Lipidy (tłuszczowce) to związki organiczne o charakterze hydrofobowym, nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach polarnych, takich jak: woda, aceton lub etanol. Tłuszczowce obecne są w komórkach wszystkich organizmów żywych, w których pełnią funkcję strukturalną, budując błony biologiczne. W organizmach zwierząt i człowieka lipidy stanowią substrat energetyczny zużywany w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego. Należą do nich również hormony steroidowe, sole kwasów żółciowych i witaminy D. Pełnią też funkcję zapasową – będąc magazynowane w tkance tłuszczowej, termoregulacyjną i termoizolacyjną – uczestnicząc w wydzielaniu ciepła i chroniąc przed jego utratą, a także ochronną – gromadząc się w warstwie podskórnej i wokół narządów wewnętrznych, chronią przed urazami mechanicznymi.
Przedstawisz miejsce i przebieg syntezy lipidów prostych, lipidów złożonych i lipidów izoprenowych w organizmie człowieka.
Wymienisz główne funkcje triglicerydów, glicerofosfolipidów, sfingofosfolipidów i cholesterolu.
Uzasadnisz potrzebę syntezy lipidów w organizmie człowieka, uwzględniając pełnione przez nie funkcje.