Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑violet

Jak przebiega trawienie pokarmu?

Trawienie fizyczne zachodzące podczas obróbki pokarmu to kolejno: żucie, nawilżanie, połykanie i przesuwanie treści pokarmowej. Natomiast trawienie chemiczne to złożony proces biochemiczny, w którym wielkocząsteczkowe związki chemiczne pod wpływem enzymów ulegają rozłożeniu na drobne cząsteczki, możliwe do wchłonięcia oraz przyswojenia przez organizm. Wszystkie enzymy biorące udział w trawieniu należą do enzymów hydrolitycznychenzymy hydrolityczne (hydrolazy)enzymów hydrolitycznych (hydrolaz), które katalizują rozpad wewnątrzcząsteczkowych wiązań chemicznych z udziałem cząsteczki wody.

R1db56UNwZIjX1
W wyniku trawienia węglowodany są rozkładane na cukry proste – głównie glukozę i fruktozę. Hydrolityczny rozkład węglowodanów katalizują amylazy. Natomiast tłuszcze rozpadają się na glicerol i kwasy tłuszczowe, białka – na aminokwasy, kwasy nukleinowe – na nukleotydy i nukleozydy. Tłuszcze rozkładane są przez enzymy zwane lipazami, białka – przez enzymy proteolityczne (proteazy, peptydazy), a kwasy nukleinowe – przez nukleazy.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aby zrozumieć zagadnienie trawienia cukrów w przewodzie pokarmowym, przypomnij sobie informacje zawarte w e‑materiałach: Właściwości fizykochemiczne dwucukrów i ich znaczenie biologicznePuoYrAYjoWłaściwości fizykochemiczne dwucukrów i ich znaczenie biologiczne oraz Cukry złożone – powstawanie, budowa i podziałPfbzg7u3UCukry złożone – powstawanie, budowa i podział.

Poszczególne etapy trawieniatrawienietrawienia przebiegają w kolejnych odcinkach przewodu pokarmowego. Produkty tego procesu wchłaniane są do krwi i limfy, a następnie transportowane do każdej komórki organizmu.

bg‑violet

Trawienie cukrów

Trawienie cukrów przebiega w jamie ustnej i jelicie cienkim. Głównymi węglowodanami (polisacharydami) w diecie człowieka są wielocukry zapasowe: roślinna skrobia oraz glikogen – gromadzony przez zwierzęta. Ich podstawową jednostką (monomerem) jest glukoza, której cząsteczki łączą wiązania glikozydowe (łączące węgiel nr 4 lub 6 jednej cząsteczki z węglem nr 1 cząsteczki sąsiedniej).

R9Z1wPlkwpd8F1
Rysunek przedstawia fragment struktury rozgałęzionej cząsteczki glikogenu. W łańcuchu głównym występują wiązania α-1,4-glikozydowe, a w miejscu rozgałęzienia wiązanie α-1,6-glikozydowe. Rozgałęzienie występuje mniej więcej co dziesięć jednostek łańcucha głównego.
Fragment struktury rozgałęzionej cząsteczki glikogenu. W łańcuchu głównym występują wiązania α‑1,4‑glikozydowe, a w miejscu rozgałęzienia – wiązanie α‑1,6‑glikozydowe. Rozgałęzienie znajduje się mniej więcej co 10 jednostek łańcucha głównego. Dzięki takiej budowie glikogen może być szybko rozkładany do glukozy, która jest substratem w oddychaniu komórkowym. Glikogen składa się wyłącznie z jednostek glukozy.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wiązania alfa‑1,4‑glikozydowe są hydrolizowane przez amylazyamylazyamylazy, enzymy z klasy hydrolaz glikozydowych rozkładające polisacharydy do cząsteczek dwucukru maltozy.

bg‑gray2

Budowa skrobi

Skrobia jest mieszaniną dwóch polisacharydów: amylozy i amylopektyny. AmylozaamylozaAmyloza to polimer o prostych łańcuchach utworzonych z cząsteczek glukozy, które są połączone wiązaniami alfa‑1,4‑glikozydowymi. AmylopektynaamylopektynaAmylopektyna również jest zbudowana z cząsteczek glukozy, ale tworzą one łańcuchy rozgałęzione – pomiędzy cząsteczkami glukozy połączonymi wiązaniami alfa‑1,4‑glikozydowymi występują wiązania alfa‑1,6‑glikozydowe, rozpoczynające boczne odgałęzienia łańcucha.

