bg‑turquoise

Co łączy, a co różni alkohole i fenole?

bg

AlkoholealkoholeAlkoholefenolefenolefenole należą do hydroksylowych pochodnych węglowodorów. Ich cechą wspólną jest występowanie w cząsteczce grupy hydroksylowej (grupy wodorotlenowej) OH. W cząsteczkach alkoholi grupa ta łączy się z tetraedrycznym atomem węgla (o hybrydyzacji orbitali walencyjnych sp3), natomiast w cząsteczkach fenoli – z trygonalnym atomem węgla pierścienia aromatycznego (o hybrydyzacji orbitali walencyjnych sp2).

bg‑turquoise

Właściwości fizyczne

bg

Wraz ze wzrostem długości łańcucha węglowodorowego alkoholu, maleje jego lotność oraz rozpuszczalność w wodzie. Im dłuższy łańcuch węglowodorowy, tym większa masa alkoholu, a tym samym potrzebne jest więcej energii, aby zmienić stan skupienia. Ponadto, im więcej atomów węgla posiada alkohol, tym mniejszy jest efekt obecności tlenu, co prowadzi do osłabienia wiązania w OH.

Fenole stosunkowo łatwo ulegają reakcji substytucji elektrofilowej, której produkty odznaczają się odmiennymi właściwościami. Przykładowo 2-metylofenol charakteryzuje się mniejszą rozpuszczalnością w wodzie niż fenol, a 2,4,6-trinitrofenol to związek występujący w postaci żółtych kryształów, w odróżnieniu od przezroczystych kryształów fenolu.

Właściwości fizyczne alkoholi zmieniają się wraz z ilością atomów węgla w cząsteczce. Im większa ich liczba w łańcuchu, tym większa masa molowa, a tym samym mniej lotny homolog, co prowadzi do konieczności dostarczenia większej energii, np. w celu doprowadzenia odpowiedniego alkoholu o dłuższym łańcuchu do wrzenia. Ponadto wraz z większą liczbą atomów węgla w łańcuchu zmniejsza się hydrofilowość rozpatrywanej cząsteczki – a zatem obniża się rozpuszczalność w rozpuszczalnikach polarnych. Wpływ na ich właściwości fizyczne ma również rozgałęzienie łańcucha węglowodorowego. Cząsteczki o liniowo połączonych atomach węgla w łańcuchu będą wymagały do dostarczenia większej energii w celu doprowadzenia ich do temperatury wrzenia. Przykładowo czterowęglowy alkohol tert-butylowy (2-metylopropan-2-ol: Tw=81-83°C pod ciśnieniem 1013 hPa) posiada mniejszą temperaturę wrzenia niż jego izomer alkohol n-butylowy (butan-1-ol: Tw=116-118°C pod ciśnieniem 1013 hPa). W przypadku fenoli właściwości fizyczne zmieniają się wraz z rodzajem występujących w pierścieniu aromatycznym podstawników i z tego względu mogą być bardzo zróżnicowane. Poniżej przedstawiono porównanie tych właściwości na przykładzie typowych przedstawicieli obu grup, czyli etanolufenolu.

RHdzE5qHAk4rs
Porównanie właściwości fizycznych etanolu i fenolu Ciekły stan skupienia Bezbarwny Charakterystyczny zapach Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnej i gorącej wodzie praktycznie w każdym stosunku Bardzo dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych takich jak: eter, aceton, chloroform, benzen Występujące wiązania wodorowe powodują silną asocjację cząsteczek w roztworach, a także zjawisko kontrakcji objętości Temperatura topnienia – -114°C Temperatura wrzenia – 78°C Stały stan skupienia (budowa krystaliczna) Barwa biało-różowa Zapach charakterystyczny, nieprzyjemny Bardzo dobrze rozpuszczalny w gorącej wodzie Bardzo słabo rozpuszczalny w zimnej wodzie Bardzo dobrze rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych takich jak: etanol, glicerol, chlorek metylenu Temperatura topnienia – 42°C Temperatura wrzenia – 181,7°C
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Występowanie grupy hydroksylowej w cząsteczkach alkoholi i fenoli nie powoduje ich podobieństwa we właściwościach fizycznych. Alkohole i fenole wykazują duże różnice pod kątem charakterystyki fizycznej, ze względu na różną budowę. Alkohole to pochodne węglowodorów alifatycznych, a fenole – pochodne węglowodorów aromatycznych. Należą więc one do grup o odmiennych właściwościach fizykochemicznych.

bg‑turquoise

Właściwości chemiczne

1

Alkohole

Fenole

Wzory podstawowe

ROH

ArOH

Dysocjacja elektrolityczna

brak dysocjacji

RSPOv8wFTMg2z
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

tak

RTIjB8ZC50C1X
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Odczyn wodnego roztworu

Alkohole nie ulegają dysocjacji elektrolitycznej pod wpływem wody – odczyn ich wodnego roztworu jest więc obojętny.

