Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑green

Roślinożerność

Roślinożerność jest oddziaływaniem antagonistycznymantagonizmantagonistycznym. Zwierzęta odżywiające się roślinami to roślinożercy, inaczej fitofagifitofagifitofagi.

Znaczna część energii chemicznej w pokarmie roślinnym pochodzi z celulozycelulozacelulozy, która buduje ściany komórkowe roślin. Polisacharyd ten jest dla zwierząt trudny do strawienia, ze względu na to, że zwierzęta nie wytwarzają celulazcelulazycelulaz – enzymów rozkładających wiązania obecne w celulozie. Z tego powodu u roślinożerców niezwykle ważna jest symbioza obligatoryjna z bakteriami, grzybami i pierwotniakami, które wydzielają enzymy rozkładające celulozę na cukry proste, wchłaniane przez zwierzę.

Dieta roślinna nie jest wysokoenergetyczna, dlatego większość roślinożerców przez cały dzień pobiera duże ilości pokarmu.

bg‑lime

Rodzaje fitofagów

Pokarm roślinny jest bardzo zróżnicowany. Zalicza się do niego liście, owoce, trawę, korę drzew, nasiona, nektar, pyłek i glony. Ze względu na spożywane części roślin wyróżnia się różne rodzaje fitofagów.

RiwDn1NtGLjJ91
Kolaż zdjęć przedstawia różne rodzaje fitofagów. Składa się on z dziewięciu fotografii ułożonych w trzech rzędach po trzy zdjęcia w każdym. Na pierwszej fotografii znajduje się termit w znacznym przybliżeniu, który znajduje się na pionowo ułożonym kawałku drewna. Termit posiada podłużne, segmentowate ciało z trzema parami odnóży. Jego głowa jest owalna, z przodu głowy ma parę czarnych oczu oraz parę krótkich, cienkich czułków. Ciało zwierzęcia jest białe i delikatnie przezroczyste. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 1 i opis: Zwierzęta odżywiające się drewnem, na przykład termity (Isoptera). Na drugiej fotografii znajdują się owady z rodziny skoczkowatych na poziomej, cienkiej gałązce. Na wierzchu tej gałązki umieszczona jest czerwona mrówka z wyraźnie zarysowanym odwłokiem, cienkimi, długimi, zgiętymi w połowie nogami, okrągłą głową oraz czułkami. Pod spodem widać dużego owada zwróconego przodem do obiektywu. Jego głowa jest okrągła, na dole zwęża się, a obok otworu gębowego posiada on dwie niewielkie, podłużne żwaczki. Okolice jego oczu mają czarny kolor, pozostała część głowy jest czerwona. Owad jest przyczepiony do gałęzi za pomocą trzech par segmentowatych nóg w kolorze czarnym z widocznymi niewielkimi kolcami na całej ich długości. Nogi zakończone są niewielkimi pazurkami, dzięki którym przyczepiony jest do gałęzi. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 2 i opis: Zwierzęta odżywiające się sokiem mlecznym, na przykład skoczkowate (Cicadellidae). Na trzeciej fotografii widoczna jest pszczoła siedząca na kwiatku. Na dole zdjęcia znajduje się niewielki fragment rośliny, a na nim osadzone są niewielkie drobiny żółtego pyłku. Pszczoła posiada czarno-żółty odwłok, do górnej, okrągłej części jej tułowia przytwierdzone są cienkie, błoniaste, półprzezroczysty skrzydełka, a z przodu jej ciała znajduje się głowa. Całe ciało owada pokryte jest licznymi włoskami, na których również osadził się żółty pyłek kwiatowy. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 3 i opis: Zwierzęta odżywiające się pyłkiem kwiatowym, na przykład pszczoły (Anthophila). Czwarta fotografia przedstawia niewielkiego gryzonia umieszczonego na podłożu z ziaren zbóż. Posiada okrągły tułów, małą, ostro zakończoną głowę z niewielkim nosem oraz cienkimi wąsikami. Na zdjęciu widać jedno czarne oko oraz niewielkie, spiczaste uszko. Przednie łapki gryzonia są krótkie, wzniesione do góry, tylne, bardziej masywne oparte są o podłoże. Z tyłu jego tułowia wyrasta cienki, długi ogon. Sierść zwierzątka jest jasnobrązowa, natomiast spodnia części jego ciała ma kolor biały. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 4 i opis: Zwierzęta odżywiające się nasionami, na przykład gryzonie (Rodentia). Fotografia piąta przedstawia niewielką, owalną rybkę ustawioną bokiem do obiektywu aparatu. Jej ciało w większości jest turkusowo-niebieskie, tylko środkowa część ciała począwszy od oka aż do ogona ma kolor czarny. Pośrodku czarnej powierzchni występuje również turkusowa plamka, a jej niewielki, krótki, wąski ogon ma kolor żółty. Z boku ciała znajduje się mała płetwa, widać również zarysowaną płetwę brzuszną i grzbietową. Z przodu głowy ryba posiada pyszczek, a z boku znajduje się czarne oko. W tle widoczna jest woda. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 5 i opis: Zwierzęta odżywiające się glonami, na przykład niektóre ryby z rodzaju Paracanthurus. Na szóstej fotografii widać kolibra, który spija nektar ze słonecznika. Kwiat ma zieloną łodygę, zielone przylistki oraz sporej wielkości, czarny środek od którego w bok odchodzą długie, wąskie, żółte płatki. Ptaszek jest niewielki, ma długi tułów, długi, wąski ogonek oraz okrągłą, zwężającą się z przodu głowę, od której odchodzi bardzo wąski i ostro zakończony dziób. Na zdjęciu widać również czarne oko znajdujące się z boku jego głowy. Skrzydła ptaszka są dość krótkie, wzniesione do góry i rozmyte, co sugeruje, że poruszają się bardzo szybko. W tle widać zieloną roślinność. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 6 i opis: Zwierzęta odżywiające się nektarem, na przykład kolibry (Trochilidae). Na siódmej fotografii znajduje się słoń. Jest to masywne, szare zwierzę, którego skóra jest pomarszczona. Posiada dwie pary grubych nóg, masywny tułów i okrągłą, delikatnie owłosioną głowę, z której wyrastają duże, trójkątne uszy. Po obu stronach głowy widoczne są niewielkie, czarne oczka. Z przodu do głowy zwierzęcia wyrasta długa trąba; dzięki niej zwierzę podaje sobie pokarm do jamy gębowej. Przed słoniem na ziemi leżą zielone liście, a w tle znajduje się zielona roślinność oraz niebo. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 7 i opis: Zwierzęta odżywiające się liśćmi, na przykład słonie (Elephantidae). Na ósmej fotografii widać krowę. Jest to potężne zwierzę w biało-czarne łaty. Ma dwie pary nóg, dość długi ogon i sporą, zwieńczoną zagiętymi do góry rogami głowę, z przodu której widać pysk. Widoczna jest na niej również para niewielkich, czarnych oczu. Zwierzę pochyla się nad ziemią, na której rośnie zielona trawa. Pod spodem ciała zwierzęcia widoczne są okrągłe wymię z czterema dość długimi strzykami. W tle zdjęcia znajdują się zabudowania wiejskie, drzewa oraz pole ze zbożem. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 8 i opis: Zwierzęta odżywiające się trawą, na przykład ssaki z podrzędu przeżuwaczy Ruminantia. Dziewiąta fotografia przedstawia dużą, człekokształtną małpę. Jej tułów jest okrągły, ma dwie pary długich kończyn oraz okrągłą głowę z dwoma niewielkimi, czarnymi oczami, parą uszu oraz płaskimi nozdrzami i ustami. Ciało zwierzęcia jest pokryte jest brązowo-rudą sierścią. Małpa siedzi na gałęzi drzewa i trzyma się jej palcami dolnej kończyny, natomiast w jednej z górnych kończyn trzyma owoc, który zbliża do ust. W tle widoczne są zielone rośliny oraz gruba lina przecinająca zdjęcie na ukos. Do ilustracji przyporządkowana jest cyfra 9 i opis: Zwierzęta odżywiające się owocami, na przykład orangutany (Pongo).
Różne rodzaje fitofagów.
Źródło: Althepal, Jon Sullivan, Fir0002, jeffreyw, Selena von Eichendorf, Eleifert, AleXXw, Cliff, Wikimedia Commons, Pxhere, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Adaptacje roślinożerców do zdobywania pokarmu

Adaptacje roślinożerców do zdobywania pokarmu dzieli się na:

Adaptacje anatomiczne roślinożerców do zjadania roślin dotyczą przede wszystkim:

  • budowy przewodu pokarmowego;

  • budowy zębów.

