyczny przygotowany poza organizmem może zostać również włączony fizycznymi metodami bezwektorowymi (takimi jak mikroiniekcjamikroiniekcjamikroiniekcja, mikrowstrzeliwanie, elektroporacja lub fuzja liposomów) oraz chemicznymi (z wykorzystaniem glikolu polietylenowego). Komórka, w której zmodyfikowano materiał genetyczny w wyniku podziału, przekazuje go komórkom potomnym. W ten sposób uzyskuje się organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMOGMOGMO – z ang. genetically modified organism).

Więcej informacji na temat wektorowych i bezwektorowych metod transformacji genetycznej znajdziesz w e‑materiale Transformacje genetyczne.

Więcej informacji na temat zastosowań modyfikacji genetycznych znajdziesz w e‑materiale Cele i metody transformacji genetycznej roślin i zwierząt.

bg‑yellow

Rośliny i zwierzęta zmodyfikowane genetycznie

Ciekawostka

Złoty ryż jest zmodyfikowaną genetycznie odmianą ryżu o zwiększonej wartości odżywczej. Modyfikacja polega na wprowadzeniu do genomu rośliny trzech genów odpowiadających za biosyntezę beta‑karotenu (prekursora witaminy A) w jadalnych częściach ryżu. Ma ona na celu wytwarzanie wzbogaconej żywności przeznaczonej do uprawy i konsumpcji na obszarach z niedoborem witaminy A.

Wśród roślin genetycznie zmodyfikowanych wyróżnia się trzy generacje. Pierwsza z nich obejmuje rośliny, u których zmieniono cechy agronomiczne, czyli została zwiększona ich odporność na herbicydyherbicydyherbicydy, szkodniki i patogeny. Druga generacja to tzw. rośliny transgeniczneorganizmy transgenicznetransgeniczne, zmienione przede wszystkim pod względem cech jakościowych (zwiększenie zawartości składników prozdrowotnych, zmiana profilu kwasów tłuszczowych, opóźnione dojrzewanie owoców, polepszenie walorów organoleptycznych). Trzecią generację stanowią rośliny genetycznie zmodyfikowane gromadzące substancje wykorzystywane w sektorze farmaceutycznym i przemyśle chemicznym (jako biopolimery).

Postęp inżynierii genetycznej umożliwił również poprawę cech jakościowych zwierząt gospodarskich, stworzenie zwierzęcych modeli wielu chorób oraz wykorzystanie organizmów zwierzęcych w produkcji farmaceutyków.

bg‑red

Modyfikacja cech agronomicznych roślin

Odporność na szkodniki

Do roślin, których genom zmodyfikowano w celu ich ochrony przed szkodnikami, należą m.in. kukurydza (Zea mays), bawełna (Gossypium), soja (Glycine) czy tytoń (Nicotiana). Wykorzystano u nich gen cry1A wyizolowany z bakterii Bacillus thuringiensis (Bt), warunkujący odporność na szkodniki z rodziny Lepidoptera. Dzięki tej modyfikacji roślina wytwarza białko Cry, które jest toksyczne dla niektórych owadów.

RHYcb1dNwr7SN1
Toksyny Bt w liściach zmodyfikowanego orzecha ziemnego (Arachis hypogaea) (dolne zdjęcie) chronią je przed uszkodzeniami powodowanymi przez larwy omacnicy prosowianki (Ostrinia nubilalis) (górne zdjęcie).
Źródło: Herb Pilcher, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Odporność na herbicydy

Modyfikacje genetyczne pozwoliły także uzyskać rośliny uprawne odporne na środek chwastobójczy – glifosat. W tym celu wykorzystano gen CP4 pobrany z bakterii Agrobacterium tumefaciens. Umożliwia on zmodyfikowanym roślinom wytwarzanie białka, dzięki któremu wykazują prawidłowy wzrost nawet w czasie stosowania oprysków z glifosatem. Pozwala to na selektywne usuwanie chwastów z upraw. Gen taki został włączony do genomu soi oraz rzepaku (Brassica napus).

