Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie – cele i metody transformacji
Organizmy modyfikowane genetycznie mają zmieniony przez człowieka materiał genetyczny. W swoim genomie zawierają obcy gen, pochodzący od innego organizmu lub posiadają zwielokrotnione kopie swoich własnych genów, albo niosą mutacje w swoich genach wprowadzone przez człowieka. Dzięki metodom i technikom inżynierii genetycznej uzyskiwane są organizmy, które w warunkach naturalnych nigdy by nie powstały. Posiadają one nowe cechy lub właściwości metaboliczne wykorzystywane w różnych dziedzinach życia człowieka. Pierwszym genetycznie zmodyfikowanym mikroorganizmem była w 1973 roku bakteria pałeczka okrężnicy (Escherichia coli), u której uzyskano oporność na antybiotyki. Bakterie ze zmienionym genomem wykorzystuje się głównie do produkcji substancji chemicznych wykorzystywanych w medycynie, przemyśle i żywieniu człowieka, ale także używane są one w diagnostyce medycznej oraz w badaniach naukowych z zakresu biologii i biotechnologii.
Określisz, czym są mikroorganizmy modyfikowane genetycznie.
Przedstawisz dwa najczęściej modyfikowane genetycznie mikroorganizmy.
Wymienisz cechy organizmu modelowego.
Omówisz dwa sposoby modyfikacji genetycznych mikroorganizmów przy użyciu wektorów.
Scharakteryzujesz wybrane efekty modyfikacji genetycznych z użyciem bakterii i drożdży.