Przeczytaj
Właściwości sorpcyjne gleby
Gleba wykazuje duży potencjał do zatrzymywania oraz magazynowania składników mineralnych i organicznych. Zjawisko to nazywamy sorpcją glebową. Procesy sorpcyjne umożliwiają spełnianie zasadniczych funkcji gleby, np.:
obiegu pierwiastków;
magazynowania wody;
magazynowania składników pokarmowych dla organizmów glebowych i roślin,
sekwestracji dwutlenku węgla;
częsciowe zobojętnianie szkodliwych substancji, które dostają się do gleby (np. jonów metali ciężkich).
Właściwości te wynikają z obecności w glebie złożonych koloidówkoloidów glebowych, stanowiących sorpcyjny kompleks glebowy.
Procesy sorpcyjne możemy podzielić, w zależności od ich mechanizmów działania, na adsorpcję oraz absorpcję. Absorpcja oznacza pochłanianie całą objętością przez sorbent (występujący w formie cieczy lub ciała stałego) gazów lub jonów z roztworów poprzez wprowadzenie ich do substancji sorbującej, np. w ten sposób do gleby dostają się gazy atmosferyczne, a do minerałów ilastych jony metali ciężkich. Adsorpcja polega na utworzeniu powłoczki z akumulowanych substancji wyłącznie na powierzchni sorbentu. Kumulowane mogą być zarówno gazy, jak i rozpuszczone w roztworze substancje.
Najważniejszą właściwością koloidów jest ładunek elektryczny na ich powierzchni, wynikający z budowy ich jądra. Dominują także ładunki „ujemne”, które umożliwiają sorpcję kationów. W polskich glebach sorpcja anionów przez koloidy „dodatnie” jest niewielka. Im cząstki koloidalne mają mniejszą średnicę, tym kompleks sorpcyjny ma silniejsze właściwości wchłaniania.
Pojedyncza cząstka koloidalna (tzw. micela) składa się z:
jądra o budowie krystalicznej lub amorficznej;
powłoki wewnętrznej – z ujemnie lub dodatnio naładowanymi jonami;
zewnętrznej powłoki jonów – o znaku przeciwnym niż jony powłoki wewnętrznej, podlegającej zjawisku sorpcji wymiennejsorpcji wymiennej; słabiej związane jony mogą przenikać do roztworu glebowego, jak również jony z roztworu mogą przenikać do tej warstwy.
Kwasowość gleby a rozwój wybranych gatunków roślin
Do pobierania składników mineralnych nie wystarczy ich obecność w glebie. Bezpośrednio dostępne dla roślin są te składniki, które występują w roztworze glebowym.
Dostępność składników mineralnych dla roślin regulowana jest przez odczyn gleby (wyrażony w skali pH). Na glebach kwaśnych wzrasta dostępność mikroelementów (związków żelaza, manganu, cynku, miedzi, boru) oraz azotanowej formy azotu. W glebach zasadowych rośnie dostępność wapnia i magnezu oraz amonowej formy azotu (). Optymalnym odczynem gleby jest lekko kwaśny – to w takiej glebie możliwe jest optymalne wchłanianie większości składników mineralnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania roślin.
W warunkach glebowych, gdy pH spada poniżej , może pojawić się nadmierna aktywność glinu, czego skutkiem jest obniżenie żyzności gleby. Skuteczną metodą podniesienia żyzności jest zastosowanie nawozów alkalizujących oraz stosowanie metod podnoszących zawartość próchnicy (nawożenie obornikiem).
W Polsce od roku w ramach Państwowego Monitoringu Środowiska prowadzi się „Monitoring chemizmu gleb ornych Polski” – informacje są dostępne pod adresem: https://www.gios.gov.pl/chemizm_gleb/index.php?mod=wyniki&cz=D. Celem programu jest ocena stanu zanieczyszczenia i zmian właściwości gleb.
Niektóre rośliny są bardzo wrażliwe na zmiany odczynu gleby i wymagają wąskiego zakresu pH. Inne są dużo bardziej tolerancyjne i potrafią się dobrze rozwijać na bardzo różnych glebach.
Dla większości roślin uprawnych optymalny jest odczyn od lekko kwaśnego po obojętny (pH –).
Roślina wskaźnikowa – gatunek rośliny o wąskim zakresie tolerancji ekologicznej w odniesieniu do jakiegoś czynnika środowiska. Może nim być np. rodzaj podłoża, odczyn gleby, wilgotność czy nasłonecznienie.
Wpływ nawożenia na pH gleby
Nawozy stosuje się zazwyczaj w celu użyźnienia ziemi, poprawy jej parametrów i dostarczenia roślinom niezbędnych składników mineralnych. Jednak niektóre nawozy mogą znacząco zmienić odczyn pH gleby. W zależności od wymagań roślin, można stosować nawozy zakwaszające, które obniżają pH ziemi, jak i nawozy odkwaszające/alkalizujące, podnoszące jej pH.
