Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑orange

Synteza lipidów prostych

Lipidy proste, zwane tłuszczami prostymi, zbudowane są z alkoholu i kwasów tłuszczowychkwasy tłuszczowekwasów tłuszczowych połączonych wiązaniami estrowymi. Do lipidów prostych zalicza się tłuszcze właściwe i woskiwoskiwoski.

Tłuszcze właściwe, zwane triglicerydamitriglicerydytriglicerydami (trójglicerydami, triacyloglicerolami) to estryestryestry gliceroluglicerol (gliceryna)glicerolu i trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych. Tłuszcze właściwe w organizmach zwierząt magazynowane są w postaci tkanki tłuszczowej żółtej i tkanki tłuszczowej brunatnej, zlokalizowanych głównie pod skórą oraz wokół narządów wewnętrznych.

RV5pR6TNu7EoC
Tkanka tłuszczowa żółta jest zbudowana z komórek tłuszczowych zwanych adipocytami. Wnętrze adipocytów wypełnia zazwyczaj jedna duża kropla tłuszczu, dlatego jądro komórkowe i pozostałe organelle zostają przesunięte pod błonę komórkową. Adipocyty tkanki tłuszczowej żółtej są odpowiedzialne za syntezę i magazynowanie lipidów prostych.
Źródło: Berkshire Community College Bioscience Image Library, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Pierwszym etapem syntezy triglicerydów jest przekształcenie glicerolu w glicerolo‑3-fosforan. Reakcja ta zachodzi w komórkach wątroby przy udziale enzymu – kinazy glicerolowejkinaza glicerolowakinazy glicerolowej. Glicerolo‑3-fosforan może również powstawać w komórkach tkanki tłuszczowej z fosfodihydroksyacetonu przy udziale enzymu dehydrogenazydehydrogenazydehydrogenazy.

RG825ZZrqtX8n1
Powstawanie cząsteczki glicerolo‑3-fosforanu z cząsteczki glicerolu przy udziale enzymu kinazy glicerolowej.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
ReVUd3SW9HbhO1
Cząsteczka glicerolo‑3-fosforanu może powstać z cząsteczki fosfodihydroksyacetonu przy udziale dehydrogenazy glicerolo‑3-fosforanowej.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W kolejnym etapie syntezy triglicerydów glicerolo‑3-fosforan reaguje z kwasem tłuszczowym, który występuje w formie połączonej z koenzymem Akoenzym Akoenzymem A (jako acylo‑CoA). Dochodzi do estryfikacji glicerolo‑3-fosforanu za pomocą dwóch reszt kwasów tłuszczowych. W wyniku tej reakcji powstaje kwas fosfatydowykwas fosfatydowykwas fosfatydowy. Reakcje te katalizowane są przy udziale enzymu – acylotransferazy glicerolo‑3-fosforanowej.

RwGnEsYVNDEq01
Powstawanie kwasu fosfatydowego w reakcji glicerolo‑3-fosforanu z acylo‑CoA.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Kwas fosfatydowy podlega kolejnym przemianom, w wyniku których powstaje ostatecznie trigliceryd. W reakcjach uczestniczą woda i acylo‑CoA. Całość przemian katalizują enzymy: fosfataza fosfatydynowa i acylotransferaza diacyloglicerolowa, związane z błonami siateczki śródplazmatycznej gładkiej.

R9CPOIE8APf1t1
Powstawanie triglicerydu z kwasu fosfatydowego w dwóch etapach: (1) hydroliza grupy fosforylowej kwasu fosfatydowego oraz (2) acylacja 1,2‑diacyloglicerolu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑orange

Synteza lipidów złożonych

Lipidy złożone są zbudowane z alkoholu i kwasów tłuszczowych, ale w ich skład wchodzą również inne związki chemiczne. Dodatkowym elementem budowy lipidów złożonych mogą być: reszta kwasu fosforowego (V) lub cząsteczka cukru. Więcej o lipidach znajdziesz w e‑materiale: Lipidy – budowa, właściwości i znaczenie biologiczneP141hXpPpLipidy – budowa, właściwości i znaczenie biologiczne.

