Przeczytaj
Synteza lipidów prostych
Lipidy proste, zwane tłuszczami prostymi, zbudowane są z alkoholu i kwasów tłuszczowychkwasów tłuszczowych połączonych wiązaniami estrowymi. Do lipidów prostych zalicza się tłuszcze właściwe i woskiwoski.
Tłuszcze właściwe, zwane triglicerydamitriglicerydami (trójglicerydami, triacyloglicerolami) to estryestry gliceroluglicerolu i trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych. Tłuszcze właściwe w organizmach zwierząt magazynowane są w postaci tkanki tłuszczowej żółtej i tkanki tłuszczowej brunatnej, zlokalizowanych głównie pod skórą oraz wokół narządów wewnętrznych.
Pierwszym etapem syntezy triglicerydów jest przekształcenie glicerolu w glicerolo‑3-fosforan. Reakcja ta zachodzi w komórkach wątroby przy udziale enzymu – kinazy glicerolowejkinazy glicerolowej. Glicerolo‑3-fosforan może również powstawać w komórkach tkanki tłuszczowej z fosfodihydroksyacetonu przy udziale enzymu dehydrogenazydehydrogenazy.
W kolejnym etapie syntezy triglicerydów glicerolo‑3-fosforan reaguje z kwasem tłuszczowym, który występuje w formie połączonej z koenzymem Akoenzymem A (jako acylo‑CoA). Dochodzi do estryfikacji glicerolo‑3-fosforanu za pomocą dwóch reszt kwasów tłuszczowych. W wyniku tej reakcji powstaje kwas fosfatydowykwas fosfatydowy. Reakcje te katalizowane są przy udziale enzymu – acylotransferazy glicerolo‑3-fosforanowej.
Kwas fosfatydowy podlega kolejnym przemianom, w wyniku których powstaje ostatecznie trigliceryd. W reakcjach uczestniczą woda i acylo‑CoA. Całość przemian katalizują enzymy: fosfataza fosfatydynowa i acylotransferaza diacyloglicerolowa, związane z błonami siateczki śródplazmatycznej gładkiej.
Synteza lipidów złożonych
Lipidy złożone są zbudowane z alkoholu i kwasów tłuszczowych, ale w ich skład wchodzą również inne związki chemiczne. Dodatkowym elementem budowy lipidów złożonych mogą być: reszta kwasu fosforowego (V) lub cząsteczka cukru. Więcej o lipidach znajdziesz w e‑materiale: Lipidy – budowa, właściwości i znaczenie biologiczneLipidy – budowa, właściwości i znaczenie biologiczne.
Do lipidów złożonych zalicza się: fosfolipidyfosfolipidy i glikolipidy. Dodatkowym elementem nietłuszczowym fosfolipidów jest reszta kwasu fosforowego (V). W przypadku glikolipidów dodatkowym elementem nietłuszczowym jest cukier, np. glukoza lub galaktoza. Budowa cząsteczek tłuszczów złożonych sprawia, że są to związki amfipatyczne (amfifilowe), ponieważ mają część hydrofilowąhydrofilową i część hydrofobowąhydrofobową. Związki te wchodzą w skład budowy błon biologicznych – błony komórkowej i błon wewnątrzkomórkowych. Synteza lipidów złożonych odbywa się w aparatach Golgiego.
W zależności od rodzaju alkoholu wchodzącego w skład budowy fosfolipidu, wyróżnia się: glicerofosfolipidy i sfingofosfolipidy.
Glicerofosfolipidy to rodzaj fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce alkohol – glicerol. Do reszty fosforanowej może zostać przyłączony dodatkowy związek polarny: cholina, etanoloamina, inozytol lub druga cząsteczka glicerolu, dzięki czemu powstają różne odmiany glicerofosfolipidów. Najprostszym glicerofosfolipidem jest kwas fosfatydowy, będący związkiem prekursorowym do syntezy innych glicerofosfolipidów.
SfingofosfolipidySfingofosfolipidy to rodzaj fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce aminoalkohol – sfingozynę. Grupa aminowa sfingozyny ulega acylacji przez acylo‑CoA zawierający pochodną długołańcuchowego kwasu tłuszczowego. Dodatkowo grupa hydroksylowa powstałego związku (ceramidu) może być podstawiona fosfatydylocholiną lub glukozą albo galaktozą, dzięki czemu powstają różne odmiany sfingolipidówsfingolipidów.
