Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RUYWFCtTSpRE1
Zdjęcie przedstawiające gałązkę pomidorów wyrastającą z krzaka. Znajdują się na niej pomidory: cztery niedojrzałe, zielone i jeden dojrzały, czerwony.

Najprostszy, a zarazem najważniejszy z alkenów

Dojrzewanie owoców i warzyw jest często sztucznie stymulowane przez środki chemiczne.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Eten, znany dawniej wyłącznie pod nazwą etylen, został po raz pierwszy otrzymany w 1669 roku przez Johanna Joachima Bechera. Alchemik pochodzenia niemieckiego, z wykształcenia lekarz, uzyskał eten przez ogrzewanie etanolu kwasem
siarkowym(VI). W późniejszych latach inni eksperymentatorzy powtórzyli sukces Bechera i zbadali właściwości otrzymanego gazu. Czy wiesz, co łączy eten z pomidorem? Czy wiesz, na czym polega kraking i jaki związek z tym procesem ma najprostszy gaz z grupy alkenów? Jakie właściwości posiada i dlaczego uznawany jest za najważniejszy w swoim szeregu homologicznym?

Twoje cele
  • Omówisz budowę i właściwości fizykochemiczne etenu.

  • Przeanalizujesz sposoby otrzymywania etenu i zapiszesz odpowiednie równania reakcji.

  • Zapiszesz równania reakcji z udziałem etenu.

  • Opiszesz, jaki wpływ na dojrzewanie owoców i warzyw ma eten.

  • Zaproponujesz metodę identyfikacji etenu.