Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Poszczególne rodzaje atomów pierwiastków chemicznych i cząsteczek substancji chemicznych łączą się ze sobą na różne sposoby: albo poprzez wiązania chemiczne (kowalencyjne, kowalencyjne spolaryzowane i jonowe), albo przez oddziaływania międzycząsteczkowe (wiązania wodorowe, siły van der Waalsa, oddziaływania hydrofobowe).

Każde połączenie między atomami ma określoną siłę, której miarą jest ilość energii potrzebna do jego zerwania. Oddziaływania silne to wiązania chemiczne, które łączą atomy w cząsteczki. Oddziaływania słabe polegają na przyciąganiu bądź odpychaniu atomów – wolnych lub w cząsteczkach.

bg‑azure

Wiązania chemiczne

Wiązanie kowalencyjne niespolaryzowane

Jest to silne wiązanie, które powstaje przez uwspólnienie elektronów walencyjnych, czyli znajdujących się na najbardziej zewnętrznej powłoce elektronowej (elektrony są współdzielone przez atomy tworzące wiązanie). Rozmieszczenie wspólnych elektronów jest równomierne, ponieważ jądra atomów przyciągają je z równą siłą. Szkielet związków organicznych: cukrówcukrycukrów, lipidówlipidylipidówbiałekbiałkabiałek tworzą łańcuchy węglowe, w których atomy węgla są połączone wiązaniami kowalencyjnymi. Połączone ze sobą cząsteczki organiczne tworzą kowalencyjne wiązania glikozydowe (między cząsteczkami cukrów), estrowe (w cząsteczkach lipidów) czy peptydowe (między aminokwasamiaminokwasyaminokwasami tworzącymi łańcuch peptydowy).

Ruviy38H76LK3
Powstawanie wiązania kowalencyjnego niespolaryzowanego na przykładzie cząsteczki chloru.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wiązanie kowalencyjne spolaryzowane

Między atomami, które różnią się elektroujemnością (zdolnością do przyciągania elektronów), może powstać wiązanie kowalencyjne spolaryzowane. W wiązaniu tym wspólna para elektronów jest przesunięta w stronę atomu o większej elektroujemności. Powstała cząsteczka jest dipolem, co oznacza, że ma dwa bieguny. Atom, który silniej przyciąga elektrony, stanowi biegun ujemny cząsteczki, a ten, który przyciąga słabiej – dodatni. Polarność lub jej brak warunkuje właściwości biologiczne związku. Przykładami cząsteczek polarnych zawierających wiązania kowalencyjne spolaryzowane są: HCl, NHIndeks dolny 3, HIndeks dolny 2O.

RzOiplpxho4VT
Wiązania kowalencyjne spolaryzowane w cząsteczce wody.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wiązanie jonowe

Wiązanie jonowe powstaje, gdy w celu osiągnięcia przez atomy odpowiedniej liczby elektronów na ostatniej powłoce przyciągają się jony o różnych ładunkach (plus i minus), a następnie oddają lub przyjmują elektrony. Jon o przewadze protonów nazywamy kationem, a o przewadze elektronów – anionem. Wiązania jonowe biorą udział m.in. w tworzeniu trzeciorzędowej struktury białek i formowaniu chromosomów, nadają kształt komórce oraz uczestniczą w przewodnictwie nerwowym i reakcjach katalitycznych.

RciYXbUitPJN8
Powstawanie wiązania jonowego na przykładzie chlorku sodu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Oddziaływania międzycząsteczkowe

Wiązanie wodorowe

Wiązanie wodorowe to rodzaj oddziaływania elektrostatycznego między atomem wodoru, mającym dodatni ładunek cząsteczkowy, i atomem elektroujemnym zawierającym wolne pary elektronowe, np. tlenem lub azotem. Przykładem są wiązania wodorowe między cząsteczkami wody. Pojedyncze wiązanie wodorowe jest oddziaływaniem słabym, ale duża ich liczba sprawia, że stają się one trudniejsze do zerwania (np. w cząsteczce celulozy) i stabilizują struktury wielu związków, np. kwasów nukleinowych czy drugo- i trzeciorzędową strukturę białek. Rozerwanie wiązań wodorowych w cząsteczce białka oznacza jego denaturację.

