Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Gleba to element ekosystemówekosystemekosystemów lądowych, uczestniczący w odżywianiu mineralnym roślin. Składa się z dwóch części: nieorganicznej i organicznej. Część nieorganiczna gleby składa się z produktów fizycznego i chemicznego rozpadu skał macierzystych, w wyniku którego tworzą się mineralne cząstki glebowe. Część organiczna gleby składa się ze szczątków roślinnych i zwierzęcych oraz humusu glebowegohumus glebowyhumusu glebowego. Składniki mineralne i organiczne gleby tworzą kompleksy sorpcyjne, które w odpowiednich warunkach są dostarczane do korzeni roślin.

bg‑cyan

Edafon – organizmy glebowe

Edafon to grupa organizmów występujących w powierzchniowych warstwach gleby. Zalicza się do nich: bakterie, protisty, grzyby, nicienie, pierścienice, wije, pajęczaki i larwy owadów. Organizmy glebowe uczestniczą w procesach glebotwórczych, odpowiadając za właściwości fizyczne i chemiczne gleby oraz żyzność.

bg‑cyan

Znaczenie bakterii glebowych

Bakterie stanowią najliczniejszą grupę organizmów glebowych – szacuje się, że 1 gram świeżej gleby zawiera ok. miliarda komórek bakterii. Organizmy te prowadzą procesy humifikacjihumifikacjahumifikacjimineralizacjimineralizacjamineralizacji martwej materii organicznej, w wyniku których dochodzi do uwolnienia pierwiastków mineralnych dotychczas wbudowanych w związki organiczne. Część pierwiastków mineralnych przy udziale bakterii glebowych zostaje przekształcona do form przyswajalnych, które mogą być pobierane i wykorzystywane do budowy związków chemicznych i struktur własnych organizmu roślinnego. Procesy rozkładu przeprowadzane przez bakterie przyczyniają się do oczyszczania gleb z jonów metali ciężkich i pestycydówpestycydypestycydów, co poprawia właściwości gleby i wspomaga efektywne pobieranie pierwiastków mineralnych niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin. Ponadto część bakterii glebowych wchodzi w związki mutualistycznemutualizmmutualistyczne z korzeniami roślin – zależność taką nazywa się bakterioryzą.

R7COdrKSOlGy11
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: N/A, domena publiczna.
bg‑cyan

Udział bakterii glebowych w udostępnianiu roślinom pierwiastków mineralnych

Bakterie glebowe rozkładają martwą materię organicznąmartwa materia organicznamartwą materię organiczną, dzięki czemu uwalniają do gleby pierwiastki mineralne niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Podczas procesów humifikacji i mineralizacji do gleby wydzielane są również znaczne ilości kwasów, które rozkładają związki mineralne budujące część nieorganiczną gleby. Przyjmuje się, że procesy metaboliczne bakterii glebowych mają największe znaczenie dla obiegu azotu, siarki i fosforu w przyrodzie.

bg‑cyan

Przemiany azotu w glebie

Rośliny przyswajają azot w formie jonów: amonowych – NH4+, azotanowych(V)
– NOIndeks dolny 3Indeks górny −  Indeks górny koniecoraz w bardzo niewielkiej ilości jonów azotanowych(III) – NOIndeks dolny 2Indeks górny -. Pierwiastek ten występuje w glebie w postaci jonów, pochodzących z wietrzenia skał macierzystych lub będących produktem działania bakterii glebowych, oraz w powietrzu, gdzie ma postać cząsteczkową – NIndeks dolny 2.

Bakterie azotowe przeprowadzają mineralizację związków organicznych do prostych związków nieorganicznych. Jednym z produktów rozkładu jest amoniak – NHIndeks dolny 3, który rozpuszcza się w roztworze glebowym i przybiera postać jonów amonowych – NH4+. Proces rozkładu szczątków organizmów roślinnych i zwierzęcych, w wyniku którego dochodzi do uwolnienia azotu w formie amoniaku lub jonów amonowych, nazywa się amonifikacją. Część tych jonów amonowych jest pobierana przez rośliny, jednak znacznie większa część ulega nitryfikacji, czyli utlenieniu do azotanów(III) i azotanów(V).

