Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Ilość płodów rolnych zebranych w danym czasie z określonej powierzchni, np. kraju, regionu itp., określa się mianem plonów. Ich wielkość podaje się zwykle w kilogramach (kg), tonach (t) i decytonach (dt). Ostatnia jednostka jest potocznie nazywana kwintalem (q) lub metrem (nie mylić z metrem kwadratowym ani sześciennym). Jednakże, aby wielkość ta była porównywalna, przelicza się ją przez jednostkę powierzchni (na przykład przez powierzchnię zasiewów danej rośliny) i podaje najczęściej w decytonach na hektar (dt/ha) lub tonach na hektar (t/ha). Wówczas możliwe jest określenie, który region charakteryzuje się wyższą efektywności produkcji, a który niższą.

Pamiętaj, że...

1 t = 1 000 kg

1 dt = 1q = 100 kg

1 kmIndeks górny 2 = 100 ha = 10 000 a

1
Polecenie 1

Oblicz przeciętne plony zbóż we Francji w 2001 roku, korzystając z poniższych danych zawartych w tabeli. Wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku i podaj w t/ha.

RZfNUDinCrfyB1
Zbiory we Francji (2001)
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Gospodarstwa o dużym stopniu towarowości (gospodarstwa towarowe) odznaczają się wysokimi plonami, w sposób znaczny przewyższającymi ich zapotrzebowanie, w związku z czym duży odsetek produkcji przeznaczają na sprzedaż – na rynek krajowy lub zagraniczny. Są to gospodarstwa bardzo często wyspecjalizowane, a także silnie zmechanizowane, w których dominuje określony kierunek gospodarowania. Z kolei gospodarstwa, które większość swojej produkcji przeznaczają na potrzeby własne, nazywa się samozaopatrzeniowymi. Odznaczają się one tradycyjnymi formami gospodarowania, brakiem specjalizacji (mieszaną strukturą upraw i hodowli) i niewielkimi plonami.

Różna wielkość plonów jest wynikiem odmiennych sposobów gospodarowania. Z związku z tym wyróżnia się następujące typy rolnictwa - intensywneekstensywne. Pierwsze z nich charakteryzuje się osiąganiem wysokich plonów, ponieważ występuje zwykle w gospodarstwach o niewielkiej powierzchni. Natomiast w drugim przypadku osiąga się niskie plony. Ten typ występuje często w gospodarstwach o dużej powierzchni użytków rolnych, zatem nawet jeśli wystąpią tam duże zbiory, to jednak wielkość plonów jest niewielka. Na ilość płodów rolnych uzyskanych z określonej powierzchni mają wpływ dwa zasadnicze czynniki: wielkość wnoszonego kapitału, który przekłada się na poziom nawożenia, stopień mechanizacji i poziom kultury rolnej gospodarstw, a także nakłady pracy – ludzkiej lub pociągowej. Na tej podstawie w obrębie rolnictwa intensywnego i ekstensywnego wyróżnia się rolnictworolnictworolnictwo kapitałochłonne (o dużych zasobach kapitału, a co za tym idzie – o wysokiej mechanizacji, chemizacji i specjalizacji produkcji rolnej) oraz pracochłonne (o dużych nakładach pracy). W konsekwencji można wyróżnić cztery podstawowe typy rolnictwa wyodrębnione na podstawie stopnia efektywności gospodarowania osiąganej różnym poziomem pracochłonności i kapitałochłonności.

Oprócz wskazanych czterech głównych rodzajów gospodarowania wyróżnia się także szereg form pośrednich. Najczęściej występujące typy zostały opisane poniżej.

Rodzaje gospodarstw rolnych

  • gospodarstwo rodzinne - rodzaj gospodarstwa o niedużej powierzchni, które jest rozdrobnione i kultywuje tradycję rodzinnego gospodarowania. Posiada wielokierunkową specjalizację. Gospodarstwa rodzinne często występują na terenie Europy.

  • farmy - jest to rodzaj gospodarstw rolnych cechujących się dużą powierzchnią upraw, posiadających wysoki poziom mechanizacji oraz specjalizacji. Układ pól i zabudowań przypomina szachownicę. Farmy najczęściej można spotkać na terenach USA, Australii i Kanady.

