Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Wśród różnych zbóż najwięcej eksportuje się pszenicy. W 2020 roku wielkość eksportu tego zboża wyniosła niemal 200 mln ton. Drugim pod względem sprzedaży zbożem była kukurydza (około 190 mln ton). Dosyć wysokie miejsce w rankingu zajmował także jęczmień (prawie 40 mln ton). Pozostałe zboża (ryż, sorgo, owies, żyto, pszenżyto czy proso) jedynie w niewielkim stopniu podlegają eksportowi, między innymi ze względu na ich mniejsze plony.

Rz0udn6i5sTQx
Światowy eksport wybranych zbóż w 2020 roku
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Strukturę eksportu można badać nie tylko pod względem ilościowym, ale również pod względem wartościowym. Często zdarza się, że niektóre państwa, będące w czołówce eksporterów danego zboża pod względem ilościowym, sprzedają je za niższe ceny, co powoduje, że w rankingu głównych eksporterów pod względem wartościowym są o wiele niżej. Czasami może też wystąpić sytuacja odwrotna.

Pszenica jest jest głównym składnikiem pokarmowym w większości krajów świata. Jak pozostałe zboża należy do rodziny traw. Obecnie znanych jest ponad 20 jej gatunków (zarówno dzikich, jak i uprawnych), są to np.: zwyczajna (najbardziej znana), twarda, perska, angielska i polska, a także całe mnóstwo krzyżówek. Zboże to jest bardzo wymagające. Potrzebuje żyznych gleb o odczynie obojętnym, dużej ilości nawozów mineralnych oraz starannej uprawy. Różne wymagania termiczne odmiany ozimej i jarej sprawiają, że może być ona uprawiana zarówno w strefie umiarkowanej, jak i gorącej. Ponieważ cechuje się bardzo wysoką zawartością składników odżywczych, zasięg jej uprawy wzrasta. Największa powierzchnia zasiewów tego zboża występuje w krajach Eurazji i  Ameryki Północnej – na terenach odznaczających się dużą żyznością i wilgotnością gleby w pierwszej fazie wegetacji, a także dużym nasłonecznieniem podczas dojrzewania i zbiorów.

Największymi producentami pszenicy są: Chiny, Indie, Stany Zjednoczone, Rosja i Francja. Do eksporterów należą państwa, które osiągają wysokie zbiory w przeliczeniu na jedną osobę. Ponadto są to kraje, które cechują się zmniejszającym się zapotrzebowaniem na zboża wynikającym z dwóch powodów. Pierwszym z nich jest spadek udziału produktów zbożowych w diecie ludności, co związane jest ze zmieniającą się strukturą spożycia w krajach wysoko rozwiniętych. Drugim z nich jest hodowla zwierząt (głównie bydła) na pastwiskach naturalnych i uprawa roślin pastewnychrośliny pastewneroślin pastewnych jako pożywienia dla nich. Powoduje to mniejsze zapotrzebowanie na to zboże w kierunku paszowym.

Eksport pszenicy nieustannie wzrasta. Od początku lat 60. XX w., w związku z rosnącą liczbą ludności i szerokim zastosowaniem tego zboża, zwiększył się ponad 3,5‑krotnie i wynosi obecnie ponad 180 mln ton. Największymi jego eksporterami są kraje, które zajmują czołowe miejsca w strukturze produkcji, lecz odznaczają się mniejszą gęstością zaludnienia. Są to między innymi Rosja, Stany Zjednoczone czy Kanada. Prowadzą one uprawy ekstensywne na dużych obszarach, na których osiąga się niskie plony, lecz wysokie zbiory. Sprzyjają temu bardzo dobre warunki przyrodnicze, głównie jakość gleb.