Fenole to słabe kwasy, które ulegają dysocjacji elektrolitycznej pod wpływem wody. Odczyn ich wodnych roztworów jest kwasowy.

Przewodnictwo wodnego roztworu

brak, ze względu na brak jonów

tak, ze względu na występowanie jonów w roztworze

Reakcja z metalem aktywnym

tak, powstają alkoholany:

RQoigkvXT8uUn
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

tak, powstają fenolany:

R1SHzvzJZ64Y1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Warto zaznaczyć, że w zarówno alkoholany, jak i fenolany charakteryzują się nowym wiązaniem jonowym pomiędzy atomami tlenu oraz metalu aktywnego. W wyniku reakcji wydziela się bezbarwny gaz – wodór.

Alkohole mają właściwości kwasowe, ale na tyle słabe, że można je wykazać jedynie w reakcji z metalami aktywnymi, ponieważ tylko te wypierają wodór z alkoholu tworząc alkoholany. Alkohole więc nie reagują z zasadami, jak choćby NaOH lub KOH. Fenole jako słabe kwasy reagują z wodnymi roztworami mocnych zasad tworząc fenolany.

W roztworach alkoholany i fenolany ulegają hydrolizie anionowej (zasadowej), co oznacza, że ich wodne roztwory mają odczyn zasadowy.

R1Ihkqn2ry4Yf
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RKjS0NqDNkWrb
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcja z mocną zasadą

nie

R5BqiERTdcCUD
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

tak

R89zOrY63HDbU
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Charakter chemiczny

właściwości obojętne

właściwości kwasowe – reagują z metalami aktywnymi, jak i zasadami

Reakcja utleniania

tak – produkty zależą od rodzaju alkoholu i utleniacza:

R1EDUVkSYKHG2
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

tak – produkty zależą od rodzaju fenolu i utleniacza:

R1X7BJxjXPmec
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcja estryfikacji

tak

R7M8PPIIH16cc
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

tak

Rj5NkGHd4DA9n
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcje z kwasem azotowymV

tak – reakcja estryfikacji:

RRzrHm3tNrOTt
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

tak – nitrowanie pierścienia aromatycznego:

Ru3hL7p4gfjiL
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcja z chlorkiem żelazaIII

nie

tak, jest to reakcja charakterystyczna na wykrycie ugrupowań fenolowych; w wyniku reakcji otrzymuje się klarowny, fioletowy roztwór:

RUYi069kaUNiZ
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑turquoise

Zastosowanie

bg
R1IQbMOPW1Omq
Porównanie zastosowania alkoholi i fenoli Alkohole
  • Przemysł farmaceutyczny (produkcja leków, wyciągów ziołowych, syropów).
  • Przemysł kosmetyczny (baza dla wielu kosmetyków, na przykład kremy do rąk, płyny po goleniu, perfumy, wody toaletowe, płyny do płukania jamy ustnej itp.).
  • Przemysł spożywczy (napoje alkoholowe, substancje słodzące, na przykład sorbitol).
  • Przemysł chemiczny (rozpuszczalniki, środki odkażające, płyny do chłodnic, farby, lakiery).
  • Przemysł paliwowy (denaturat w kuchenkach turystycznych).
  • Fenole
    • Przemysł farmaceutyczny (produkcja leków – aspiryna, środki bakteriobójcze; środki wykrztuśne w syropach).
    • Przemysł chemiczny (żywice fenolowo-formaldehydowe (tworzywa sztuczne), detergenty, herbicydy, barwniki).

    Słownik

    alkohole
    alkohole

    (arab. al‑kuhl „delikatny proszek”) związki organiczne, pochodne węglowodorów, których cząsteczki zawierają grupę hydroksylową OH zamiast atomu wodoru związanego w związku macierzystym z atomem węgla grupy alkilowej lub cykloalkilowej

    fenole
    fenole

    związki organiczne, mono-, di- i polihydroksylowe pochodne benzenu oraz alkilobenzenów, których cząsteczki zawierają grupy hydroksylowe (OH) związane z atomem węgla pierścienia benzenowego

    kontrakcja objętości
    kontrakcja objętości

    zmiana objętości przy mieszaniu niektórych rozpuszczających się wzajemnie cieczy, na przykład wody i etanolu; kontrakcję objętości uwzględnia się w przemyśle spirytusowym w procesach technologicznych oraz przy obliczaniu wydajności produkcji; przy dodawaniu 50 dm3 wody do 50 dm3 etanolu (spirytusu) powstaje nie 100, lecz 96,3 dm3 roztworu; wynika z licznych wiązań wodorowych, które asocjują cząsteczki wody i alkoholu

    Bibliografia

    Dudek‑Różycki K., Płotek  M., Wichur T., Węglowodory. Repetytorium i zadania, Kraków 2020.

    Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Kompendium terminologii oraz nazewnictwa związków organicznych. Poradnik dla nauczycieli i uczniów, Kraków 2020.