bg‑orange

Właściwości sorpcyjne gleby

Gleba wykazuje duży potencjał do zatrzymywania oraz magazynowania składników mineralnych i organicznych. Zjawisko to nazywamy sorpcją glebową. Procesy sorpcyjne umożliwiają spełnianie zasadniczych funkcji gleby, np.:

  • obiegu pierwiastków;

  • magazynowania wody;

  • magazynowania składników pokarmowych dla organizmów glebowych i roślin,

  • sekwestracji dwutlenku węgla;

  • częsciowe zobojętnianie szkodliwych substancji, które dostają się do gleby (np. jonów metali ciężkich).

Właściwości te wynikają z obecności w glebie złożonych koloidówkoloidkoloidów glebowych, stanowiących sorpcyjny kompleks glebowy.

Procesy sorpcyjne możemy podzielić, w zależności od ich mechanizmów działania, na adsorpcję oraz absorpcję. Absorpcja oznacza pochłanianie całą objętością przez sorbent (występujący w formie cieczy lub ciała stałego) gazów lub jonów z roztworów poprzez wprowadzenie ich do substancji sorbującej, np. w ten sposób do gleby dostają się gazy atmosferyczne, a do minerałów ilastych jony metali ciężkich. Adsorpcja polega na utworzeniu powłoczki z akumulowanych substancji wyłącznie na powierzchni sorbentu. Kumulowane mogą być zarówno gazy, jak i rozpuszczone w roztworze substancje.

R1aZvWCb1LEIB
Adsorpcja fizyczna wynikająca z działania sił międzycząsteczkowych, Adsorpcja chemiczna (chemisorpcja) w jej wyniku dochodzi do powstawanie nowych związków, Adsorpcja biologicznazwiązana z akumulowaniem jonów przez rośliny i organizmy glebowe, Adsorpcja jonowymienna polegająca na pochłonięciu przez glebę określonej ilości jonów z roztworu wodnego, w tym samym czasie do roztworu przechodzi równoważna ilość innych jonów.
R11onYNuKF3Kz1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.

Najważniejszą właściwością koloidów jest ładunek elektryczny na ich powierzchni, wynikający z budowy ich jądra. Dominują także ładunki „ujemne”, które umożliwiają sorpcję kationów. W polskich glebach sorpcja anionów przez koloidy „dodatnie” jest niewielka. Im cząstki koloidalne mają mniejszą średnicę, tym kompleks sorpcyjny ma silniejsze właściwości wchłaniania.

Pojedyncza cząstka koloidalna (tzw. micela) składa się z:

  • jądra o budowie krystalicznej lub amorficznej;

  • powłoki wewnętrznej – z ujemnie lub dodatnio naładowanymi jonami;

  • zewnętrznej powłoki jonów – o znaku przeciwnym niż jony powłoki wewnętrznej, podlegającej zjawisku sorpcji wymiennejsorpcja wymiennasorpcji wymiennej; słabiej związane jony mogą przenikać do roztworu glebowego, jak również jony z roztworu mogą przenikać do tej warstwy.

RtUHBR8G3J7ud
Schemat budowy miceli
Źródło: GroMar Sp. z o.o. na podstawie: Schemat budowy cząstki koloidalnej wyjaśniający obecność ładunków na powierzchni wg Gorbunowa (red. Zawadzki, 2009), licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑orange

Kwasowość gleby a rozwój wybranych gatunków roślin

Do pobierania składników mineralnych nie wystarczy ich obecność w glebie. Bezpośrednio dostępne dla roślin są te składniki, które występują w roztworze glebowym.

Dostępność składników mineralnych dla roślin regulowana jest przez odczyn gleby (wyrażony w skali pH). Na glebach kwaśnych wzrasta dostępność mikroelementów (związków żelaza, manganu, cynku, miedzi, boru) oraz azotanowej formy azotu. W glebach zasadowych rośnie dostępność wapnia i magnezu oraz amonowej formy azotu (NH4+). Optymalnym odczynem gleby jest lekko kwaśny – to w takiej glebie możliwe jest optymalne wchłanianie większości składników mineralnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania roślin.

R1xGaUEP9ElCD
Dostępność pierwiastków dla roślin jako funkcja odczynu gleby
Źródło: dostępny w internecie: www.commons.wikimedia.org, domena publiczna.

