Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Pierwszy w szeregu

Eten (etylen) – gaz o wzorze C2H4 – to najprostszy przedstawiciel klasy alkenówalkenyalkenów. Jest bezbarwnym gazem o charakterystycznym, słodkim zapachu. Bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie, natomiast dobrze w rozpuszczalnikach niepolarnych, np. alkanach czy arenach. Z uwagi na fakt, że jest substancją łatwopalną, musi być przechowywany w specjalnych stalowych butlach. Eten jest fitohormonemfitohormonyfitohormonem.

Eten posiada między atomami węgla wiązanie wielokrotne, dlatego zaliczany jest do węglowodorów nienasyconychwęglowodory nienasyconewęglowodorów nienasyconych, podobnie jak pozostałe związki w tym szeregu homologicznymszereg homologicznyszeregu homologicznym.

Charakterystyczną właściwością tego gazu jest jego podatność na reakcje addycjiaddycjaaddycji elektrofilowej. Podobnie jak inne alkeny, eten reaguje z wodorem (w obecności katalizatorówkatalizatorkatalizatorów), fluorowcowodorami, niektórymi fluorowcami, czy też z wodą. W reakcjach tych, ze związku nienasyconego otrzymujemy związek nasycony. Co ważne, eten można utlenić, działając roztworem manganianu(VII) potasu, w wyniku czego roztwór manganianu(VII) potasu koloru fioletowego ulega odbarwieniu i wytrąca się brunatny osad. Reakcja ta pozwala jednocześnie na określenie nienasyconego charakteru badanej substancji.

Polecenie 1

Na podstawie informacji z tekstu oraz innych źródeł wykonaj mapę myśli, na której zaprezentowane zostaną najważniejsze informacje dotyczące etenu.

R156qVoHSN9G0
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Eten
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1L3zlraAyEcA
(Uzupełnij).
bg‑azure

Co łączy eten z pomidorem?

Polecenie 2

Czy zastanawiałeś się kiedyś, czy dojrzały banan, po umieszczeniu go wśród zielonych pomidorów, może przyspieszyć ich proces dojrzewania? Czy zachodzi jakaś interakcja między pomidorami a bananem? Zapoznaj się z informacjami poniżej, a następnie zaproponuj problem badawczy i hipotezę. Uzupełnij dziennik odpowiednimi informacjami i sformułuj wnioski.

W jednym z Zakładów Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw stosowano płuczki węglowe, które miały zapobiegać przedwczesnemu dojrzewaniu owoców i warzyw i usuwać wydzielający się przez owoce eten. Z uwagi na fakt, że zaistniała konieczność szybkiej sprzedaży towaru, płuczki usunięto. 

Budynku A tego zakładu znajdowały się paczki z zielonymi pomidorami. W otoczeniu tej partii umieszczono dojrzałe banany. W Budynku B znajdowała się inna partia zielonych pomidorów. W otoczeniu tej partii pomidorów rozpylono gazowy eten. W Budynku C znajdowały się również zielone pomidory, które pozostawiono do naturalnego dojrzewania.

We wszystkich budynkach każdego dnia kontrolowano wygląd przechowywanych produktów i notowano zmiany. Poniżej przedstawiono obserwacje.

RZNrF3rMZV95s
Problem badawczy: (Uzupełnij) Hipoteza: (Uzupełnij) Obserwacje: Budynek A: Dzień 1: pomidory zielone Dzień 2: pomidory zielone Dzień 3: pomidory zielone Dzień 4: pomidory lekko czerwone Budynek B: Dzień 1: pomidory zielone Dzień 2: pomidory lekko czerwone Dzień 3: pomidory lekko czerwone Dzień 4: pomidory czerwone Budynek C: Dzień 1: pomidory zielone Dzień 2: pomidory zielone Dzień 3: pomidory zielone Dzień 4: pomidory zielone Wnioski: (Uzupełnij).
Ciekawostka
R9Hw6Rc1qj3Bz
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Dawniej do oświetlania ulic i mieszkań stosowano mieszaninę różnych gazów. Zauważono, że rośliny znajdujące się w pobliżu oświetlenia wcześniej traciły liście, a kwiaty szybko blakły. W 1901 roku odkryto, że składnikiem gazu węglowego, odpowiedzialnego za te zmiany, jest eten. Kilkanaście lat później wykazano, że gaz ten jest także wytwarzany przez rośliny, stąd też okrzyknięto go hormonem roślinnym.

Ciekawostka
RE4JSPB4E1So2
W miarę dojrzewania banany wytwarzają coraz więcej etenu, który z kolei znacznie przyspiesza ich dojrzewanie.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Eten jest wytwarzany z metioniny – jednego z podstawowych aminokwasów białkowych – przez prawie wszystkie części roślin. Tempo produkcji etenu jest najwyższe tam, gdzie dochodzi do podziału komórek. Jego produkcja wzrasta podczas opadania liści, starzenia się kwiatów i dojrzewania owoców. Ponadto czynniki, takie jak: wilgoć, chłód, choroby, wysokie temperatury i susze, przyspieszają syntezę etenu w roślinie. Z uwagi na prostą budowę oraz fakt, że jest lżejszy od powietrza, gaz ten szybko dyfunduje między roślinami.

Słownik

addycja
addycja

(łac. additio „dodawanie”) reakcja przyłączania; reakcja chemiczna polegająca na przyłączaniu atomów lub cząsteczek związku chemicznego z utworzeniem cząsteczki jednego produktu (adduktu)

szereg homologiczny
szereg homologiczny

ciąg związków organicznych o cząsteczkach, które zawierają jednakowe grupy funkcyjne i mają taką samą budowę chemiczną, ale różnią się między sobą o taką samą jednostkę strukturalną lub jej wielokrotność w węglowodorach – grupę metylenową CH2

alkeny
alkeny

związki organiczne, alifatyczne węglowodory nienasycone o wzorze ogólnym CnH2n, których cząsteczki zawierają jedno wiązanie podwójne między atomami węgla (w dowolnym miejscu łańcucha)

katalizator
katalizator

(gr. katálysis „rozłożenie”) substancja, która zwiększa szybkość, z jaką reakcja chemiczna osiąga stan równowagi

fitohormony
fitohormony

(gr. phytón „roślina”, hormán „pobudzać”) hormony roślinne, związki chemiczne wytwarzane przez rośliny, które regulują ich wzrost i rozwój

węglowodory nienasycone
węglowodory nienasycone

grupa związków zbudowanych z węgla i wodoru, w cząsteczkach których między atomami węgla występują wiązania wielokrotne (podwójne lub potrójne)

kraking
kraking

(ang. cracking „pękanie”) inaczej krakowanie; proces technologiczny zachodzący w wysokiej temperaturze i ciśnieniu, podczas którego wiązania między atomami węgla w dużych cząsteczkach węglowodorów są rozrywane, w efekcie czego powstają cząsteczki zawierające mniej atomów węgla

Bibliografia

Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Kompendium terminologii oraz nazewnictwa związków organicznych. Poradnik dla nauczycieli i uczniów, Kraków 2020.

Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Węglowodory. Repetytorium i zadania, Kraków 2020.

Encyklopedia PWN

Lautenschläger K. H., Schröter W., Wanninger A., Nowoczesne kompendium chemii, tłum. Andzrej Dworak, Warszawa 2014.

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, Warszawa 2010.

Solomon E. P., Berg L. R., Martin W. D., Biologia, Warszawa 1996