Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R10W8lpsuQ32F
Na zdjęciu w kieliszku do czerwonego wina jest woda. W wodzie unoszą się czerwone smugi.

Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania

Rozpuszczanie towarzyszy nam bardzo często w życiu codziennym.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Używając soli lub cukru podczas gotowania potraw, jesteśmy pewni, że po zamieszaniu np. z wodą, dana substancja uległa rozpuszczeniu. To doświadczenie towarzyszące domowym czynnościom pokazuje, że taka praktyka jest jak najbardziej uzasadniona, ponieważ wynika ona z szybkości rozpuszczania się tych substancji. Tu mamy do czynienia z wysoką temperaturą – a jakie znasz inne czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania?

Twoje cele
  • Wymienisz czynniki, które wpływają na szybkość procesu rozpuszczania.

  • Przeanalizujesz doświadczenie badające wpływ mieszania, temperatury oraz rozdrobnienia substancji na szybkość jej rozpuszczania.

  • Wyjaśnisz, dlaczego mieszanie, temperatura oraz rozdrobnienie wpływają na szybkość rozpuszczania.