Przeczytaj
Zjawisko procesu rozpuszczalnościrozpuszczalności nie jest Ci obce, ponieważ wykorzystujesz je w codziennym życiu. Pozwala Ci ono m.in. posłodzić kawę czy herbatę, możesz dzięki niemu rozpuścić sól w zupie. Rozpuszczalność więc jest to zdolność substancji do tworzenia z innymi substancjami roztworówroztworów lub mieszanin jednorodnych.
Miarą rozpuszczalności jest maksymalna ilość substancji chemicznej, rozpuszczająca się w 100 gramach ciekłego rozpuszczalnika w danych warunkach (temperatury i ciśnienia) w celu otrzymania roztworu nasyconego.
Poniżej przedstawiono przykład procesu rozpuszczania dla w wodzie. W trakcie dochodzi do wymieszania się drobin ciała stałego (substancji rozpuszczonej) z cząsteczkami rozpuszczalnika (wody). Taki proces jest procesem fizycznym, ponieważ podczas jego przebiegu nie tworzą się nowe cząsteczki innych związków (jak w przypadku reakcji chemicznych), a całość można odwrócić, powracając do składników początkowych.
Rozpuszczalność substancji w wodzie jest bardzo zróżnicowana i dlatego substancje dzielą się na:
dobrze rozpuszczalne ( 74,5 g na 100 g wody);
słabo rozpuszczalne ( 5 g na 100 g wody);
praktycznie nierozpuszczalne.
I chociaż te ostatnie nazywane są praktycznie nierozpuszczalnymi, to w rzeczywistości wykazują one znikomą rozpuszczalność. Przykładem takiego związku jest chlorek srebra (), którego rozpuszczalność wynosi zaledwie 1,44 · 10Indeks górny -4-4 g na 100 g wody. Kiedy stężenie substancji rozpuszczonej w roztworze wynika dokładnie z jej rozpuszczalności w danych warunkach, mówi się, że roztwór jest nasycony tą substancją. Aby zrozumieć pojęcie roztworu nasyconego, wyobraź sobie, że niewielką ilość cukru rozpuszczasz w szklance wody, następnie dodajesz kolejną porcję cukru i mieszasz, żeby ją rozpuścić. Proces ten powtarzasz do momentu, w którym – po dodaniu kolejnej porcji cukru – cukier pomimo mieszania już się nie rozpuszcza i pozostaje na dnie szklanki (tzn. osiągnięto granicę rozpuszczalności), a otrzymany w ten sposób roztwór jest roztworem przesyconym. Roztwory przesycone są przykładami substancji w stanie termodynamicznym niestabilnym metatrwałym. Otrzymany w taki sposób roztwór jest nadal roztworem nasyconym.
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania?
Poniżej przedstawiona jest zależność rozpuszczalności substancji w wodzie od temperatury, co obrazują krzywe rozpuszczalności.
Zapoznaj się z opisem zależności rozpuszczalności substancji w wodzie od temperatury, co obrazują krzywe rozpuszczalności.
Rozpuszczalność gazów zależy od ciśnienia i rośnie wraz z jego wzrostem. Podobnie jak różny wpływ wywiera temperatura na rozpuszczalność, tak wzrost ciśnienia może powodować znaczne zwiększenie rozpuszczalności, tak jak dla dwutlenku węgla, bądź nie powodować tak dużych zmian, jak w przypadku tlenu.
Dla substancji gazowych stężenie substancji rozpuszczonych () jest proporcjonalne do ciśnienia cząstkowego (). Zależność tę określa prawo Henry’ego dla gazu idealnego:
gdzie:
k – stała proporcjonalności, która zależy od rodzaju gazu i rozpuszczalnika oraz od temperatury roztworu.
Słownik
oznacza jednorodną mieszaninę dwóch lub więcej substancji; najczęściej jeden ze składników tej mieszaniny występuje w większej ilości i wówczas nazywany jest rozpuszczalnikiem, a więc substancją służącą do rozpuszczenia innych składników (substancji rozpuszczonych)
zdolność substancji do tworzenia z innymi substancjami roztworów jednorodnych
reakcja chemiczna, która przebiega z wydzieleniem energii z układu reakcyjnego do otoczenia
reakcja chemiczna, która przebiega z pochłanianiem energii z otoczenia do układu reakcyjnego
Bibliografia
Encyklopedia PWN
Hejwowska S., Marcinkowski R., Chemia ogólna i niorganiczna, Gdynia 2005.