Odporność na choroby

W celu uzyskania roślin odpornych na choroby grzybowe i bakteryjne wprowadza się do ich genomu geny kodujące enzymy, które niszczą ich ścianę komórkową. Odporność na wirusy uzyskuje się poprzez wprowadzenie do rośliny genów białek kapsydu danego wirusa, a także jego enzymów. Obecność tych białek osłabia infekcję tym wirusem oraz opóźnia skutki choroby. Do roślin zmodyfikowanych w celu ochrony przed patogenami należy tytoń odporny na wirusa mozaiki tytoniowej, ogórek (Cucumis) odporny na wirusa mozaiki ogórka oraz kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) odporny na wirusa mozaiki kalafiora. Uzyskano także ziemniaki (Solanum tuberosum) odporne na zarazę ziemniaczaną.

bg‑red

Modyfikacja cech jakościowych roślin i zwierząt

Modyfikacje cech jakościowych roślin obejmują przede wszystkim zmniejszenie lub zwiększenie stężenia danej substancji. Przykładem takiej modyfikacji jest złoty ryż (odmiana ryżu siewnego – Oryza sativa), do którego wszczepiony został pochodzący z narcyza trąbkowego (Narcissus pseudonarcissus) gen odpowiedzialny za zwiększoną produkcję beta‑karotenu, będącego prekursorem witaminy A. Modyfikacja w zamierzeniu miała rozwiązać problem niedoborów witaminy A u dzieci w Azji Wschodniej. Innym przykładem jest modyfikacja genetyczna rzepaku, która doprowadziła do zmniejszenia zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uzyskano także m.in. truskawki (Fragaria ×ananassa) wytwarzające słodsze, wolniej dojrzewające owoce, które dodatkowo są odporne na mróz.

R1Y8uEQG2EMD3
Fizjolog z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych prezentujący pomidory transgeniczne.

Pierwszą zmodyfikowaną genetycznie rośliną zatwierdzoną do spożycia przez ludzi był pomidor FlavrSavr. W wyniku modyfikacji jego DNA uzyskano owoc o wyższej zawartości miąższu i cienkiej skórce oraz większej odporności na gnicie. 
Źródło: Jack Dykinga, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Natomiast w przypadku zwierząt gospodarskich wprowadzenie dodatkowej kopii genu pozwoliło na zwiększenie masy bydła i trzody chlewnej oraz mleczności krów (uzyskano wzrost wydajności mlecznej i stężenia składników mleka ważnych w produkcji serów).

Farmacja i medycyna

Rośliny

Wykorzystanie roślin transgenicznych w roli bioreaktorówbioreaktorbioreaktorów do produkcji substancji stosowanych jako farmaceutyki określa się mianem agrofarmaceutyki. W wyniku modyfikacji genetycznych rośliny mogą produkować różne białka oraz wytwarzać przeciwciała, szczepionki, probiotyki czy błonnik pokarmowy. W ten sposób otrzymuje się tańsze leki, co pozwala zwiększyć do nich dostęp. Na przykład zmodyfikowany genetycznie tytoń jest wykorzystywany do produkcji somatotropiny (hormonu wzrostu), interleukiny 2interleukina 2 (IL‑2)interleukiny 2, interleukiny 4interleukina 4 (IL‑4)interleukiny 4, hemoglobiny, erytropoetynyerytropoetynaerytropoetyny czy albuminy osoczaalbumina osoczaalbuminy osocza. Natomiast niektóre transgeniczne odmiany ryżu produkują interferon alfainterferon alfa (IFN‑alfa)interferon alfa (IFN‑alfa) i alfa‑1-antytrypsynęA1ATalfa‑1-antytrypsynę.

