Przeczytaj
Czynniki rozwoju rolnictwa i główne regiony rolnicze w Polsce
Czynniki wpływające na rozwój rolnictwa można podzielić na przyrodnicze i pozaprzyrodnicze.
Czynniki przyrodnicze
Czynniki przyrodnicze | Wpływ korzystny | Wpływ niekorzystny |
gleby | - czarnoziemy, rędziny, mady i czarne ziemie, które zajmują w sumie zaledwie 7,9% powierzchni Polski - czarnoziemy tworzące się głównie na lessach znajdują się na Wyżynie Lubelskiej, Sandomierskiej, na Podkarpaciu (Przemyśl, Jarosław) i na Przedgórzu Sudeckim - rędziny utworzone na skałach węglanowych występują na Wyżynie Lubelskiej, Wyżynie Kielecko‑Sandomierskiej i Wyżynie Krakowsko‑Częstochowskiej - mady tworzą się w dolinach oraz w deltach rzek, co zadecydowało o rolniczym charakterze Żuław Wiślanych - czarne ziemie powstałe na wyschniętych bagnach występują na Kujawach, w okolicach Warszawy (Sochaczew, Błonie, Grojec), na Nizinie Wielkopolskiej, Nizinie Śląskiej i w okolicach Pyrzyc na północnym zachodzie kraju - korzystne dla rozwoju rolnictwa są też występujące w całej Polsce gleby brunatne i płowe, pod warunkiem właściwego ich nawożenia oraz poprawnego gospodarowania nimi | - gleby inicjalne, bielicowe i bagienne są barierą dla produkcji roślinnej - gleby bielicowe występują powszechnie w różnych częściach Polski - gleby inicjalne występują głównie w górach - gleby bagienne występują na wybrzeżu, a także na bagiennych obszarach północnej i wschodniej Polski - z powodu małej żyzności gleb bielicowych zachowały się jednak duże połacie lasów iglastych i ubogich lasów mieszanych (np. Bory Tucholskie, Puszcza Augustowska, Puszcza Kurpiowska) |
ukształtowanie powierzchni | - nizinny (równinny lub lekko pagórkowaty) charakter Polski sprzyja rolnictwu; takie warunki występują m.in. w pasie pobrzeży, nizin i kotlin - na obszarach o małych deniwelacjach nie występują intensywne spływy wód powierzchniowych ani zaawansowane procesy denudacyjne, ułatwiona jest też mechanizacja czy wszelkie inne prace polowe | - zagrożeniem dla rolnictwa jest erozja gleb w górach i na przedgórzu, na wyżynnych obszarach lessowych i pojezierzach |
klimat | - im dłuższy okres wegetacyjny, tym więcej czasu można poświęcić pracom na polu, ponadto możliwe jest wprowadzenie poplonów (np. roślin motylkowych) dających dodatkowo paszę lub zielony nawóz użyźniający glebę; ułatwia to uzyskanie wyższych plonów; wzrasta on z NE na SW (z wyjątkiem obszarów górskich); najdłuższy okres wegetacyjny jest na Nizinie Śląskiej i w pasie kotlin – trwa ok. 225 dni - w północnej i południowej części Polski występuje największa suma opadów atmosferycznych | - najkrótszy okres wegetacyjny notuje się w wyższych partiach gór oraz na Pojezierzu Suwalskim (180‑190 dni), co utrudnia uprawę bardziej wymagających roślin - najmniejsze i niewystarczające opady (poniżej 500 mm) występują przede wszystkim w środkowej Polsce znajdującej się w cieniu opadowym pojezierzy; małe opady w maju i na początku czerwca mogą przyczynić się do mniejszych plonów zbóż, które mają wówczas najintensywniejszy okres wzrostu - niekorzystnym zjawiskiem klimatycznym dla wybranych roślin, a zwłaszcza drzew owocowych, są majowe przymrozki najczęściej występujące na pojezierzach - latem uprawy niszczą liczne burze czy gradobicia |
stosunki wodne | - optymalne warunki wodne (brak nadmiaru wody i brak suszy), np. Żuławy Wiślane, gdzie gęsta sieć wodna (koryta rzek, rowy, kanały, rowy melioracyjne) zapewniają pełną stabilizację stosunków wodnych | - susze (deficyt wody dla rolnictwa), np. Nizina Wielkopolska, centrum Polski, Podlaskie, wschodnia część Polski (zwłaszcza Roztocze) - nadmiar wody: obszary górskie, bagienne (np. w północno‑wschodniej Polsce) |