1
bg‑gray2

Etapy trawienia skrobi

R1KymfKsHyvPF1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Etapy trawienia skrobi.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray2

Trawienie skrobi i dwucukrów w przewodzie pokarmowym

Trawienie cukrów jest zwykle sprzężone z natychmiastowym transportem jego produktów do komórek kosmków jelitowych.

1

Miejsce trawienia i enzym

Optymalne pH

Substrat

Produkt

Jama ustna

amylaza ślinowa

6,9

polisacharydy (skrobia, glikogen)

dekstryny,
disacharydy

Dwunastnica

amylaza trzustkowa

7,1

polisacharydy (skrobia, glikogen), dekstryny

dekstryny,
disacharydy

Jelito cienkie (czcze)

maltaza (alfa‑D‑glikozydaza),
sacharaza (beta‑D‑fruktofuranozydaza),
laktaza (beta‑D‑galaktozydaza)

8,0

maltoza,
sacharoza,
laktoza

glukoza,
glukoza i fruktoza,
glukoza i galaktoza

W pokarmie roślinnym występują również węglowodany strukturalne, takie jak celuloza, hemicelulozy i pektyny. Budują one ściany komórkowe roślin. Celuloza, tak jak skrobia, jest polimerem zbudowanym wyłącznie z cząsteczek glukozy, jednak są one połączone wiązaniami ß‑1,4‑glikozydowymi, których nie trawi alfa‑amylaza. W przewodzie pokarmowym człowieka nie są wydzielane enzymy, które hydrolizowałyby takie wiązania i rozkładały węglowodany strukturalne do cukrów prostych – polisacharydy te są nieprzyswajalne i przechodzą przez przewód pokarmowy niestrawione.

bg‑cyan
1
Ciekawostka
RQdL9ZMqZBGUS1
Rybik cukrowy (Lepisma saccharina).
Źródło: Christian Fischer, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Celulaza to kompleks trzech enzymów, które trawią celulozę: endo‑ß-1,4‑glukanazy, egzo‑ß-1,4‑glukanazy i  ß‑1,4‑glukozydazy. Jednym ze zwierząt, u których stwierdzono jej wydzielanie, jest żywiący się drewnem świdrak okrętowy (Teredo navalis) – bezkręgowiec wyrządzający niegdyś wielkie szkody w drewnianych kadłubach statków. Drewnem żywią się również rybiki cukrowe (Lepisma saccharina) – prymitywne owady bezskrzydłe. Ponadto celulazy wydzielane są przez symbiotyczne bakterie i pierwotniaki żyjące w obszernych komorach przewodów pokarmowych zwierząt przeżuwających, takich jak krowy i owce.

Słownik

amylazy
amylazy

grupa enzymów rozkładających skrobię i glikogen; należą do enzymów hydrolitycznych – hydrolizują wiązania alfa‑1,4‑glikozydowe; występują w ślinie (amylaza ślinowa) i soku trzustkowym (amylaza trzustkowa); powstają również w wielu owocach podczas dojrzewania (sprawiają, że owoce stają się słodsze); amylazy są też bardzo aktywne w procesie kiełkowania nasion

amylopektyna
amylopektyna

składnik skrobi; rozgałęziony polimer cząsteczek alfa‑D-glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi typu alfa‑1,4 (wiązania szkieletowe) oraz alfa‑1,6 (wiązania rozgałęziające)

amyloza
amyloza

składnik skrobi; liniowy polimer cząsteczek alfa‑D-glukozy połączony wiązaniami glikozydowymi typu alfa‑1,4

dekstryny
dekstryny

grupa węglowodanów, które powstają w wyniku wstępnego trawienia skrobi i glikogenu; zbudowane z  kilkudziesięciu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami alfa‑1,4‑glikozydowymi oraz alfa‑1,6‑glikozydowymi

enzymy hydrolityczne (hydrolazy)
enzymy hydrolityczne (hydrolazy)

enzymy rozkładające wiązania chemiczne przy udziale cząsteczki wody; należą do nich proteazy, amylazy, lipazy

trawienie
trawienie

zespół procesów fizycznych i chemicznych prowadzących do rozdrobnienia, a następnie do rozłożenia pokarmu pod wpływem enzymów na proste związki chemiczne, które stanowią materiał energetyczny i budulcowy komórek organizmu