W warunkach glebowych, gdy pH spada poniżej 5,5, może pojawić się nadmierna aktywność glinu, czego skutkiem jest obniżenie żyzności gleby. Skuteczną metodą podniesienia żyzności jest zastosowanie nawozów alkalizujących oraz stosowanie metod podnoszących zawartość próchnicy (nawożenie obornikiem).

1
Ciekawostka

W Polsce od 1995 roku w ramach Państwowego Monitoringu Środowiska prowadzi się „Monitoring chemizmu gleb ornych Polski” – informacje są dostępne pod adresem: https://www.gios.gov.pl/chemizm_gleb/index.php?mod=wyniki&cz=D. Celem programu jest ocena stanu zanieczyszczenia i zmian właściwości gleb.

Niektóre rośliny są bardzo wrażliwe na zmiany odczynu gleby i wymagają wąskiego zakresu pH. Inne są dużo bardziej tolerancyjne i potrafią się dobrze rozwijać na bardzo różnych glebach.

Dla większości roślin uprawnych optymalny jest odczyn od lekko kwaśnego po obojętny (pH 57).

R72Sn95V47cMg
Lucerna Na ilustracji jest roślina o motylkowych kwiatach. Wyrastają z kątów liści w gęstych, wielokwiatowych główkach. Liście są drobne, eliptyczne. Źródło: www.fr.wikipedia.org, licencja: domena publiczna
Przykładem rośliny wrażliwej na współczynnik pH gleby jest lucerna, która będzie rosła tylko na glebach obojętnych i zasadowych., Burak cukrowy Zdjęcie przedstawia rosnące w ziemi bulwy buraka cukrowego. Są jasne. Liście są duże. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna
Dużą tolerancję, co do kwasowości gleb, wykazują burak cukrowy, koniczyna czerwona, groch, jęczmień i pszenica, które będą rosły na glebach lekko kwaśnych, obojętnych lub zasadowych., Koniczyna Na zdjęciu jest kwiat koniczyny. Kwiatostan ma postać kulistej główki. Źródło: www.piqsels.com, licencja: domena publiczna , Groch Na zdjęciu są różowe i białe motylkowe kwiaty groszku. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna , Jęczmień Na zdjęciu są dojrzałe kłosy jęczmienia. Mają kształt wydłużony, okryty plewkami, pomarszczony. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna , Pszenica Na zdjęciu są zielone kłosy pszenicy. Kwiaty zebrane są w czworoboczny kłos. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna , Owies Zdjęcie przedstawia dłonie, w których leżą ziarna owsa. Ziarna są podłużne. Kłos z rozpierzchłą wiechą. Źródło: www.pixy.org, licencja: domena publiczna
Gleby silnie kwaśne aż po obojętne dadzą plon owsa, ziemniaka lub żyta., Ziemniak Na zdjęciu w równoległych rzędach rosną ziemniaki. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna , Żyto Zdjęcie przedstawia zboże - żyto. Kłos o kłoskach dwukwiatowych, ościsty. Źródło: www.pixy.org, licencja: domena publiczna , Łubin Na zdjęciu jest łubin. Ma motylkowe kwiaty zebrane w grona. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna
Łubin bujnie wyrośnie tylko na glebach lekko i bardzo kwaśnych., Jodła Zdjęcie przedstawia gałązkę jodły. Igły wyrastają skrętolegle. Na gałązkach są fioletowe szyszki. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna
Podobnie różne wymagania, odnośnie do kwasowości gleby, mają drzewa. Gleby kwasowe preferuje jodła., Brzoza Zdjęcie przedstawia jesienny krajobraz z brzozami. Liście brzóz są żółte. Pień ma czarno-białą korę. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna
Dla jaworu, brzozy brodawkowatej, wiązu szypułkowego czy klonu zwyczajnego, najlepsze gleby to te, od lekko kwaśnych po zasadowe., Sosna Zdjęcie przedstawia jesienny krajobraz z brzozami. Liście brzóz są żółte. Pień ma czarno-białą korę. Źródło: www.piqsels.com, licencja: domena publiczna
Sosna zwyczajna jest tolerancyjna pod względem kwasowości gleb – akceptuje gleby od kwaśnych po zasadowe., Świerk Zdjęcie przedstawia gałązkę świerku. Ma krótkie igły. Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna
Z kolei świerk pospolity i buk zwyczajny wolą gleby kwaśne i lekko kwaśne., Buk Zdjęcie przedstawia gałązkę buka. Liście są jajowate. . Źródło: www.pixabay.com, licencja: domena publiczna
Ciekawostka