Adaptacje behawioralne roślinożerców do zjadania roślin obejmują przede wszystkim:

  • umiejętność odróżniania roślin jadalnych od roślin trujących;

  • umiejętność odróżniania jadalnych części roślin od trujących części roślin;

  • dopasowanie swojego cyklu życiowego do czasu występowania trujących substancji w roślinie.

bg‑green

Roślinożerne bezkręgowce

bg‑lime

Stawonogi

Owady wykształciły różne typy aparatów gębowych, których budowa zależy od rodzaju pobieranego pokarmu.

Jeżeli dany gatunek owada odżywia się sokami roślinnymi, musi przekłuć się przez celulozowe osłony. W tym celu używa np. kłujkikłujkakłujki.

R1MG3Gnq7ipz1
Owady z nadrodziny mszyc (Aphidomorpha) wyposażone są w kłujkę, za pomocą której przebijają roślinę i wysysają z niej sok mleczny.
Źródło: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Soczyste liście są zgryzane przez gąsienice – stadia larwalne motyli, które podobnie jak prostoskrzydłe (szarańczaki, pasikoniki) mają aparat gębowy typu gryzącego.

R1De5jcVbPX4e
Larwy motyla monarchy (Danaus plexippus) odżywiają się liśćmi trojeści amerykańskiej (Asclepias syriaca) – nadgryzają główny kanał mlekowy liścia, upuszczając sok mleczny, a potem zjadają go.
Źródło: Jan Haerer (leoleobobeo), Pixabay, domena publiczna.

Dojrzałe formy motyli są przystosowane do pobierania pokarmu w postaci płynnej (nektar) dzięki rurkowatej ssawce, którą sięgają głęboko do wnętrza kwiatów.

RbnXYj62aCTKu
Dorosła postać danaida wędrownego (Danaus plexippus) odżywiający się nektarem.
Źródło: Derek Ramsey, Wikimedia Commons, derekramsey.com, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.
Ważne!

Roślinożerność motyli i pszczół jest przykładem stosunków nieantagonistycznych – mutualizmu, ponieważ owady te, żywiąc się nektarem, przenoszą pyłek na kwiaty innych roślin tego samego gatunku.

U żywiących się nektarem pszczół (głównych zapylaczy) występuje aparat gryząco‑liżący.

RC0ukVvUShf0o
Pszczoła miodna (Apis mellifera) żywiąca się nektarem.
Źródło: Paweł Kuźniar, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Termity, znane z niszczenia drewnianych budowli, trawią pokarm roślinny dzięki symbiotycznym mikroorganizmom (bakterie i protisty). Symbiont trawi celulozę, a następnie sam jest trawiony przez termita.

RWNkyuLXR0izj
Termity Nasutitermes corniger żywiące się drewnem. Owady te przetwarzają celulozę dzięki żyjącym w ich układzie pokarmowym wiciowcom z rodzaju Devescovina i krętkom z rodzaju Pillotina.
Źródło: Filipe Fortes, Flickr, licencja: CC BY-SA 2.0.
Zapamiętaj!

Przykładem przystosowania behawioralnego do roślinożerności są larwy piędzika przedzimka (Operophtera brumata), które dopasowały swój cykl życiowy do czasu występowania trujących substancji w liściach dębu.

RjzE4XYjLKk24
Gąsienice piędzika przedzimka (Operophtera brumata) żerują na liściach dębu, które zawierają trującą taninę. Larwy pojawiają się wiosną, ponieważ młode liście zawierają mniej taniny niż liście starsze.
Źródło: Donald Hobern, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.0.

Więcej informacji o aparatach gębowych owadów znajdziesz w e‑materiale pt. Aparaty gębowe owadówPwDugWuxxAparaty gębowe owadów.

bg‑lime

Mięczaki

U roślinożernych ślimaków obecna jest specyficzna płytka na języku – tarka. Za pomocą jej zakrzywionych do tyłu ząbków zwierzęta te zdzierają pokarm. Niektóre z nich wytwarzają enzymy trawiące celulozę, jednak większość, podobnie jak termity, żyje w symbiozie z mikroorganizmami rozkładającymi ten polisacharyd.

R129oC6PRa9oK
Tarka (radula) ślmiaka Deroceras laeve. Mikroskop świetlny, powiększenie 400×.
Tarka to charakterystyczny chitynowy fałd na dnie gardzieli mięczaków.
Źródło: Michal Maňas, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.5.
bg‑green

Roślinożerne kręgowce

bg‑lime

Ryby

Ryby odżywiające się glonami mają otwór gębowy przekształcony w narząd ssący, umożliwiający przyssanie się do podwodnych obiektów.

R1ZwUEF7sE43M
Glonojad syjamski (Gyrinocheilus aymonieri) ma wargi w kształcie przyssawki. Umożliwiają one przyczepianie się do skał oraz roślin i zeskrobywanie z nich glonów.
Źródło: Grass carp, Flickr, licencja: CC BY-NC 2.0.

Ryby roślinożerne najczęściej występują w ciepłych wodach tropikalnych i rafach koralowych. Zazwyczaj mają tępy pysk i krótką jamę ustną, w której znajduje się wiele zębów zdolnych do miażdżenia i skrobania pokarmu roślinnego. Przewód pokarmowy ryb roślinożernych charakteryzuje się bardzo długimi jelitami. Zwierzęta te spędzają większość dnia na jedzeniu.

Do ryb roślinożernych zalicza się m.in. amura białego (Ctenopharyngodon idella).

RIkiIPdj6bzoJ
Amur biały (Ctenopharyngodon idella) początkowo odżywia się zooplanktonem. Kiedy osiągnie długość 6–10 cm, zaczyna żywić się roślinnością wodną. W tym czasie jego przewód pokarmowy intensywnie się wydłuża. Może osiągnąć dwuipółkrotność długości ciała zwierzęcia.
Źródło: Peter Halasz, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 3.0.
bg‑lime

Gady

Tylko nieliczne gatunki gadów (niektóre żółwie i jaszczurki) są roślinożerne.

Pysk roślinożernych jaszczurek jest krótki i zaokrąglony. Zwierzęta te mają silne mięśnie szczęk i język przemieszczający pokarm w jamie gębowej. Ich zęby są przystosowane do cięcia pokarmu roślinnego.

Niektóre gatunki rozdrabniają pokarm mechanicznie w żołądku za pomocą gastrolitówgastrolitygastrolitów.

RcIDbDClcrfVM
Sauromalus ater, który żywi się głównie kwiatami i liśćmi Larrea tridentata, ma w swoim przewodzie pokarmowym mikroflorę bakteryjną i pierwotniaki, która trawi celulozę.
Źródło: gailhampshire, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.0.

W jelicie grubym gatunków z rodzaju Corucia i Uromastyx znajdują się specjalne zastawki, które spowalniają przesuwania się pokarmu. Ułatwia to działalność symbiotycznych mikroorganizmów. Jelito grube jest u nich dłuższe, dzięki czemu czas trawienia jest wydłużony.

Żółwie nie mają zębów. Żółwie roślinożerne mają listwy rogowe, które przybierają ząbkowany kształt. Pomaga im to w rozdzielaniu suchych i twardych elementów roślinnych.

R1tk2i40oxXzN
Do przedstawicieli fitofagów wśród gadów należy żółw jadalny (Chelonia mydas), którego tłuszcz jest zielony ze względu na dietę roślinną. Żywi się trawą morską i glonami.
Źródło: Brocken Inaglory, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
bg‑lime

Ptaki

Ptaki bardzo rzadko są roślinożerne. Wynika to z faktu, że rośliny są pożywieniem ubogim w składniki odżywcze, trudnym do przetrawienia i objętościowo dużym w stosunku do ptaków, które mają niewielkie rozmiary.

Ptaki roślinożerne mają dłuższe niż przeciętne jelito, ponieważ pokarm roślinny, aby zostać w pełni strawiony, musi przejść proces fermentacji.

R3v06SlsoYZM0
Hoacyn (Opisthocomus hoazin) to ptak żywiący się liśćmi, owocami i kwiatami. Posiada wyjątkowy układ trawienny. Spożyty przez niego pokarm roślinny rozkładany jest w wolu dzięki fermentacji.
Źródło: Francesco Veronesi, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.0.

Ptaki nie mają zębów, a odżywiając się pokarmem roślinnym, rozcierają go dzięki gastrolitom, które po połknięciu współdziałają z mięśniową częścią dwukomorowego żołądka.

Budowa dzioba ptaka stanowi przystosowanie do rodzaju pobieranego pokarmu. Najwięcej gatunków roślinożernych ptaków żywi się nasionami i owocami.

