RsKSFmPbtBOO4
Zdjęcie przedstawiające przeźroczystą filiżankę z herbatą, w której zanurzona jest torebka herbaty. Filiżanka znajduje się na szklanym spodku na drewnianym blacie.

Stan równowagi dynamicznej w roztworze nasyconym

Filiżanka herbaty może służyć jako doskonały model przechodzenia roztworu nienasyconego w nasycony z każdą kolejną porcją cukru.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Nie da się całkowicie rozpuścić dowolnej ilości cukru w herbacie. Zapewne wiesz z własnego doświadczenia, że w wodzie można rozpuścić tylko pewną ilości cukru (225 g sacharozy na 100 g wody w warunkach normalnych). Jeśli więc dodasz do filiżanki z herbatą kolejną łyżeczkę cukru, nie ulegnie ona rozpuszczeniu. Czy wiesz, jak nazywamy otrzymany roztwór?

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcie równowagi dynamicznej.

  • Porównasz roztwór nasycony z roztworem nienasyconym.

  • Przeprowadzisz obliczenia związane z rozpuszczalnością substancji.