  • plantacja – występuje na obszarach o dużej powierzchni, lecz odznacza się wysokim poziomem mechanizacji i nawadniania (jeśli jest taka potrzeba). Jest charakterystyczne dla międzyzwrotnikowej Afryki, Azji Południowo‑Wschodniej oraz Ameryki Południowej i Środkowej. Nakłady pracy są tam znaczące jedynie w okresie zbiorów i prac pielęgnacyjnych. Większość plantacji cechuje uprawa monokulturowa, głównie: trzciny cukrowej, bawełny, bananów, cytrusów i używek (kawy, herbaty i kakao) i bardzo wysoka towarowość. Większość z nich nie należy do miejscowej ludności, lecz do zagranicznych spółek, ponieważ ich założenie wymaga dużego nakładu kapitału, który zwraca się dopiero po kilku latach.

  • latyfundia - są to gospodarstwa hodowlane cechujące się powierzchnią dochodzącą do kilkuset tysięcy hektarów. Latyfundia występują na obszarze Brazylii, Argentyny oraz Boliwii.

Rtxrtu3gqXy9o
Plantacja kawy na Hawajach
Źródło: autor – Lukas from Tokyo, Japan - [1], CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coffee_plantation,_Kaua%CA%BBi_59.jpg.

Typy rolnictwa ze względu na przeznaczenie produkcji

Biorąc pod uwagę przeznaczenie produkcji, wyróżnia się dwa typy rolnictwa:

  • rolnictwo samozaopatrzeniowe (tradycyjne) – występuje w Afryce, Azji, Ameryce Łacińskiej. Rolnicy gospodarują tradycyjnymi metodami, przede wszystkim w celu zapewnienia żywności własnej rodzinie.

  • rolnictwo towarowe (rynkowe) – występuje w państwach wysoko rozwiniętych. Produkcja oparta jest najczęściej na nowoczesnych sposobach gospodarowania i przeznaczona jest na sprzedaż.

Typy rolnictwa intensywnego (ze względu na proporcje nakładów pracy oraz kapitału)

  • intensywne kapitałochłonne – jest charakterystyczne dla krajów wysoko rozwiniętych o relatywnie niewielkiej przeciętnej powierzchni gospodarstwa rolnego (na przykład dla wielu krajów Europy Zachodniej). Wysokie plony uzyskuje się tam dzięki dużym nakładom kapitału (intensywnemu nawożeniu, dużej mechanizacji i automatyzacji produkcji). Zapotrzebowanie na kapitał ludzki jest wówczas niewielkie, co generuje niski odsetek ludności zatrudnionej w rolnictwie. Dużej efektywności tego typu gospodarstw sprzyja także wysoki stopień specjalizacji. Występuje w państwach posiadających małą powierzchnię gruntów rolnych i użytków zielonych, np. Wielka Brytania, Belgia, Holandia, Izrael.

R10YpK6yKooYz
Rolnictwo intensywne kapitałochłonne w Danii
Źródło: autor – Larsz/Lars Plougmann - originally posted to Flickr as Wheat harvest before sunset near Branderslev, Lolland, CC BY-SA 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Claas_combine_in_Denmark.jpg.
  • intensywne pracochłonne – występuje powszechnie na obszarach o wysokim wskaźniku gęstości zaludnienia (duże zasoby pracy) i w niewielkich gospodarstwach rolnych (m.in. w Azji Południowo‑Wschodniej, np. w Laosie i Wietnamie, a także w delcie i dolinie Nilu w Egipcie). W efekcie na tych obszarach odnotowuje się wysokie plony płodów rolnych. Regiony te charakteryzują się brakiem specjalizacji w określonym kierunku i ciężką pracą dużej liczby pracowników. Duża koncentracja ludności powoduje, że w większości są to gospodarstwa samozaopotrzeniowe (niskotowarowe). Występuje w krajach posiadających dużą liczbę ludności, np. Nizina Chińska, Nizina Indu, Indonezja.

R17oDnBhRNqGU
Rolnictwo intensywne pracochłonne w Wietnamie
Źródło: autor – Dennis Jarvis - Flickr: DGJ_2145, CC BY-SA 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Agriculture_in_Vietnam_with_farmers.jpg, licencja: CC BY-SA 2.0.