Zwierzęta

Transgeniczne zwierzęta wykorzystywane w badaniach, m.in. muszki owocowe, dostarczają informacji na temat ekspresji genów, a także stały się modelem dla wielu chorób, m.in. nowotworów, choroby Alzheimera czy Parkinsona. Obecnie prowadzone są badania nad stworzeniem transgenicznych zwierząt, których narządy (np. serce, wątroba, nerka) będą mogły być przeszczepiane ludziom (ksenotransplantacjaksenotransplantacjaksenotransplantacja). Przeprowadzane są również modyfikacje powodujące wytwarzanie w organizmie zwierząt białek, które wykorzystuje się jako leki. W tym celu modyfikowane są głównie krowy, kozy i owce, które wytwarzają pożądane białka w gruczołach mlecznych i wydzielają z mlekiem. Do tej pory udało się stworzyć genetycznie zmodyfikowane kozy, których mleko zawiera ludzki czynnik odpowiadający za hamowanie krzepnięcia krwi – antytrombinę. Stosowana jest ona do kontroli powstawania zakrzepów. Osiągnięcie to sprawiło, że mleko od jednej kozy może zastąpić 90 tys. dawców krwi, od których dotąd pozyskiwano to białko. Z kolei mleko wydzielane przez transgeniczne krowy zawiera insulinę, która prawdopodobnie zostanie komercyjnie wykorzystana w ciągu kilku lat. Modyfikowane genetycznie króliki wykorzystywane są m.in. do produkcji związków takich jak: interleukina, czynnik IGF‑1, ludzki hormon wzrostu czy białko C, biorące udział w krzepnięciu krwi.

Oczyszczanie i monitorowanie środowiska

Genetycznie zmodyfikowane rośliny znalazły również zastosowanie w oczyszczaniu i monitorowaniu środowiska. Ich rolą jest usuwanie z gleby i wód metali ciężkich, które albo gromadzone są w tkankach tych roślin, albo są przez nie przekształcane w związki nietoksyczne. Przykładem jest tytoń z wprowadzonym szczurzym genem kodującym metalotioneinę. Białko to powoduje znacznie zwiększone absorbowanie przez korzenie jonów metali, m.in. rtęci i kadmu. Stworzono także gorczycę sarepską (Brassica juncea) kumulującą ołów, tobołki polne (Thlaspi arvense) magazynujące cynk i nikiel oraz rzodkiewnika pospolitego (Arabidopsis thaliana), który przekształca związki arsenu w formę nieszkodliwą.

Biopaliwa

Zbędna biomasa, taka jak słoma i wytłoki, może zostać wykorzystana jako biopaliwo, czyli odnawialne źródło energii. Jednak proces przetwórstwa celulozy do cukrów prostych i alkoholi jest kosztowny. Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie, które zostały wzbogacone w celulazę, mogą zostać wykorzystane do efektywnego pozyskiwania biopaliw.

bg‑gray2
Produkty GMO w Europie

Obecnie Unia Europejska zezwala na wykorzystywanie zmodyfikowanych genetycznie: kukurydzy, soi, bawełny i rzepaku – jako pasz oraz żywności. Wprowadzone do sprzedaży produkty GMO są monitorowane i znakowane przez wszystkie państwa członkowskie według odpowiednich regulacji prawnych.

bg‑yellow

Obawy związane z GMO

Przeciwnicy wprowadzania żywności GMO twierdzą, że może mieć ona szkodliwy wpływ zarówno na organizm ludzki, jak i środowisko, a także naruszać zasady etyki. Przedstawiają oni argument, że wprowadzanie obcych genów do rośliny może skutkować powstawaniem nowych białek, m.in. alergenów i toksyn, które będą gromadzić się w wysokich stężeniach w jadalnych częściach roślin. Obecnie wiadomo, że wprowadzenie do genomu soi genu pochodzącego z orzecha brazylijskiego (naturalnie wywołującego alergię) spowodowało reakcje alergiczne u osób nadwrażliwych na orzechy. Z kolei tolerancja na herbicydy powoduje normalny wzrost roślin po opryskach, np. z użyciem preparatu RoundupRoundupRoundup, którego składniki akumulowane są w roślinie, a następnie drogą pokarmową trafiają do organizmu człowieka. Innym wskazywanym zagrożeniem jest wystąpienie oporności na antybiotyki u roślin i zwierząt GMO, w wyniku wykorzystania w modyfikacjach bakterii mających geny reporterowegeny reporterowegeny reporterowe, do których należą geny oporności na antybiotyki.

