bg‑violet

Rozpuszczalność

RozpuszczalnośćrozpuszczalnośćRozpuszczalność to zdolność substancji do tworzenia z innymi substancjami roztworówroztwórroztworów jednorodnych. Można ją wyrazić jako stężenie roztworu nasyconegoroztwór nasyconyroztworu nasyconego lub jako ilość gramów substancji, zawartą w 100 g rozpuszczalnika. Co to oznacza? Ilość substancji, którą można rozpuścićrozpuszczanierozpuścić w danej ilości rozpuszczalnika, jest ograniczona i zależy od budowy chemicznej substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika oraz od warunków układu (temperatury i ciśnienia).

bg‑violet

Równowaga dynamiczna

roztworze nasyconymroztwór nasyconyroztworze nasyconym, w określonych warunkach ciśnienia i temperatury, ustala się pomiędzy nadmiarem nierozpuszczonej substancji a roztworem stan równowagi dynamicznej. Na poziomie makroskopowym nie obserwuje się już zmian, jednak na poziomie molekularnym przemiany biegną w obu kierunkach (rozpuszczanie i wytrącanie się osadu) ciągle z jednakową szybkością. Mając na uwadze przykład zawarty we wprowadzeniu, można to wyjaśnić w następujący sposób: kryształy sacharozy, dodane do herbaty w nadmiarze, ulegają niecałkowitemu rozpuszczeniu, wymieniając się częściowo z rozpuszczonymi kryształami sacharozy. Te z kolei ulegają częściowemu wytrąceniu. Zatem na powierzchni nierozpuszczonego kryształu cukru istnieje cały czas ruch – cząsteczki ulegają wymianie, ale ich liczba w roztworze pozostaje bez zmian.

bg‑violet

Roztwór nasycony i nienasycony

Podsumowując, roztworem nasyconymroztwór nasyconyroztworem nasyconym nazywamy roztwór, w którym nie można już rozpuścić więcej substancji, a jej nadmiar znajduje się w stanie równowagi dynamicznej z roztworem. Analogicznie, roztworem nienasyconymroztwór nienasyconyroztworem nienasyconym nazywamy taki, w którym można rozpuścićrozpuszczanierozpuścić dodatkową ilość danej substancji.

Ważne!

Miarą rozpuszczalności jest maks. ilość substancji chemicznej, która rozpuszcza się w 100 g rozpuszczalnika w danych warunkach (temperatury i ciśnienia) tak, aby otrzymać roztwór nasycony.

Poniższa tabela przedstawia rozpuszczalność wybranych substancji w 100 g wody i w temperaturze 25ºC.

Sól

Rozpuszczalność g100 g H2O

AgClO4

525

BaClO4

198,5

NaBr

48,6

NaNO3

47,6

NaCl

36,1

Na2CO3

22,5

CaCO3

1,53·10-4

Hg2Cl2

2,0·10-4

R1I0gNhgPCmdk1
Podział roztworów właściwych
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

rozpuszczanie
rozpuszczanie

proces fizyczny, w wyniku którego powstaje jednorodna mieszanina dwóch lub więcej składników, złożona z substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika – zwykle występującego w nadmiarze

roztwór
roztwór

oznacza jednorodną mieszaninę dwóch lub więcej substancji; najczęściej jeden ze składników tej mieszaniny występuje w większej ilości i wówczas nazywany jest rozpuszczalnikiem, czyli służy do rozpuszczenia innych składników (substancji rozpuszczonych)

rozpuszczalność
rozpuszczalność

zdolność substancji do tworzenia z innymi substancjami roztworów jednorodnych

roztwór nasycony
roztwór nasycony

roztwór, który zawiera maks. ilość substancji rozpuszczonej w danych warunkach (temperatury, ciśnienia), równą jej rozpuszczalności w tych warunkach

roztwór nienasycony
roztwór nienasycony

roztwór, w którym można rozpuść dodatkową ilość danej substancji

Bibliografia

Encyklopedia PWN

Bielański A., Podstawy Chemii nieorganicznej, t. 1‑2, Warszawa 2010.

Hejwowska S., Marcinkowski R., Równowagi i procesy jonowe, Gdynia 2005.