R1Nq8JeIFfvti
Grafika przedstawia wiązania wodorowe pomiędzy kilkami cząsteczkami wody. Grecką literą sigma oznaczono ładunek przy każdej z cząsteczek. Centralnie usytuowana cząsteczka połączona jest z czterema innymi. Pomiędzy wodorami cząsteczki centralnej o ładunku dodatnim, a tlenami dwóch innych cząsteczek o ładunku ujemnym występują wiązania wodorowe. Atom tlenu centralnej cząsteczki o ujemnym ładunku połączony jest z wodorem cząsteczek wody po lewej stronie. Ich ładunek jest dodani. Również te wiązania są wodorowe.
Wiązania wodorowe między cząsteczkami wody. Grecką literą σ (sigma) oznacza się ładunek cząsteczkowy.
Źródło: Haritz Perez, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
RUSMR6gOeyZpq
W cząsteczce DNA występują wiązania wodorowe (oznaczone kropkami) między parami zasad azotowych dwóch łańcuchów polinukleotydowych: między adeniną i tyminą – podwójne, między guaniną i cytozyną – potrójne. Między cukrem jednego nukleotydu a resztą fosforanową(V) kolejnego występuje kowalencyjne wiązanie fosfodiestrowe.
Źródło: Marek M, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Siły van der Waalsa

Siły van der Waalsa to bardzo słabe oddziaływania występujące między cząsteczkami pozbawionymi ładunku (obojętnymi). Ruch elektronów w atomach sprawia, że mogą się pojawić lokalne obszary z dodatnim i ujemnym ładunkiem (chwilowe dipole). Siły van der Waalsa polegają na przyciąganiu się chwilowych dipoli położonych blisko siebie. Mają znaczenie w dużych cząsteczkach, gdyż ich łączna siła wpływa na kształtowanie struktury np. białek.

R1VHGEeknHaTY
Gekony na palcach między płatkami skóry mają włoski, które oddziałują z podłożem poprzez siły van der Waalsa. Umożliwia to tym gadom chodzenie np. po pionowej szybie lub suficie. Mimo że są to słabe oddziaływania, dzięki ogromnej liczbie włosków są w stanie utrzymać ciężar ciała gekona.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Oddziaływania hydrofobowe

Oddziaływania te powstają wtedy, gdy w środowisku wodnym znajdują się cząsteczki, które zawierają niespolaryzowane wiązania kowalencyjne. Należą do nich np. tłuszcze, które ustawiają się tak, by ich kontakt z wodą był jak najmniejszy: tworzą warstwę lub micelę. Oddziaływania hydrofobowe mają znaczenie przy formowaniu błon biologicznych (fosfolipidowych) oraz powstawaniu struktury trzecio- i czwartorzędowej, fałdowaniu i stabilności białek.

RyM72Tc80BXq8
Grafika przedstawia fragment struktury trzeciorzędowej białka (łańcucha polipeptydowego) wraz z wiązaniami odpowiadającymi za jej powstanie i stabilizację. Są to: 1. Wiązanie wodorowe 2. Wiązanie kowalencyjne (mostek dwusiarczkowy) 3. Oddziaływanie hydrofobowe pomiędzy parą niepolarnych łańcuchów bocznych aminokwasów 4. Wiązanie jonowe
Ilustracja przedstawia fragment struktury trzeciorzędowej białka wraz z wiązaniami i oddziaływaniami, które odpowiadają za jej powstanie i stabilizację.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Grupy funkcyjne związków organicznych i ich znaczenie

Grupa funkcyjna to część cząsteczki związku organicznego decydująca o jej właściwościach chemicznych, a tym samym funkcji biologicznej. W jednej cząsteczce mogą występować: jedna grupa funkcyjna, kilka takich samych grup lub kilka różnych.

Grupa funkcyjna

Wzór chemiczny

Wzór strukturalny
(R = różne podstawniki)

Przykładowe związki
zawierające grupę funkcyjną

Przykładowe znaczenie chemiczne
grupy funkcyjnej

Przykładowe znaczenie biologiczne
grupy funkcyjnej

hydroksylowa

–OH

R1BaDV12UsoaD
Źródło: Hbf878, Wikimedia Commons, domena publiczna.

