Do najważniejszych roślin uprawianych w Polsce należą przede wszystkim zboża. Zajmują one niemal 3/4 powierzchni zasiewów. Najwyższe odsetki powierzchni zbóż w ogólnej powierzchni zasiewów występują w powiatach wschodniej i środkowej części Polski. Znaczenie zbóż z każdym rokiem wzrasta, głównie ze względu na wzrost znaczenia tej grupy roślin jako paszy dla zwierząt. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują: pszenica, pszenżyto, jęczmień, żyto i owies.
Najważniejszym zbożem w Polsce jest pszenica, jest ona bardzo wymagająca, więc zasiewana jest tylko w gospodarstwach z wysoką klasą gleb. Żyto natomiast jest uprawiane na słabszych glebach, mimo to zasiewa się go o wiele mniej niż pszenicy.
Bardzo ciekawe jest to, że z tej samej ilości ziarna z pszenicy uzyskuje się więcej mąki niż z żyta. Ponadto mąka pszenna jest lepiej strawna i ma więcej białka.
Polecenie 1
Podaj przykłady zastosowania pszenicy. Skorzystaj z poniższych zdjęć.
Podaj przykłady zastosowania pszenicy. Skorzystaj z opisu poniższych zdjęć.
RpoqzaFgq1A8Z
RYzYYjzQkYZKM
R4QJ32ZZVyEiU
RFDZRVEoMjCL9
ReMrgfHYPGJAT
RUMeNRZ80g8yC
R1T4yAy7Y9eq5
RG3aYWhZGir9j
Mąka pszenna jest wszechobecna w naszej kuchni. Skrobia znajduje swoje zastosowanie w medycynie, a otręby - w dietetyce. Ponadto stanowi ona ważny składnik pasz dla zwierząt.
Polecenie 2
Podaj przykłady zastosowania żyta. Skorzystaj z poniższych zdjęć.
Podaj przykłady zastosowania żyta. Skorzystaj z opisu poniższych zdjęć.
RMoCg9hwCmLj0
R8VGxhSCKrEgM
R1P83cPi0Gbsa
RkOP5CMBwbxNi
Potrawy z mąki żytniej zawierają mniej skrobi i glutenu niż z mąki pszennej. Ziarniaki tego zboża są stosowane do wyrobu pasz dla zwierząt. Z żyta produkuje się alkohol etylowy. Natomiast słomę wykorzystuje się do wyrobu strzechstrzechastrzech, siennikówsienniksienników oraz jako ściółkę dla zwierząt.
Rośliny okopowe
Zasadniczą rośliną okopową w naszym kraju są ziemniaki. Uprawia się je na glebach lekkich, średnich oraz dobrych. Rośliny okopowe są jednymi z najpopularniejszych, mimo to ich uprawa nie jest wcale łatwa. Rośliny okopowe wymagają dużej powierzchni i ciągłego nawożenia obornikiem, co sprawia, że taka produkcja jest czasochłonna. Jednak rośliny okopowe cechują się nieustannym popytem na rynkach zbytu. Stanowią one pokarm nie tylko dla ludzi, ale również dla zwierząt.
Polecenie 3
Podaj przykłady zastosowania ziemniaków. Skorzystaj z poniższych zdjęć.
Podaj przykłady zastosowania ziemniaków. Skorzystaj z opisu poniższych zdjęć.
RQhaQmMILickl
R1NVOASpkMcGC
RQmoGfBByZcaI
RexYwOyFLNUwT
R1HUO2UfrA8uw
RhPLlQALZzdgZ
R1RE1W1pCIo3Q
Ziemniaki pełnią bardzo ważną rolę w polskiej kuchni. Wytwarza się z nich także wiele produktów, które możemy kupić w sklepie. Stanowią również pokarm dla zwierząt.
Rośliny przemysłowe
Rośliny przemysłowe dostarczają surowców do przemysłu rolno‑spożywczego. W tej grupie wyróżnia się rośliny oleiste, cukrodajne, włókniste oraz specjalne. Dominują one w części zachodniej i północnej kraju. Ich uprawa związana jest ze stosowaniem odpowiednich zabiegów agrotechnicznych. Ponadto wymagają dobrych warunków klimatyczno‑glebowych. Spośród roślin przemysłowych największy udział w strukturze zasiewów mają rzepak i rzepik. Najczęściej spotykanymi w Polsce roślinami przemysłowymi są: rzepak, buraki cukrowe, len, tytoń i chmiel.
Polecenie 4
Podaj przykłady zastosowania rzepaku. Skorzystaj z poniższych zdjęć.
Podaj przykłady zastosowania rzepaku. Skorzystaj z opisu poniższych zdjęć.
R1c3Das9obJKl
R11OfKuthYtRo
R1DScbzLz2Vql
R16RrxTjNUHsy
Olej rzepakowy jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Służy do smażenia, pieczenia czy do doprawiania sałatek. Używa się go także do produkcji margaryny i wyrobów gotowych, które możemy kupić z sklepie. Wytwarza się z niego także olej techniczny - biodiesel. Jest również rośliną pastewną (śrutaśrutaśruta poekstrakcyjna) i miododajną.
Warzywa i owoce
Uprawa warzyw i owoców w Polsce w ostatnich latach utrzymuje się na podobnym poziomie tj. 4,5‑4,8 mln ton rocznie- warzywa oraz od 2,5 do 4 tyś ton owoców. Największy obszar w naszym kraju zajęty jest pod uprawę takich gatunków jak cebula, kapusta i marchew, na kolejnych pozycjach są ogórki gruntowe, buraki ćwikłowe, kalafiory i pomidory gruntowe. Jeśli chodzi o owoce, najwięcej w Polsce zbiera się jabłek, gruszek, śliwek, wiśni, czereśni, truskawek, malin i porzeczek.
Polecenie 5
Na wykresie przedstawiono udział oraz miejsce Polski w rankingach produkcji wybranych produktów. Przeanalizuj wykres i przedstaw wnioski dotyczące zależności produkcji wybranych produktów do miejsca naszego kraju w rankingu.
Na wykresie przedstawiono udział oraz miejsce Polski w rankingach produkcji wybranych produktów. Zapoznaj się z wykresem i przedstaw wnioski dotyczące zależności produkcji wybranych produktów do miejsca naszego kraju w rankingu.
RmqaYEgsgzf6I
Słownik
strzecha
strzecha
słomiane lub trzcinowe pokrycie dachu (sjp.pwn.pl)
siennik
siennik
duży worek wypchany słomą lub sianem służący jako materac (sjp.pwn.pl)
śruta
śruta
pasza dla zwierząt z rozdrobnionych ziaren zbóż i roślin strączkowych (sjp.pwn.pl)
makuchy
makuchy
pasza dla bydła i nierogacizny z wyciśniętych nasion roślin oleistych (sjp.pwn.pl)