R1ELxrv99QwBW1
Ilustracja interaktywna przedstawia budowę dziobu ptaka. Numerem 1 oznaczono dziób ptaka żywiącego się nektarem. Jest on wąski i zakrzywiony, co umożliwia mu pobieranie płynnego pokarmu z wnętrza kwiatów. Numerem 2 oznaczono dziób ptaka żywiącego się owocami. Jest on duży, pękaty, zakrzywiony. Numerem 3 oznaczono dziób ptaka żywiącego się ziarnami. Jest on krótki, stożkowaty i mocny. Za jego pomocą ptak wyłuskuje i miażdży nasiona. Numerem 4 oznaczono dziób ptaka, który wyłuskuje nasiona z szyszek. Jest on ostry i zakrzywiony na końcu. Numerem 5 oznaczono dziób ptaka, który kuje w drewnie. Jest on wąski, długi i ostro zakończony.
Różne kształty ptasich dziobów. Budowa dzioba ptaka odpowiada rodzajowi pokarmu, jakim się żywi.
Źródło: Shyamal (oryginał); SkyMaja, D kuba (wersja polska), Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.5.
bg‑lime

Ssaki

U roślinożernych ssaków przystosowania do obróbki pokarmu roślinnego dotyczą budowy zębów i pozostałych części układu pokarmowego.

R1ZnkNzbNBC8A
Owłosione wargi żyrafy są mięsiste i bardzo ruchliwe, przystosowane do skubania trawy i liści. Zbiera ona pokarm roślinny za pomocą długiego, ruchliwego języka nawet z wierzchołków drzew, np. akacji czy mimozy.
Źródło: pelican, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.0.

Przeżuwacze mają zęby hypsodontycznehypsodontyzmhypsodontyczne. Posiadają jedną parę górnych siekaczy lub ich brak. Dolne siekacze i podobne do nich kły są oddzielone od zębów policzkowych, przedtrzonowców i trzonowców, diastemądiastemadiastemą. Płaskie zęby przedtrzonowe i trzonowe o dużej i skomplikowanej powierzchni żującej ułatwiają przeżuwaczom rozcieranie pokarmu roślinnego.

R1E20tKhtRFUw
Siekacze i kły bydła domowego (Bos taurus taurus).
Źródło: Helena Bowen, Richard Bowen, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Gryzonie mają w szczęce dolnej i w szczęce górnej po parze dłutowatych, stale rosnących siekaczy. Ścieranie ich powierzchni powoduje, że stale są ostre i pozwalają na obróbkę twardego pokarmu roślinnego. Za siekaczami znajduje się rozległa diastema na miejscu kłów. Zęby policzkowe, przedtrzonowce i trzonowce, tworzą powierzchnie żujące.

Rp9FatZ146oDT
Siekacze bobra pospolitego (Castor fiber) umożliwiają mu zjadanie roślin przybrzeżnych i wodnych. Bobry żywią się łykiem drzew i krzewów, gałązkami oraz roślinami zielnymi, takimi jak trzcina i grążele.
Źródło: Sylvain Haye, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ssaki roślinożerne mają dłuższy przewód pokarmowy niż mięsożercy. Dzięki takiej budowie przewodu pokarmowego czas trawienia jest wydłużony, a powierzchnia wchłaniania składników pokarmowych duża. W długim jelicie ślepym (kątnicy) i górnej części okrężnicy znajdują się symbiotyczne mikroorganizmy, trawiące poszatkowany pokarm roślinny. Uwalniają one składniki odżywcze, które zwierzę może wchłonąć.

Przeżuwacze mają wielokomorowe żołądki. Przeżuwacz zjada pokarm, który trafia do żwacza, gdzie dzięki bakteriom beztlenowym rozpoczyna się fermentacja, a obecne symbiotyczne pierwotniaki (orzęski), wydzielając enzym celulazę, trawią celulozę (dostarczając glukozę zarówno sobie, jak i roślinożercy). Następnie pokarm jest odbijany i wraca do jamy gębowej. Zwierzę dokładniej go przeżuwa i miesza ze śliną, po czym pokarm znów trafia do kolejnych części żołądka.

