Przeczytaj
Organizmy modyfikowane genetycznie – GMOOrganizmy modyfikowane genetycznie – GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to mikroorganizmy, rośliny lub zwierzęta, które posiadają genomgenom zmieniony przy użyciu metod i technik inżynierii genetycznejinżynierii genetycznej. Modyfikacje materiału genetycznego mogą obejmować: mutacje genu własnego, wprowadzenie dodatkowej kopii genu własnego lub wprowadzenie obcego genu pochodzącego od innego organizmu. Organizm modyfikowany genetycznie, który oprócz własnych genów posiada także obcy gen, nazywa się organizmem transgenicznymorganizmem transgenicznym. Skutkiem modyfikacji genetycznych są nowe cechy i właściwości metaboliczne organizmów.
Mikroorganizmy modyfikowane genetycznie
Mikroorganizmy modyfikowane genetycznie – GMMMikroorganizmy modyfikowane genetycznie – GMM (ang. Genetically Modified Microorganisms) to mikroorganizmy, których genom został zmieniony przy użyciu metod i technik inżynierii genetycznej. Zmiany w genomie mikroorganizmów modyfikowanych genetycznie są sztucznie wywołane i nie wynikają z naturalnych procesów rozmnażania i rekombinacji.
Najczęściej modyfikowanymi genetycznie mikroorganizmami są bakterie – pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) i grzyby – drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae).
W nowoczesnej biotechnologii mikroorganizmy stanowią częsty obiekt badań w zakresie modyfikacji genetycznych, co wynika między innymi z:
dużej wiedzy na temat budowy, metabolizmu i genetyki tych organizmów
łatwo dostępnego materiału badawczego
niskich kosztów hodowli
stosunkowo prostych i skutecznych metod modyfikacji genetycznych
krótkiego czasu rozmnażania
powstawania stosunkowo dużej liczby identycznych genetycznie komórek potomnych
krótkiego czasu oczekiwania na rezultaty doświadczeń
Cel modyfikacji genetycznych mikroorganizmów
Celem modyfikacji genetycznych mikroorganizmów jest uzyskanie szczepów komórek bakterii i drożdży, które posiadają nową cechę. Obecność nowej właściwości metabolizmu komórek mikroorganizmu sprawia, że może ona znaleźć zastosowanie w różnych dziedzinach życia człowieka, np. w medycynie, przemyśle, ochronie środowiska.
Metody modyfikacji genetycznych mikroorganizmów
Mikroorganizmy modyfikowane genetycznie uzyskuje się metodami inżynierii genetycznej z wykorzystaniem wektorów. Nośnikami hybrydowego DNAhybrydowego DNA są plazmidy i bakteriofagi.
Metoda transformacji z wykorzystaniem plazmidu
W komórkach bakterii na terenie cytoplazmy występują krótkie, koliste cząsteczki DNA, tzw. plazmidy. Obecne w nich geny są odpowiedzialne między innymi za oporność bakterii na antybiotyki, jony metali ciężkich i promieniowanie ultrafioletowe. Geny zawarte w plazmidach nie są niezbędne do funkcjonowania komórek bakterii, ale znacznie zwiększają szansę na przeżycie. Plazmidy wykorzystywane są jako wektory obcego genu, tzw. transgenutransgenu.
Metoda transfekcji z wykorzystaniem bakteriofaga
Bakteriofagi to wirusy atakujące wyłącznie komórki bakterii. Fagi przenoszące obcy gen, infekują komórki bakterii wstrzykując do ich wnętrza hybrydowe DNA. W wyniku połączenia hybrydowego DNA z bakteryjnym DNA dochodzi do modyfikacji genetycznej i powstania mikroorganizmu zmodyfikowanego genetycznie. Wykorzystanie bakteriofagów, jako wektorów hybrydowego DNA umożliwia przeniesienie większych fragmentów DNA niż w metodzie z użyciem plazmidów.
Do modyfikacji genetycznych bakterii wykorzystywane są także kosmidy – sztuczne wektory powstałe z połączenia: plazmidu zawierającego obcy gen z sekwencją cossekwencją cos bakteriofaga lambda. Obecność sekwencji cos sprawia, że cząsteczka DNA przyjmuje formę kolistą. W warunkach in vitro kosmid rozpoznawany jest przez białka pakujące DNA jako „genom faga”, co umożliwia jego zapakowanie w kapsydy. Bakteriofagi z hybrydowym DNA infekują komórki bakterii. Wewnątrz komórek gospodarza kosmid nie łączy się z genoforem bakterii, tylko zachowuje się jak plazmid. Wykorzystanie kosmidów, jako wektorów hybrydowego DNA umożliwia wprowadzanie i klonowanie dłuższych fragmentów obcego DNA niż w przypadku typowych plazmidów.
Przykłady modyfikacji genetycznych mikroorganizmów
Modyfikacje genetyczne mikroorganizmów pozwoliły uzyskać szczepy bakterii i drożdży posiadających nowe cechy – nowe zdolności metaboliczne, które znajdują zastosowanie w produkcji wysokiej jakości: hormonów, leków czy enzymów.
