Zdjęcie przedstawiające przeźroczystą filiżankę z herbatą, w której zanurzona jest torebka herbaty. Filiżanka znajduje się na szklanym spodku na drewnianym blacie.
Stan równowagi dynamicznej w roztworze nasyconym
Filiżanka herbaty może służyć jako doskonały model przechodzenia roztworu nienasyconego w nasycony z każdą kolejną porcją cukru.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
Nie da się całkowicie rozpuścić dowolnej ilości cukru w herbacie. Zapewne wiesz z własnego doświadczenia, że w wodzie można rozpuścić tylko pewną ilości cukru (225 g sacharozy na 100 g wody w warunkach normalnych). Jeśli więc dodasz do filiżanki z herbatą kolejną łyżeczkę cukru, nie ulegnie ona rozpuszczeniu. Czy wiesz, jak nazywamy otrzymany roztwór?
Twoje cele
Zdefiniujesz pojęcie równowagi dynamicznej.
Porównasz roztwór nasycony z roztworem nienasyconym.
Przeprowadzisz obliczenia związane z rozpuszczalnością substancji.