Roślina wskaźnikowa – gatunek rośliny o wąskim zakresie tolerancji ekologicznej w odniesieniu do jakiegoś czynnika środowiska. Może nim być np. rodzaj podłoża, odczyn gleby, wilgotność czy nasłonecznienie.

bg‑orange

Wpływ nawożenia na pH gleby

Nawozy stosuje się zazwyczaj w celu użyźnienia ziemi, poprawy jej parametrów i dostarczenia roślinom niezbędnych składników mineralnych. Jednak niektóre nawozy mogą znacząco zmienić odczyn pH gleby. W zależności od wymagań roślin, można stosować nawozy zakwaszające, które obniżają pH ziemi, jak i nawozy odkwaszające/alkalizujące, podnoszące jej pH.

Wpływ nawozów na odczyn pH gleby

Nazwa nawozu

Wpływ na odczyn pH

dolomit

alkalizujący (pH ↑)

fosforan amonu

zakwaszający (pH ↓)

gnojowica

zakwaszający (pH ↓)

mączka bazaltowa

lekko alkalizujący (pH ↑)

mocznik

zakwaszający (pH ↓)

obornik

lekko zakwaszający (pH ↓)

popiół drzewny

alkalizujący (pH ↑)

saletra amonowa

zakwaszający (pH ↓)

saletra potasowa

alkalizujący (pH ↑)

saletrzak

zakwaszający (pH ↓)

siarczan amonu

silnie zakwaszający (pH ↓)

siarczan magnezu

neutralny

siarczan potasu

neutralny

siarka

zakwaszający (pH ↓)

sól potasowa (KCl)

neutralny

superfosfat

zakwaszający (pH ↓)

podłoża podwyższające pH gleby

alkalizujący (pH ↑)

podłoża zmniejszajace pH gleby

zakwaszający (pH ↓)

wapno tlenkowe

alkalizujący (pH ↑)

wapno węglanowe wapniowe

alkalizujący (pH ↑)

Indeks dolny Źródło*: Odczyn ph nawozów. Nawozy zakwaszające i odkwaszające,* Poradnik ogrodniczy, dostęp online: https://poradnikogrodniczy.pl/odczyn‑ph‑nawozow‑nawozy‑zakwaszajace‑i-odkwaszajace.php Indeks dolny koniec

Najpowszechniej stosowanymi nawozami, które prowadzą do zakwaszenia gleby, są nawozy azotowe. Azot jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, jednak przy okazji wpływa również na zakwaszenie gleb. Odwrotne właściwości mają nawozy wapniowe, takie jak dolomit czy naturalna mączka bazaltowa. W przydomowym ogródku zawsze można wspomóc się naturalnymi, ekologicznymi metodami, np. pokruszonymi skorupkami z jajek.

bg‑orange

Sorpcja glebowa a ochrona środowiska

Metale ciężkie mogą występować w prawie każdej glebie, a ich naturalny poziom nie stanowi zagrożenia. Jednak gdy ich poziom jest zbyt wysoki lub gdy występują w formach, które łatwo migrują, mogą być szkodliwe dla roślin, zwierząt i ludzi. Nadmierne stężenie metali jest zazwyczaj wynikiem działalności człowieka, spowodowanych zanieczyszczeniami związanymi z wydobyciem i przetwarzaniem metali, działalnością fabryk i zakładów przemysłowych, transportem drogowym czy błędami w uprawie. Pewne ilości metali ciężkich mogą zawierać nawozy, dlatego ważne jest umiejętne ich stosowanie, co zmniejsza ryzyko kumulacji szkodliwych pierwiastków w roślinach.

Najwięcej szkodliwych pierwiastków kumulują warzywa liściowe (burak liściowy, sałaty, pietruszka, roszponka, szpinak, cykoria, seler). O tym, czy w glebie znajdują się metale ciężkie, możemy dowiedzieć się tylko poprzez wykonanie analizy chemicznej. Najbardziej narażone na ich kumulację są gleby kwaśne. Składnikami gleb, uczestniczącymi w naturalnym procesie sorpcji zanieczyszczeń, są przede wszystkim materia organiczna oraz minerały ilaste. Zaadsorbowane w nich zanieczyszczenia nie migrują i stają się niedostępne dla roślin i mikroorganizmów glebowych. Zanieczyszczenia metalami ciężkimi można też zneutralizować poprzez stosowanie nawozów wapniowych. Większość metali ciężkich podczas wapnowania reaguje z wapniem, przechodząc w nierozpuszczalne związki.

bg‑orange

Doświadczenia

Polecenie 1

Zapoznaj się z doświadczeniem dotyczącym badania właściwości sorpcyjnych gleby i piasku.