Najlepszymi przyrodniczymi warunkami dla rozwoju rolnictwa odznaczają się: Żuławy Wiślane, Równina Pyrzycka, Ziemia Chełmińska, Kujawy, Wyżyna Leszczyńska, Równina Wrocławska, Opolszczyzna (w tym Płaskowyż Głubczycki), Wyżyna Miechowska, Wyżyna Sandomierska, Wyżyna Lubelska, Grzęda Sokalska i Podgórze Rzeszowskie. Uprawia się tam głównie rośliny o dużych wymaganiach, np. pszenicę, buraki cukrowe, jęczmień, kukurydzę itp.
Najsłabszymi przyrodniczymi warunkami do rozwoju rolnictwa charakteryzują się: Podlasie, północne i środkowe Mazowsze, obszary górskie i przedgórskie, centrum kraju oraz Kaszuby. Uprawia się tam głównie rośliny o najmniejszych wymaganiach, np. żyto i ziemniaki, a także hoduje się tam zwierzęta.

Czynniki pozaprzyrodnicze
Czynniki pozaprzyrodnicze | Wpływ korzystny | Wpływ niekorzystny | |
struktura agrarna, w tym | struktura własnościowa gospodarstw rolnych | - w 2018 r. aż 99,7% gospodarstw rolnych stanowiły gospodarstwa indywidualne (ich właścicielami są pojedyncze osoby lub rodziny) | |
struktura wielkościowa gospodarstw rolnych | - na północy i zachodzie kraju dominują gospodarstwa duże (powyżej 15 ha) i średnie (od 5 do 15 ha) - największa średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwach rolnych występuje w województwie zachodniopomorskim (31,8 ha w 2020 r.) | - na południowym wschodzie dominują gospodarstwa małe (poniżej 5 ha) - najmniejsza średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwach rolnych występuje w województwie małopolskim (4,2 ha w 2020 r.) - duże rozdrobnienie gruntów - szachownica pól (niekorzystny rozłóg charakteryzuje przede wszystkim obszary Opolszczyzny, Podhala, Lubelszczyzny oraz Polskę zachodnią), co oznacza, że jedno gospodarstwo rolne składa się z wielu działek oddalonych od siebie; wynika to z tradycyjnego podziału gospodarstw między spadkobierców (dzieci) właścicieli; skutkuje to utrudnieniem mechanizacji i podwyższeniem kosztów produkcji artykułów rolnych - w Polsce zwłaszcza na południu i południowym wschodzie występuje mała średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwach rolnych (11,0 ha w 2020 r.) | |
poziom kultury rolnej, w tym | poziom mechanizacji | - względnie wysoki poziom mechanizacji rolnictwa w Polsce (1,5 mln ciągników; 9,7 ha gruntów rolnych na 1 ciągnik w 2016 r.) - najmniejsza liczba ha gruntów rolnych przypadających na 1 ciągnik występuje na południowym wschodzie (z uwagi na małą średnią powierzchnię gospodarstw) | - największa liczba ha gruntów rolnych przypadających na 1 ciągnik występuje na północy i zachodzie (z uwagi na dużą średnią powierzchnię gospodarstw) - zły stan techniczny maszyn |
poziom chemizacji | - zużycie nawozów mineralnych lub chemicznych (czysty składnik) wynosi w Polsce przeciętnie około 140 kg/ha gruntów rolnych (podobnie jak w innych krajach Europy) - większa ilość nawozów wpływa pozytywnie na plony, ale negatywnie na środowisko, np. poprzez eutrofizację wód | ||
