Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑cyan

Witaminy

Witaminy są zróżnicowaną grupą drobnocząsteczkowych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość z nich nie jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, dlatego witaminy lub ich prekursory (prowitaminyprowitaminaprowitaminy) muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zarówno ich niedobór (hipowitaminozahipowitaminozahipowitaminoza), jak i nadmiar (hiperwitaminozahiperwitaminozahiperwitaminoza) jest szkodliwy dla zdrowia. Według podstawowej klasyfikacji witaminy dzieli się na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz w wodzie (B, C).

Pełniąc funkcję koenzymów, witaminy biorą udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w gospodarce mineralnej organizmu.

bg‑cyan

Enzym a koenzym

Enzymy to katalizatory, czyli substancje, które przyspieszają reakcje chemiczne zachodzące w komórkach. Są związkami organicznymi przeważnie należącymi do białek (choć również niektóre cząsteczki RNA mają właściwości katalityczne). Cechą charakterystyczną enzymów jest specyficzność w stosunku do substratu i typu katalizowanej reakcji.

RDYVWJqdChwQV1
S – substrat, S* – stan przejściowy, P – produkty końcowe, ES* – stan pośredni.

Enzymy obniżają energię aktywacji, dzięki czemu zwiększa się szybkość reakcji.
Źródło: Karol Głąb, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Część białkowa enzymu, określana jako apoenzymapoenzymapoenzym, do specyficznego wiązania się z substratem wymaga zazwyczaj obecności jednostek niebiałkowych, tzw. kofaktorówkofaktorkofaktorów (np. jonów nieorganicznych, koenzymówkoenzymkoenzymów). Aktywne katalitycznie białko połączone z kofaktorem nazywa się holoenzymemholoenzymholoenzymem.

R1Ej3HOzmSU6e1
Enzymy i koenzymy.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Niektóre kofaktory tworzą tzw. grupy prostetycznegrupa prostetycznagrupy prostetyczne. Są one silnie związane z białkiem poprzez wiązania kowalencyjne lub koordynacyjne i podczas reakcji enzymatycznej nie odłączają się od białka. Natomiast koenzymy są luźno związane z białkiem za pomocą wiązania niekowalencyjnego. Ich cechą charakterystyczną jest to, że podczas reakcji mogą się łączyć z różnymi cząsteczkami enzymu lub od nich odłączać. Koenzymami są m.in. witaminy.

bg‑cyan

Przykłady witamin jako koenzymów

bg‑gray2

Witamina B

Kompleks witamin B obejmuje witaminy: BIndeks dolny 1 (tiaminę), BIndeks dolny 2 (ryboflawinę), BIndeks dolny 3 (niacynę), BIndeks dolny 5 (kwas pantotenowy), BIndeks dolny 6 (pirydoksynę), BIndeks dolny 7 (biotynę), BIndeks dolny 9 i BIndeks dolny 11 (kwas foliowy – grupa związków chemicznych różnych form kwasu foliowego) oraz witaminę BIndeks dolny 12 (kobalaminę). Związki te są niezbędne w wielu procesach biochemicznych. Ich niedobór m.in. wywołuje podrażnienia skóry, zmniejsza odporność na stres i prowadzi do zaburzeń metabolizmu.

  • Tiamina (witamina BIndeks dolny 1) jest kofaktorem karboksylazy, uczestniczącej w przemianach węglowodanów do aldehydu octowego i dwutlenku węgla.

  • Ryboflawina (witamina BIndeks dolny 2) to prekursor dinukleotydu flawinoadeninowego (FAD) oraz mononukleotydu flawinowego (FMN), będących koenzymami oksydoreduktaz.

  • Niacyna (witamina BIndeks dolny 3) stanowi składnik formy utlenionej dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADIndeks górny +) i estru fosforanowego dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADPIndeks górny +), uczestniczących w metabolizmie węglowodanów, syntezie i modyfikacji cholesterolu oraz metabolizmie związków azotowych.

  • Kwas pantotenowy (witamina BIndeks dolny 5) jest składnikiem koenzymu A – nośnika grup acylowych podczas cyklu kwasu cytrynowego.

R6edyFYOHwsI51
Witamina B1 jako koenzym w oddychaniu komórkowym i powiązanych szlakach.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Witaminy BIndeks dolny 6, BIndeks dolny 7 i BIndeks dolny 9 są kofaktorami enzymów biorących udział w przemianach aminokwasów.

  • Witamina BIndeks dolny 6 uczestniczy w wydłużaniu łańcuchów kwasów tłuszczowych oraz produkcji hormonów (serotoniny, adrenaliny).

  • Witamina BIndeks dolny 7 bierze udział w syntezie tłuszczu i glikogenu.

  • Witamina BIndeks dolny 9, podobnie jak witamina BIndeks dolny 12, uczestniczy w metabolizmie kwasów nukleinowych.

RcGzJkrx1QRBj1
Witamina B6 jako koenzym w metabolizmie białek i aminokwasów.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray2

Witamina C

Witamina C (kwas askorbinowy) jest powszechnie kojarzona z dobroczynnym wpływem na odporność oraz aktywnością antyoksydacyjną.