Typy rolnictwa ekstensywnego

  • ekstensywne kapitałochłonne – jest typowe dla obszarów o dużej powierzchni gruntów rolnych, m.in. dla Równin Centralnych i prerii w Ameryce Północnej oraz Niziny La Platy w Ameryce Południowej. Niewielkiej mechanizacji i chemizacji sprzyjają bardzo dobre z punktu widzenia rolnictwa warunki przyrodnicze (głównie żyzne gleby). Mimo wysokich zbiorów, plony w tych regionach są niewielkie.

  • ekstensywne pracochłonne – rozwinęło się w Azji Południowej (w Indiach) i Południowo‑Wschodniej (na Filipinach i w Indonezji), a także częściowo w Ameryce Środkowej, gdzie niewielka mechanizacja i duże zasoby siły roboczej wpływają na niskie plony. Gospodarstwa te odznaczają się tradycyjnym sposobem gospodarowania, nieznacznym zużyciem nawozów sztucznych i dużym odsetkiem osób zatrudnionych w sektorze rolniczym.

  • skrajnie ekstensywne (prymitywne) – występuje wśród plemion żyjących w Afryce, Amazonii, Azji Południowo‑Wschodniej i Nowej Gwinei. Charakteryzuje się brakiem jakiejkolwiek mechanizacji, co jest równoznaczne z używaniem prymitywnych narzędzi.

Ponadto w niektórych regionach świata wciąż spotkać można prymitywne metody gospodarowania:
  1. żarowo‑odłogowe i kopieniactwo – polega na uzyskiwaniu nowych terenów rolniczych przez wypalanie lasów, w efekcie czego powstały popiół zwiększa żyzność gleby, jednakże intensywne opady deszczu powodują szybkie jej wyjałowienie. W gospodarowaniu używa się tam głównie kija kopieniaczego i motyki.

  2. koczownicze (nomadyzm) – związane jest z koczowniczym lub półkoczowniczym trybem wypasu kóz, owiec, koni, bydła i wielbłądów, zwykle w zależności od rytmu opadów. Polega na wypasaniu tych zwierząt na naturalnych pastwiskach i ciągłej wędrówce nie tylko z nimi, lecz także z całymi rodzinami i zgromadzonymi dobytkiem. Występuje w strefie Sahelu, w Azji Zachodniej i Środkowej, w Afryce Południowej, na północnych krańcach Eurazji i na Wyżynie Wschodnioafrykańskiej.

R14t5IHtzbo9l
Prymitywne rolnictwo w Kamerunie
Źródło: autor – Shalo Jeannette Darline, praca własna, CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Local_Agriculture_System_in_Buea-_South_West_Cameroon-West_Africa.jpg, licencja: CC BY-SA 4.0.

Słownik

chemizacja
chemizacja

stosowanie w rolnictwie nawozów mineralnych, środków ochrony roślin itp.

gospodarstwa samozaopatrzeniowe (niskotowarowe)
gospodarstwa samozaopatrzeniowe (niskotowarowe)

gospodarstwa rolne, które – w wyniku małej produkcji lub braku nadwyżki – większość wyprodukowanych roślin i zwierząt przeznaczają na potrzeby własne

gospodarstwa towarowe (rynkowe)
gospodarstwa towarowe (rynkowe)

gospodarstwa rolne, które – w wyniku nadwyżki produkcji – większość wyprodukowanych roślin i zwierząt przeznaczają na sprzedaż; wiąże się ze stosowaniem różnych zabiegów agrotechnicznych, m.in. nowoczesnych metod uprawy i hodowli, wydajnych odmian, a także poziom mechanizacji i chemizacji

monokultura
monokultura

dominacja jednej uprawy w strukturze upraw

specjalizacja produkcji
specjalizacja produkcji

brak określonego kierunku produkcji; w strukturze wewnętrznej brak jest nastawienia na poszczególny gatunek lub odmianę roślin lub zwierząt

rolnictwo
rolnictwo

to dział gospodarki narodowej obejmujący chów i hodowlę zwierząt oraz uprawę i hodowlę roślin

użytkowanie ziemi
użytkowanie ziemi

wykorzystanie powierzchni terenu przez człowieka, które prowadzi do przemian w środowisku pierwotnym poprzez jego działalność (zmiany antropogeniczne); czynniki, które je powodują nazywa się czynnikami antropogenicznymi