Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑green

Z czego wynika odczyn zasadowy amoniaku i amin?

AmoniakamoniakAmoniak ma właściwości zasadowe, ponieważ w reakcji z wodą przyjmuje proton zgodnie z teorią Bronsteda. Tworzone są wówczas aniony hydroksylowe (aniony wodorotlenkowe) odpowiedzialne za odczyn zasadowyodczyn zasadowyodczyn zasadowy, co można przedstawić następującym równaniem reakcji chemicznej:

NH3 + H2O  NH4+ + OH-
RXxvnfl7HA3L4
Tworzące się nowe wiązanie pomiędzy atomem azotu a atomem wodoru to wiązanie koordynacyjne, czyli donorowo‑akceptorowe. Donorem pary elektronowej jest atom azotu, a jej akceptorem atom wodoru.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ponieważ aminyaminyaminy to pochodne amoniaku, ich właściwości chemiczne są do niego podobne. Obecność wolnej pary elektronowej na atomie azotu jest przyczyną zasadowych właściwości zarówno amoniaku, jak i amin. Istota reakcji z wodą jest taka sama i polega na utworzeniu wiązania koordynacyjnego pomiędzy atomem azotu a protonem, który pochodzi z cząsteczki wody, oraz na utworzeniu anionu wodorotlenkowego, odpowiedzialnego za odczyn zasadowy.

Ri3mzLpfp8wom
Ogólny schemat reakcji hydrolizy amin
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Można wyróżnić aminy alifatyczneaminy alifatyczneaminy alifatyczne o różnej rzędowościrzędowość aminrzędowości (metyloamina, dimetyloamina, trietyloamina), jak i głównego przedstawiciela amin aromatycznychaminy aromatyczneamin aromatycznych, czyli anilinę. Ich właściwości zasadowe już nie są tożsame. Biorąc pod uwagę aminy alifatyczne o różnej rzędowości, to ich zasadowość rośnie w następującym szeregu: amina 3°, amina 1°, amina 2°. Ta pierwsza cechuje się najsłabszymi właściwościami zasadowymi ze względu na występowanie trzech podstawników utrudniających dostęp protonu do wolnej pary elektronowej atomu azotu. Jest to tzw. zawada sterycznazawada sterycznazawada steryczna. Aminy aromatyczne są natomiast znacznie słabszymi zasadami niż aminy alifatyczne. Wynika to z oddziaływania wolnej pary elektronowej atomu azotu z chmurą elektronową pierścienia aromatycznego, jak pokazano na poniższym rysunku.

R1FDByPFUe2EB
Oddziaływania wolnej pary elektronowej atomu azotu z chmurą elektronową pierścienia aromatycznego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

To oddziaływanie powoduje obniżenie zdolności atomu azotu do przyłączenia protonu, co wiąże się ze znacznym obniżeniem zasadowości, z kolei równowaga reakcji hydrolizy jest przesunięta w stronę tworzenia substratów, jak również pokazano w poniższym równaniu reakcji chemicznej.

R1J1dDefYPkLV
Równanie reakcji hydrolizy aniliny
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Z czego wynika odczyn obojętny mocznika?

MocznikmocznikMocznik należy do grupy amidówamidyamidów. Jego nazwa systematyczna to karbonamid. Jest to amid pochodzący od kwasu węglowego, w którym dwie grupy hydroksylowe zostały zastąpione grupami aminowymi. Dlatego mocznik nazywa się również diamidem kwasu węglowego. Wzór chemiczny mocznika oraz jego analogię do kwasu węglowego przedstawiono poniżej:

R1K0UimY0aP4M
Wzory półstrukturalne kwasu węglowego i mocznika
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Odczyn wodnego roztworu mocznika jest obojętnyodczyn obojętnyobojętny. Wynika to z oddziaływania wolnych par elektronowych atomów azotu z elektronami atomu tlenu grupy karbonylowej, w wyniku czego maleje gęstość elektronowa na atomach azotu, które nie są zdolne do przyłączenia protonu (kationu wodoru). To powoduje znaczne obniżenie zasadowości.

R1eVyw7qt1HxQ
Oddziaływania wolnych par elektronowych atomów azotu z elektronami atomu tlenu grupy karbonylowej
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Dlatego mocznik, jak i wszystkie pozostałe amidy w roztworach wodnych wykazują odczyn obojętny.

Słownik

amoniak
amoniak

(fr. ammoniaque „amoniak”) nieorganiczny związek chemiczny azotu i wodoru; jest bezbarwnym gazem o ostrym zapachu; rozpuszczony w wodzie tworzy zasadę amonową i wykazuje odczyn zasadowy

aminy
aminy

organiczne związki chemiczne, zawierające w swojej budowie grupę aminową, będącą organiczną pochodną amoniaku

aminy alifatyczne
aminy alifatyczne

związki organiczne, w których grupa aminowa przyłączona jest bezpośrednio do łańcucha alifatycznego (węglowodorowego)

aminy aromatyczne
aminy aromatyczne

związki organiczne, w których grupa aminowa przyłączona jest bezpośrednio do pierścienia aromatycznego

rzędowość amin
rzędowość amin

liczba podstawionych atomów wodoru, związanych z atomem azotu, odpowiada rzędowości aminy; w aminach I‑rzędowych z atomem azotu jest połączona jedna grupa węglowodorowa RIndeks dolny 1, w aminach II‑rzędowych – dwie grupy węglowodorowe RIndeks dolny 1, RIndeks dolny 2 a w aminach III‑rzędowych – trzy grupy RIndeks dolny 1, RIndeks dolny 2, RIndeks dolny 3; grupy węglowodorowe RIndeks dolny 1, RIndeks dolny 2, RIndeks dolny 3 mogą być takie same lub różne

amidy
amidy

pochodne kwasów organicznych, w których cząsteczkach grupa hydroksylowa -OH została zastąpiona (podstawiona) grupą aminową -NH2

mocznik
mocznik

związek nieorganiczny o wzorze H2N-CO-NH2, diamid kwasu węglowego

odczyn zasadowy
odczyn zasadowy

roztwór, w którym znajduje się nadmiar jonów wodorotlenkowych ( OH ), a pH jest większe od 7

odczyn obojętny
odczyn obojętny

roztwór, w którym w równowadze występują jony wodorotlenkowe ( OH ) oraz oksoniowe ( H 3 O + ), a pH jest równe 7

zawada steryczna
zawada steryczna

efekt występowania dużych podstawników przy danym atomie, utrudniających dostęp do niego dla innych związków chemicznych

Bibliografia

Danikiewicz W., Część III. Chemia organiczna, Warszawa 2009.

Kaznowski K., Chemia.Vademecum maturalne, Warszawa 2016.

McMurry J., Chemia organiczna, Warszwa 2000.

McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa 2016.

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, Warszawa 1985.