Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RkEQe7ghrAFn0
Zdjęcie przedstawia różnokolorowe landrynki. Mają owalny kształt, niektóre z nich są prążkowane, a niektóre z nich mają odbite kółko w środku. Cukierki leżą na drewnianym blacie.

Trawienie cukrów w przewodzie pokarmowym człowieka

Cukry trawimy z pomocą amylazy – enzymu z klasy hydrolaz glikozydowych, rozkładającego polisacharydy do cząsteczek dwucukru maltozy.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Składniki spożywanego przez nas pokarmu – białka, tłuszcze i cukry – zwykle nie mogą być bezpośrednio wykorzystane przez organizm. Jest to możliwe dopiero po ich przekształceniu w drobnocząsteczkowe substancje, łatwo przenikające przez błony komórkowe. Zachodzące w przewodzie pokarmowym procesy fizyczne i chemiczne, które prowadzą do takiego rozkładu złożonych związków organicznych, nazywamy trawieniem.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, na czym polega trawienie enzymatyczne cukrów.

  • Wskażesz, w których odcinkach przewodu pokarmowego są trawione cukry.

  • Opiszesz etapy przemiany metabolicznej skrobi w cukry proste.

  • Zaplanujesz i przeprowadzisz doświadczenie sprawdzające warunki trawienia skrobi.