udział osób pracujących w rolnictwie i poziom ich wykształcenia | - względnie mała liczba osób pracujących w rolnictwie (niewielka skala przeludnienia agrarnego) występuje na północy i północnym zachodzie (występują tam duże gospodarstwa) | - w naszym kraju odnotowuje się jeden z najwyższych wskaźników osób pracujących w rolnictwie w ogólnej liczbie pracujących wśród krajów Europy (9,2%), co powoduje przeludnienie w tym sektorze - pracę w danym gospodarstwie mogłaby wykonywać mniejsza liczba osób; wiąże się to z brakiem możliwości znalezienia pracy w innych sektorach gospodarki; zjawisko to występuje szczególnie na południu - niski poziom wykształcenia rolników, co przekłada się na niższe dochody | |
polityka rolna państwa i uwarunkowania międzynarodowe | - pomoc rolnikom ze strony państwa - udział we Wspólnej Polityce Rolnej UE (swobodny przepływ produktów rolnych, dopłaty bezpośrednie, fundusze strukturalne, subwencje itd.); część tego wsparcia pochodzi z budżetu krajowego | - niska średnia wysokość dopłat obszarowych do 1 ha w porównaniu z innymi krajami UE (nieco ponad 200 euro na tle średniej unijnej 259 euro do hektara w 2018 r.) | |
Indeks dolny Źródło danych: BDL GUS, ARiMR oraz GUS, Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019, GUS, Warszawa 2020. Indeks dolny koniecŹródło danych: BDL GUS, ARiMR oraz GUS, Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019, GUS, Warszawa 2020.





O strukturze użytkowania ziemi przeczytasz w materiale „Struktura użytkowania ziemi w Polsce”.
Główne regiony rolnicze Polski
Można wyróżnić 12 ważniejszych regionów rolniczych Polski.
Region | Główne czynniki rozwoju rolnictwa |
Wysoczyzna Leszczyńska | - występowanie gleb brunatnych - długi okres wegetacyjny - wysoki poziom kultury rolnej - wysoki poziom wykształcenia rolników - odpowiednia chemizacja - wysoki poziom mechanizacji |
Równina Inowrocławska | - rozległe tereny równinne - występowanie czarnych ziem - wysoki poziom wykształcenia rolników - odpowiednia chemizacja - wysoki poziom mechanizacji |
Żuławy Wiślane | - występowanie mad rzecznych - przewaga dużych gospodarstw - regulacja stosunków wodnych |
Równina Inowrocławska | - duża powierzchnia gospodarstw rolnych - czarne ziemie - długi okres wegetacyjny |
Płaskowyż Głubczycki | - duża powierzchnia gospodarstw rolnych - gleby brunatne i częściowo czarnoziemy - długi okres wegetacyjny |
Podgórze Rzeszowskie | - gleby brunatne, miejscami czarnoziemy - duży odsetek ludności rolniczej - tradycja rolniczego gospodarowania |
Wyżyna Miechowska | - występowanie żyznych gleb brunatnych, miejscami czarnoziemów - duży odsetek ludności rolniczej - długi okres wegetacyjny - tradycja rolniczego gospodarowania |
Wyżyna Sandomierska | - występowanie gleb brunatnych, miejscami czarnoziemów i mad rzecznych - dolinne położenie |
Wyżyna Lubelska | - występowanie gleb brunatnych utworzonych na lessach, a miejscami czarnoziemów, mad i rędzin - tradycja rolniczego gospodarowania - duży odsetek ludności rolniczej |
Grzęda Sokalska | - występowanie gleb brunatnych utworzonych na lessach, a miejscami czarnoziemów, mad i rędzin - tradycja rolniczego gospodarowania - duży odsetek ludności rolniczej |
Równina Łowicko‑Błońska | - żyzne czarne ziemie - teren równinny - łagodny klimat - duży rynek zbytu |
Równina Pyrzycka | - występowanie gleb brunatnych i czarnych ziem - płaski teren - długi okres wegetacyjny - duża średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego - wysoki poziom kultury rolnej |

Więcej na temat czynników rozwoju rolnictwa oraz głównych regionów rolniczych znajdziesz w materiałach: „Czynniki przyrodnicze mające wpływ na zróżnicowanie rozwoju rolnictwa w Polsce”, „Wpływ warunków pozaprzyrodniczych na rozwój polskiego rolnictwa”, „Główne regiony rolnicze Polski”.
System rolnictwa ekologicznego w Polsce
Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna powstaje w wyniku ekologicznych metod produkcji, a więc:
przy jej produkcji nie stosuje się napromieniowania, sztucznych nawozów, hormonów wzrostu, antybiotyków, pestycydów itp.;
nie zawiera składników/organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) i dodatków do żywności (tj. substancji dodatkowych oznaczonych literą E);
powstaje w procesach, które są monitorowane, kontrolowane i udokumentowane „od pola do stołu”;
jest wysokiej jakości, za którą odpowiedzialność ponosi producent i jednostka kontrolująca proces produkcji.
Cechy rolnictwa ekologicznego (organicznego, bio):
ograniczenie środków chemicznych i wzrost wykorzystania środków naturalnych,
maksymalne wykorzystanie odnawialnych zasobów przyrody,
stosowanie materiałów i substancji nadających się do wielokrotnego wykorzystania,
zapewnienie zwierzętom gospodarskim warunków zgodnych z potrzebami bytowymi,
unikanie jakichkolwiek form skażenia i zanieczyszczenia środowiska,
zwiększone nakłady pracy,
zmniejszona produkcja,
produkcja żywności wysokiej jakości,
wzrost cen produktów rolnych,
utrzymanie urodzajności gleby,
zmniejszenie negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko przyrodnicze.
Rozwój rolnictwa ekologicznego
W Polsce rynek żywności ekologicznej szybko się rozwija (średnio na poziomie do 20% rok do roku), a jego wartość sprzedażowa wyniosła 250 mln euro w 2018 roku. Wciąż jest jednak na początkowym etapie rozwoju.
Czynnikami wpływającymi na rozwój rolnictwa ekologicznego są m.in.: mało korzystne cechy pozaprzyrodnicze (szansa na rozwój dla niewielkich gospodarstw o dużych nakładach siły roboczej) oraz niski poziom degradacji środowiska przyrodniczego, zwłaszcza na północy.
Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej w 2004 roku stworzyło dobry klimat dla rozwoju rolnictwa ekologicznego. Wspólna Polityka Rolna UE poprzez finansowe wsparcie w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich umożliwiła przekwalifikowanie wielu gospodarstw na ekologiczne. Ten sposób uprawy ziemi z roku na rok zyskiwał coraz szersze grono zwolenników, a polskie gospodarstwa coraz częściej ubiegały się o unijne certyfikaty. Liczba gospodarstw ekologicznych na terenie Polski wzrosła z niespełna 700 gospodarstw w 2001 roku do ponad 27 tys. w 2013 roku – kiedy to osiągnęła maksymalny poziom – i 20,5 tys. w roku 2018. W okresie tym odnotowano również wysoki wzrost przetwórstwa produktów ekologicznych.
Od 2013 roku w Polsce sukcesywnie maleje liczba gospodarstw ekologicznych. Powierzchnia ekologicznych upraw jest najmniejsza od 10 lat. Podobny trend obserwowany jest w Wielkiej Brytanii. Natomiast we wszystkich pozostałych krajach Unii Europejskiej obserwuje się przeciwną tendencję. W latach 2014‑2018 w Unii Europejskiej ogólny areał upraw ekologicznych zwiększył się o 25%. W tym samym czasie w Polsce uległ obniżeniu o zbliżoną wartość. Wynika to z faktu, że polscy konsumenci nie mają wystarczającej świadomości oraz odpowiednich zasobów finansowych na kupowanie bardziej wartościowych, ale i droższych produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Dlatego w naszym kraju możliwość rozwoju tego rolnictwa oraz przetwórstwa w oparciu o lokalną konsumpcję jest ograniczona. Czynnikami ograniczającymi są także: rozproszenie polskich gospodarstw i konkurencja zagranicznych dostawców. Nie bez znaczenia są także trudności organizacyjne związane z przestawieniem gospodarstwa na produkcję ekologiczną i uzyskaniem certyfikatu.
Największy udział, zarówno pod względem powierzchni, jak i liczby producentów, mają dziś gospodarstwa ekologiczne w północno‑wschodniej części kraju, na obszarze Zielonych Płuc Polski (województwo warmińsko‑mazurskie, podlaskie i północna część woj. mazowieckiego) oraz w województwie zachodniopomorskim i lubuskim. Z kolei najmniejszym udziałem charakteryzuje się południowa część kraju (województwo opolskie, śląskie) oraz region świętokrzyski i Kujawy. W pewnym stopniu może to być związane z występującą tam antropopresją oraz przywiązaniem do tradycyjnych form uprawy rolniczej.
Wśród gospodarstw praktykujących rolnictwo ekologiczne największy odsetek mają uprawy polowe, a tuż za nimi sytuują się użytki zielone.


Certyfikacja i nadzór żywności produkowanej w ramach systemu rolnictwa ekologicznego
Do głównych celów certyfikacji i nadzoru żywności należą:
prosta informacja dla klienta o tym, że dany produkt został wytworzony w ramach sytemu gospodarowania ekologicznego (możliwość odróżnienia tych produktów od innych),
ujednolicenie zasad produkowania wyrobów ekologicznych,
kontrolowanie jakości produktów ekologicznych przez odpowiednie organy (przynajmniej raz na rok).
System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowią:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – jako organ upoważniający jednostki certyfikujące do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów (certyfikat wydawany jest na jeden rok),
Inspekcje, głównie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno‑Spożywczych (IJHARS), która współpracuje z Inspekcją Handlową, Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa – sprawują nadzór nad jednostkami certyfikującymi oraz produkcją ekologiczną w zakresie wprowadzania do obrotu detalicznego produktów. Ponadto IJHARS nadzoruje import żywności ekologicznej z krajów trzecich (m.in. poprzez kontrolę graniczną),
Polskie Centrum Akredytacji – jako organ akredytujący jednostki certyfikujące,
jednostki certyfikujące, akredytowane zgodnie z wymogami unijnymi przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego. We wrześniu 2019 roku w Polsce działało 13 jednostek certyfikujących, z których 9 miało siedzibę w Warszawie.
Oznakowanie produktów ekologicznych
Świadomy konsument to taki, który rozumie potrzebę zapoznania się z opisem pochodzenia i składem nabywanych produktów spożywczych. Zwraca także uwagę na oznakowanie produktów ekologicznych – wie, że napis „bio”, „organic” czy „eco”/ „eko” na produkcie nie zawsze musi oznaczać, że został on wytworzony zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.
Etykieta produktu z rolnictwa ekologicznego wymienia informacje obowiązujące na wszystkich produktach żywnościowych, takie jak: nazwa i masa produktu, nazwa i adres producenta, data produkcji, okres przydatności do spożycia itp. Ponadto etykieta prawidłowo oznakowanego produktu ekologicznego dostępnego na rynku unijnym, w tym polskim, powinna zawierać:
unijne logo produkcji ekologicznej (rolnictwa ekologicznego),
numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej,
miejsce produkcji nieprzetworzonych produktów rolniczych (używa się następujących oznaczeń: rolnictwo UE, rolnictwo poza UE, rolnictwo UE/poza UE).
Unijne logo dla produktów żywnościowych pochodzących z certyfikowanych upraw i hodowli ekologicznych to „Euroliść”. Zostało wprowadzone na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej w 2010 roku.

Unijne logo produkcji ekologicznej – „Euroliść” – jest połączeniem dwóch znanych symboli: flagi europejskiej oraz liścia na wietrze, który symbolizuje przyrodę oraz ideę zrównoważonego rozwoju. Zestawienie tych dwóch elementów tworzy czytelne i przyciągające uwagę oznaczenie na opakowaniu. Wystąpienie na etykiecie takiego logo nie jest tylko chwytem marketingowym. Gwarantuje, że w danym produkcie co najmniej 95% masy składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne, przy czym nie bierze się pod uwagę wody i soli.
Do innych oznakowań należą m.in.
Oznaczenie Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC),
EU Ecolabel,
BIO Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC) ,
AGRO BIO TEST,
ECOCERT,
Organic Content Standard (OCS),
Global Organic Textile Standard (GOTS),
BIO‑SEIGEL.

Powyższy symbol świadczy o tym, że zostały spełnione standardy Międzynarodowej Organizacji Pracy, że pracownicy otrzymali sprawiedliwe wynagrodzenie, zostały uszanowane ich prawa oraz standardy ekologiczne.
Przemiany strukturalne w przemyśle Polski
Gospodarka centralnie sterowana (planowana) | Gospodarka wolnorynkowa (rynkowa) | |
czas obowiązywania | od zakończenia II wojny światowej do przemian z przełomu lat 80. i 90. XX w. | od przemian z przełomu lat 80. i 90. XX w. |
własność zakładów | dominacja własności państwowej | dominacja własności prywatnej |
możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej | ograniczona | swobodna |
ceny | ustalane przez państwo | |
procesy gospodarcze | zarządzane przez państwo (arbitralne podejmowanie decyzji, często niezwiązane z czynnikami ekonomicznymi) | regulowane przez rynek |
rozwój gospodarki | - inwestowano głównie w przemysł tradycyjny, głównie ciężki (górnictwo, hutnictwo, energetykę i przemysł maszynowy, np. w konurbacji śląskiej) oraz lekki (głównie włókienniczy i odzieżowy, np. w aglomeracji łódzkiej) - głównie dla producentów - zaniedbywano produkcję przedmiotów codziennego użytku (dla konsumentów, np. sprzętu AGD, artykułów spożywczych) oraz usługi - odzwierciedlało się to w strukturze zatrudnienia ludności | - zmniejszenie roli tradycyjnego przemysłu, rozwój innych działów przemysłu, w tym high‑tech; w Polsce ważną rolę odgrywa teraz produkcja sprzętu AGD, ekranów LCD, telewizorów, wyrobów elektrycznych, optycznych czy środków transportu (głównie autobusów i części samochodowych) - likwidacja PGR‑ów, prywatyzacja gospodarstw rolnych i dotowanie ich przez państwo oraz w ramach funduszy UE - rozwój różnorodnych usług - w strukturze zatrudnienia wzrósł znacznie udział usług, a zmniejszyła się rola przemysłu i rolnictwa |
Restrukturyzacja przemysłu

Więcej na ten temat znajdziesz w materiałach „Cechy przemysłu Polski w okresie gospodarki socjalistycznej”, „Zmiany w strukturze przemysłu polskiego po 1989 roku” i „Perspektywy rozwoju przemysłu w Polsce”.
Przemysł high‑tech w Polsce
Przemysł zaawansowanych technologii (high‑tech, H‑T) funkcjonuje w oparciu o prace badawczo‑rozwojowe (B+R), w ścisłej współpracy z ośrodkami naukowymi. Na jego rozwój wpływa więc wielkość nakładów na działalność B+R, a ta od początku XXI w. wykazuje tendencję rosnącą (w latach 2001‑2018 z 1,1 mld USD do 7,1 mld USD). Wzrasta też udział nakładów na działalność B+R w relacji do PKB. Niestety, wartości tych wskaźników są w Polsce często o wiele niższe niż w innych krajach wysoko rozwiniętych. Największymi centrami B+R w naszym kraju są największe miasta, np. Warszawa, Wrocław, Kraków czy Trójmiasto.



Korzystając z powyższych wykresów i map oraz innych źródeł informacji, oceń perspektywy rozwoju przemysłu high‑tech w Polsce.
Więcej na temat przemysłu high‑tech w Polsce znajdziesz w materiale „Perspektywy rozwoju przemysłu zaawansowanych technologii w Polsce. Rozwój high‑tech w Polsce”.
Turystyka w Polsce
Regiony turystyczne | Główne walory turystyczne |
pas pobrzeży | przede wszystkim walory przyrodnicze: dostęp do Morza Bałtyckiego, piaszczyste plaże, klify na wyspie Wolin, ruchome wydmy w Słowińskim Parku Narodowym, mierzeje, duże usłonecznienie, względy zdrowotne (kuracja jodem zawartym w powietrzu); turyści odwiedzają ten region głównie latem |
pas pojezierzy | przede wszystkim walory przyrodnicze: duża liczba jezior, lasy, ale również względy kulturowe, np. zamki, twierdze itp.; turyści odwiedzają ten region głównie latem |
pas gór | przede wszystkim walory przyrodnicze: wycieczki piesze i rowerowe (głównie latem); turystyka narciarska (zimą) |
miasta | przede wszystkim walory kulturowe, np. obiekty z listy światowego dziedzictwa UNESCO, muzea, galerie, wydarzenia kulturalne i sportowe (festiwale, koncerty, targi, kongresy, mecze, turnieje); turyści odwiedzają miasta przez cały rok |

















Więcej na ten temat przeczytasz w materiale „Dlaczego warto przyjechać do Polski? Regiony i atrakcje turystyczne w Polsce”.
Lista światowego dziedzictwa UNESCO
Lista światowego dziedzictwa to spis obiektów dziedzictwa kulturowego i naturalnego, które wyróżnia najwyższa powszechna wartość. Stanowią one również wspólne dobro ludzkości. Do ich ochrony zobowiązuje Konwencja w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturalnego i naturalnego.
Lista obejmuje 1121 obiektów (stan na czerwiec 2020 r.) w 167 państwach stronach konwencji. Obiekty znajdujące się na liście przypisywane są do odpowiedniej kategorii, czyli:
kulturowej,
przyrodniczej,
mieszanej.
W Polsce obecnie znajduje się 17 obiektów światowego dziedzictwa UNESCO, w tym 15 obiektów dziedzictwa kulturowego i dwa obiekty przyrodnicze (Białowieski Park Narodowy oraz Pradawne i pierwotne lasy bukowe Karpat i innych regionów Europy).
Wartości kulturowe tych obiektów zostały opisane w materiale „Polskie obiekty na liście UNESCO”.
Opisz wartości wybranego obiektu stanowiącego dziedzictwo kulturowe Polski na przykładzie dowolnego regionu lub szlaku turystycznego. Skorzystaj z dodatkowych źródeł informacji.
Słownik
zapotrzebowanie osób lub firm/instytucji na towary i usługi; większe zapotrzebowanie powoduje wzrost cen, a mniejsze zapotrzebowanie powoduje spadek cen
ilość towarów oferowanych na sprzedaż i ilość możliwych do wykonania usług; większa podaż powoduje spadek cen, a mniejsza podaż powoduje wzrost cen