Estry powstają w wyniku kondensacji kwasów (organicznych lub nieorganicznych) i alkoholi lub fenoli. Jedną z najpopularniejszych metod jest reakcja kwasu karboksylowego i alkoholu w środowisku kwasu, najczęściej jest to kwas siarkowy(VI).

bg‑red

Jak przebiega proces estryfikacji?

RVBciiFdwgkzl
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Ogólny schemat równania reakcji estryfikacji
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Pamiętaj, że proces estryfikacji zachodzi zgodnie z mechanizmem substytucji nukleofilowej.

W wyniku reakcji estryfikacji następuje zastąpienie grupy hydroksylowej OH, pochodzącej z kwasu karboksylowego, i podłączenie grupy OR alkoholu. Reakcje można przedstawić następująco;

RAGEAjPdcDn2q1
Schemat reakcji estryfikacji
Źródło: GroMar Sp. z o.o. na podstawie: Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia : Liceum - poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa - Bielsko-Biała 2010., licencja: CC BY-SA 3.0.

Jak możesz zauważyć w równaniu reakcji, pomiędzy substratami a produktami narysowana jest strzałka w dwie strony. Oznacza to, że reakcja jest odwracalna i przebiega z zachowaniem równowagi chemicznejrównowaga chemicznarównowagi chemicznej. Kwas nieorganiczny w tej reakcji pełni rolę katalizatorakatalizatorkatalizatora i jest niezbędny do jej przeprowadzania, jako katalizatora używa się kwasu siarkowego(VI) ze względu na jego właściwości higroskopijnehigroskopijne substancjehigroskopijne.  Po pewnym czasie ustala się stan równowagi – mówiąc prościej, stosunek ilości substratów do produktów jest stały i się nie zmienia – oznacza to, że nie możemy otrzymać produktu np: ze 100% wydajnością. By zwiększyć wydajność reakcji, należy na bieżąco usuwać ester z układu reakcyjnego np.: poprzez destylację. Zwiększenie wydajności reakcji zachodzi zgodnie z regułą przekoryreguła przekoryregułą przekory. Jak widzisz, w reakcji powstaje również cząsteczka wody. Gdybyśmy do mieszaniny reakcyjnej dodali wody, równowaga chemiczna reakcji przesunęłaby się w stronę substratów. Dlatego używane w nich estry charakteryzują się małą trwałością. Podczas pocenia się nasz organizm wydziela wodę, która powoduje rozkład estru do kwasu karboksylowego i alkoholu.

Estry powstają również w wyniku reakcji chlorków kwasowych z alkoholami.

Alkoholiza to reakcja, której ulegają np. estry, bezwodniki i chlorki kwasowe:

  • Alkoholiza chlorku kwasowego:

RaVByMT1vYUMf1
Schemat reakcji alkoholizy chlorku kwasowego
Źródło: GroMar Sp. z o.o. na podstawie: Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia : Liceum - poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa - Bielsko-Biała 2010., licencja: CC BY-SA 3.0.
  • Alkoholiza bezwodnika kwasowego:

R1Q3GGs7royix1
Schemat reakcji alkoholizy bezwodnika kwasowego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑red

Proces estryfikacji na przykładzie monosacharydów

Monosacharydy mogą uczestniczyć w reakcji estryfikacji. Szczególne znaczenie biologiczne mają fosforany(V) monosacharydów. Miejscem estryfikacji w cząsteczce monosacharydu może być:

  • grupa OH przy C-1 lub C-6 dla aldoz;

  • grupa OH przy C-2 lub C-6 dla ketoz.

RmvrveSqoCV0U1
Zgodnie z mechanizmem estryfikacji, w cząsteczce monosacharydu, np. D-glukopiranozy, pęka wiązanie OH w grupie hydroksylowej OH, a w cząsteczce kwasu fosforowego(V) – wiązanie POH. Stąd w miejsce atomu wodoru w cząsteczce cukru wprowadzona zostaje grupa PO3H2.
Źródło: GroMar Sp. z o.o. na podstawie M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia : Liceum - poziom podstawowy i rozszerzony, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa - Bielsko-Biała 2010., licencja: CC BY-SA 3.0.

Nazwy fosforanów(V) monosacharydów (estrów) tworzy się poprzez dodanie do nazwy monosacharydu numeru atomu węgla, którego grupa OH została zestryfikowana, oraz słowa „fosforan(V)”, np. α-D-glukopiranozo-6-fosforan(V). Gdy estryfikacji ulega grupa OH przy anomerycznym atomie węgla, to nazwa cukru przybiera końcówkę „-zylo” zamiast „-zo”, a następnie dodaje się słowo „fosforan(V)”, np. α-D-glukopiranozylo-1-fosforan(V).

Słownik

równowaga chemiczna
równowaga chemiczna

w ujęciu kinetycznym — stan, do którego dąży układ w miarę przebiegu reakcji odwracalnej

higroskopijne substancje
higroskopijne substancje

substancje zdolne do pochłaniania pary wodnej i wody

reguła przekory
reguła przekory

Le Chateliera i Brauna reguła, reguła przeciwdziałania: reguła głosząca, że układ będący w stanie równowagi chemicznej, poddany działaniu czynnika z zewnątrz, reaguje w taki sposób, żeby zmniejszyć wpływ tego czynnika i osiągnąć nowy stan równowagi możliwie niezbyt odległy od stanu równowagi wyjściowej

katalizator
katalizator

katalizator [gr.] substancja, która zwiększa szybkość reakcji chemicznej, nie naruszając stanu końcowej równowagi i właściwości termodynamicznych układu i pozostając w stanie niezmienionym po zakończeniu reakcji

Bibliografia

Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Węglowodory. Repetytorium i zadania, Kraków 2020.

Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Związki organiczne zawierające azot oraz wielofunkcyjne pochodne węglowodorów. Repetytorium i zadania, Kraków 2021.

Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Kompendium terminologii oraz nazewnictwa związków organicznych. Poradnik dla nauczycieli i uczniów, Kraków 2020.

M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia : Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.