Przeczytaj
Czym są estry?
Grupa związków organicznych, które powstają w wyniku reakcji kondensacjireakcji kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli. Wzór ogólny estrów to .
Estry są związkami chemicznymi zbudowanymi z węgla, wodoru i tlenu. Grupa funkcyjna nosi nazwę grupy estrowej .
Nazewnictwo estrów
Nazwy estrów składają się z dwóch członów. Pierwszy z nich pochodzi od nazwy kwasu, a drugi od alkoholu lub fenolu. Przykłady znajdziesz w galerii poniżej.
Właściwości fizyczne i chemiczne estrów
Zapoznaj się z krótką animacją, a następnie uzupełnij poniższy formularz.
Reakcję chemiczną, w której powstają estry, nazywa się reakcją estryfikacji. Substratami są kwas i alkohol (lub fenol), a produktami ester i woda. Reakcja przebiega w obecności stężonego kwasu siarkowego (VI), który umożliwia przebieg reakcji.
Na podstawie przeprowadzonego doświadczenia, można określić trzy właściwości fizyczne octanu etylu jako przedstawiciela estrów:
występuje w postaci cieczy trudno rozpuszczalnej w wodzie;
substancja o gęstości mniejszej niż gęstość wody;
estry posiadają charakterystyczne zapachy, przypominające zapachy owoców lub kwiatów.
Zapoznaj się z animacją, a następnie uzupełnij poniższy formularz.
Właściwości chemiczne estrów
Dzięki estrom świat wypełniony jest zapachami. Występują one naturalnie w przyrodzie, nadając woń kwiatom i owocom, a człowiek chętnie wykorzystuje je do tworzenia kompozycji perfum. Estry stosuje się m.in. w:
kosmetykach;
detergentach;
przemyśle spożywczym;
produkcji leków;
odświeżaczy powietrza.
Współcześnie dodaje się je nawet do farb ściennych czy długopisów. Mają one na celu poprawić nam nastrój, pomóc odreagować stres, czy po prostu zwiększyć sprzedaż konkretnego produktu.
Słownik
organiczna grupa funkcyjna o wzorze sumarycznym ; wchodzi w skład wielu związków organicznych
reakcja zachodząca pomiędzy substancją rozpuszczoną a rozpuszczalnikiem (w tym przypadku wodą); ulegają jej związki organiczne i nieorganiczne
w chemii: rodzaj reakcji; dochodzi w niej do połączenia substratów w większą cząsteczkę; powstaje tzw. produkt główny; wynikiem reakcji mogą być również małe cząsteczki produktu/produktów o drugorzędnym znaczeniu
rodzaj sprzętu laboratoryjnego; jej zadaniem jest pośredniczenie w ogrzewaniu lub chłodzeniu zanurzonego naczynia laboratoryjnego i jego zawartości; na łaźni wodnej można ogrzewać różne naczynia; najczęściej stosuje się kolby okrągłodenne, mające długie i wąskie szyjki
sole zbudowane z metali i wyższych kwasów tłuszczowych; kwasy tłuszczowe mają od 12 do 20 atomów węgla; przykładami takich kwasów są: kwas palmitynowy, kwas stearynowy i kwas oleinowy; ich powszechnie wykorzystywaną właściwością jest zmniejszanie napięcia powierzchniowego, dzięki temu są używane jako środki myjące i piorące
Bibliografia
Bernard P., Orwat K., Dudek K., O hydrolizie soli, „Chemia w szkole” 2014, 6, s. 22‑25.
Dondela B., Chrząstek L., Chemia I Ochrona Środowiska: Wybrane estry zapachowe stosowane w kosmetyce, „Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie” 2009.
Kocjan R., Chemia analityczna. Podręcznik dla studentów, t. 2, Warszawa 2000.
Materiały do ćwiczeń laboratoryjnych z chemii organicznej dla studentów biologii. Wydanie II poprawione i uzupełnione, pod red. Arnolda Jarczewskiego, Poznań 2007.
Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, Warszawa 2005.
Szwaczko K., Skrypt do laboratorium. Chemia związków zapachowych i podstawy perfumerii. Część I. Synteza i izolacja aromatycznych związków zapachowych, Zakład Chemii Organicznej.
Zakład Analizy Środowiska, Ćwiczenia laboratoryjne - teoria. Olejki eteryczne i terpeny. Analiza produktów pochodzenia naturalnego, Gdańsk 2013.