Synteza lipidów izoprenowych
Lipidy izoprenowe to związki tłuszczopodobne, zaliczane do lipidów ze względu na zbliżone właściwości fizykochemiczne. Do lipidów izoprenowych zalicza się: steroidy i karotenoidy.
Steroidy to związki chemicznie, których szkielet węglowy stanowi steran.
Steroidem występującym w komórkach zwierząt i człowieka jest cholesterolcholesterol. Związek ten jest syntetyzowany w komórkach wątroby, jelit i skóry. Cholesterol wykorzystywany jest do: usztywnienia i zmniejszenia płynności błon biologicznych, budowy osłonek mielinowych komórek nerwowych oraz syntezy soli kwasów tłuszczowych, hormonów steroidowych i witaminy D.
Obecność grupy hydroksylowej sprawia, że cholesterol ma właściwości hydrofilowe. Po estryfikacji tej grupy za pomocą kwasu tłuszczowego cholesterol traci swoje właściwości hydrofilowe i jest słabo rozpuszczalny w wodzie. Cholesterol występuje w organizmie przede wszystkim w formie zestryfikowanej. Organizm człowieka potrafi syntetyzować cholesterol. Jego znaczne ilości pochodzą także ze źródeł pokarmowych. Synteza cholesterolu przebiega w kilku etapach z dwuwęglowych fragmentów acetylowych przy udziale koenzymu A. Do etapów tych należą m.in.: kondensacja reszt acetylowych, tworzenie jednostek izoprenowych, łączenie jednostek izoprenowych oraz cyklizacja.
Słownik
związek organiczny zaliczany do lipidów (steroli); jego pochodne występują w błonach komórkowych zwierząt; jest niezbędny do rozwoju i funkcjonowania organizmu – bierze udział w produkcji niektórych hormonów, kwasów żółciowych i prowitaminy DIndeks dolny 33; potocznie cholesterolem nazywane są obecne w osoczu krwi substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których wchodzi także cholesterol
ogólna nazwa grupy enzymów zaliczanych do oksydoreduktaz, odczepiających atomy wodoru ze związków organicznych
grupa związków chemicznych będących produktami kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli w reakcji estryfikacji, która jest odwracalna i zachodzi w środowisku kwasowym
tłuszcze złożone z glicerolu lub sfingozyny oraz kwasów tłuszczowych, kwasu fosforowego (V) i grupy funkcyjnej nadającej im charakterystyczne właściwości; w środowisku wodnym tworzą uporządkowane struktury (micele, lamele i warstwy podwójne w błonach komórkowych)
(propano‑1,2,3‑triol); związek organiczny będący najprostszym alkoholem trójwodorotlenowym
(gr. hydro – woda; philia – umiłowanie); skłonność związków chemicznych do mieszania się z wodą; związki hydrofilowe są związkami polarnymi; przykładem związku hydrofilowego jest glicerol
(gr. hydro – woda; phobos – strach); zdolność cząsteczek chemicznych do odpychania od siebie cząsteczki wody; związki hydrofobowe są związkami niepolarnymi lub wykazującymi bardzo niewielką polarność; typowym przykładem związków hydrofobowych są węglowodory
enzym z klasy transferaz katalizujący przeniesienie grupy fosforanowej z fosfoenolopirogronianu na ADP, w wyniku czego powstaje jedna cząsteczka pirogronianu i jedna cząsteczka ATP
CoA; przenośnik aktywnych grup acylowych
fosfolipid będący prekursorem lipidów błonowych
kwasy monokarboksylowe o alifatycznym łańcuchu węglowodorowym nasyconym lub nienasyconym; występujące naturalnie w tłuszczach mają parzystą liczbę atomów węgla w cząsteczce
rodzaj fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce aminoalkohol – sfingozynę
grupa organicznych związków chemicznych, lipidowych pochodnych aminoalkoholu sfingozyny
organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych); wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są materiałem energetycznym i zapasowym organizmu; gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej
mieszaniny głównie estrów wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorów