Przeczytaj
Tolerancja ekologicznaTolerancja ekologiczna to zdolność przystosowania się organizmu do zmian natężenia oddziałujących na niego czynników abiotycznychczynników abiotycznych. Adaptacja do zmieniających się warunków środowiska zapewnia organizmowi możliwość przeżycia i realizowania funkcji życiowych.
Zdolność adaptacyjna organizmu mieści się w pewnym przedziale wartości oddziałującego czynnika środowiska – jest to tzw. zakres tolerancjizakres tolerancji. Granice zakresu tolerancji wyznaczają dwie wartości skrajne: minimum i maksimum. Minimum to najniższa wartość czynnika tolerowana przez organizm, a maksimum to wartość najwyższa. Zmiany natężenia czynnika środowiskowego mieszczące się pomiędzy dolną i górną granicą zakresu tolerancji zapewniają organizmowi przeżycie w danym środowisku. W obrębie zakresu tolerancji wyróżnia się przedział wartości, w którym organizm funkcjonuje najlepiej – jest to tzw. optimum. W warunkach optymalnych organizm może się rozmnażać. W miarę oddalania się od zakresu optimum warunki się pogarszają. Organizmowi jest trudniej funkcjonować i zwykle ogranicza swoją aktywność do zdobywania pokarmu. Im bliżej wartości minimalnych i maksymalnych, tym gorzej funkcjonuje organizm, który jest wówczas zdolny jedynie do pozostawania przy życiu. Wartość czynnika środowiska poniżej lub powyżej wartości skrajnych prowadzi do śmierci organizmu.
Organizmy należące do różnych gatunków wykazują różny zakres tolerancji w stosunku do czynników środowiska. Gatunki o szerokim zakresie tolerancji w odniesieniu do określonego czynnika nazywamy eurybiontamieurybiontami, natomiast gatunki o wąskim zakresie tolerancji – stenobiontamistenobiontami. Niektóre gatunki o wąskim zakresie tolerancji wykorzystywane są jako organizmy wskaźnikoweorganizmy wskaźnikowe (bioindykatory). Są one wrażliwe na zmiany wartości określonych czynników, dlatego ich obecność lub brak pozwala ocenić stan środowiska.
Gatunki eurybiontyczne są mniej wrażliwe na zmiany natężenia czynników środowiska. Z tego powodu część z nich jest zaliczana do gatunków kosmopolitycznychgatunków kosmopolitycznych, których występowanie na kuli ziemskiej jest powszechne. Natomiast gatunki stenobiontyczne są bardziej podatne na działanie czynników środowiska i mniej odporne na ich wahania, dlatego zazwyczaj występują na ograniczonych obszarach. Często zaliczane są do gatunków endemicznychgatunków endemicznych.
Aby dowiedzieć się więcej o tolerancji ekologicznej, wróć do lekcji pt. Tolerancja ekologiczna. Prawo Liebiga i prawo Shelforda.
Zakres tolerancji ekologicznej gatunku w odniesieniu do temperatury
Temperatura jest jednym z podstawowych czynników środowiska oddziałujących na organizmy. Większość organizmów funkcjonuje i przejawia aktywność w temperaturach od 0°C do 30°C, natomiast optimum przypada w zakresie 20–30°C. Pod względem zakresu tolerancji ekologicznej na temperaturę gatunki dzielimy na eurytermiczne (np. żarłacz błękitny – Prionace glauca) i stenotermiczne (np. trematoma lodowa – Pseudotrematomus bernacchii).
Istnieją organizmy, których zakres tolerancji temperatury jest ekstremalny. Przykładem jest Pyrolobus fumarii – prokariotyczny mikroorganizm należący do archeanówarcheanów, odkryty w kominie hydrotermalnym na dnie Oceanu Atlantyckiego. Gatunek ten jest termofilnym ekstremofilem, czyli organizmem, dla którego optimum i zakres tolerancji ekologicznej przypada na bardzo wysokie wartości temperatury.
Zakres tolerancji ekologicznej gatunku w odniesieniu do wilgotności
Wilgotność gleby, czyli ilość wody w podłożu dostępnej dla organizmów, jest nieodłącznie związana z wysokością temperatury. Pod względem zakresu tolerancji ekologicznej na zmiany wilgotności gatunki dzielimy na euryhydryczne (np. ligustr pospolity – Ligustrum vulgare) i stenohydryczne (np. szczawik zajęczy – Oxalis acetosella).