RUZwFFIalHS3X
Pszenicę uprawia się głównie w celu uzyskania mąki, kaszy i alkoholu.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1FOn2g0Pgzbe1
Wykres przedstawia zmiany eksportu pszenicy. W 1960 roku eksport wyniósł 40 milionów ton. W 1965 roku prawie 60 milionów ton. W 1970 roku nieco ponad 50 milionów ton. W 1975 roku nieco ponad 60 milionów ton. W 1980 roku prawie 100 milionów ton. W 1985 roku ponad 80 milionów ton. W 1990 roku ponad 100 milionów ton. W 1995 roku prawie 100 milionów ton. W 2000 roku prawie 120 milionów ton. W 2005 roku ponad 120 milionów ton. W 2010 roku ponad 140 milionów ton. W 2015 roku ponad 160 milionów ton. W 2020 roku prawie 200 milionów ton.
Zmiany wielkości światowego eksportu pszenicy w latach 1960–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Kolejnym przykładem zboża jest żyto. Uprawiane jest głównie w klimacie chłodnym. Ma niewielkie wymagania glebowe. Cechuje się bardzo dużym stopniem odporności na niską temperaturę. Powierzchnia zasiewów w ostatnich latach zmniejsza się, głównie za sprawą ograniczenia jego znaczenia jako paszy dla zwierząt, a także dzięki rozpowszechnieniu wydajniejszego pszenżyta oraz większemu nawożeniu, powodującemu wzrost wielkości plonów. Podobna tendencja ma miejsce w przypadku eksportu żyta. W latach 90. XX w. w szczytowych momentach roczny jego eksport na świecie przekraczał 3 mln ton. Obecnie wartość ta jest trzykrotnie mniejsza. Zarówno głównymi jego producentami, jak i eksporterami są Polska i Niemcy.

RiR4Io0mUrKJh
Główne zastosowanie żyta to: mąka, pasza i alkohol. Tradycja spożywania chleba żytniego występuje m.in. w Polsce i w Niemczech.
Źródło: dostępny w internecie: pexels.com, domena publiczna.
R1Ou28vl7E6Ft1
Wykres przedstawia zmiany eksportu żyta. W 1960 roku eksport wyniósł prawie 2 miliony ton. W 1965 roku około 0,75 miliona ton. W 1970 roku milion ton. W 1975 roku nieco ponad pół miliona ton. W 1980 roku milion ton. W 1985 roku około 0,75 miliona ton. W 1990 roku milion ton. W 1995 roku prawie 3 miliony ton. W 2000 roku 1,5 miliona ton. W 2005 roku prawie 2 miliony ton. W 2010 roku milion ton. W 2015 roku prawie 1,5 miliona ton. W 2020 roku nieco ponad 2 miliony ton.
Zmiany wielkości światowego eksportu żyta w latach 1960–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Pszenżyto, jak sama nazwa wskazuje, to mieszanka pszenicy i żyta. Cechuje się niższymi wymaganiami niż pierwsze z nich, lecz wyższymi plonami niż drugie. Początki jego uprawy sięgają lat 50–60. XX wieku. Natomiast w naszym kraju pierwszą odmianę pszenżyta o nazwie Lasko wyhodowano w 1982 roku. Należy dodać, że jest to obecnie najpowszechniejsza odmiana na świecie. Wielkość eksportu tego zboża od lat 80. XX w. na świecie systematycznie wzrasta (w Polsce cyklicznie od 1986 roku), co jest związane z jego wysokimi plonami i małymi wymaganiami środowiskowymi. Obecnie eksportuje się około 1 mln ton tego zboża rocznie. Do grona jego największych producentów oraz eksporterów należą Polska i Niemcy.

R1brTDP9cRzpR
Pszenżyto uprawia się m.in. na mąkę i paszę dla zwierząt. Ten nowy gatunek zboża stworzył Polak – prof. Tadeusz Wolski.
Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.
Rz0lZ1azhVEC11
Wykres przedstawia zmiany eksportu pszenżyta. Pierwszy eksport pojawił się w 1985 roku i systematycznie wzrastał. W 1999 roku wyniósł ponad 0,2 miliona ton. W 2005 roku wyniósł nieco ponad 0,2 miliona ton. W 2010 roku wyniósł nieco ponad 0,5 miliona ton. W 2015 roku wyniósł około 1,1 miliona ton. W 2020 roku wyniósł ponad 1,4 miliona ton.
Zmiany wielkości światowego eksportu pszenżyta w latach 1985–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Jęczmień jest zbożem odpornym na niskie temperatury. Wymaga niezbyt obfitych opadów deszczu. Nie musi rosnąć na bardzo żyznych glebach. Odznacza się największą tolerancją na niesprzyjające warunki naturalne spośród wszystkich zbóż. Najkorzystniejsze dla niego są warunki klimatyczne strefy umiarkowanej chłodnej oraz podzwrotnikowej suchej. Uprawia się go do 70°N i do 4700 m n.p.m., czyli najdalej na północ i najwyżej ze wszystkich rodzajów zbóż. W latach 80. XX w. w wielu państwach osiągnięto znaczny wzrost jego produkcji. Stało się to ze względu na rozwój upraw gatunków przeznaczanych w celach przemysłowych – do produkcji piwa i whisky. Przełożyło się to także na podwyższoną wartość eksportu w tym okresie. Obecnie wynosi ona ok. 30–40 mln ton rocznie. Głównymi producentami tego zboża są: Rosja, Niemcy i Francja. Natomiast wśród głównych eksporterów można wyróżnić: Francję, Australię i Argentynę. Rosja z kolei, mimo największych zbiorów, znajduje się niżej w rankingu eksporterów.

R1ezyP7Ck3Ut7
Jęczmień uprawiany jest przede wszystkim w celach paszowych i przemysłowych, rzadziej alimentacyjnych (choć kasza jęczmienna zawiera dużo białka).
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R9LONE9xV8zgq1
Wykres przedstawia zmianę wielkości eksportu jęczmienia. Na osi X oznaczono lata. Na osi Y wartości liczbowe eksportu jęczmienia w milionach ton. W 1961 roku wyniósł ponad 5 milionów ton. W 1973 roku poniżej 15 milionów ton. W 1987 ponad 20 milionów ton. Następnie eksport był w miarę stabilny. W 2016 roku wyniósł ponad 35 milionów ton.
Zmiany wielkości światowego eksportu jęczmienia w latach 1960–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Owies ma najmniejsze wymagania glebowe spośród wszystkich zbóż. Może być uprawiany nawet w górach. Najczęściej występuje w strefie umiarkowanej. Co ważne, potrzebuje dużo wody, ma krótki okres wegetacji oraz niewielkie wymagania cieplne. Eksport tego zboża od lat 90. XX w. jest w zasadzie na zbliżonym poziomie ok. 2–3 mln ton rocznie, choć powierzchnia zasiewów od dawna maleje. Związane jest to z rosnącą konkurencją innych, wydajniejszych zbóż, a także ze spadkiem zapotrzebowania na paszę ze względu na zmniejszanie się pogłowia koni. W krajach rozwiniętych relatywnie duże znaczenie ma produkcja płatków owsianych. Od wielu lat głównym producentem owsa jest Rosja, jednakże wykorzystuje się go tam w większości na własne potrzeby. Ze względu na wspomniane niskie wymagania, zboże to jest eksportowane głównie przez kraje skandynawskie (Finlandię i Szwecję) oraz Kanadę.

Ryv8eQmjuVdrr
Owies uprawia się głównie na paszę dla koni, do produkcji alkoholu i płatków owsianych.
Źródło: dostępny w internecie: pexels.com, domena publiczna.
R1FI4clGVFbCj1
Wykres przedstawia zmiany eksportu owsa. Na osi X oznaczono lata. Na osi Y wartości liczbowe eksportu owsa w milionach ton. W 1961 roku wyniósł ponad milion ton. W 1971 roku wyniósł ponad 2 miliony ton. Następnie spadł i w 1990 roku ponownie wyniósł ponad 2 miliony ton. W 2010 roku wyniósł 3 miliony ton. W 2016 roku wyniósł poniżej 3 milionów ton. W 2020 roku wyniósł prawie 4 miliony ton.
Zmiany wielkości światowego eksportu owsa w latach 1960–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Kukurydza potrzebuje znacznej ilości światła, wysokiej temperatury i dużych opadów. Korzystnie wpływa na nią dłuższy okres wegetacji. Ma duże wymagania glebowe; najlepiej gleby brunatne i czarnoziemy. Nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Występuje między 40°S a 58°N. Zboże to pochodzi z Meksyku. Do Europy zostało sprowadzone na końcu XV wieku. Rozpowszechniła się głównie na południu kontynentu. Głównym producentem kukurydzy są Stany Zjednoczone, jej uprawa koncentruje się w Corn Soy BeltCorn Soy Belt (pas kukurydziano‑sojowy)Corn Soy Belt. Duże znaczenie w produkcji tego zboża mają także Chiny (gdzie uprawa zlokalizowana jest przede wszystkim nad Żółtą Rzeką i w Mandżurii) oraz Brazylia (na Wyżynie Brazylijskiej). Jego plony z roku na rok wzrastają (szczególnie w państwach wysoko rozwiniętych) ze względu na wykorzystanie zjawiska heterozjiheterozjaheterozji. Takie uprawy cechują się dużą wydajnością słomy oraz ziarna, a także szybszym dojrzewaniem i większą odpornością na choroby. Jednakże właściwości te występują tylko w pierwszym pokoleniu, zatem konieczna jest coroczna hybrydyzacjahybrydyzacjahybrydyzacja roślin. Eksport kukurydzy od wielu lat wzrasta i obecnie jej zbiory są na poziomie 150 mln ton rocznie. W 2020 roku jej najbardziej liczącym się eksporterem były Stany Zjednoczone, Argentyna i Brazylia.

