Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑lime

Rośliny okopowe i bulwiaste

Wśród roślin okopowych można wyróżnić rośliny bulwiaste, korzeniowe oraz aroidowerośliny aroidowe aroidowe. Główną częścią użytkową tych roślin są ich części podziemne - odpowiednio: bulwy, korzenie i kłącza. Ze względu na dużą zawartość skrobiskrobiaskrobi oraz cukrów prostych lub dwucukrów są one nazywane roślinami skrobiowymi.

1
bg‑lime

Zastosowanie w przemyśle roślin bulwiastych i okopowych

Rośliny bulwiaste oraz okopowe mają szereg zastosowań w przemyśle.

R1IfdeaNaXTOb
ziemniak produkcja krochmalu i produktów podobnych (mączka ziemniaczana, klej, glukoza, syrop skrobiowy, dekstryny, preparaty techniczne, które wykorzystywane są w przemyśle medycznym, włókienniczym, papierniczym, spożywczym i paszowym), produkcja suszy spożywczych (puree, płatki, grysy oraz aglomeraty wykorzystywane w systemach chłodniczych), przetwory smażone (chipsy, frytki itp.), produkcja spirytusu (bioetanolu);, batat produkcja mąki, kaszy, płatków, chrupków, cukru, syropów oraz wytwarzanie alkoholu. Posiada szerokie zastosowanie w zakładach produkujących odżywki, zupy oraz produkty kandyzowane;, maniok jadalny roślina wykorzystywana do produkcji kleju, skrobi, piwa, spirytusu, octu. Skrobię pozyskana z manioku przeznacza się na produkcję w przemyśle tekstylnym, syropów fruktozowych oraz w przemyśle spożywczym np. do produkcji chleba;, pochrzyn (jam) wykorzystywany w przemyśle spożywczym do produkcji potraw, makaronów, ciast, farmaceutycznym, kosmetycznym oraz do produkcji biotworzyw;, taro wykorzystywany w przemyśle spożywczym do produkcji mąki oraz skrobi, liście wykorzystywane jako kapusta karaibska, w medycynie do produkcji maści

Ziemniaki, pochrzyny (jam, ignam), maniok jadalny (kasawa), bataty (słodkie ziemniaki) i taro (kolokazja) to przykłady roślin skrobiowych.

Rośliny skrobiowe stanowią ważny element żywienia człowieka, jednakże można je spożywać dopiero po termicznej obróbce, na przykład ugotowane, upieczone, usmażone. Produkuje się z nich między innymi: frytki, chipsy, placki, kluski, mąkę ziemniaczaną, skrobię i spirytus. Stanowią także pożywienie dla zwierząt gospodarskich.

Polecenie 1

Wymień kilka potraw przyrządzanych z ziemniaków.

R1MkQITzfsAqZ
(Uzupełnij).
Ciekawostka

W okresie II wojny światowej ludność Polski musiała radzić sobie z problemem niedoboru żywności. Wówczas łatwym do zdobycia pożywieniem były m.in. ziemniaki. Aby urozmaicić posiłki, starano się je przygotowywać na różne sposoby. Botaniczka Bolesława Starmach napisała nawet książkę pt. „Sto potraw z ziemniaków”, którą wydano jeszcze w czasie wojny.

W poniższej tabeli przedstawiono typy kulinarne ziemniakówtypy kulinarne ziemniaków typy kulinarne ziemniaków.

Typ

Cechy

Zastosowanie

Przykłady odmian

typ A

twarde, zwięzłe, nie rozpadają się, mają małą ilość skrobi

do sałatek, do usmażenia, upieczenia na grillu

Accent, Bellinda, Ditta, Denar, Mariska

typ B

pośrednie między A i C

uniwersalne: do zup, placków, chipsów, ciast ziemniaczanych

Arielle, Berber, Bila, Folwa, Irys, Irga

typ C

mączyste, rozpadające się, zawierają dużą ilość skrobi

purée, placki, kluski, pyzy, kopytka, babki, farsze, dobre do pieczenia

Arielle, Berber, Bila, Folwa, Irys, Irga

typ D

bardzo mączyste, suche

zastosowanie ograniczone, ponieważ bardzo szybko się rozsypują

brak informacji, rzadko się je spożywa

W rzeczywistości, na rynku spotka się pośrednie (krzyżowe) typy kulinarne ziemniaków, które można dostosować do swoich potrzeb. Istnieją typy AB, BC oraz CD.

Bataty, maniok, taro czy pochrzyny mają podobne zastosowania do ziemniaków. Są spożywane przez ludzi lub przez zwierzęta. Często produkuje się z nich skrobiętapiokaskrobię, mąkę oraz alkohol.

R1XNQc4T97YGB
Z korzeni manioku otrzymuje się tapiokę, z której przyrządza się inne posiłki, np. desery czy kluski
Źródło: dostępny w internecie: pexels.com, domena publiczna.
R1883G9JUVkVs
Liście manioku i taro spożywane są jako jarzyna
Źródło: dostępny w internecie: flickr.com, domena publiczna.

Słownik

rośliny aroidowe
rośliny aroidowe

rośliny, których jadalnymi częściami są kłącza

skrobia
skrobia

wielocukier; biały proszek bez smaku i zapachu, otrzymywany z kartofli, ryżu, kukurydzy, pszenicy, stanowiący podstawowy składnik pokarmu człowieka

tapioka
tapioka

skrobia z manioku, powstała w procesie mielenia bulwy; występuje w postaci mąki, perełek lub płatków

typy kulinarne ziemniaków
typy kulinarne ziemniaków

typy ziemniaków w zależności od stopnia kruchości i zawartości skrobi