Przeczytaj
Rozmieszczenie gleb na kuli ziemskiej jest nierównomierne i wykazuje wyraźny układ strefowy będący konsekwencją globalnego zróżnicowania czynników glebotwórczych, w tym przede wszystkim warunków klimatycznych i roślinnych. Ich wpływ w znacznym stopniu zaciera oddziaływanie pozostałych czynników glebotwórczych, zwłaszcza skały macierzystej i rzeźby terenu. Z tego względu przestrzenny układ stref glebowych w dużym stopniu nawiązuje do przebiegu granic stref klimatycznych. W Azji, Europie Wschodniej i częściowo w Afryce gleby strefowegleby strefowe są rozmieszczone w postaci równoleżnikowych pasów, W Ameryce Południowej i Północnej ich układ jest modyfikowany głównie przez przebiegające południkowo pasma górskie Kordylierów i Andów.
Wyróżnia się pięć głównych stref glebowych świata (zwanych pasami), odpowiadających w dużej mierze strefom klimatyczno‑roślinnym: pas polarny, umiarkowanie chłodny (borealny), umiarkowanie ciepły (subborealny), subtropikalny i tropikalny. W ich obrębie wydziela się dodatkowo obszary o zróżnicowanej wilgotności i warunkach cieplnych.
Glebom strefowym towarzyszą gleby śródstrefowegleby śródstrefowe (międzystrefowe) i niestrefoweniestrefowe. Podlegają one wpływom strefowo zróżnicowanych warunków klimatycznych, jednak znacząco modyfikowanym przez lokalne czynniki glebotwórcze związane ze skałą macierzystą, warunkami wodnymi i ukształtowaniem terenu. Ich właściwości często wyraźnie kontrastują z cechami gleb charakterystycznymi dla danej strefy.
Typ gleby | Ogólna powierzchnia (mln kmIndeks górny 22) | Występowanie na świecie |
---|---|---|
Tundrowe i arktyczne | 5,9 | północne tereny Eurazji (od Półwyspu Kolskiego do Kamczatki) i Ameryki Północnej (od Alaski do Półwyspu Labrador) |
Marzłociowe gleby tajgi | 3,4 | część Skandynawii, pas ciągnący się od Europy Środkowej przez Nizinę Wschodnioeuropejską i azjatycką część Rosji do brzegów Morza Ochockiego, północne tereny USA i większa część Kanady |
Bielicowe, bielice, rdzawe | 7,5 | |
Glejowo‑bielicowe | 3,6 | |
Brunatne, płowe | 3,5 | Europa Zachodnia, Południowa i częściowo Wschodnia, Mandżuria, Półwysep Koreański, Japonia, w USA tereny na wschód od Wielkich Jezior do wybrzeża i część środkowa zachodniego wybrzeża do górnej Missouri, Nowa Zelandia |
Czarnoziemy | 5,0 | obszar od wschodnich granic Polski przez Ukrainę, Kazachstan do górnego Irtyszu i Obu, dorzecze górnego Amuru, prerie środkowej części Ameryki Północnej, pampa argentyńska |
Kasztanowe | 5,2 | obszar położony na północ od Morza Kaspijskiego, jezior: Aralskiego, Bałchasz, przez Wyżynę Mongolską do Żółtej Rzeki, część Wielkich Równin między górną Missouri a Arkansas, środkowa część Patagonii |
Cynamonowe | 4,7 | Południowa Europa - Włochy, Grecja, Hiszpania, południowa Turcja, południowa część RPA, Australia – południowo‑zachodnia część Wielkich Gór Wododziałowych, południowa część pampy argentyńskiej, Ameryka Północna - Sierra Madre Zachodnia i Wschodnia |
Buroziemy | 4,0 | Sahara, Namib i Kalahari, Płw. Arabski, Wyżyna Irańska, wnętrze Australii, Atakama, Mojave |
Szaroziemy | 8,4 | |
Gleby pustynne | 14,4 | |
Czerwonoziemy i żółtoziemy | 3,7 | Amazonia, Ameryka Środkowa, Afryka Równikowa, Indie - Ghaty Zachodnie, Półwysep Indochiński, Archipelag Malajski, Australia - Półwysep York |
Czerwonożółte | 15,6 | |
Czerwone gleby ferralitowe | 17,5 | |
Czarne gleby tropikalne | 3,4 | Półwysep Indyjski, Afryka - rejon jeziora Tanganika, część sawann RPA, południowo‑wschodnia część Australii |
Gleby aluwialne (mady) | 1,2 | delty i doliny rzek np. Nilu, Eufratu i Tygrysu, Indusu, Gangesu i Brahmaputry, Żółtej Rzeki, Jangcy, Missisipi |
Gleby bagienne | 3,2 | Nizina Zachodniosyberyjska, Kaććh (Kutch na wschód od delty Indusu), rozlewiska Białego Nilu (Sudan), Everglades (USA, Floryda), Pantanal (Brazylia) |
Gleby strefowe
W pasie polarnym występują kamieniste, prymitywne gleby arktyczne, bardzo płytkie z powodu wieloletniej zmarzlinywieloletniej zmarzliny oraz gleby poligonalne i strukturalne, mające kształt wieloboków o średnicy kilku metrów. Gleby te również charakteryzują się bardzo płytkim, słabo zróżnicowanym profilem. Skąpa roślinność (głównie mchy, porosty i nieliczne trawy, krzewy i krzewinki) będąca źródłem niewielkiej ilości próchnicy (ok. 1%) porasta jedynie kwaśne, ubogie w składniki pokarmowe tundrowe gleby glejowe.
W części północnej pasa umiarkowanie chłodnego (borealnego) powstają płytkie marzłociowe gleby tajgi, bielicowo‑glejowe, kwaśne o małej zasobności w składniki pokarmowe, zawierające do 3% próchnicy. Głębokość profilu glebowego zależy od głębokości odmarzania gruntu. W południowej części pasa umiarkowanie chłodnego występują zubożone w składniki mineralne, kwaśne i mało próchniczne (1‑3%) bezmarzłociowe gleby tajgi, wśród których dominują gleby bielicowe, darniowo‑bielicowe i bielice wykształcone pod lasami iglastymi, na utworach polodowcowych, przepuszczalnych.
W pasie umiarkowanie ciepłym wykształciły się najbardziej żyzne gleby świata. Największą powierzchnię zajmują szare gleby leśne, czarnoziemy i czarnoziemne gleby prerii wykształcone na utworach zasobnych w związki wapnia, głównie lessach, przy znacznym udziale roślinności trawiastej. Ich cechą charakterystyczną jest bardzo duża zawartość próchnicy (pow. 8‑10%) i dobrze rozwinięty poziom próchniczny, wysoka zasobność w składniki pokarmowe, korzystne warunki wodno‑powietrzne i obojętny, niekiedy słabo zasadowy odczyn.
Nieco niższą żyzność i urodzajność, wynikającą głównie z mniejszej zawartości próchnicy (2‑5%) i okresowego przesuszenia mają, występujące na południe od pasa czarnoziemów gleby kasztanowe.
Położone w północnej części pasa umiarkowanie ciepłego gleby brunatne i płowe ukształtowane pod lasami liściastymi i mieszanymi, na zasobnych w składniki mineralne utworach polodowcowych, charakteryzują się względnie wysoką żyznością i urodzajnością, choć niższą w porównaniu z czarnoziemami. Wynika to m.in. z lekko obniżonego odczynu, niższej zasobności w składniki pokarmowe, a także mniejszej zawartości próchnicy (2‑5%).
W południowej części pasa umiarkowanie ciepłego występują buroziemy i szarobure gleby pustynne o niewielkiej zawartości próchnicy pokryte skąpą roślinnością o niepełnym zwarciu. Przewaga parowania nad opadem powoduje znaczne zasolenie gleb (pojawiają się sołonczaki) i obniża ich wartość użytkową.
Także w pasie subtropikalnym dominują wykształcone z różnych skał macierzystych szaroziemy i prymitywne gleby pustynne zajmujące niemal połowę powierzchni pasa subtropikalnego. Gleby te, porośnięte skąpą roślinnością trawiastą o niepełnym zwarciu, charakteryzują się małą zawartością próchnicy, znacznym przesuszeniem i zasoleniem.
Wykształcone na skałach wapiennych w podłożu niskich kserotermicznych lasów podzwrotnikowych gleby cynamonowe i szarocynamonowe są znacznie żyźniejsze i bardziej urodzajne, choć wymagają okresowego nawadniania. Zawierają one znaczną ilość próchnicy (2‑4%, zasobniejsze 4‑7%), mają obojętny odczyn i dużą zasobność w składniki pokarmowe, zwłaszcza w węglan wapnia.
Właściwości charakterystycznych dla wilgotnej części pasa subtropikalnego żółtoziemów, czerwonoziemów i rubroziemów wykazują dużą zmienność, zależną przede wszystkim od uwilgotnienia; niektóre mają wręcz cechy omówionych poniżej gleb tropikalnych. Charakterystyczna czerwona barwa tych gleb jest wynikiem obecności w nich związków żelaza.