Modyfikacje genetyczne pałeczki okrężnicy (Escherichia coli)
Somatotropina jest hormonem produkowanym przez przysadkę mózgową, odpowiedzialnym za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu człowieka. Objawem niedoboru jest bardzo niski wzrost. Karłowatość przysadkową leczy się podając dożylnie somatotropinię. Dawniej hormon wzrostu pozyskiwano z ludzkich zwłok, jednak uzyskiwano niewielkie ilości substancji często zanieczyszczone chorobotwórczymi mikroorganizmami. Obecnie somatotropinię produkują zmodyfikowane genetycznie bakterie Escherichia coli, które oprócz własnych genów zawierają w swoim genomie ludzki gen, odpowiedzialny za produkcję somatotropiny.

Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę, odpowiedzialnym za regulację stężenia glukozy we krwi człowieka. Objawem niedoboru jest wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzycę II typu leczy się podając dożylnie insulinę. Dawniej hormon ten pozyskiwano z trzustek bydlęcych i świńskich. Jednak zwierzęca insulina, choć bardzo podobna do ludzkiej, różni się od niej kilkoma aminokwasami. Dlatego po dłuższym stosowaniu zwierzęcej insuliny dochodziło do uczulenia organizmu człowieka i wystąpienia objawów alergii. Obecnie insulinę produkują zmodyfikowane genetycznie bakterie Escherichia coli, które oprócz własnych genów zawierają w swoim genomie ludzi gen, odpowiedzialny za produkcję insuliny.
Zmodyfikowane genetycznie bakterie są ponadto wykorzystywane do tworzenia bibliotek genów, tzw. banków genów. Są to zestawy sklonowanych fragmentów DNA składających się na kompletny genom lub pełny zestaw produktów transkrypcji danego organizmu. Powstają w wyniku klonowania DNA chromosomalnego (biblioteka genomowa) lub cDNA (biblioteka cDNA) w wektorach genetycznychwektorach genetycznych. W pierwszym przypadku bank genów obejmuje cały materiał genetyczny danego gatunku, a w drugim jest ograniczony do genów aktywnych w danej tkance i w danym stadium rozwojowym. Najczęściej bank genów stanowi materiał wyjściowy do poszukiwania i izolacji genu.
Modyfikacje genetyczne drożdży (Saccharomyces cerevisiae)
Hirudyna jest białkiem produkowanym przez pasożytnicze gatunki pijawek, zapobiegającym krzepnięciu krwi żywiciela. Do genomu drożdży wprowadzono gen pijawki kodujący hirudynę. Obecnie zmodyfikowane genetycznie drożdże na dużą skalę syntetyzują hirudynę, wykorzystywaną do produkcji leków przeciwzakrzepowych. Leki te stosowane są po zabiegach operacyjnych i mają na celu przeciwdziałanie powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.


Wirus HBV wywołuje u ludzi zapalenie wątroby typu B, które może prowadzić do marskości wątroby i rozwoju nowotworu wątroby. Skuteczną metodą ochrony przed poważnymi skutkami zakażenia wirusem HBV jest szczepienie. Dawniej szczepionkę produkowano na bazie surowicy krwi osób chorych na zapalenie wątroby typu B. Jednak dostępność takiej szczepionki nie była duża z uwagi na ograniczenia związane z: dostępnością surowicy i koniecznością stosowania silnych konserwantów dezaktywujących cząstki wirusa. Dzięki inżynierii genetycznej do genomu drożdży wprowadzono gen wirusa kodujący jedno z białek wirusowego kapsydu. Obecnie zmodyfikowane genetycznie drożdże na dużą skalę syntetyzują białko wirusa, które wykorzystywane jest do produkcji szczepionki przeciwko HBV.
Modyfikacje genetyczne mikroorganizmów znalazły zastosowanie również w przemyśle, gdzie wykorzystywane są do produkcji enzymów, witamin, czy detergentów. Również zdolność modyfikowanych genetycznie bakterii i drożdży do rozkładu zanieczyszczeń i odpadów, może zostać wykorzystana w ochronie środowiska.
Słownik
kompletny zestaw informacji genetycznej danego organizmu lub wirusa
zrekombinowane DNA; cząsteczka DNA powstała w wyniku łączenia fragmentów materiałów genetycznych pochodzących od różnych organizmów
dział nowoczesnej biotechnologii, zajmujący się modyfikacjami genetycznymi organizmów; zbiór metod i technik umożliwiających wprowadzanie zmian w DNA w warunkach in vitro oraz in vivo w celu uzyskania dziedzicznych zmian w komórkach lub całych organizmach; skutkiem manipulacji genetycznych są organizmy o nowych cechach i właściwościach metabolicznych
mikroorganizmy, u których materiał genetyczny został zmieniony przy zastosowaniu technik inżynierii genetycznej
organizmy, których genom został zmieniony przy użyciu metod i technik inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fenotypu
organizmy modyfikowane genetycznie, które oprócz własnych genów posiadają także geny obce
sekwencja odpowiedzialna za „pakowanie” DNA w kapsyd wirusa, co umożliwia zapakowanie rekombinacyjnych kosmidów w układzie in vitro w kapsydy bakteriofaga lambda
obcy gen wyizolowany z genomu dawcy i przenoszony do komórki biorcy, nadający jej nowe cechy i właściwości metaboliczne
twór wykorzystywany w inżynierii genetycznej do przenoszenia wyizolowanego genu dawcy do komórki biorcy; w modyfikacjach genetycznych mikroorganizmów wykorzystywane są między innymi: plazmidy, bakteriofagi, kosmidy