bg‑gray3

Różnice w budowie aldehydów i ketonów

Aldehydy i ketony posiadają charakterystyczne grupy funkcyjne – ketonową i aldehydową. Różnica między aldehydem a ketonem polega na obecności atomu wodoru przyłączonego do grupy karbonylowej w aldehydzie. W ketonach atom wodoru nie występuje. W ketonach zamiast niego występuje reszta oznaczona R', pod czym może kryć się np. grupa alkilowa.

R13Zdj3Logk3S1
Porównanie budowy aldehydów i ketonów
Źródło: GroMar Sp. z o.o. na podstawie: https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Organic_Chemistry/Supplemental_Modules_(Organic_Chemistry)/Aldehydes_and_Ketones/Reactivity_of_Aldehydes_and_Ketones/Oxidation_of_Aldehydes_and_Ketones, licencja: CC BY-SA 3.0.

To właśnie różnice w budowie aldehydów i ketonów warunkują różnice w ich właściwościach chemicznych. W laboratorium, aby szybko sprawdzić, czy mamy do czynienia z aldehydem czy ketonem, wykorzystuje się proste reakcje charakterystyczne, omówione w dalszej części lekcji.

bg‑gray3

Odróżnianie aldehydów i ketonów

Próba Trommera

Próbę Trommera warto wykonać za każdym razem, kiedy trzeba sprawdzić, czy badany związek wykazuje właściwości redukujące. Aldehydy są związkami redukującymi, ponieważ posiadają grupę aldehydową. Dają więc pozytywny wynik próby Trommera. Ketony z kolei nie wykazują właściwości redukujących, ponieważ nie posiadają atomu wodoru przy grupie karbonylowej. Odczynnik Trommera przygotowuje się, dodając wodny roztwór wodorotlenku sodu NaOH do wodnego roztworu siarczanuVI miedziII CuSO4. Otrzymany niebieski koloidalny osad wodorotlenku miedziII CuOH2 ogrzewa się następnie z badanym związkiem w środowisku zasadowym. W przypadku pozytywnego wyniku testu, miedź z II stopnia utlenienia redukuje się do I.

RoSrgDMRW8z0g
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Próba Fehlinga

Próba Fehlinga jest modyfikacją próby Trommera, a jedyną różnicą jest wykorzystanie kompleksu kationów miedzi z winianem zamiast wodorotlenku miedziII. Kompleks kationów miedzi z winianem jest lepiej rozpuszczalny i bardziej reaktywny.

Rt1U5Gsh9UYgN1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W przypadku obecności związku o właściwościach redukujących (reduktorareduktorreduktora) próba Fehlinga daje wynik pozytywny. Wówczas zaobserwować można wytrącenie się ceglastoczerwonego osadu, co jest związane ze zmianą stopnia utlenienia miedzi z II na I.

Rd69FOwMFkDAg1
Próba Fehlinga. Probówka po lewej stronie przedstawia wynik negatywny np. jeśli w probówce znajduje się keton. Natomiast probówka po prawej, przedstawia pozytywny wynik próby w wyniku reakcji z obecnymi w próbie aldehydami. Powstaje ceglastoczerwony osad.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rm3LGB8JswW4T
Ćwiczenie 1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.

Próba Tollensa

Próba Tollensa nazywana jest inaczej próbą lustra srebrowego ze względu na produkt reakcji podczas pozytywnego wyniku próby – metaliczne srebro osadzające się na ściankach probówki. Również wykonuje się ją w celu oznaczenia jakościowego związku o właściwościach redukujących. Jest to reakcja opierająca się na utlenianiuutlenianieutlenianiuredukcjiredukcjaredukcji. Prowadzona jest w lekko zasadowym środowisku. Do wykonania próby Tollensa wykorzystuje się odczynnik Tollensa, czyli roztwór zawierający jony diaminasrebraI AgNH32+, powstały przez dodanie wody amoniakalnej do roztworu azotanu srebra. W reakcji ze związkiem redukującym jon diaminasrebraI redukuje się do metalicznego srebra.

RSI3YerLuR4bV
Obserwacje
  • Aldehydy: W zlewce wypełnionej roztworem o niebieskim kolorze umieszczono probówkę wypełnioną innym roztworem, o metalicznym kolorze.
  • Ketony: brak zmian, Wnioski
  • Aldehydy. Wytrącenie się metalicznego srebra na ściankach probówki na skutek redukcji srebra Ag(I) do Ag(0) świadczy o właściwościach redukujących badanego związku.
  • Ketony. Brak obserwowalnych zmian świadczy o tym, że nie zaszła redukcja srebra, a więc badany związek nie posiadał właściwości redukujących., Równania reakcji Równanie pierwsze: w wyniku reakcji aldehydu z tlenkiem srebra, pod wpływem ogrzewania, powstaje kwas karboksylowy oraz 2 cząsteczki srebra w postaci osadu. Równanie drugie: w wyniku reakcji jednej cząsteczki aldehydu mrówkowego z tlenkiem srebra, pod wpływem ogrzewania, powstaje jedna cząsteczka kwasu mrówkowego oraz 2 cząsteczki srebra w postaci osadu.
  • Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
    Ważne!

    Ketony dają negatywny wynik prób, z wyjątkiem cukrów z grupy ketoz, ponieważ ketozy w zasadowym środowisku ulegają epimeryzacjiepimeryzacjaepimeryzacji do aldoz. Dzięki temu cukry zyskują ugrupowanie aldehydowe, a co za tym idzie również właściwości redukujące.

    bg‑gray3

    Podsumowanie

    Ketony nie utleniają się tak łatwo jak aldehydy i dlatego w próbie TollensaTrommera otrzymujemy negatywny wynik reakcji, świadczący o braku właściwości redukujących. Dzieje się tak przez brak atomu wodoru w grupie karbonylowej ketonów. Na tej podstawie możemy odróżnić aldehydy i ketony.

    Słownik

    utlenianie
    utlenianie

    (łac. oxidatio „utlenianie”) oksydacja; chem. proces, polegający na oddaniu elektronu (elektronów) przez jon, atom lub grupę atomów, w wyniku czego podwyższa się stopień utlenienia pierwiastka, który oddaje elektrony

    redukcja
    redukcja

    (łac. reduco „zmniejszenie, ograniczenie, zniżenie”) elektronizacja; chem. proces, polegający na pobraniu elektronu (elektronów) przez jon, atom w wyniku czego maleje stopień utlenienia pierwiastka

    reduktor
    reduktor

    (łac. reduco „zmniejszać”) chem. substancja, oddająca elektrony substancji redukowanej, sama zaś ulega utlenieniu

    utleniacz
    utleniacz

    (łac. oxidatio „utlenianie”) chem. atom, jon lub cząsteczka, która w reakcji oksydacyjno‑redukcyjnej jest akceptorem elektronu (elektronów)

    epimeryzacja
    epimeryzacja

    rodzaj izomeryzacji zachodzącej w cząsteczkach związków organicznych, zwłaszcza sacharydów, polegający na zmianie konfiguracji jednego z kilku centrów chiralności np. d‑glukoza ulega epimeryzacji do d‑mannozy

    Bibliografia

    Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.