Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RLrHsbuWX2vQA
Zdjęcie przedstawia otwarty flakon z perfumami. Nad flakonem znajduje się łodyżka z fioletowymi kwiatkami.

Badanie właściwości fizycznych i chemicznych estrów

Czy zastanawiasz się czasami, jakie związki chemiczne odpowiadają za zapachy? Otóż za woń wielu owoców czy roślin odpowiadają estry.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Owoce o charakterystycznych zapachach to m.in.: banan, ananas, malina, pomarańcza lub śliwka. Dzięki temu tak łatwo możemy je rozpoznać. Dzieje się tak za pośrednictwem estrów, czyli substancji odpowiedzialnych właśnie za zapachy. Jest to grupa związków chemicznych chętnie i powszechnie używana w różnych gałęziach przemysłu. W przemyśle spożywczym estry wykorzystywane są do produkcji esencji spożywczych, w kosmetycznym zapewniają zapach kremom, żelom czy szamponom, a w perfumeryjnym pozwalają stworzyć niepowtarzalne kompozycje.

Twoje cele
  • Połączysz wzór strukturalny estru z jego nazwą.

  • Wymienisz właściwości fizyczne i chemiczne estrów.

  • Zaplanujesz doświadczenie pozwalające uzyskać ester.

  • Zapiszesz równanie reakcji wybranego kwasu z alkoholem.

  • Wskażesz występowanie estru w przyrodzie na podstawie jego wzoru strukturalnego.