Przeczytaj
Roślinożerność
Roślinożerność jest oddziaływaniem antagonistycznymantagonistycznym. Zwierzęta odżywiające się roślinami to roślinożercy, inaczej fitofagifitofagi.
Znaczna część energii chemicznej w pokarmie roślinnym pochodzi z celulozycelulozy, która buduje ściany komórkowe roślin. Polisacharyd ten jest dla zwierząt trudny do strawienia, ze względu na to, że zwierzęta nie wytwarzają celulazcelulaz – enzymów rozkładających wiązania obecne w celulozie. Z tego powodu u roślinożerców niezwykle ważna jest symbioza obligatoryjna z bakteriami, grzybami i pierwotniakami, które wydzielają enzymy rozkładające celulozę na cukry proste, wchłaniane przez zwierzę.
Dieta roślinna nie jest wysokoenergetyczna, dlatego większość roślinożerców przez cały dzień pobiera duże ilości pokarmu.
Rodzaje fitofagów
Pokarm roślinny jest bardzo zróżnicowany. Zalicza się do niego liście, owoce, trawę, korę drzew, nasiona, nektar, pyłek i glony. Ze względu na spożywane części roślin wyróżnia się różne rodzaje fitofagów.
Adaptacje roślinożerców do zdobywania pokarmu
Adaptacje roślinożerców do zdobywania pokarmu dzieli się na:
adaptacje anatomiczneanatomiczne;
adaptacje behawioralnebehawioralne.
Adaptacje anatomiczne roślinożerców do zjadania roślin dotyczą przede wszystkim:
budowy przewodu pokarmowego;
budowy zębów.
Adaptacje behawioralne roślinożerców do zjadania roślin obejmują przede wszystkim:
umiejętność odróżniania roślin jadalnych od roślin trujących;
umiejętność odróżniania jadalnych części roślin od trujących części roślin;
dopasowanie swojego cyklu życiowego do czasu występowania trujących substancji w roślinie.
Roślinożerne bezkręgowce
Stawonogi
Owady wykształciły różne typy aparatów gębowych, których budowa zależy od rodzaju pobieranego pokarmu.
Jeżeli dany gatunek owada odżywia się sokami roślinnymi, musi przekłuć się przez celulozowe osłony. W tym celu używa np. kłujkikłujki.
Soczyste liście są zgryzane przez gąsienice – stadia larwalne motyli, które podobnie jak prostoskrzydłe (szarańczaki, pasikoniki) mają aparat gębowy typu gryzącego.
Dojrzałe formy motyli są przystosowane do pobierania pokarmu w postaci płynnej (nektar) dzięki rurkowatej ssawce, którą sięgają głęboko do wnętrza kwiatów.
Roślinożerność motyli i pszczół jest przykładem stosunków nieantagonistycznych – mutualizmu, ponieważ owady te, żywiąc się nektarem, przenoszą pyłek na kwiaty innych roślin tego samego gatunku.
U żywiących się nektarem pszczół (głównych zapylaczy) występuje aparat gryząco‑liżący.
Termity, znane z niszczenia drewnianych budowli, trawią pokarm roślinny dzięki symbiotycznym mikroorganizmom (bakterie i protisty). Symbiont trawi celulozę, a następnie sam jest trawiony przez termita.
Przykładem przystosowania behawioralnego do roślinożerności są larwy piędzika przedzimka (Operophtera brumata), które dopasowały swój cykl życiowy do czasu występowania trujących substancji w liściach dębu.
Więcej informacji o aparatach gębowych owadów znajdziesz w e‑materiale pt. Aparaty gębowe owadówAparaty gębowe owadów.
Mięczaki
U roślinożernych ślimaków obecna jest specyficzna płytka na języku – tarka. Za pomocą jej zakrzywionych do tyłu ząbków zwierzęta te zdzierają pokarm. Niektóre z nich wytwarzają enzymy trawiące celulozę, jednak większość, podobnie jak termity, żyje w symbiozie z mikroorganizmami rozkładającymi ten polisacharyd.
Roślinożerne kręgowce
Ryby
Ryby odżywiające się glonami mają otwór gębowy przekształcony w narząd ssący, umożliwiający przyssanie się do podwodnych obiektów.
Ryby roślinożerne najczęściej występują w ciepłych wodach tropikalnych i rafach koralowych. Zazwyczaj mają tępy pysk i krótką jamę ustną, w której znajduje się wiele zębów zdolnych do miażdżenia i skrobania pokarmu roślinnego. Przewód pokarmowy ryb roślinożernych charakteryzuje się bardzo długimi jelitami. Zwierzęta te spędzają większość dnia na jedzeniu.
Do ryb roślinożernych zalicza się m.in. amura białego (Ctenopharyngodon idella).
Gady
Tylko nieliczne gatunki gadów (niektóre żółwie i jaszczurki) są roślinożerne.
Pysk roślinożernych jaszczurek jest krótki i zaokrąglony. Zwierzęta te mają silne mięśnie szczęk i język przemieszczający pokarm w jamie gębowej. Ich zęby są przystosowane do cięcia pokarmu roślinnego.
Niektóre gatunki rozdrabniają pokarm mechanicznie w żołądku za pomocą gastrolitówgastrolitów.
W jelicie grubym gatunków z rodzaju Corucia i Uromastyx znajdują się specjalne zastawki, które spowalniają przesuwania się pokarmu. Ułatwia to działalność symbiotycznych mikroorganizmów. Jelito grube jest u nich dłuższe, dzięki czemu czas trawienia jest wydłużony.
Żółwie nie mają zębów. Żółwie roślinożerne mają listwy rogowe, które przybierają ząbkowany kształt. Pomaga im to w rozdzielaniu suchych i twardych elementów roślinnych.
