Rośliny uprawne można podzielić na cztery zasadnicze grupy. Pierwszą z nich są rośliny alimentacyjne, które stanowią podstawę wyżywienia człowieka. Zalicza się do nich: zboża, rośliny korzeniowe i bulwiaste, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Druga grupa to rośliny przemysłowe, wśród których wyróżnia się m.in. oleiste, włókniste oraz cukrodajne. Do trzeciej grupy należą wszelkiego rodzaju używki, natomiast czwarta z nich to rośliny pastewne – przeznaczone na pożywienie dla zwierząt. Wyróżnia się także inne grupy roślin: garbnikodajne, kauczukodajne, ozdobne, zielarskie.
W tym e‑materiale zwrócono szczególną uwagę na zboża. Należą one do traw. Poszczególne rodzaje zbóż różnią się między sobą wymaganiami, dlatego są najbardziej wydajne, gdy uprawia się je w sprzyjających im warunkach. Odpowiedzią na nierówności w rozmieszczeniu upraw na świecie jest handel zagraniczny, czyli eksport oraz import. Państwa, w których istnieją dogodne warunki do uprawy danego zboża, mogą pozwolić sobie na eksport jego nadwyżki. W krajach wysoko rozwiniętych tylko ¼ zbiorów zbóż przeznacza się na wyżywienie ludności, a aż ⅔ na paszę. Z kolei kraje słabo rozwinięte cechują się przeznaczeniem niemal ¾ produkcji na konsumpcję.
Wymienisz państwa będące największymi eksporterami głównych zbóż.
Scharakteryzujesz wielkość i dynamikę światowego eksportu podstawowych zbóż na świecie oraz wyjaśnisz ich przyczyny.
Podasz przykłady zastosowania różnych rodzajów zbóż.
Wykażesz związek między głównymi producentami i największymi eksporterami wybranych zbóż na świecie.
Przedstawisz prognozę wielkości i struktury eksportu różnych gatunków zbóż.