– alkohole, np. glicerol
– cukry, np. glukoza

- związana z metalami tworzy zasady

– cząsteczki ją zawierające są dobrze rozpuszczalne w wodzie

– udział w przemianach metabolicznych

sulfhydrylowa
(tiolowa)

–SH

RQNyCRH5fQ7G0
Źródło: Hbf878, Wikimedia Commons, domena publiczna.

– niektóre aminokwasy,
np. cysteina
– koenzym A (CoA)
– tiole

– pomiędzy resztami tiolowymi powstają wiązania dwusiarczkowe w
białkach

– stabilizacja struktury trzeciorzędowej białek

ketonowa

=C=O

R3o92NvLxkP2z
Źródło: Alberrosidus, Wikimedia Commons, domena publiczna.

– aceton
– ketozy, np. fruktoza

– odmiana grupy karbonylowej

– ulega reakcjom redoks, mniej reaktywna od grupy aldehydowej

– dobre rozpuszczalniki

– produkty pośrednie metabolizmu

aldehydowa

–CHO

R1Fl4tG7hjeUa
Źródło: Ben Mills, Wikimedia Commons, domena publiczna.

– aldozy, np. deoksyryboza

– aldehydy, np. mrówkowy

– odmiana grupy karbonylowej

– utlenia się do grupy karboksylowej, redukuje się do grupy hydroksylowej

– właściwości bakteriobójcze

– występują w cząsteczkach rybozy i deoksyrybozy, które stanowią element strukturalny RNA i DNA

– związki zapachowe

karboksylowa

–COOH (niezjonizowana)

–COOIndeks górny - (zjonizowana)

RM4HnbUCUF6ul
Źródło: De.Nobelium, Wikimedia Commons, domena publiczna.
Rw5SPqoxgpVAw
Źródło: Hbf878, Wikimedia Commons, domena publiczna.

– kwasy karboksylowe,
np. mlekowy, benzoesowy

– jedna z dwóch grup funkcyjnych wszystkich aminokwasów

– nadaje cząsteczce charakter kwasowy ze względu na łatwość oddzielania się jonu wodorowego (HIndeks górny +)

– reaguje z grupą aminową, tworząc wiązanie amidowe (w białkach nazywane peptydowym)

– budują białka

aminowa
(o różnej rzędowości)

–NHIndeks dolny 2 (niezjonizowana)

–NHIndeks dolny 3Indeks górny − (zjonizowana)

RPwnJDoI7YR6n
Źródło: Benjah-bmm27, Wikimedia Commons, domena publiczna.

– zasady azotowe, np. cytozyna
– jedna z dwóch grup funkcyjnych wszystkich aminokwasów

– nadaje właściwości zasadowe

– reaguje z grupą –COOH, tworząc wiązanie amidowe (w białkach nazywane peptydowym)

– budują białka

Dla zainteresowanych

Przeczytaj więcej na temat klasyfikacji związków organicznych i grup funkcyjnych w e‑materiałach pt. Klasyfikujemy związki organiczneDpnygb3w7Klasyfikujemy związki organiczne oraz Jakie grupy funkcyjne występują w związkach organicznych i jak na tej podstawie sklasyfikować związki organiczne?PwjkaVGxbJakie grupy funkcyjne występują w związkach organicznych i jak na tej podstawie sklasyfikować związki organiczne?

Słownik

aminokwasy
aminokwasy

związki organiczne, które mają w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową i co najmniej jedną grupę aminową

białka
białka

związki wielkocząsteczkowe zbudowane z reszt aminokwasowych, połączonych wiązaniem peptydowym

cukry
cukry

węglowodany; polihydroksylowe aldehydy (aldozy) lub ketony (ketozy), o wzorze sumarycznym (CHIndeks dolny 2O)Indeks dolny n, oraz ich pochodne

hydroliza
hydroliza

(gr. hydro – woda, lysa – rozpad na cząstki); rozkład substancji przy udziale wody jako substratu reakcji

jon
jon

(gr. ion – idący); atom lub grupa atomów obdarzonych ładunkiem elektrycznym; mających zdolność do wzajemnego przyciągania (ładunki różnoimienne) lub odpychania (ładunki jednoimienne) cząstek

lipidy
lipidy

tłuszczowce; liczna grupa związków organicznych o różnorodnym składzie i budowie, których cząsteczki zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe

micela
micela

(łac. mica – okruszyna); zorientowany zespół cząsteczek lub jonów w roztworze; najczęściej ma kulisty kształt