Organizmy zmodyfikowane genetycznie – szansa czy zagrożenie?
Na podstawie: A. Kudrycka, Różnorodność sieci pajęczych gatunków synantropijnych i hodowanych w insektariach na podstawie ptasznika kędzierzawego (Brachypelma albopilosum), „Acta Juvenum” 2018, vol. 3, s. 47–56.
Człowiek od początku swojego istnienia był zależny od otaczającej go przyrody. Jest ona dla niego źródłem m.in. pożywienia, materiałów budulcowych i energii. Rozwój cywilizacji, a przede wszystkim eksploatacja środowiska i zwiększone zapotrzebowanie na pokarm pochodzenia roślinnego i zwierzęcego wymusiły działania mające na celu wyhodowanie jak najbardziej wartościowych i odpornych gatunków. Również produkcja biofarmaceutyków i badania dotyczące terapii niektórych chorób przyczyniły się do genetycznego modyfikowania różnych organizmów. Jakie korzyści i zagrożenia niesie ze sobą tak duża ingerencja człowieka w ich genomy?
Wskażesz i omówisz możliwości wykorzystania GMO w sektorze farmaceutycznym, chemicznym oraz innych gałęziach gospodarki człowieka.
Wymienisz korzyści i zagrożenia wynikające z wykorzystywania organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
Przedyskutujesz problemy społeczne i etyczne związane z rozwojem inżynierii genetycznej oraz sformułujesz własną opinię na temat GMO.