R1SRrZb3UmwN0
Przeciwnicy stosowania inżynierii genetycznej twierdzą, że manipulacje genami związane są jedynie z zyskiem, a nie dobrem i zdrowiem ludzi, a skutki modyfikowania organizmów są nieprzewidywalne i nieodwracalne.
Źródło: Flickr, licencja: CC BY-NC 2.0.

Kolejne zagrożenie wynikające z modyfikowania genetycznego organizmów związane jest z ich niekontrolowanym rozmnażaniem się i rozprzestrzenianiem. Ponadto istnieje ryzyko pojawienia się niebezpiecznej cechy na skutek mutacji. Zjawiska te mogą spowodować nieodwracalne zmiany w środowisku, w tym zmniejszenie różnorodności genetycznej na skutek wyparcia naturalnie występującego gatunku, niekontrolowane rozprzestrzenianie się genu oraz pojawianie się superchwastów, czyli roślin niepożądanych w uprawach, które uodporniły się na herbicydy, a konkretnie na glifosat (np. szarłat Palmera – Amaranthus palmeri, przymiotno kanadyjskie – Erigon canadenisis).

Słownik

A1AT
A1AT

alfa‑1-antytrypsyna; białko osocza krwi, białko ostrej fazy; glikoproteina uwalniana w wyniku reakcji zapalnej (wywołanej np. zakażeniem bakteryjnym); jej rola polega na ochronie tkanek przed uszkodzeniem

albumina osocza
albumina osocza

główne białko występujące w osoczu, produkowane w wątrobie; jej rolą jest transport niektórych substancji (leków, hormonów)

biofarmaceutyki
biofarmaceutyki

leki wytwarzane przy udziale organizmów w procesie biotechnologicznym

bioreaktor
bioreaktor

urządzenie, które umożliwia przeprowadzenie procesów mikrobiologicznych oraz enzymatycznych; można w nim również prowadzić hodowle komórek organizmów wielokomórkowych

erytropoetyna
erytropoetyna

glikoproteina; hormon peptydowy stymulujący erytropoezę, czyli proces namnażania i różnicowania erytrocytów

geny reporterowe
geny reporterowe

gen, którego aktywność można łatwo badać, wykorzystując np. metody histochemiczne, fluorymetryczne, służący w biologii molekularnej do oceny poziomu ekspresji kontrolowanego przez badaną sekwencję regulatorową (np. promotor) w różnych tkankach, stadiach rozwoju lub w odpowiedzi na różne czynniki

GMO
GMO

organizmy modyfikowane genetycznie, których genom został zmieniony za pomocą metod inżynierii genetycznej

herbicydy
herbicydy

rodzaj pestycydów (środków ochrony roślin uprawnych); substancje stosowane do zwalczania chwastów w uprawach (środki chwastobójcze)

interferon alfa (IFN‑alfa)
interferon alfa (IFN‑alfa)

cytokina wytwarzana w odpowiedzi na zakażenie wirusowe, głównie przez plazmacytoidalne komórki dendrytyczne

interleukina 2 (IL‑2)
interleukina 2 (IL‑2)

cytokina prozapalna; czynnik wzrostu limfocytów T; wytwarzana głównie przez limfocyty Th1; wykorzystywana w walce z nowotworami krwi

interleukina 4 (IL‑4)
interleukina 4 (IL‑4)

cytokina przeciwzapalna; wytwarzana głównie przez limfocyty Th2

ksenotransplantacja
ksenotransplantacja

przeszczep narządów lub tkanek pochodzących od osobnika jednego gatunku do organizmu należącego do innego gatunku

mikroiniekcja
mikroiniekcja

metoda umożliwiająca wprowadzenie dowolnej substancji, np. obcego DNA, do komórki obserwowanej pod mikroskopem

mykotoksyna
mykotoksyna

toksyna wytwarzana przez niektóre gatunki grzybów

organizmy transgeniczne
organizmy transgeniczne

organizmy, których genom został zmieniony, a wprowadzony gen pochodzi od organizmu innego gatunku

Roundup
Roundup

nazwa handlowa herbicydu (środka stosowanego do zwalczania chwastów) zawierającego glifosat – związek organiczny powodujący zamieranie większości roślin