Gatunki roślin o zbliżonych zakresach tolerancji ekologicznej w stosunku do wilgotności środowiska tworzą różne formy ekologiczne – wyróżnia się hydrofity, higrofity, mezofity i kserofity.
Zakres tolerancji ekologicznej gatunku w odniesieniu do zasolenia
Zasolenie, czyli ilość soli rozpuszczonych w wodzie, jest czynnikiem ograniczającym występowanie organizmów w środowisku wodnym. Również gleby w obszarach nadmorskich i tereny śródlądowe w pobliżu wysięku słonych wód wykazują zwiększone zasolenie. Pod względem zakresu tolerancji ekologicznej na zmiany zasolenia gatunki dzielimy na euryhalinowe (np. bełtwa festonowa – Cyanea capillata) i stenohalinowe (np. rozgwiazda – Protoreaster linckii).
Zakres tolerancji ekologicznej gatunku w odniesieniu do światła 1
Światło jest czynnikiem środowiskowym szczególnie istotnym dla roślin. Intensywność światła i jego dostępność w środowisku wpływają bezpośrednio na natężenie procesu fotosyntezy. Pod względem zakresu tolerancji ekologicznej na zmiany natężenia światła gatunki dzielimy na euryfotyczne (np. bluszcz pospolity – Hedera helix) i stenofotyczne (np. dziewanna pospolita – Verbascum nigrum).
Gatunki roślin o zbliżonych zakresach tolerancji ekologicznej w stosunku do intensywności światła tworzą różne formy ekologiczne – wyróżnia się heliofity i skiofity.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o formach ekologicznych roślin, przejdź do lekcji pt. Formy ekologiczne roślin w zależności od warunków środowiskowych.
Jeden gatunek może wykazywać odmienne zakresy tolerancji ekologicznej w stosunku do różnych czynników środowiska. Na przykład jeśli względem jednego czynnika dany gatunek wykazuje szeroki zakres tolerancji, jest eurybiontemeurybiontem, a jeśli w odniesieniu do innego czynnika prezentuje wąski zakres tolerancji – jest stenobiontemstenobiontem.
W środowisku działa jednocześnie wiele czynników abiotycznych wpływających na funkcjonowanie i występowanie organizmów. Zakres tolerancji ekologicznej na dany czynnik środowiska nie jest stały, lecz ulega zmianom, co uzależnione jest od zmian, którym podlegają inne czynniki. Opisane zjawisko nazywane jest zasadą współdziałania czynników.
W środowisku naturalnym na organizmy oddziałują nie tylko czynniki abiotyczneczynniki abiotyczne, lecz także biotycznebiotyczne. Zdarza się, że nisze ekologiczne różnych organizmów nakładają się, a istniejąca między nimi konkurencja sprawia, że jeden z nich zostaje zmuszony do życia na skraju zakresu tolerancjizakresu tolerancji ekologicznej.
Słownik
archeony, archebakterie, Archaea; organizmy zaliczane tradycyjnie wraz z eubakteriami (bakteriami właściwymi, Eubacteria) do prokariontów
(gr. a-/an- – zaprzeczenie, brak; gr. bios – życie) – czynniki fizykochemiczne, takie jak temperatura, światło, woda, poziom zasolenia czy właściwości gleby, przynależne określonemu środowisku i wpływające na organizmy żywe
(gr. bios – życie) – czynniki występujące w określonym środowisku w wyniku oddziaływania żywych organizmów na inne żywe organizmy
organizm o szerokim zakresie tolerancji ekologicznej w odniesieniu do określonego czynnika środowiska
gatunki roślin i zwierząt, występujące tylko w określonych miejscach na świecie, a ze względu na istnienie bariery geograficznej obecne na ograniczonym obszarze
gatunki roślin i zwierząt o bardzo dużym zasięgu występowania, powszechne na kuli ziemskiej
bioindykator; organizm o wąskim zakresie tolerancji ekologicznej, wrażliwy na zmiany natężenia określonego czynnika abiotycznego, pozwalający ocenić stan środowiska
(gr. stenós – wąski) – organizmy, które mają wąski zakres tolerancji ekologicznej w stosunku do czynników środowiska
(łac. tolerantia – cierpliwa wytrwałość) – wymagania życiowe organizmu, zdolność przystosowania się do zmian natężenia oddziałujących na organizm czynników abiotycznych
przedział wartości oddziałującego czynnika środowiska, w którym organizm jest zdolny do spełniania funkcji życiowych