W granicach pasa tropikalnego występują gleby o zróżnicowanych właściwościach. W strefie wilgotnej dominują czerwonożółte i czerwone gleby ferralitowe (dawniej nazywane glebami laterytowymi). Mają one słabo wykształcony poziom próchniczny (zawartość próchnicy poniżej 1%), silnie kwaśny odczyn i są ubogie w składniki mineralne, a w związku z tym mało żyzne i urodzajne. Niekiedy w warstwie przypowierzchniowej tworzą się żelaziste, silnie scementowane skorupy laterytowe odsłaniające się na skutek procesów erozji.
Pod roślinnością trawiastą i suchoroślami sawann strefy przejściowej rozwinęły się gleby cynamonowoczerwone i czerwonobure. Gleby te zawierają nieco więcej próchnicy (ok. 2%) i mają lekko kwaśny odczyn. Czarne gleby tropikalne o porównywalnej zawartości próchnicy (1,5‑2%) należą do najbardziej żyznych gleb pasa tropikalnego. Wpływa na to duża zasobność w składniki pokarmowe oraz alkaliczny i obojętny odczyn. Położone w strefie suchej czerwonawe buroziemy porośnięte przerzedzoną roślinnością pustynnej sawanny i prymitywne gleby pustynne są pozbawione znaczenia gospodarczego.
Gleby niestrefowe i śródstrefowe
Glebom strefowym towarzyszą gleby śródstrefowe (międzystrefowe) i niestrefowe. Do gleb niestrefowych (których nie należy mylić z glebami śródstrefowymi) należą przede wszystkim gleby w początkowych stadiach procesu glebotwórczego, słabo wykształcone, np.: inicjalne gleby górskie, gleby pustynne, gleby wydm nadmorskich, a także gleby przekształcone w wyniku długotrwałej działalności człowieka.
Do gleb śródstrefowych należą m.in. gleby wapniowcowe, np. rędziny i pararędziny w strefie umiarkowanej i terra rossa w subtropikalnej. Te żyzne, zasobne składniki pokarmowe gleby powstają tam, gdzie w podłożu występują skały wapienne (dolomity, gipsy, utwory kredowe i in.). Obecność związków wapnia w skale macierzystej obniża odczyn, wpływa na wzrost zawartości próchnicy (4‑6%) i poprawia strukturę gleby, niwelując wpływ czynników strefowych (np. procesów bielicowania).
Podtopienie gruntu decyduje o powstaniu gleb bagiennych (torfowych i mułowych), występujących we wszystkich pasach glebowych. Charakteryzują się one zróżnicowaną żyznością, zależną od warunków wodno‑powietrznych i stopnia rozkładu torfu. Większą żyznością charakteryzują się bogate w próchnicę (4‑7%) czarne ziemie.
Podobny astrefowy charakter mają gleby aluwialne - mady występujące w dnach dolin rzecznych oraz na obszarze delt. Są to na ogół żyzne gleby, o zróżnicowanej zawartości próchnicy (1‑8 %), obojętnym odczynie, zasobne w składniki pokarmowe.
Gleby górskie mają wiele cech wspólnych. Przede wszystkim pionowy układ gleb w przybliżeniu odpowiada strefowości poziomej w obszarach równinnych. Poza tym na terenach górskich pokrywa glebowa nie tworzy ciągłych powierzchni. Dominują, głównie na stokach, gleby początkowego stadium rozwoju (litosole, rankery) i gleby odmładzane w wyniku erozji i spełzywania materiału po zboczu, o słabo zaznaczonych poziomach genetycznych.
Dla terenów uprawnych i miejsko‑przemysłowych charakterystyczne są gleby antropogeniczne (rigosole, industrioziemy, urbisole, hortisole i in.), których silnie zróżnicowane właściwości zależą od działalności człowieka. Są wśród nich gleby niemal całkowicie zdegradowane przez przemysł (industrioziemy) lub miejską zabudowę (urbisole), ale także gleby o doskonałych z punktu widzenia uprawy roślin właściwościach, intensywnie użyźniane gleby ogrodowe (hortisole) i regulówkowe (rigosole).
Słownik
(astrefowe) – gleby, które nie mają dobrze wykształconego profilu lub ich profil został antropogenicznie przekształcony
gleby, których występowanie uzależnione jest głównie od warunków klimatycznych i pokrywy roślinnej występujących na danym obszarze
gleby występujące w danej strefie glebowej, ale różniące się genezą i właściwościami od gleb strefowych
(marzłoć) - warstwa gruntu o różnej grubości, zamarznięta przez długi czas, w jego porach i szczelinach znajduje się wieloletni lód gruntowy