Wpływ nawozów na odczyn pH gleby | |
Nazwa nawozu | Wpływ na odczyn pH |
---|---|
dolomit | alkalizujący (pH ↑) |
fosforan amonu | zakwaszający (pH ↓) |
gnojowica | zakwaszający (pH ↓) |
mączka bazaltowa | lekko alkalizujący (pH ↑) |
mocznik | zakwaszający (pH ↓) |
obornik | lekko zakwaszający (pH ↓) |
popiół drzewny | alkalizujący (pH ↑) |
saletra amonowa | zakwaszający (pH ↓) |
saletra potasowa | alkalizujący (pH ↑) |
saletrzak | zakwaszający (pH ↓) |
siarczan amonu | silnie zakwaszający (pH ↓) |
siarczan magnezu | neutralny |
siarczan potasu | neutralny |
siarka | zakwaszający (pH ↓) |
sól potasowa (KCl) | neutralny |
superfosfat | zakwaszający (pH ↓) |
podłoża podwyższające pH gleby | alkalizujący (pH ↑) |
podłoża zmniejszajace pH gleby | zakwaszający (pH ↓) |
wapno tlenkowe | alkalizujący (pH ↑) |
wapno węglanowe wapniowe | alkalizujący (pH ↑) |
Indeks dolny Źródło*: Odczyn ph nawozów. Nawozy zakwaszające i odkwaszające,* Poradnik ogrodniczy, dostęp online: https://poradnikogrodniczy.pl/odczyn‑ph‑nawozow‑nawozy‑zakwaszajace‑i-odkwaszajace.php Indeks dolny koniecŹródło*: Odczyn ph nawozów. Nawozy zakwaszające i odkwaszające,* Poradnik ogrodniczy, dostęp online: https://poradnikogrodniczy.pl/odczyn‑ph‑nawozow‑nawozy‑zakwaszajace‑i-odkwaszajace.php
Najpowszechniej stosowanymi nawozami, które prowadzą do zakwaszenia gleby, są nawozy azotowe. Azot jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, jednak przy okazji wpływa również na zakwaszenie gleb. Odwrotne właściwości mają nawozy wapniowe, takie jak dolomit czy naturalna mączka bazaltowa. W przydomowym ogródku zawsze można wspomóc się naturalnymi, ekologicznymi metodami, np. pokruszonymi skorupkami z jajek.
Sorpcja glebowa a ochrona środowiska
Metale ciężkie mogą występować w prawie każdej glebie, a ich naturalny poziom nie stanowi zagrożenia. Jednak gdy ich poziom jest zbyt wysoki lub gdy występują w formach, które łatwo migrują, mogą być szkodliwe dla roślin, zwierząt i ludzi. Nadmierne stężenie metali jest zazwyczaj wynikiem działalności człowieka, spowodowanych zanieczyszczeniami związanymi z wydobyciem i przetwarzaniem metali, działalnością fabryk i zakładów przemysłowych, transportem drogowym czy błędami w uprawie. Pewne ilości metali ciężkich mogą zawierać nawozy, dlatego ważne jest umiejętne ich stosowanie, co zmniejsza ryzyko kumulacji szkodliwych pierwiastków w roślinach.
Najwięcej szkodliwych pierwiastków kumulują warzywa liściowe (burak liściowy, sałaty, pietruszka, roszponka, szpinak, cykoria, seler). O tym, czy w glebie znajdują się metale ciężkie, możemy dowiedzieć się tylko poprzez wykonanie analizy chemicznej. Najbardziej narażone na ich kumulację są gleby kwaśne. Składnikami gleb, uczestniczącymi w naturalnym procesie sorpcji zanieczyszczeń, są przede wszystkim materia organiczna oraz minerały ilaste. Zaadsorbowane w nich zanieczyszczenia nie migrują i stają się niedostępne dla roślin i mikroorganizmów glebowych. Zanieczyszczenia metalami ciężkimi można też zneutralizować poprzez stosowanie nawozów wapniowych. Większość metali ciężkich podczas wapnowania reaguje z wapniem, przechodząc w nierozpuszczalne związki.
Doświadczenia
Zapoznaj się z doświadczeniem dotyczącym badania właściwości sorpcyjnych gleby i piasku.
Zapoznaj się z doświadczeniem dotyczącym badania kwasowości gleby.
Słownik
gleby, które powstały w wyniku nagromadzenia się materiału niesionengo przez wody, a następnie akumulowanego podczas wytracania energii przez wodę
proces zapobiegania emisji dużych ilości tlenku węgla(); polega na wychwytywaniu tlenku węgla() ze spalin oraz jego magazynowaniu
rozdrobnienie większych cząstek danej substancji na mniejsze
miara zdolności do wymiennego wiązania jonów w glebie
rodzaj sorpcji, polegający na wiązaniu przez koloidy glebowe jonów (głównie kationów)
niejednorodna mieszanina, zwykle dwufazowa, którą tworzy układ dwóch substancji, w którym jedna z nich jest rozproszona w drugiej
Bibliografia
Bednarek R., Dziadowiec H., Pokojska U., Prusinkiewicz Z., Badania ekologiczno‑gleboznawcze, Warszawa 2005, s. 344.
Zawadzki S., Gleboznawstwo, Warszawa 2009, wyd. 4.