Ptaki
Ptaki bardzo rzadko są roślinożerne. Wynika to z faktu, że rośliny są pożywieniem ubogim w składniki odżywcze, trudnym do przetrawienia i objętościowo dużym w stosunku do ptaków, które mają niewielkie rozmiary.
Ptaki roślinożerne mają dłuższe niż przeciętne jelito, ponieważ pokarm roślinny, aby zostać w pełni strawiony, musi przejść proces fermentacji.
Ptaki nie mają zębów, a odżywiając się pokarmem roślinnym, rozcierają go dzięki gastrolitom, które po połknięciu współdziałają z mięśniową częścią dwukomorowego żołądka.
Budowa dzioba ptaka stanowi przystosowanie do rodzaju pobieranego pokarmu. Najwięcej gatunków roślinożernych ptaków żywi się nasionami i owocami.
Ssaki
U roślinożernych ssaków przystosowania do obróbki pokarmu roślinnego dotyczą budowy zębów i pozostałych części układu pokarmowego.
Przeżuwacze mają zęby hypsodontycznehypsodontyczne. Posiadają jedną parę górnych siekaczy lub ich brak. Dolne siekacze i podobne do nich kły są oddzielone od zębów policzkowych, przedtrzonowców i trzonowców, diastemądiastemą. Płaskie zęby przedtrzonowe i trzonowe o dużej i skomplikowanej powierzchni żującej ułatwiają przeżuwaczom rozcieranie pokarmu roślinnego.
Gryzonie mają w szczęce dolnej i w szczęce górnej po parze dłutowatych, stale rosnących siekaczy. Ścieranie ich powierzchni powoduje, że stale są ostre i pozwalają na obróbkę twardego pokarmu roślinnego. Za siekaczami znajduje się rozległa diastema na miejscu kłów. Zęby policzkowe, przedtrzonowce i trzonowce, tworzą powierzchnie żujące.
Ssaki roślinożerne mają dłuższy przewód pokarmowy niż mięsożercy. Dzięki takiej budowie przewodu pokarmowego czas trawienia jest wydłużony, a powierzchnia wchłaniania składników pokarmowych duża. W długim jelicie ślepym (kątnicy) i górnej części okrężnicy znajdują się symbiotyczne mikroorganizmy, trawiące poszatkowany pokarm roślinny. Uwalniają one składniki odżywcze, które zwierzę może wchłonąć.
Przeżuwacze mają wielokomorowe żołądki. Przeżuwacz zjada pokarm, który trafia do żwacza, gdzie dzięki bakteriom beztlenowym rozpoczyna się fermentacja, a obecne symbiotyczne pierwotniaki (orzęski), wydzielając enzym celulazę, trawią celulozę (dostarczając glukozę zarówno sobie, jak i roślinożercy). Następnie pokarm jest odbijany i wraca do jamy gębowej. Zwierzę dokładniej go przeżuwa i miesza ze śliną, po czym pokarm znów trafia do kolejnych części żołądka.
Krowa, która odżywia się głównie trawą, wymagającą długiego trawienia, ma żołądek większy o bardziej złożonej budowie niż żołądek żyrafy, która odżywia się łatwiej przyswajalnymi liśćmi i gałązkami.
Rośliny bronią się przed roślinożercami, stosując różne mechanizmy obronne. Więcej na ten temat przeczytasz w e‑materiale pt. Nie dam się zjeśćNie dam się zjeść.
Słownik
(gr. anatome – krajanie) dział biologii zajmujący się budową wewnętrzną organizmów
wzajemne zwalczanie się, rywalizacja
(ang. behavior – zachowanie) postępowanie organizmu w odpowiedzi na bodźce pochodzące ze środowiska zewnętrznego oraz wewnętrzne popędy
enzymy należące do klasy hydrolaz glikozydowych; katalizują hydrolizę wiązania beta‑1,4‑glikozydowego w celulozie; występują w drobnoustrojach, grzybach i niektórych roślinach wyższych; saprofityczna mikroflora przewodu pokarmowego wytwarzająca celulazy umożliwia częściowo przyswajanie celulozy przez zwierzęta roślinożerne
(łac. cellula – komórka) strukturalny polisacharyd zbudowany z cząsteczek D‑glukozy, powiązanych wiązaniem beta‑1,4–glikozydowym w pofałdowane, nierozgałęzione łańcuchy
górne, stale rosnące siekacze (niewłaściwie zwane kłami) słoni, osadzone na silnie wydłużonym ku przodowi trzonie kości międzyszczękowej, wystające z jamy gębowej
bezzębny odcinek szczęki bądź żuchwy ssaków występujący zwykle między dwoma różnymi kategoriami zębów
(gr. phytón – roślina, phageín – jeść) zwierzęta roślinożerne (biofagi), odżywiające się żywymi lub martwymi częściami roślin; w łańcuchu pokarmowym są konsumentami I rzędu; zalicza się do nich m.in.: zwierzęta parzystokopytne i nieparzystokopytne, kuraki, szarańczaki; fitofagi są często szkodnikami
(gr. gastḗr – żołądek, líthos – kamień) kamyki i ziarna piasku zalegające w żołądku mięśniowym ptaka ułatwiające rozcieranie pokarmu; także wapienne twory w żołądku dziesięcionogów, wykorzystywane do utwardzania pancerza
rodzaj uzębienia; zęby o wysokiej koronie i krótkim korzeniu bądź bez korzenia; typowe dla ssaków roślinożernych, które intensywnie ścierają korony zębów
narząd gębowy niektórych owadów; wyglądem przypomina kolec; pełni funkcję w pozyskiwaniu przez owady pożywienia
naturalne garbniki roślinne, związki zapachowe