RhMlHB7EEwMVP
Problem badawczy: Czy właściwości sorpcyjne piasku i gleby są takie same?. Hipoteza: W przeciwieństwie do gleby, piasek nie posiada właściwości sorpcyjnych. Schemat doświadczenia: 1. Przygotuj roztwór atramentu i wody destylowanej w proporcji 1 : 9, np. 10 cm3 atramentu i 90 cm3 wody destylowanej. 2. Ustaw w stojaku probówki. 3. Do probówki nasyp odważoną porcję gleby – 10 g, a następnie dodaj 50 cm3 roztworu atramentu w wodzie. 4. Do drugiej probówki odważ 10 piasku i dodaj 50 cm3 roztworu atramentu w wodzie. 5. Zawartości probówek wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 10-15 minut. 6. Po upływie wymaganego czasu, przesącz powstałą w każdej próbce zawiesinę do zlewek przez lejek wyłożony sączkiem. Obserwacje: Roztwór atramentu w wodzie, po wymieszaniu z glebą i przesączeniu, staje się bezbarwny lub barwa jest znacznie bledsza. Roztwór atramentu w wodzie, po wymieszaniu z piaskiem i przesączeniu, pozostał barwny. Wnioski: Hipoteza została potwierdzona – gleba, w przeciwieństwie do piasku, wykazuje właściwości sorpcyjne.
Polecenie 2

Zapoznaj się z doświadczeniem dotyczącym badania kwasowości gleby.

R1bZHY4fjDcPi
Problem badawczy: Badanie pH gleby. Hipoteza: Gleba może mieć różne pH. Schemat doświadczenia: 1. Do probówki należy nasypać niewielką ilość gleby, a następnie zalać ją wodą destylowaną. 2. Probówkę zatkać korkiem i potrząsać przez kilka minut ręcznie lub włożyć na 2 minuty. do wytrząsarki, po czym odstawić na kolejne 2-3 minuty. 3. Ustawić zlewkę, włożyć do niej lejek wyłożony sączkiem. Wodę znad gleby zlać do zlewki przez sączek. 4. Następnie w przefiltrowanym roztworze znad osadu zamoczyć papierek wskaźnikowy (można użyć także kwasomierz glebowy) – porównać otrzymany kolor ze skalą z opakowania. Obserwacje: W zależności od zastosowanych próbek, pH gleby jest różne – np. kwaśne dla mad, a zasadowe dla gleb zanieczyszczonych pyłami przemysłowymi. W roztworze o pH kwaśnym, papierek wskaźnikowy zabarwi się na czerwono, a przy pH zasadowym – na zielono. Wnioski: Hipoteza została potwierdzona. Gleby mogą posiadać różne pH.
RGSXu5KxLjMww
Kwasomierz glebowy
Źródło: Plogeo, dostępny w internecie: www.commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.

Słownik

mady
mady

gleby, które powstały w wyniku nagromadzenia się materiału niesionengo przez wody, a następnie akumulowanego podczas wytracania energii przez wodę

sekwestracja tlenku węgla(IV)
sekwestracja tlenku węgla(IV)

proces zapobiegania emisji dużych ilości tlenku węgla(IV); polega na wychwytywaniu tlenku węgla(IV) ze spalin oraz jego magazynowaniu

dyspergencja
dyspergencja

rozdrobnienie większych cząstek danej substancji na mniejsze

pojemność sorpcyjna gleby
pojemność sorpcyjna gleby

miara zdolności do wymiennego wiązania jonów w glebie

sorpcja wymienna
sorpcja wymienna

rodzaj sorpcji, polegający na wiązaniu przez koloidy glebowe jonów (głównie kationów)

koloid
koloid

niejednorodna mieszanina, zwykle dwufazowa, którą tworzy układ dwóch substancji, w którym jedna z nich jest rozproszona w drugiej

Bibliografia

Bednarek R., Dziadowiec H., Pokojska U., Prusinkiewicz Z., Badania ekologiczno‑gleboznawcze, Warszawa 2005, s. 344.

Zawadzki S., Gleboznawstwo, Warszawa 2009, wyd. 4.