Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RkKiLlDAePBcH
Zdjęcie przedstawia białego lisa polarnego, który siedzi na śniegu.

Tolerancja ekologiczna a środowisko życia

Lis polarny (Vulpes lagopus) jest niezwykle odporny na niskie temperatury – zwierzęta te pozostają aktywne nawet przy mrozie dochodzącym do −50°C. W porównaniu z krajowym lisem rudym (Vulpes vulpes) lis polarny ma krótsze łapy, ogon i pysk oraz mniejsze uszy. Zmniejszenie dystalnych części ciała pozwala na ograniczenie utraty ciepła i jest przystosowanem do życia w klimacie polarnym.
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC BY 1.0.

Zmiany natężenia czynników abiotycznych wpływają na funkcjonowanie organizmów oraz determinują ich występowanie w danym środowisku. Jeśli zmiany te mieszczą się w zakresie tolerancji ekologicznej, zdolności adaptacyjne pozwolą organizmowi dostosować się i przetrwać. Jeśli zmiany te wykraczają poza zakres tolerancji ekologicznej, organizm ginie. Czy wiesz, czym spowodowane jest masowe pojawianie się komarów na przełomie wiosny i lata? Obfite wiosenne deszcze i cieplejsze letnie dni sprzyjają pojawieniu się tych owadów – zaczynają się one wtedy intensywnie rozmnażać, ponieważ temperatura i wilgotność osiągają wartości optymalne dla ich rozwoju. Chłodniejsze jesienne dni ponownie przekroczą zakres tolerancji komarów i przyczynią się do ich czasowej nieobecności w środowisku.

Twoje cele
  • Wskażesz cechy organizmów o różnym zakresie tolerancji ekologicznej: eurybiontów i stenobiontów.

  • Omówisz wpływ czynników środowiskowych na funkcjonowanie organizmów.

  • Podasz wymagania środowiskowe wybranych gatunków roślin i zwierząt.