Eten, znany dawniej wyłącznie pod nazwą etylen, został po raz pierwszy otrzymany w roku przez Johanna Joachima Bechera. Alchemik pochodzenia niemieckiego, z wykształcenia lekarz, uzyskał eten przez ogrzewanie etanolu kwasem
siarkowym(). W późniejszych latach inni eksperymentatorzy powtórzyli sukces Bechera i zbadali właściwości otrzymanego gazu. Czy wiesz, co łączy eten z pomidorem? Czy wiesz, na czym polega kraking i jaki związek z tym procesem ma najprostszy gaz z grupy alkenów? Jakie właściwości posiada i dlaczego uznawany jest za najważniejszy w swoim szeregu homologicznym?
Omówisz budowę i właściwości fizykochemiczne etenu.
Przeanalizujesz sposoby otrzymywania etenu i zapiszesz odpowiednie równania reakcji.
Zapiszesz równania reakcji z udziałem etenu.
Opiszesz, jaki wpływ na dojrzewanie owoców i warzyw ma eten.
Zaproponujesz metodę identyfikacji etenu.