RoXqsEVFY0X5T
Ilustracja interaktywna przedstawia dwa zdjęcia. Na pierwszym z nich są owalne bakterie w kolorze czarnym. Występują w skupisku lub pojedynczo. Na drugim zdjęciu jest bakteria w podłużnym nerkowatym kształcie. Opis. 1. Bakterie z rodzaju Nitrosomonas przeprowadzają nitryfikację jonów amonowych do jonów azotanowych(III) zgodnie z równaniem:
2 NH4+ + 3 O2 → 2 NO2 + 4 H+ + 2 H2O
, 2. Bakterie z rodzaju Nitrobacter przeprowadzają nitryfikację jonów azotanowych(III) do jonów azotanowych(V) zgodnie z równaniem:
2 NO2 + O2 → 2 NO3
Źródło: Asw-hamburg, Professor William Hickey, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.0.

Azotany mogą być następnie rozkładane do azotu cząsteczkowego przez bakterie denitryfikacyjne (m. in. z rodzaju Pseudomonas) w trakcie oddychania beztlenowego.

Bakterie azotowe natomiast są zdolne do wiązania azotu cząsteczkowego i jego redukcji do amoniaku. Proces ten przeprowadzają wolno żyjące bakterie tlenowebakterie tlenowebakterie tlenowe z rodzaju Azotobacter, bakterie beztlenowebakterie beztlenowebakterie beztlenowe z rodzaju Clostridium oraz bakterie symbiotycznebakterie symbiotycznebakterie symbiotyczne z rodzaju Rhizobium. Do bakterii azotowych należą również niektóre sinice, które przeprowadzają asymilację azotu w wyspecjalizowanych komórkach. Komórki te nie przeprowadzają fotosyntezy, dzięki czemu nie powstaje w nich tlen, który uniemożliwiałby działanie nitrogenazynitrogenazanitrogenazy.

REaYnQMATAwW9
Bakterie z rodzaju Rhizobium wchodzą w zależność symbiotyczną (mutualistyczną) zroślinami motylkowymi, które na powierzchni korzeni tworzą brodawki korzeniowe. Wewnątrzbrodawek korzeniowych panują warunki beztlenowe, odpowiednie dla aktywności nitrogenazy – enzymu, który katalizuje reakcję redukcji azotu cząsteczkowego do amoniaku. Część wyprodukowanego amoniaku bakterie zużywają na własne potrzeby metaboliczne, a część przekazują roślinom, które w zamian dostarczają heterotroficznym komórkom bakterii węglowodany powstałe w czasie fotosyntezy.
Źródło: Ninjatacoshell, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑cyan

Przemiany siarki w glebie

Rośliny przyswajają siarkę w formie jonów siarczanowych(VI) – SOIndeks dolny 4Indeks górny 2−. Pierwiastek ten występuje w glebie, gdzie wchodzi w skład związków organicznych tworzących martwą materię.

Bakterie siarkowe przeprowadzają mineralizację związków organicznych do prostych związków nieorganicznych. Jednym z produktów rozkładu jest siarkowodór – HIndeks dolny 2S. Bakterie siarkowe utleniają siarkowodór do siarki pierwiastkowej lub do kwasu siarkowego(VI), dzięki czemu toksyczny związek zostaje usunięty ze środowiska i jednocześnie na skutek dysocjacji kwasu w roztworze glebowym możliwe jest powstanie jonów siarczanowych(VI), dostępnych dla roślin.

R13FylH9vnkBM
Ilustracja interaktywna przedstawia dwa zdjęcia. Na pierwszym z nich są bakterie o podłużnym, nitkowatym kształcie. Na drugim zdjęciu są bakterie tworzące nitki rozchodzące się promieniście. Opis. 1. Bakterie z rodzaju Beggiatoa utleniają siarkowodór do siarki pierwiastkowej zgodnie z równaniem:
2 HIndeks dolny 2S + OIndeks dolny 2 → 2 HIndeks dolny 2O + 2 S
, 2. Bakterie z rodzaju Thiothrix utleniają siarkę pierwiastkową do kwasu siarkowego(VI) zgodnie z równaniem:
2 S + 2 HIndeks dolny 2O + 3 OIndeks dolny 2 → 2 HIndeks dolny 2SOIndeks dolny 4
Źródło: Brittany.n.king, Tashiror, MicrobeWiki, tylko do użytku edukacyjnego.
bg‑cyan

Przemiany fosforu w glebie

Rośliny przyswajają fosfor w formie jonów wodorofosforanowych – HPO42-. Pierwiastek ten występuje w glebie, gdzie wchodzi w skład: związków organicznych tworzących martwą materię oraz związków nieorganicznych budujących skałę macierzystą i nierozpuszczalne w wodzie sole fosforanowe.

Bakterie fosforowe wydzielają do gleby enzymy – fosfatazy i fitazy, które przeprowadzają hydrolizę i mineralizację związków organicznych. Aktywność enzymatyczna bakterii prowadzi do przekształcenia fosforu organicznego w fosfor nieorganiczny, który w formie jonowej jest przyswajalny dla roślin. Ponadto bakterie fosforowe wydzielają do gleby różnego rodzaju kwasy, będące produktami przemian metabolicznych. Obecność kwasów obniża pH roztworu glebowego i prowadzi do rozpuszczenia trudno dostępnych form fosforu nieorganicznego – soli fosforanowych, które zostają przekształcone do form przyswajalnych przez rośliny.

R1as9CwLkA9v0
Ilustracja interaktywna przedstawia dwa zdjęcia mikroskopowe. Na pierwszym z nich są bakterie w kształcie laseczek. Są one ze sobą połączone. Tworzą skupiska. Wybarwione są na brązowo. Na zdjęciu numer dwa jest skupisko zielonych laseczek. Opis. 1. Bakterie Bacillus megaterium wydzielają do otoczenia kwasy organiczne – kwas jabłkowy, który uwalnia mniejsze ilości jonów fosforanowych w porównaniu z działaniem kwasów nieorganicznych., 2. Bakterie z rodzaju Acidithiobacillus wydzielają do otoczenia kwasy nieorganiczne – kwas siarkowy, który uwalnia znacznie większe ilości jonów fosforanowych niż działanie kwasów organicznych.
Źródło: Mknorris2301, Osmoregulator, Wikimedia Commons, MicrobeWiki, tylko do użytku edukacyjnego.

Słownik

bakterie beztlenowe
bakterie beztlenowe

organizmy żyjące w środowisku beztlenowym lub w obecności znikomych ilości tlenu, korzystające z energii uwolnionej w procesach beztlenowego oddychania wewnątrzkomórkowego lub na drodze fermentacji

bakterie symbiotyczne
bakterie symbiotyczne

organizmy wchodzące w zależności mutualistyczne (symbiotyczne) z innymi organizmami, np. bakterie brodawkowe (korzenie roślin motylkowych) lub bakterie jelitowe (przewód pokarmowy zwierząt)

bakterie tlenowe
bakterie tlenowe

organizmy żyjące w środowisku zawierającym tlen atmosferyczny i korzystające z energii uwalnianej w procesach tlenowego oddychania wewnątrzkomórkowego

ekosystem
ekosystem

(gr. oíkos – mieszkanie, gospodarstwo, środowisko; sýstēma – zestawienie, połączenie) złożony układ ekologiczny charakterystyczny dla określonego typu środowiska zasiedlonego przez właściwy mu zespół organizmów żywych; równowaga funkcjonowania tego układu oparta jest na szeregu czynników wynikających ze wzajemnego oddziaływania na siebie organizmów żywych (czynniki biotyczne) oraz z interakcji zachodzących między organizmami a fizykochemicznymi, nieożywionymi czynnikami środowiska (czynniki abiotyczne)

humifikacja
humifikacja

procesy rozkładu martwej materii organicznej, w wyniku której powstają organiczne związki humusowe o skomplikowanym składzie chemicznym współtworzące humus glebowy

humus glebowy
humus glebowy

inaczej próchnica glebowa; bezpostaciowe produkty humifikacji martwej materii organicznej decydujące o stopniu żyzności gleby

martwa materia organiczna
martwa materia organiczna

inaczej detrytus; szczątki obumarłych roślin i zwierząt oraz odchody w różnym stopniu rozdrobnienia, znajdujące się na powierzchni gleby i na dnie zbiorników wodnych

mineralizacja
mineralizacja

procesy rozkładu martwej materii organicznej do związków nieorganicznych, takich jak: CO2, H2O, NH3, H2S, zachodzące równocześnie z humifikacją

mutualizm
mutualizm

(łac. mutuus – wzajemny) oddziaływanie pomiędzy dwoma organizmami należącymi do różnych gatunków, z których oba odnoszą korzyści; wyróżnia się mutualizm: obligatoryjny (symbiozę) i fakultatywny (protokooperację)

nitrogenaza
nitrogenaza

enzym przeprowadzający asymilację azotu

pestycydy
pestycydy

syntetyczne lub naturalne substancje chemiczne służące do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, zwierząt, żywności, pomieszczeń mieszkalnych i użytkowych przed wpływem organizmów niepożądanych i szkodliwych