Ciekawostka

W epoce wielkich odkryć geograficznych, na przełomie XVI i XVII w., niedobór witaminy C, prowadząc do choroby zwanej szkorbutem (gnilcem), stał się jedną z głównych przyczyn śmierci żeglarzy. Było to spowodowane ubogą dietą podczas długich rejsów. Do głównych objawów szkorbutu należą krwawienia z dziąseł, stawów oraz wypadanie zębów. W XVIII w. odkryto, że spożywanie soku z owoców cytrusowych może zapobiegać tej chorobie i ją leczyć.

Współczesna dieta jest bogata w witaminę C, dlatego dziś szkorbut występuje rzadko.

Kwas askorbinowy jest pochodną sacharydów. Wykazuje silne działanie redukujące, które umożliwia utrzymanie aktywności katalitycznej enzymów zawierających jony metali w centrum aktywnym. Witamina C uczestniczy przede wszystkim w syntezie kolagenu, jako kofaktor hydroksylazy prolinowej oraz hydroksylazy lizynowej. Dzięki obecności sąsiadujących ze sobą grup hydroksylowej i karbonylowej jest donorem wodoru lub elektronów wykorzystywanych podczas hydroksylacji prokolagenu w kolagen. Niedobór witaminy C często występuje u palaczy (dym tytoniowy ogranicza jej przyswajanie), u których w konsekwencji pojawiają się zmarszczki mimiczne. Nie jest natomiast znany toksyczny wpływ zbyt dużej podaży witaminy C. W przypadku przyjęcia nadmiernych ilości tej substancji organizm zaprzestaje jej wchłaniania z układu pokarmowego i wydala ją z moczem w postaci kwasu moczowego i szczawianów. Z tego względu prowadzi się badania wpływu dużych dawek witaminy C na ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej.

Ciekawostka

Kwas askorbinowy syntetyzowany jest u większości kręgowców. Wyjątkiem są: naczelne, kawia domowa (potocznie świnka morska), pstrąg, łosoś i niektóre rasy psów (np. dalmatyńczyk), które pobierają witaminę C z pożywieniem.

bg‑gray2

Witamina K

R1TyT3bjhgya2
Działanie witaminy K w mineralizacji tkanki kostnej i zapobieganiu kalcyfikacji naczyń.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Witamina K dostarczana jest do organizmu z produktami sojowymi oraz pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział m.in. w syntezie białek kości (np. osteokalcyny – białka transportującego do kości jony wapnia: CaIndeks górny 2+) oraz czynników krzepnięcia krwi (II, VII, IX i X).  Rola tego związku polega na potranslacyjnej obróbce białek. Witamina K jest m.in. kofaktorem dla enzymu gamma‑karboksylazy, katalizującego reakcję karboksylacji kwasu glutaminowego do kwasu gamma‑karboksyglutaminowego. Proces ten jest niezbędny do syntetyzowania czynników krzepnięcia krwi, a następnie przekształcenia protrombiny (czynnika II) w trombinę. Z kolei trombina umożliwia powstanie fibryny − białka tworzącego rusztowanie skrzepu i dzięki temu tamującego krwotoki. Ponadto witamina K zmniejsza ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych poprzez udział w karboksylacji tzw. białka MGP, co umożliwia jego wiązanie się z jonami CaIndeks górny 2+. Zapobiega to odkładaniu się wapnia i fosforu w ścianie naczyń krwionośnych, a w rezultacie pozwala zachować ich prawidłową średnicę.

Słownik

apoenzym
apoenzym

białkowa część enzymu

białko MGP
białko MGP

(ang. matrix Gla protein) białko Gla macierzy kostnej; wiąże wapń i uczestniczy w kontroli mineralizacji kości

grupa prostetyczna
grupa prostetyczna

rodzaj kofaktora; silnie związana z enzymem jednostka niebiałkowa

hiperwitaminoza
hiperwitaminoza

zespół objawów wywołany nadmiarem witamin, przede wszystkim tych, które mogą być magazynowane w organizmie (A, D, E, K)

hipowitaminoza
hipowitaminoza

zespół objawów wywołanych zbyt małą ilością jednej lub kilku witamin; hipowitaminoza powstaje na skutek niedoboru witamin w diecie lub w wyniku upośledzenia wchłaniania witamin z pożywienia, działania leków albo niezaspokojonego zwiększonego zapotrzebowania w przebiegu ciąży lub chorób

holoenzym
holoenzym

w pełni aktywny enzym, składający się z apoenzymu i kofaktora

koenzym
koenzym

rodzaj kofaktora; niebiałkowy składnik białek enzymatycznych, niezbędny do swoistego wiązania substratów; luźno związany z enzymem

kofaktor
kofaktor

niebiałkowy składnik holoenzymu, niezbędny do prawidłowego działania enzymu

prowitamina
prowitamina

związek chemiczny, który w wyniku reakcji chemicznych zostaje przekształcony w witaminę