Do lipidów złożonych zalicza się: fosfolipidyfosfolipidyfosfolipidy i glikolipidy. Dodatkowym elementem nietłuszczowym fosfolipidów jest reszta kwasu fosforowego (V). W przypadku glikolipidów dodatkowym elementem nietłuszczowym jest cukier, np. glukoza lub galaktoza. Budowa cząsteczek tłuszczów złożonych sprawia, że są to związki amfipatyczne (amfifilowe), ponieważ mają część hydrofilowąhydrofilowośćhydrofilową i część hydrofobowąhydrofobowośćhydrofobową. Związki te wchodzą w skład budowy błon biologicznych – błony komórkowej i błon wewnątrzkomórkowych. Synteza lipidów złożonych odbywa się w aparatach Golgiego.

W zależności od rodzaju alkoholu wchodzącego w skład budowy fosfolipidu, wyróżnia się: glicerofosfolipidy i sfingofosfolipidy.

RLqzLOxe2hLMC
Porównanie budowy glicerofosfolipidu i sfingolipidu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Glicerofosfolipidy to rodzaj fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce alkohol – glicerol. Do reszty fosforanowej może zostać przyłączony dodatkowy związek polarny: cholina, etanoloamina, inozytol lub druga cząsteczka glicerolu, dzięki czemu powstają różne odmiany glicerofosfolipidów. Najprostszym glicerofosfolipidem jest kwas fosfatydowy, będący związkiem prekursorowym do syntezy innych glicerofosfolipidów.

SfingofosfolipidysfingofosfolipidySfingofosfolipidy to rodzaj fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce aminoalkohol – sfingozynę. Grupa aminowa sfingozyny ulega acylacji przez acylo‑CoA zawierający pochodną długołańcuchowego kwasu tłuszczowego. Dodatkowo grupa hydroksylowa powstałego związku (ceramidu) może być podstawiona fosfatydylocholiną lub glukozą albo galaktozą, dzięki czemu powstają różne odmiany sfingolipidówsfingolipidysfingolipidów.

R1FqFNrN3TgI5
Reakcje prowadzące do powstawania sfingolipidów ze sfingozyny.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑orange

Synteza lipidów izoprenowych

Lipidy izoprenowe to związki tłuszczopodobne, zaliczane do lipidów ze względu na zbliżone właściwości fizykochemiczne. Do lipidów izoprenowych zalicza się: steroidy i karotenoidy.

Steroidy to związki chemicznie, których szkielet węglowy stanowi steran.

R1Y9YbKalKKzO
Schemat budowy cząsteczki steranu (cyklopentanoperhydrofenantrenu) z oznaczeniem pierścieni (od A do D).
Źródło: NEUROtiker, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Steroidem występującym w komórkach zwierząt i człowieka jest cholesterolcholesterolcholesterol. Związek ten jest syntetyzowany w komórkach wątroby, jelit i skóry. Cholesterol wykorzystywany jest do: usztywnienia i zmniejszenia płynności błon biologicznych, budowy osłonek mielinowych komórek nerwowych oraz syntezy soli kwasów tłuszczowych, hormonów steroidowych i witaminy D.

RHH9R6fAK2zdc
Grafika przedstawia budowę cząsteczki cholesterolu. Cholesterol zbudowany jest z trzech pierścieni 6‑węglowych oznaczonych numerem 3 i jednego pierścienia 5‑węglowego oznaczonego numerem 2. Pierścień 5‑węglowy jest połączony z oznaczonym numerem 1 łańcuchem zbudowanym z ośmiu atomów węgla. Pierwszy pierścień 6‑węglowy zawiera grupę hydroksylową oznaczoną numerem 5. Z kolei na styku dwóch pierścieni 6‑węglowych znajduje się oznaczona numerem 4 grupa metylowa, podobnie jak na styku pierścienia 6‑węglowego i 5‑węglowego.
Budowa cząsteczki cholesterolu. Cholesterol zbudowany jest z trzech pierścieni 6‑węglowych i jednego pierścienia 5‑węglowego. Pierścień 5‑węglowy jest połączony z łańcuchem zbudowanym z ośmiu atomów węgla. Pierwszy pierścień 6‑węglowy zawiera grupę hydroksylową. Z kolei na styku dwóch pierścieni 6‑węglowych znajduje się grupa metylowa, podobnie jak na styku pierścienia 6‑węglowego i 5‑węglowego.
Źródło: BorisTM, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Obecność grupy hydroksylowej sprawia, że cholesterol ma właściwości hydrofilowe. Po estryfikacji tej grupy za pomocą kwasu tłuszczowego cholesterol traci swoje właściwości hydrofilowe i jest słabo rozpuszczalny w wodzie. Cholesterol występuje w organizmie przede wszystkim w formie zestryfikowanej. Organizm człowieka potrafi syntetyzować cholesterol. Jego znaczne ilości pochodzą także ze źródeł pokarmowych. Synteza cholesterolu przebiega w kilku etapach z dwuwęglowych fragmentów acetylowych przy udziale koenzymu A. Do etapów tych należą m.in.: kondensacja reszt acetylowych, tworzenie jednostek izoprenowych, łączenie jednostek izoprenowych oraz cyklizacja.

Słownik

cholesterol
cholesterol

związek organiczny zaliczany do lipidów (steroli); jego pochodne występują w błonach komórkowych zwierząt; jest niezbędny do rozwoju i funkcjonowania organizmu – bierze udział w produkcji niektórych hormonów, kwasów żółciowych i prowitaminy DIndeks dolny 3; potocznie cholesterolem nazywane są obecne w osoczu krwi substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których wchodzi także cholesterol

dehydrogenazy
dehydrogenazy

ogólna nazwa grupy enzymów zaliczanych do oksydoreduktaz, odczepiających atomy wodoru ze związków organicznych

estry
estry

grupa związków chemicznych będących produktami kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli w reakcji estryfikacji, która jest odwracalna i zachodzi w środowisku kwasowym

fosfolipidy
fosfolipidy

tłuszcze złożone z glicerolu lub sfingozyny oraz kwasów tłuszczowych, kwasu fosforowego (V) i grupy funkcyjnej nadającej im charakterystyczne właściwości; w środowisku wodnym tworzą uporządkowane struktury (micele, lamele i warstwy podwójne w błonach komórkowych)

glicerol (gliceryna)
glicerol (gliceryna)

(propano‑1,2,3‑triol); związek organiczny będący najprostszym alkoholem trójwodorotlenowym

hydrofilowość
hydrofilowość

(gr. hydro – woda; philia – umiłowanie); skłonność związków chemicznych do mieszania się z wodą; związki hydrofilowe są związkami polarnymi; przykładem związku hydrofilowego jest glicerol

hydrofobowość
hydrofobowość

(gr. hydro – woda; phobos – strach); zdolność cząsteczek chemicznych do odpychania od siebie cząsteczki wody; związki hydrofobowe są związkami niepolarnymi lub wykazującymi bardzo niewielką polarność; typowym przykładem związków hydrofobowych są węglowodory

kinaza glicerolowa
kinaza glicerolowa

enzym z klasy transferaz katalizujący przeniesienie grupy fosforanowej z fosfoenolopirogronianu na ADP, w wyniku czego powstaje jedna cząsteczka pirogronianu i jedna cząsteczka ATP

koenzym A
koenzym A

CoA; przenośnik aktywnych grup acylowych

kwas fosfatydowy
kwas fosfatydowy

fosfolipid będący prekursorem lipidów błonowych

kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe

kwasy monokarboksylowe o alifatycznym łańcuchu węglowodorowym nasyconym lub nienasyconym; występujące naturalnie w tłuszczach mają parzystą liczbę atomów węgla w cząsteczce

sfingofosfolipidy
sfingofosfolipidy

rodzaj fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce aminoalkohol – sfingozynę

sfingolipidy
sfingolipidy

grupa organicznych związków chemicznych, lipidowych pochodnych aminoalkoholu sfingozyny

triglicerydy
triglicerydy

organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych); wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są materiałem energetycznym i zapasowym organizmu; gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej

woski
woski

mieszaniny głównie estrów wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorów