Czynniki rozwoju rolnictwa i główne regiony rolnicze w Polsce

Czynniki wpływające na rozwój rolnictwa można podzielić na przyrodnicze i pozaprzyrodnicze.

Czynniki przyrodnicze

Wpływ czynników przyrodniczych na rozwój rolnictwa

Czynniki przyrodnicze

Wpływ korzystny

Wpływ niekorzystny

gleby

- czarnoziemy, rędziny, mady i czarne ziemie, które zajmują w sumie zaledwie 7,9% powierzchni Polski

- czarnoziemy tworzące się głównie na lessach znajdują się na Wyżynie Lubelskiej, Sandomierskiej, na Podkarpaciu (Przemyśl, Jarosław) i na Przedgórzu Sudeckim

- rędziny utworzone na skałach węglanowych występują na Wyżynie Lubelskiej, Wyżynie Kielecko‑Sandomierskiej i Wyżynie Krakowsko‑Częstochowskiej

- mady tworzą się w dolinach oraz w deltach rzek, co zadecydowało o rolniczym charakterze Żuław Wiślanych

- czarne ziemie powstałe na wyschniętych bagnach występują na Kujawach, w okolicach Warszawy (Sochaczew, Błonie, Grojec), na Nizinie Wielkopolskiej, Nizinie Śląskiej i w okolicach Pyrzyc na północnym zachodzie kraju

- korzystne dla rozwoju rolnictwa są też występujące w całej Polsce gleby brunatne i płowe, pod warunkiem właściwego ich nawożenia oraz poprawnego gospodarowania nimi

- gleby inicjalne, bielicowe i bagienne są barierą dla produkcji roślinnej 

- gleby bielicowe występują powszechnie w różnych częściach Polski

- gleby inicjalne występują głównie w górach

- gleby bagienne występują na wybrzeżu, a także na bagiennych obszarach północnej i wschodniej Polski

- z powodu małej żyzności gleb bielicowych zachowały się jednak duże połacie lasów iglastych i ubogich lasów mieszanych (np. Bory Tucholskie, Puszcza Augustowska, Puszcza Kurpiowska)

ukształtowanie powierzchni

- nizinny (równinny lub lekko pagórkowaty) charakter Polski sprzyja rolnictwu; takie warunki występują m.in. w pasie pobrzeży, nizin i kotlin

- na obszarach o małych deniwelacjach nie występują intensywne spływy wód powierzchniowych ani zaawansowane procesy denudacyjne, ułatwiona jest też mechanizacja czy wszelkie inne prace polowe

- zagrożeniem dla rolnictwa jest erozja gleb w górach i na przedgórzu, na wyżynnych obszarach lessowych i pojezierzach

klimat

- im dłuższy okres wegetacyjny, tym więcej czasu można poświęcić pracom na polu, ponadto możliwe jest wprowadzenie poplonów (np. roślin motylkowych) dających dodatkowo paszę lub zielony nawóz użyźniający glebę; ułatwia to uzyskanie wyższych plonów; wzrasta on z NE na SW (z wyjątkiem obszarów górskich); najdłuższy okres wegetacyjny jest na Nizinie Śląskiej i w pasie kotlin – trwa ok. 225 dni

- w północnej i południowej części Polski występuje największa suma opadów atmosferycznych

- najkrótszy okres wegetacyjny notuje się w wyższych partiach gór oraz na Pojezierzu Suwalskim (180‑190 dni), co utrudnia uprawę bardziej wymagających roślin

- najmniejsze i niewystarczające opady (poniżej 500 mm) występują przede wszystkim w środkowej Polsce znajdującej się w cieniu opadowym pojezierzy; małe opady w maju i na początku czerwca mogą przyczynić się do mniejszych plonów zbóż, które mają wówczas najintensywniejszy okres wzrostu

- niekorzystnym zjawiskiem klimatycznym dla wybranych roślin, a zwłaszcza drzew owocowych, są majowe przymrozki najczęściej występujące na pojezierzach

- latem uprawy niszczą liczne burze czy gradobicia

stosunki wodne

- optymalne warunki wodne (brak nadmiaru wody i brak suszy), np. Żuławy Wiślane, gdzie gęsta sieć wodna (koryta rzek, rowy, kanały, rowy melioracyjne) zapewniają pełną stabilizację stosunków wodnych

- susze (deficyt wody dla rolnictwa), np. Nizina Wielkopolska, centrum Polski, Podlaskie, wschodnia część Polski (zwłaszcza Roztocze)

- nadmiar wody: obszary górskie, bagienne (np. w północno‑wschodniej Polsce)

  • Najlepszymi przyrodniczymi warunkami dla rozwoju rolnictwa odznaczają się: Żuławy Wiślane, Równina Pyrzycka, Ziemia Chełmińska, Kujawy, Wyżyna Leszczyńska, Równina Wrocławska, Opolszczyzna (w tym Płaskowyż Głubczycki), Wyżyna Miechowska, Wyżyna Sandomierska, Wyżyna Lubelska, Grzęda Sokalska i Podgórze Rzeszowskie. Uprawia się tam głównie rośliny o dużych wymaganiach, np. pszenicę, buraki cukrowe, jęczmień, kukurydzę itp.

  • Najsłabszymi przyrodniczymi warunkami do rozwoju rolnictwa charakteryzują się: Podlasie, północne i środkowe Mazowsze, obszary górskie i przedgórskie, centrum kraju oraz Kaszuby. Uprawia się tam głównie rośliny o najmniejszych wymaganiach, np. żyto i ziemniaki, a także hoduje się tam zwierzęta.

R10aVxMTAmpM7
Warunki przyrodnicze rozwoju rolnictwa
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych IUNG w Puławach oraz R. Rudnicki, Rolnictwo Polski. Studium statystyczno‑przestrzenne, Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń 2016, licencja: CC BY-SA 3.0.

Czynniki pozaprzyrodnicze

Wpływ czynników pozaprzyrodniczych na rozwój rolnictwa

Czynniki pozaprzyrodnicze

Wpływ korzystny

Wpływ niekorzystny

struktura agrarna, w tym

struktura własnościowa gospodarstw rolnych

- w 2018 r. aż 99,7% gospodarstw rolnych stanowiły gospodarstwa indywidualne (ich właścicielami są pojedyncze osoby lub rodziny)

struktura wielkościowa gospodarstw rolnych

- na północy i zachodzie kraju dominują gospodarstwa duże (powyżej 15 ha) i średnie (od 5 do 15 ha)

- największa średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwach rolnych występuje w województwie zachodniopomorskim (31,8 ha w 2020 r.)

- na południowym wschodzie dominują gospodarstwa małe (poniżej 5 ha)

- najmniejsza średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwach rolnych występuje w województwie małopolskim (4,2 ha w 2020 r.)

- duże rozdrobnienie gruntów - szachownica pól (niekorzystny rozłóg charakteryzuje przede wszystkim obszary Opolszczyzny, Podhala, Lubelszczyzny oraz Polskę zachodnią), co oznacza, że jedno gospodarstwo rolne składa się z wielu działek oddalonych od siebie; wynika to z tradycyjnego podziału gospodarstw między spadkobierców (dzieci) właścicieli; skutkuje to utrudnieniem mechanizacji i podwyższeniem kosztów produkcji artykułów rolnych

- w Polsce zwłaszcza na południu i południowym wschodzie występuje mała średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwach rolnych (11,0 ha w 2020 r.)

poziom kultury rolnej, w tym

poziom mechanizacji

- względnie wysoki poziom mechanizacji rolnictwa w Polsce (1,5 mln ciągników; 9,7 ha gruntów rolnych na 1 ciągnik w 2016 r.)

- najmniejsza liczba ha gruntów rolnych przypadających na 1 ciągnik występuje na południowym wschodzie (z uwagi na małą średnią powierzchnię gospodarstw)

- największa liczba ha gruntów rolnych przypadających na 1 ciągnik występuje na północy i zachodzie (z uwagi na dużą średnią powierzchnię gospodarstw)

- zły stan techniczny maszyn

poziom chemizacji

- zużycie nawozów mineralnych lub chemicznych (czysty składnik) wynosi w Polsce przeciętnie około 140 kg/ha gruntów rolnych (podobnie jak w innych krajach Europy)

- większa ilość nawozów wpływa pozytywnie na plony, ale negatywnie na środowisko, np. poprzez eutrofizację wód

udział osób pracujących w rolnictwie i poziom ich wykształcenia

- względnie mała liczba osób pracujących w rolnictwie (niewielka skala przeludnienia agrarnego) występuje na północy i północnym zachodzie (występują tam duże gospodarstwa)

- w naszym kraju odnotowuje się jeden z najwyższych wskaźników osób pracujących w rolnictwie w ogólnej liczbie pracujących wśród krajów Europy (9,2%), co powoduje przeludnienie w tym sektorze - pracę w danym gospodarstwie mogłaby wykonywać mniejsza liczba osób; wiąże się to z brakiem możliwości znalezienia pracy w innych sektorach gospodarki; zjawisko to występuje szczególnie na południu

- niski poziom wykształcenia rolników, co przekłada się na niższe dochody

polityka rolna państwa i uwarunkowania międzynarodowe

- pomoc rolnikom ze strony państwa

- udział we Wspólnej Polityce Rolnej UE (swobodny przepływ produktów rolnych, dopłaty bezpośrednie, fundusze strukturalne, subwencje itd.); część tego wsparcia pochodzi z budżetu krajowego

- niska średnia wysokość dopłat obszarowych do 1 ha w porównaniu z innymi krajami UE (nieco ponad 200 euro na tle średniej unijnej 259 euro do hektara w 2018 r.)

Indeks dolny Źródło danych: BDL GUS, ARiMR oraz GUS, Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019, GUS, Warszawa 2020. Indeks dolny koniec

R11ngLcQqJiMk
Zróżnicowanie liczby gospodarstw indywidualnych o powierzchni powyżej 1 ha użytków rolnych według grup obszarowych i województw w 2016 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie GUS, Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019, GUS, Warszawa 2020, licencja: CC BY-SA 3.0.
RArAUt6hoUi5Y
Średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwach rolnych w 2020 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych ARMiR, licencja: CC BY-SA 3.0.
RIrZBbVGufeOq
Ciągniki rolnicze według województw w 2016 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie GUS, Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019, GUS, Warszawa 2020, licencja: CC BY-SA 3.0.
RoAJzLWkd8LQZ
Zużycie nawozów mineralnych lub chemicznych (w czystym składniku) według województw w roku gospodarczym 2017/2018
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie GUS, Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019, GUS, Warszawa 2020, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1FyVoIzdDGdL
Pracujący w rolnictwie według województw w 2018 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie GUS, Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019, GUS, Warszawa 2020, licencja: CC BY-SA 3.0.

strukturze użytkowania ziemi przeczytasz w materiale „Struktura użytkowania ziemi w Polsce”.

Główne regiony rolnicze Polski

Można wyróżnić 12 ważniejszych regionów rolniczych Polski.

Regiony rolnicze Polski

Region

Główne czynniki rozwoju rolnictwa

Wysoczyzna Leszczyńska

- występowanie gleb brunatnych

- długi okres wegetacyjny

- wysoki poziom kultury rolnej

- wysoki poziom wykształcenia rolników

- odpowiednia chemizacja

- wysoki poziom mechanizacji

Równina Inowrocławska

- rozległe tereny równinne

- występowanie czarnych ziem

- wysoki poziom wykształcenia rolników

- odpowiednia chemizacja

- wysoki poziom mechanizacji

Żuławy Wiślane

- występowanie mad rzecznych

- przewaga dużych gospodarstw

- regulacja stosunków wodnych

Równina Inowrocławska

- duża powierzchnia gospodarstw rolnych

- czarne ziemie

- długi okres wegetacyjny

Płaskowyż Głubczycki

- duża powierzchnia gospodarstw rolnych

- gleby brunatne i częściowo czarnoziemy

- długi okres wegetacyjny

Podgórze Rzeszowskie

- gleby brunatne, miejscami czarnoziemy

- duży odsetek ludności rolniczej

- tradycja rolniczego gospodarowania

Wyżyna Miechowska

- występowanie żyznych gleb brunatnych, miejscami czarnoziemów

- duży odsetek ludności rolniczej

- długi okres wegetacyjny

- tradycja rolniczego gospodarowania

Wyżyna Sandomierska

- występowanie gleb brunatnych, miejscami czarnoziemów i mad rzecznych

- dolinne położenie

Wyżyna Lubelska

- występowanie gleb brunatnych utworzonych na lessach, a miejscami czarnoziemów, mad i rędzin

- tradycja rolniczego gospodarowania

- duży odsetek ludności rolniczej

Grzęda Sokalska

- występowanie gleb brunatnych utworzonych na lessach, a miejscami czarnoziemów, mad i rędzin

- tradycja rolniczego gospodarowania

- duży odsetek ludności rolniczej

Równina Łowicko‑Błońska

- żyzne czarne ziemie

- teren równinny

- łagodny klimat

- duży rynek zbytu

Równina Pyrzycka

- występowanie gleb brunatnych i czarnych ziem

- płaski teren

- długi okres wegetacyjny

- duża średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego

- wysoki poziom kultury rolnej

R1SabE8814DAj
Główne regiony rolnicze Polsce
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Więcej na temat czynników rozwoju rolnictwa oraz głównych regionów rolniczych znajdziesz w materiałach: „Czynniki przyrodnicze mające wpływ na zróżnicowanie rozwoju rolnictwa w Polsce”, „Wpływ warunków pozaprzyrodniczych na rozwój polskiego rolnictwa”,  „Główne regiony rolnicze Polski”.

System rolnictwa ekologicznego w Polsce

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna powstaje w wyniku ekologicznych metod produkcji, a więc:

  • przy jej produkcji nie stosuje się napromieniowania, sztucznych nawozów, hormonów wzrostu, antybiotyków, pestycydów itp.;

  • nie zawiera składników/organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) i dodatków do żywności (tj. substancji dodatkowych oznaczonych literą E);

  • powstaje w procesach, które są monitorowane, kontrolowane i udokumentowane „od pola do stołu”;

  • jest wysokiej jakości, za którą odpowiedzialność ponosi producent i jednostka kontrolująca proces produkcji.

Cechy rolnictwa ekologicznego (organicznego, bio):

  • ograniczenie środków chemicznych i wzrost wykorzystania środków naturalnych,

  • maksymalne wykorzystanie odnawialnych zasobów przyrody,

  • stosowanie materiałów i substancji nadających się do wielokrotnego wykorzystania,

  • zapewnienie zwierzętom gospodarskim warunków zgodnych z potrzebami bytowymi,

  • unikanie jakichkolwiek form skażenia i zanieczyszczenia środowiska,

  • zwiększone nakłady pracy,

  • zmniejszona produkcja,

  • produkcja żywności wysokiej jakości,

  • wzrost cen produktów rolnych,

  • utrzymanie urodzajności gleby,

  • zmniejszenie negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko przyrodnicze.

Rozwój rolnictwa ekologicznego

  • W Polsce rynek żywności ekologicznej szybko się rozwija (średnio na poziomie do 20% rok do roku), a jego wartość sprzedażowa wyniosła 250 mln euro w 2018 roku. Wciąż jest jednak na początkowym etapie rozwoju. 

  • Czynnikami wpływającymi na rozwój rolnictwa ekologicznego są m.in.: mało korzystne cechy pozaprzyrodnicze (szansa na rozwój dla niewielkich gospodarstw o dużych nakładach siły roboczej) oraz niski poziom degradacji środowiska przyrodniczego, zwłaszcza na północy.

  • Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej w 2004 roku stworzyło dobry klimat dla rozwoju rolnictwa ekologicznego. Wspólna Polityka Rolna UE poprzez finansowe wsparcie w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich umożliwiła przekwalifikowanie wielu gospodarstw na ekologiczne. Ten sposób uprawy ziemi z roku na rok zyskiwał coraz szersze grono zwolenników, a polskie gospodarstwa coraz częściej ubiegały się o unijne certyfikaty. Liczba gospodarstw ekologicznych na terenie Polski wzrosła z niespełna 700 gospodarstw w 2001 roku do ponad 27 tys. w 2013 roku – kiedy to osiągnęła maksymalny poziom – i 20,5 tys. w roku 2018. W okresie tym odnotowano również wysoki wzrost przetwórstwa produktów ekologicznych.

  • Od 2013 roku w Polsce sukcesywnie maleje liczba gospodarstw ekologicznych. Powierzchnia ekologicznych upraw jest najmniejsza od 10 lat. Podobny trend obserwowany jest w Wielkiej Brytanii. Natomiast we wszystkich pozostałych krajach Unii Europejskiej obserwuje się przeciwną tendencję. W latach 2014‑2018 w Unii Europejskiej ogólny areał upraw ekologicznych zwiększył się o 25%. W tym samym czasie w Polsce uległ obniżeniu o zbliżoną wartość. Wynika to z faktu, że polscy konsumenci nie mają wystarczającej świadomości oraz odpowiednich zasobów finansowych na kupowanie bardziej wartościowych, ale i droższych produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Dlatego w naszym kraju możliwość rozwoju tego rolnictwa oraz przetwórstwa w oparciu o lokalną konsumpcję jest ograniczona. Czynnikami ograniczającymi są także: rozproszenie polskich gospodarstw i konkurencja zagranicznych dostawców. Nie bez znaczenia są także trudności organizacyjne związane z przestawieniem gospodarstwa na produkcję ekologiczną i uzyskaniem certyfikatu.

  • Największy udział, zarówno pod względem powierzchni, jak i liczby producentów, mają dziś gospodarstwa ekologiczne w północno‑wschodniej części kraju, na obszarze Zielonych Płuc Polski (województwo warmińsko‑mazurskie, podlaskie i północna część woj. mazowieckiego) oraz w województwie zachodniopomorskim i lubuskim.  Z kolei najmniejszym udziałem charakteryzuje się południowa część kraju (województwo opolskie, śląskie) oraz region świętokrzyski i Kujawy. W pewnym stopniu może to być związane z występującą tam antropopresją oraz przywiązaniem do tradycyjnych form uprawy rolniczej.

  • Wśród gospodarstw praktykujących rolnictwo ekologiczne największy odsetek mają uprawy polowe, a tuż za nimi sytuują się użytki zielone.

RVkJ7RtatFaU5
Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce w latach 2004–2018
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie EkoAgora.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
RmCrBWcHOXyQC
Udział powierzchni użytków rolnych gospodarstw ekologicznych w ogólnej powierzchni użytków rolnych (%) w 2019 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych BDL GUS, licencja: CC BY-SA 3.0.

Certyfikacja i nadzór żywności produkowanej w ramach systemu rolnictwa ekologicznego

Do głównych celów certyfikacji i nadzoru żywności należą:

  • prosta informacja dla klienta o tym, że dany produkt został wytworzony w ramach sytemu gospodarowania ekologicznego (możliwość odróżnienia tych produktów od innych),

  • ujednolicenie zasad produkowania wyrobów ekologicznych,

  • kontrolowanie jakości produktów ekologicznych przez odpowiednie organy (przynajmniej raz na rok).

System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowią:

  • Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – jako organ upoważniający jednostki certyfikujące do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów (certyfikat wydawany jest na jeden rok),

  • Inspekcje, głównie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno‑Spożywczych (IJHARS), która współpracuje z Inspekcją Handlową, Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa – sprawują nadzór nad jednostkami certyfikującymi oraz produkcją ekologiczną w zakresie wprowadzania do obrotu detalicznego produktów. Ponadto IJHARS nadzoruje import żywności ekologicznej z krajów trzecich (m.in. poprzez kontrolę graniczną),

  • Polskie Centrum Akredytacji – jako organ akredytujący jednostki certyfikujące,

  • jednostki certyfikujące, akredytowane zgodnie z wymogami unijnymi przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego. We wrześniu 2019 roku w Polsce działało 13 jednostek certyfikujących, z których 9 miało siedzibę w Warszawie.

Oznakowanie produktów ekologicznych

Świadomy konsument to taki, który rozumie potrzebę zapoznania się z opisem pochodzenia i składem nabywanych produktów spożywczych. Zwraca także uwagę na oznakowanie produktów ekologicznych – wie, że napis „bio”, „organic” czy „eco”/ „eko” na produkcie nie zawsze musi oznaczać, że został on wytworzony zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.

Etykieta produktu z rolnictwa ekologicznego wymienia informacje obowiązujące na wszystkich produktach żywnościowych, takie jak: nazwa i masa produktu, nazwa i adres producenta, data produkcji, okres przydatności do spożycia itp. Ponadto etykieta prawidłowo oznakowanego produktu ekologicznego dostępnego na rynku unijnym, w tym polskim, powinna zawierać:

  • unijne logo produkcji ekologicznej (rolnictwa ekologicznego),

  • numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej,

  • miejsce produkcji nieprzetworzonych produktów rolniczych (używa się następujących oznaczeń: rolnictwo UE, rolnictwo poza UE, rolnictwo UE/poza UE).

Unijne logo dla produktów żywnościowych pochodzących z certyfikowanych upraw i hodowli ekologicznych to „Euroliść”. Zostało wprowadzone na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej w 2010 roku. 

R18meubQbXTcR
Euroliść
Źródło: dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.

Unijne logo produkcji ekologicznej – „Euroliść” – jest połączeniem dwóch znanych symboli: flagi europejskiej oraz liścia na wietrze, który symbolizuje przyrodę oraz ideę zrównoważonego rozwoju. Zestawienie tych dwóch elementów tworzy czytelne i przyciągające uwagę oznaczenie na opakowaniu. Wystąpienie na etykiecie takiego logo nie jest tylko chwytem marketingowym. Gwarantuje, że w danym produkcie co najmniej 95% masy składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne, przy czym nie bierze się pod uwagę wody i soli.

Do innych oznakowań należą m.in.

  • Oznaczenie Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC), 

  • EU Ecolabel,

  • BIO Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC) ,

  • AGRO BIO TEST,

  • ECOCERT,

  • Organic Content Standard (OCS),

  • Global Organic Textile Standard (GOTS),

  • BIO‑SEIGEL.

RyM0fKv5BYZrl
Znak fair trade
Źródło: dostępny w internecie: common.wikimedia.org, domena publiczna.

Powyższy symbol świadczy o tym, że zostały spełnione standardy Międzynarodowej Organizacji Pracy, że pracownicy otrzymali sprawiedliwe wynagrodzenie, zostały uszanowane ich prawa oraz standardy ekologiczne.

Przemiany strukturalne w przemyśle Polski

Gospodarka centralnie sterowana a gospodarka wolnorynkowa

Gospodarka centralnie sterowana (planowana)

Gospodarka wolnorynkowa (rynkowa)

czas obowiązywania

od zakończenia II wojny światowej do przemian z przełomu lat 80. i 90. XX w.

od przemian z przełomu lat 80. i 90. XX w.

własność zakładów

dominacja własności państwowej

dominacja własności prywatnej

możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej

ograniczona

swobodna

ceny

ustalane przez państwo

ustalane przez rynek (relacje między popytempopytpopytempodażąpodażpodażą)

procesy gospodarcze

zarządzane przez państwo (arbitralne podejmowanie decyzji, często niezwiązane z czynnikami ekonomicznymi)

regulowane przez rynek

rozwój gospodarki

- inwestowano głównie w przemysł tradycyjny, głównie ciężki (górnictwo, hutnictwo, energetykę i przemysł maszynowy, np. w konurbacji śląskiej) oraz lekki (głównie włókienniczy i odzieżowy, np. w aglomeracji łódzkiej) - głównie dla producentów

- zaniedbywano produkcję przedmiotów codziennego użytku (dla konsumentów, np. sprzętu AGD, artykułów spożywczych) oraz usługi

- odzwierciedlało się to w strukturze zatrudnienia ludności

- zmniejszenie roli tradycyjnego przemysłu, rozwój innych działów przemysłu, w tym high‑tech; w Polsce ważną rolę odgrywa teraz produkcja sprzętu AGD, ekranów LCD, telewizorów, wyrobów elektrycznych, optycznych czy środków transportu (głównie autobusów i części samochodowych)

- likwidacja PGR‑ów, prywatyzacja gospodarstw rolnych i dotowanie ich przez państwo oraz w ramach funduszy UE

- rozwój różnorodnych usług

- w strukturze zatrudnienia wzrósł znacznie udział usług, a zmniejszyła się rola przemysłu i rolnictwa

Restrukturyzacja przemysłu

R1IZmEfQzvPF81
Przyczyny i skutki restrukturyzacji przemysłu w Polsce
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Więcej na ten temat znajdziesz w materiałach „Cechy przemysłu Polski w okresie gospodarki socjalistycznej”, „Zmiany w strukturze przemysłu polskiego po 1989 roku” i „Perspektywy rozwoju przemysłu w Polsce”.

Przemysł high‑tech w Polsce

Przemysł zaawansowanych technologii (high‑tech, H‑T) funkcjonuje w oparciu o prace badawczo‑rozwojowe (B+R), w ścisłej współpracy z ośrodkami naukowymi. Na jego rozwój wpływa więc wielkość nakładów na działalność B+R, a ta od początku XXI w. wykazuje tendencję rosnącą (w latach 2001‑2018 z 1,1 mld USD do 7,1 mld USD).  Wzrasta też udział nakładów na działalność B+R w relacji do PKB. Niestety, wartości tych wskaźników są w Polsce często o wiele niższe niż w innych krajach wysoko rozwiniętych. Największymi centrami B+R w naszym kraju są największe miasta, np. Warszawa, Wrocław, Kraków czy Trójmiasto.

RZCBdXwllEkHj
Dynamika nakładów na działalność B+R oraz ich relacja w stosunku do PKB w Polsce w latach 2000–2018
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych Banku Światowego, licencja: CC BY-SA 3.0.
R3qewFYTgbaud
Nakłady na działalność badawczo-rozwojową oraz ich relacja do wartości PKB w wybranych krajach w 2018 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych Banku Światowego, licencja: CC BY-SA 3.0.
RzJZINuXGbz8T
Wybrane centra B+R w Polsce
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1

Korzystając z powyższych wykresów i map oraz innych źródeł informacji, oceń perspektywy rozwoju przemysłu high‑tech w Polsce.

RTDq6ABG6PSyk
(Uzupełnij).

Więcej na temat przemysłu high‑tech w Polsce znajdziesz w materiale „Perspektywy rozwoju przemysłu zaawansowanych technologii w Polsce. Rozwój high‑tech w Polsce”.

Turystyka w Polsce

Regiony Polski i ich walory turystyczne

Regiony turystyczne

Główne walory turystyczne

pas pobrzeży

przede wszystkim walory przyrodnicze: dostęp do Morza Bałtyckiego, piaszczyste plaże, klify na wyspie Wolin, ruchome wydmy w Słowińskim Parku Narodowym, mierzeje, duże usłonecznienie, względy zdrowotne (kuracja jodem zawartym w powietrzu); turyści odwiedzają ten region głównie latem

pas pojezierzy 

przede wszystkim walory przyrodnicze: duża liczba jezior, lasy, ale również względy kulturowe, np. zamki, twierdze itp.; turyści odwiedzają ten region głównie latem

pas gór

przede wszystkim walory przyrodnicze: wycieczki piesze i rowerowe (głównie latem); turystyka narciarska (zimą)

miasta

przede wszystkim walory kulturowe, np. obiekty z listy światowego dziedzictwa UNESCO, muzea, galerie, wydarzenia kulturalne i sportowe (festiwale, koncerty, targi, kongresy, mecze, turnieje); turyści odwiedzają miasta przez cały rok

R9JwqtTcLQiqy
Wydmy nad Morzem Bałtyckim
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R8I14PqgUm116
Gdańsk
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1CLCA5VFWbF0
Zamek w Malborku
Źródło: M. Zapart, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.
RgSwsd2sHqNOs
Domki budnicze oraz ratusz na Starym Rynku w Poznaniu
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1TqTwedpWz2X
Karkonosze, szlak turystyczny na Śnieżkę
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
ROMjEZHmXDy5l
Góry Stołowe, Szczeliniec Wielki
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
RJtHAC9awT8ah
Stary Ratusz na wrocławskim Rynku, obecnie siedziba wrocławskiego Muzeum Miejskiego
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
RxOogXFcczS9f
Mazury
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R5upswL51fBgg
Bazylika archikatedralna we Fromborku
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1bEM876xHQj2
Rzeka Biebrza
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
RLsFhDXW7qI2V
Żubry w Puszczy Białowieskiej
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1W1lu5J9zKo7
Plac Zamkowy w Warszawie
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
RJJbJXtAEZMSI
Krzyże na Grabarce
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1GJ6D4Ws6zXP
Morskie Oko
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1cIAt857qqTQ
Pieniny
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1SHbKP3gb34x
Ratusz na Rynku Wielkim w Zamościu
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
RXGpM1gGT0jfc
Krakowskie Sukiennice
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Więcej na ten temat przeczytasz w materiale „Dlaczego warto przyjechać do Polski? Regiony i atrakcje turystyczne w Polsce”.

Lista światowego dziedzictwa UNESCO

Lista światowego dziedzictwa to spis obiektów dziedzictwa kulturowego i naturalnego, które wyróżnia najwyższa powszechna wartość. Stanowią one również wspólne dobro ludzkości. Do ich ochrony zobowiązuje Konwencja w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturalnego i naturalnego.

Lista obejmuje 1121 obiektów (stan na czerwiec 2020 r.) w 167 państwach stronach konwencji. Obiekty znajdujące się na liście przypisywane są do odpowiedniej kategorii, czyli:

  • kulturowej, 

  • przyrodniczej,

  • mieszanej. 

W Polsce obecnie znajduje się 17 obiektów światowego dziedzictwa UNESCO, w tym 15 obiektów dziedzictwa kulturowego i dwa obiekty przyrodnicze (Białowieski Park Narodowy oraz Pradawne i pierwotne lasy bukowe Karpat i innych regionów Europy).

Wartości kulturowe tych obiektów zostały opisane w materiale „Polskie obiekty na liście UNESCO”.

Polecenie 2

Opisz wartości wybranego obiektu stanowiącego dziedzictwo kulturowe Polski na przykładzie dowolnego regionu lub szlaku turystycznego. Skorzystaj z dodatkowych źródeł informacji.