RmztUMv3EoSqv1
Ilustracja interaktywna przedstawia żołądek przeżuwaczy. Widoczne są liczne komory o nieregularnym kształtem. Strzałkami oznaczono kierunek przesuwania się treści pokarmowych przez komory żołądka, w dół ku jelitom. Numerem 1 oznaczono pierwszy odcinek żołądka, żwacz. Wstępnie przeżuty pokarm dostaje się do obszernego workowatego żwacza. Pojemność tej części żołądka dochodzi do kilkudziesięciu litrów. W żwaczu pokarm ulega fermentacji, którą przeprowadzają olbrzymie ilości mikroorganizmów, drożdży oraz pierwotniaków Entodiniomorpha należących do orzęsków. Numerem 2 oznaczono drugi odcinek żołądka, czepiec. Sfermentowany pokarm dostaje się do czepca, w którym występują liczne fałdy wyciskające płyny. Płyny wracają do żwacza, a pokarm wraca do jamy gębowej przez przełyk. W jamie gębowej pokarm zostaje ponownie przeżuty. Numerem 3 oznaczono trzeci odcinek żołądka, księgi. Po ponownym połknięciu pokarm dostaje się do ksiąg. W księgach występują liczna fałdy wyciskające płyn, który przedostaje się do trawieńca. Numerem 4 oznaczono czwarty odcinek żołądka, trawieniec. W trawieńcu znajdują się duże ilości soku żołądkowego (kwasu solnego i pepsyny). Następuje tam trawienie wraz ze wszystkimi obecnymi tam pierwotniakami, bakteriami i grzybami, które dostarczają przeżuwaczom białka i witamin. Numerem 5 oznaczono dwunastnicę. Miazga pokarmowa przedostaje się z trawieńca do pierwszej części jelita cienkiego, dwunastnicy. Do dwunastnicy wydzielane są soki trawienne wytwarzane przez trzustkę i wątrobę.
Wielokomorowy żołądek przeżuwaczy.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Krowa, która odżywia się głównie trawą, wymagającą długiego trawienia, ma żołądek większy o bardziej złożonej budowie niż żołądek żyrafy, która odżywia się łatwiej przyswajalnymi liśćmi i gałązkami.

Rośliny bronią się przed roślinożercami, stosując różne mechanizmy obronne. Więcej na ten temat przeczytasz w e‑materiale pt. Nie dam się zjeśćPmEsW4sMlNie dam się zjeść.

Słownik

anatomia
anatomia

(gr. anatome – krajanie) dział biologii zajmujący się budową wewnętrzną organizmów

antagonizm
antagonizm

wzajemne zwalczanie się, rywalizacja

behawior
behawior

(ang. behavior – zachowanie) postępowanie organizmu w odpowiedzi na bodźce pochodzące ze środowiska zewnętrznego oraz wewnętrzne popędy

celulazy
celulazy

enzymy należące do klasy hydrolaz glikozydowych; katalizują hydrolizę wiązania beta‑1,4‑glikozydowego w celulozie; występują w drobnoustrojach, grzybach i niektórych roślinach wyższych; saprofityczna mikroflora przewodu pokarmowego wytwarzająca celulazy umożliwia częściowo przyswajanie celulozy przez zwierzęta roślinożerne

celuloza
celuloza

(łac. cellula – komórka) strukturalny polisacharyd zbudowany z cząsteczek D‑glukozy, powiązanych wiązaniem beta‑1,4–glikozydowym w pofałdowane, nierozgałęzione łańcuchy

ciosy
ciosy

górne, stale rosnące siekacze (niewłaściwie zwane kłami) słoni, osadzone na silnie wydłużonym ku przodowi trzonie kości międzyszczękowej, wystające z jamy gębowej

diastema
diastema

bezzębny odcinek szczęki bądź żuchwy ssaków występujący zwykle między dwoma różnymi kategoriami zębów

fitofagi
fitofagi

(gr. phytón – roślina, phageín – jeść) zwierzęta roślinożerne (biofagi), odżywiające się żywymi lub martwymi częściami roślin; w łańcuchu pokarmowym są konsumentami I rzędu; zalicza się do nich m.in.: zwierzęta parzystokopytne i nieparzystokopytne, kuraki, szarańczaki; fitofagi są często szkodnikami

gastrolity
gastrolity

(gr. gastḗr – żołądek, líthos – kamień) kamyki i ziarna piasku zalegające w żołądku mięśniowym ptaka ułatwiające rozcieranie pokarmu; także wapienne twory w żołądku dziesięcionogów, wykorzystywane do utwardzania pancerza

hypsodontyzm
hypsodontyzm

rodzaj uzębienia; zęby o wysokiej koronie i krótkim korzeniu bądź bez korzenia; typowe dla ssaków roślinożernych, które intensywnie ścierają korony zębów

kłujka
kłujka

narząd gębowy niektórych owadów; wyglądem przypomina kolec; pełni funkcję w pozyskiwaniu przez owady pożywienia

taniny
taniny

naturalne garbniki roślinne, związki zapachowe