R19YUGkUHuoB5
Kukurydza jest rośliną alimentacyjną, oleistą, paszową i przemysłową. Jej słoma znalazła zastosowanie przy produkcji celulozy. W krajach słabo rozwiniętych uprawia się ją głównie w celach spożywczych (mąka, kasze, płatki) i w celach przemysłowych (skrobia, cukier, alkohol, olej, celuloza, papier).
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
RHwRzagVDd4vO1
Wykres przedstawia zmiany eksportu kukurydzy. Na osi X oznaczono lata. Na osi Y wartości liczbowe eksportu kukurydzy w milionach ton. W 1961 roku wyniósł poniżej 20 milionów ton. W 1973 roku wyniósł około 50 milionów ton. W 1980 wyniósł około 80 milionów ton. W 1990 roku wyniósł poniżej 80 milionów ton. W 2007 wyniósł około 110 milionów ton. W 2016 roku wyniósł ponad 160 milionów ton. W 2020 roku wyniósł ponad 180 milionów ton.
Zmiany wielkości światowego eksportu kukurydzy w latach 1960–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ryż uprawia się od ponad 5 tysięcy lat, głównie w Azji Południowej i Południowo‑Wschodniej, w klimacie monsunowym, ponieważ wymaga żyznych i wilgotnych gleb, a także obfitych i odpowiednio rozłożonych w czasie opadów. Żyzne mady oraz deszcze monsunowe sprawiają, że jest on tam popularny. Wymaga dużych nakładów pracy ludzkiej, ma krótki okres wegetacji – 130 dni. Uprawiany jest w dwóch odmianach: mokrej (bardziej wydajnej) i suchej. Jest podstawą wyżywienia ⅓ liczby mieszkańców naszej planety. Z uwagi na bardzo dynamiczny wzrost liczby ludności tej części świata, również jego zbiory z roku na rok zwiększają się. Ryż jest spożywany głównie w postaci ziarna lub kasz, ponieważ wszelkie przetwórstwo prowadzi do znaczących strat skrobi, białka i witaminy B. Główni producenci ryżu są zarazem jego największymi konsumentami. Duże nadwyżki ryżu osiągają kraje mniej znaczące w globalnej produkcji, lecz odznaczające się wysokimi plonami w przeliczeniu na jednego mieszkańca (Tajlandia, Wietnam). Wyjątkiem w tym przypadku są Indie, gdzie rolnictwo jest sektorem zatrudnienia większości mieszkańców. W związku z tym nadwyżki produkcji mogą one przeznaczyć na eksport. Liczącym się eksporterem ryżu są także Stany Zjednoczone i Pakistan, gdzie uprawiany jest on na południu kraju, lecz ze względu na nieduże spożycie pozostają tam znaczące nadwyżki.

