Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RvcTh035RwV9C
Grafika przedstawia cztery kostki mydła. Mają one kształt prostopadłościanów i są przewiązane sznurkiem. W tle znajdują się fioletowe kwiaty lawendy.

Fabryka lipidów

W organizmach roślin lipidy pełnią m.in. funkcję zapasową. Magazynowane są w owocach i nasionach, a następnie zużywane w czasie kiełkowania. Nasiona roślin oleistych, takich jak: oliwka europejska (Olea europaea), kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) i rzepak (Brassica napus), stanowią źródło tłuszczów roślinnych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i zielarskim.
Źródło: Aurélia Dubois, Pixabay, domena publiczna.

Lipidy (tłuszczowce) to związki organiczne o charakterze hydrofobowym, nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach polarnych, takich jak: woda, aceton lub etanol. Tłuszczowce obecne są w komórkach wszystkich organizmów żywych, w których pełnią funkcję strukturalną, budując błony biologiczne. W organizmach zwierząt i człowieka lipidy stanowią substrat energetyczny zużywany w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego. Należą do nich również hormony steroidowe, sole kwasów żółciowych i witaminy D. Pełnią też funkcję zapasową – będąc magazynowane w tkance tłuszczowej, termoregulacyjną i termoizolacyjną – uczestnicząc w wydzielaniu ciepła i chroniąc przed jego utratą, a także ochronną – gromadząc się w warstwie podskórnej i wokół narządów wewnętrznych, chronią przed urazami mechanicznymi.

Twoje cele
  • Przedstawisz miejsce i przebieg syntezy lipidów prostych, lipidów złożonych i lipidów izoprenowych w organizmie człowieka.

  • Wymienisz główne funkcje triglicerydów, glicerofosfolipidów, sfingofosfolipidów i cholesterolu.

  • Uzasadnisz potrzebę syntezy lipidów w organizmie człowieka, uwzględniając pełnione przez nie funkcje.