R1MX1TqgwOCeo
(Uzupełnij).
R1HymM34KVMVb1
Mapa Polski przedstawia lokalizacje obiektów UNESCO. Zaznaczono na niej kolejno różnymi ikonami Stare Miasto w Krakowie. Królewską Kopalnię Soli w Wieliczce. Królewska Kopalnię Soli w Bochni. Auschwitz Birkenau, niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady z lat od 1940 do 1945. Puszczę Białowieską. Stare Miasto w Warszawie. Stare Miasto w Zamościu. Średniowieczny Zespół Miejski w Toruniu. Zamek krzyżacki w Malborku. Kalwarię Zebrzydowską. Kościół Pokoju w Jaworze. Kościół Pokoju w Świdnicy. Drewniane kościoły południowej Małopolski. Park Mużakowski. Halę Stulecia we Wrocławiu. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat. Kopalnię rud ołowiu, srebra i cynku w Tarnowskich Górach. Kopalnie krzemienia pasiastego i neolityczne osady w Krzemionkach Opatowskich. 1. Stare Miasto w Krakowie rok: 1978; kryterium: IV – KULTUROWE, 2. Królewskie Kopalnie Soli w Wieliczce i Bochni: Wieliczka rok: 1978 i 2013; kryterium: IV – KULTUROWE, 3. Królewskie Kopalnie Soli w Wieliczce i Bochni: Bochnia rok: 1978 i 2013; kryterium: IV – KULTUROWE, 4. Auschwitz‑Birkenau. Nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady (1940–1945) rok: 1979; kryterium: VI – KULTUROWE, 5. Puszcza Białowieska rok: 1979, 1992, 2014; kryteria: IX i X – PRZYRODNICZE, 6. Stare Miasto w Warszawie rok: 1980; kryteria: II i VI – KULTUROWE, 7. Stare Miasto w Zamościu rok: 1992; kryterium: IV – KULTUROWE, 8. Średniowieczny zespół miejski Torunia rok: 1997; kryterium: II i IV – KULTUROWE, 9. Zamek krzyżacki w Malborku rok: 1997; kryterium: II, III i IV – KULTUROWE, 10. Kalwaria Zebrzydowska: manierystyczny zespół architektoniczny i krajobrazowy oraz park pielgrzymkowy rok: 1999; kryterium: II i IV – KULTUROWE, 11. Kościół Pokoju w Jaworze rok: 2001; kryterium: III, IV i VI – KULTUROWE, 12. Kościół Pokoju w Świdnicy rok: 2001; kryterium: III, IV i VI – KULTUROWE, 13. Drewniane kościoły południowej Małopolski: Binarowa rok: 2003; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 14. Drewniane kościoły południowej Małopolski: Blizne rok: 2003; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 15. Drewniane kościoły południowej Małopolski: Dębno rok: 2003; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 16. Drewniane kościoły południowej Małopolski: Haczów rok: 2003; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 17. Drewniane kościoły południowej Małopolski: Lipnica Dolna rok: 2003; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 18. Drewniane kościoły południowej Małopolski: Sękowa rok: 2003; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 19. Park Mużakowski rok: 2004; kryterium: I i IV – KULTUROWE, 20. Hala Stulecia we Wrocławiu rok: 2006; kryterium: I, II i IV – KULTUROWE, 21. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat: Radruż – Cerkiew św. Paraskewy rok: 2013; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 22. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat: Chotyniec – Cerkiew Narodzenia Przenajświętszej Bogurodzicy rok: 2013; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 23. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat: Smolnik – Cerkiew św. Michała Archanioła rok: 2013; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 24. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat: Turzańsk – Cerkiew św. Michała Archanioła rok: 2013; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 25. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat: Powróźnik – Cerkiew św. Jakuba Młodszego Apostoła 25 – ; (); rok: 2013; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 26. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat: Owczary – Cerkiew Opieki Bogurodzicy rok: 2013; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 27. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat: Kwitoń – Cerkiew św. Paraskewy rok: 2013; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 28. Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim regionie Karpat: Brunary – Cerkiew św. Michała Archanioła rok: 2013; kryterium: III i IV – KULTUROWE, 29. Kopalnia rud ołowiu, srebra i cynku w Tarnowskich Górach oraz system gospodarowania wodami podziemnymi rok: 2017; kryterium: I, II i IV – KULTUROWE, 30. Kopalnie krzemienia pasiastego i neolityczne osady w Krzemionkach Opatowskich rok: 2019; kryterium: III i IV – KULTUROWE
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

popyt
popyt

zapotrzebowanie osób lub firm/instytucji na towary i usługi; większe zapotrzebowanie powoduje wzrost cen, a mniejsze zapotrzebowanie powoduje spadek cen

podaż
podaż

ilość towarów oferowanych na sprzedaż i ilość możliwych do wykonania usług; większa podaż powoduje spadek cen, a mniejsza podaż powoduje wzrost cen