RPdqvEdcPpdHF
Ryż
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
R1GI7Mhb5B65g1
Zmiany wielkości światowego eksportu ryżu w latach 1960–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Proso i sorgo (czyli gatunki traw o drobnych ziarnach) charakteryzują się niewielkimi wymaganiami glebowymi i wodnymi. Cechuje je odporność na upały i susze. W związku z powyższym są zasadniczymi zbożami żywieniowymi w krajach strefy międzyzwrotnikowej. Eksport sorga od kilkunastu lat jest mniejszy niż 10 mln ton rocznie. W ostatnich latach zaobserwowano niewielki jego wzrost. W czołówce eksporterów nie znajdują się jednak kraje strefy gorącej. Przeznaczają one całą lub większość produkcji na własne potrzeby. Otóż niemal 80% globalnego eksportu tego zboża przypada na Stany Zjednoczone, gdzie jego uprawą zajęli się farmerzy prowadzący wielkie gospodarstwa rolne na suchych obszarach Wielkich Równin. Natomiast eksport prosa ma bardzo małe znaczenie. Od kilkunastu lat nie przekracza 0,4 mln ton. Podobnie, jak w przypadku sorga, do głównych eksporterów prosa nie należą kraje położone w strefie międzyzwrotnikowej. Są to przede wszystkim Ukraina i Indie.

R14v63TQ42PVA
Sorgo znalazło swoje zastosowanie przy produkcji kaszy i mąki w krajach słabo rozwiniętych, a także paszy – w krajach wysoko rozwiniętych
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/rolnictwo-sorgo-wiejski-ziarno-414189/, domena publiczna.
RANaYKjbbpRtM1
Wykres przedstawia zmiany eksportu sorga. Na osi X oznaczono lata. Na osi Y wartości liczbowe eksportu sorga w milionach ton. W 1961 roku wyniósł około 3 milionów ton. W 1966 roku wyniósł prawie 10 milionów ton. W 1973 roku wyniósł ponad 10 milionów ton. W 1982 wyniósł prawie 15 milionów ton. Następnie eksport spadał. W 2005 roku wyniósł 5 milionów ton. W 2015 roku wyniósł ponad 10 milionów ton a w 2016 roku poniżej 10 milionów ton.
Zmiany wielkości światowego eksportu sorga w latach 1960–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.
R10AkB5o8gfn3
Proso uprawia się na paszę dla zwierząt, kaszę (jaglaną) i mąkę w krajach słabo rozwiniętych, natomiast w krajach wysoko rozwiniętych – głównie jako surowiec paszowy.
Źródło: dostępny w internecie: Autorstwa Isidre blanc - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37895386, domena publiczna.
RrA08iyBzuOf51
Wykres przedstawia zmiany eksportu prosa. Na osi X oznaczono lata. Na osi Y oznaczono wartości liczbowe eksportu prosa w milionach ton. W 1960 roku wyniósł nieco ponad 0,2 miliona ton. W 1965 roku ponad 0, miliona ton. W 1970 roku prawie 0,3 miliona ton. W 1975 roku 0,3 miliona ton. W 1980 roku około 0,25 miliona ton. W 1985 roku nieco poniżej 0,2 miliona ton. W 1990 roku nieco ponad 0,2 miliona ton. W 1995 roku nieznacznie ponad 0,2 miliona ton. W 2000 roku około 0,25 miliona ton. W 2005 roku prawie 0,3 miliona ton. W 2010 roku prawie 0,4 miliona ton. W 2015 roku 0,4 miliona ton. W 2020 roku ponad 0,5 miliona ton.
Zmiany wielkości światowego eksportu prosa w latach 1960–2020
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., oprac. na podstawie danych FAO, licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

Corn Soy Belt (pas kukurydziano‑sojowy)
Corn Soy Belt (pas kukurydziano‑sojowy)

duża strefa upraw kukurydzy i soi położona w rejonie Równin Centralnych w Stanach Zjednoczonych.

heterozja
heterozja

zwiększenie wysokości rośliny, liczby i rozmiarów owoców czy liści, a także przyspieszenie rozwoju organizmów w wyniku ich krzyżowania; występuje tylko w pierwszym pokoleniu (brak dziedziczności).

hybrydyzacja
hybrydyzacja

krzyżowanie roślin i zwierząt w celu otrzymania gatunków bardziej wydajnych i żywotniejszych; może zachodzić naturalnie lub z udziałem człowieka.

rośliny alimentacyjne
rośliny alimentacyjne

rośliny spożywane przez człowieka bezpośrednio lub po obróbce termicznej.

rośliny pastewne
rośliny pastewne

rośliny będące pożywieniem dla zwierząt.