Wśród roślin okopowych można wyróżnić rośliny bulwiaste, korzeniowe oraz aroidowerośliny aroidowe aroidowe. Główną częścią użytkową tych roślin są ich części podziemne - odpowiednio: bulwy, korzenie i kłącza. Ze względu na dużą zawartość skrobiskrobiaskrobi oraz cukrów prostych lub dwucukrów są one nazywane roślinami skrobiowymi.
1
R1I7LK6HhzXJQ
R1UoGCbFC0Zn0
R1pfFJ67H9MHq
R1YHwJHtKmqtX
R7S1AjETs1aGa
bg‑lime
Zastosowanie w przemyśle roślin bulwiastych i okopowych
Rośliny bulwiaste oraz okopowe mają szereg zastosowań w przemyśle.
R1IfdeaNaXTOb
RUc2TCHYftdC6
R1OFKzwa4VHwK
R1CwCcyo8WNws
RScS4hX8SBpHn
RSZwQrp2Ua5Ma
Ziemniaki, pochrzyny (jam, ignam), maniok jadalny (kasawa), bataty (słodkie ziemniaki) i taro (kolokazja) to przykłady roślin skrobiowych.
Rośliny skrobiowe stanowią ważny element żywienia człowieka, jednakże można je spożywać dopiero po termicznej obróbce, na przykład ugotowane, upieczone, usmażone. Produkuje się z nich między innymi: frytki, chipsy, placki, kluski, mąkę ziemniaczaną, skrobię i spirytus. Stanowią także pożywienie dla zwierząt gospodarskich.
Polecenie 1
Wymień kilka potraw przyrządzanych z ziemniaków.
R1MkQITzfsAqZ
Ciekawostka
W okresie II wojny światowej ludność Polski musiała radzić sobie z problemem niedoboru żywności. Wówczas łatwym do zdobycia pożywieniem były m.in. ziemniaki. Aby urozmaicić posiłki, starano się je przygotowywać na różne sposoby. Botaniczka Bolesława Starmach napisała nawet książkę pt. „Sto potraw z ziemniaków”, którą wydano jeszcze w czasie wojny.
W poniższej tabeli przedstawiono typy kulinarne ziemniakówtypy kulinarne ziemniaków typy kulinarne ziemniaków.
Typ
Cechy
Zastosowanie
Przykłady odmian
typ A
twarde, zwięzłe, nie rozpadają się, mają małą ilość skrobi
do sałatek, do usmażenia, upieczenia na grillu
Accent, Bellinda, Ditta, Denar, Mariska
typ B
pośrednie między A i C
uniwersalne: do zup, placków, chipsów, ciast ziemniaczanych
Arielle, Berber, Bila, Folwa, Irys, Irga
typ C
mączyste, rozpadające się, zawierają dużą ilość skrobi
purée, placki, kluski, pyzy, kopytka, babki, farsze, dobre do pieczenia
Arielle, Berber, Bila, Folwa, Irys, Irga
typ D
bardzo mączyste, suche
zastosowanie ograniczone, ponieważ bardzo szybko się rozsypują
brak informacji, rzadko się je spożywa
W rzeczywistości, na rynku spotka się pośrednie (krzyżowe) typy kulinarne ziemniaków, które można dostosować do swoich potrzeb. Istnieją typy AB, BC oraz CD.
Bataty, maniok, taro czy pochrzyny mają podobne zastosowania do ziemniaków. Są spożywane przez ludzi lub przez zwierzęta. Często produkuje się z nich skrobiętapiokaskrobię, mąkę oraz alkohol.
R1XNQc4T97YGB
R1883G9JUVkVs
Słownik
rośliny aroidowe
rośliny aroidowe
rośliny, których jadalnymi częściami są kłącza
skrobia
skrobia
wielocukier; biały proszek bez smaku i zapachu, otrzymywany z kartofli, ryżu, kukurydzy, pszenicy, stanowiący podstawowy składnik pokarmu człowieka
tapioka
tapioka
skrobia z manioku, powstała w procesie mielenia bulwy; występuje w postaci mąki, perełek lub płatków
typy kulinarne ziemniaków
typy kulinarne ziemniaków
typy ziemniaków w zależności od stopnia kruchości i zawartości skrobi